Voorbeschouwing: Slag om Norg 2018
foto: Slag om Norg
zaterdag 11 augustus 2018 om 08:00

Voorbeschouwing: Slag om Norg 2018

In Nederland staat er vandaag een heuse UCI 1.1-koers op het programma. In Drenthe vindt de Slag om Norg plaats. Naast de schitterende naam van de koers, is het parcours ook uniek. De laatste jaren zijn de wedstrijden met onverharde stroken booming. Denk bijvoorbeeld aan Strade Bianche, Tro-Bro Léon en Dwars door het Hageland. Slag om Norg hoort ook in deze categorie thuis. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Enkele fanatieke wielerliefhebbers uit Drenthe aanschouwden een Italiaanse koers over sterrati. Op slag verliefd, waren ze. “Dat kunnen wij hier ook!”, was de gedachte. En zo geschiedde dat anno 2012 de Koga Slag om Norg een feit was. Toen nog een Nederlandse amateurkoers, maar met Mike Teunissen kreeg het meteen een mooie naam op de erelijst. Na afloop was de media vol lof over de door grindwegen gekenmerkte wedstrijd in en rondom het esdorp Norg.

De organisatie van de Slag om Norg bedankte in 2016 voor de eer om deel uit te gaan maken van de Topcompetitie en besloot om bij de UCI een 1.2-status aan te vragen. Fabio Jakobsen won dat jaar. Een seizoen later promoveerde de wedstrijd al naar de UCI 1.1-status. Met Mathieu van der Poel werd er aanvankelijk een grote naam gestrikt, maar vanwege MTB-verplichtingen moest hij op het laatste moment afzeggen. Niet getreurd voor Beobank-Corendon, want Gianni Vermeersch bezorgde hen alsnog de winst.

Gianni Vermeersch verschalkte vorig jaar Jesper Asselman – foto: © Orange Pictures / Dick Soepenberg

Laatste winnaars flag-nl Slag om Norg
2012: flag-nl Mike Teunissen
2013: flag-nl Gert-Jan Bosman
2014: flag-nl Ronan van Zandbeek
2015: flag-nl Johim Ariesen
2016: flag-nl Fabio Jakobsen
2017: flag-be Gianni Vermeersch

Parcours
Het startschot voor de 190,5 kilometer lange koers is in Norg. Via een lus in zuidelijke richting, komt het peloton langs plekken als Westerveld en Bovensmilde, alvorens men om Assen heen rijdt en weer koers naar het noorden zet. Aan de bovenkant van de Drentse hoofdstad trotseren de renners vervolgens de eerste onverharde stroken. Via Peize komt de meute net voor Roden opnieuw een onverharde strook tegen. Daarna trekt het peloton weer terug naar Norg. Het peloton heeft dan een kleine zes kilometer onverhard gehad.

Met nog dik tachtig kilometer te gaan, komen de coureurs aan op de plaatselijke ronde van dik 16 kilometer in en rondom Norg. Deze omloop rijden de renners vijf keer. Daarin zijn talrijke onverharde stroken opgenomen, met een totale lengte van ruim 27 kilometer. In de finale is het dus veredeld veldrijden. De laatste onverharde strook ligt op een dikke vier kilometer voor de meet op het Oosteind in Norg. De laatste bocht ligt naar links, op ruim driehonderd meter voor de finish. Tussen 16.16 en 16.54 uur kennen we de winnaar.

Start: 12.00 uur
Finish: 16.15 – 16.54 uur

Favorieten
De Slag om Norg heeft de potentie om uit te groeien tot een mooie klassieker. Waar de status van de koers nu nog 1.1 is, zou dat in de toekomst best kunnen groeien tot een wedstrijd van 1.HC-niveau. Een speciaal type renner komt namelijk in aanmerking voor de zege, want vier van de eerste zes winnaars hebben een crossverleden. Wie schaart zich tussen hen?

foto: Coline Briquet

Dé te kloppen man in Drenthe is zonder enige twijfel Cees Bol. De 23-jarige Noord-Hollander maakt komend seizoen zijn profdebuut bij Sunweb. Hij is op dit moment zelfs actief als stagiair bij de Duitse formatie, voor wie hij de Ronde van Denemarken betwistte. Bol verzamelde in het eerste deel van het seizoen tal van ereplaatsen en een paar mooie overwinningen. Met zijn inhoud en sterke eindschot, lijkt hij de voornaamste kandidaat voor winst.

Mocht de renner van SEG Academy Racing daar niet in slagen, dan hebben de troepen van Michel Cornelisse ook die andere topfavoriet in hun rangen. Edoardo Affini laat de laatste weken namelijk zien klaar te zijn voor de stap naar de WorldTour. De laatste vier koersen waaraan de 22-jarige Italiaan meedeed, schreef hij allemaal op zijn naam. Hij werd onder andere Italiaans en Europees kampioen tijdrijden. Affini heeft daarnaast aanleg voor het klassieke werk, iets wat hij in Norg kan onderstrepen.

Wie anders dan Pieter Weening veegde de hatelijke nul van de tabellen bij Roompot-Nederlandse Loterij. De oranje brigade zou echter maar wat graag een tweede zege aan het seizoenstotaal willen toevoegen. De voornaamste kandidaat voor zaterdag lijkt Floris Gerts te zijn. De inmiddels 26-jarige Zuid-Hollander kan goed uit de voeten tijdens dit soort wedstrijden. Hij zal zich ongetwijfeld willen tonen, want zijn contract bij de Nederlandse ProContinental-formatie loopt over enkele maanden af.

Naast Roompot-Nederlandse Loterij, staan er nog drie profteams aan de start in Norg. Een daarvan is het Amerikaanse Rally Cycling. Bij die ploeg is Robin Carpenter de gevaarlijkste klant op een goed resultaat. De 26-jarige Amerikaan timmert hard aan de weg tijdens zijn debuutjaar als prof. Elk jaar pakt hij zijn overwinningen mee, al staat de teller in 2018 nog op nul. Vorige week toonde hij zijn goede conditie in de Ronde van Denemarken. Carpenter schreef van de week op Twitter dat hij uitkeek naar deze badass wedstrijd.

Nicolai Brøchner – foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Er is een tweede profformatie uit de Verenigde Staten komen overwaaien: Holowesko-Citadel. Dit tot groot genoegen van Nicolai Brøchner. De 25-jarige Deen is eerstejaars beroepsrenner, maar zal ongetwijfeld veel moraal hebben voor zaterdag. De voorbije jaren was Brøchner namelijk een vaste klant in de top-5 van veel Nederlandse wedstrijden. Zo wist hij vorig jaar bijvoorbeeld de Ronde van Overijssel op zijn naam te schrijven. Met zijn snelle benen is hij een renner om serieus rekening mee te houden.

Vaak was Brøchner in een hevige strijd verwikkelt met een heel contigent Nederlanders. Toch was er ook een vreemde eend in de bijt. Joshua Huppertz is namelijk een bekende naam in dit soort Nederlandse koersen. Wat heet! De 23-jarige Duitser schreef dit voorjaar nog de Arno Wallaard Memorial op zijn naam, door in een rechtstreeks duel Bol te vloeren. Het was voor hem zijn eerste UCI-zege, dus ook Huppertz bewaart goede herinneringen aan Nederland. Vorig jaar werd de Duitser nog zesde in Norg.

Bij Roompot-Nederlandse Loterij hebben ze meerdere ijzers in het vuur. Dat is ook nodig, want gezien hun status zijn ze eigenlijk verplicht te winnen in Drenthe. Met Jan-Willem van Schip heeft de formatie van ploegleider Michael Boogerd iemand in hun team die weet hoe het is om te zegevieren in die provincie. De sterke hardrijder wist vorig jaar namelijk de Ronde van Drenthe op zijn naam te schrijven. Dit seizoen toonde hij zich al een paar keer, maar de echte uitsmijter in zijn debuutjaar als prof mist nog.

Een van de betere Continental-renners van Nederland is Piotr Havik. De 24-jarige renner van BEAT Cycling was een van de smaakmakers tijdens het Nederlands kampioenschap op de weg en won in mei na een beklijvend gevecht met Harry Tanfield de Ronde van Overijssel. Twee jaar geleden deed Havik tot diep in de finale mee. De renner die toen uitkwam voor 3M, moest destijds genoegen nemen met plek veertien. Gezien zijn ontwikkeling van de laatste twee jaar, moet hij dit seizoen dichter kunnen eindigen.

Het komt niet heel vaak voor dat ploegen nog tijdens het lopende seizoen renners aantrekken. Sport Vlaanderen-Baloise – de vierde en laatste profploeg die vandaag actief is in Drenthe – wilde de concurrentie echter af zijn en besloot Sasha Weemaes per juli 2018 in te lijven. De 20-jarige Belg kroonde zich tot beloftenkampioen tijdrijden van zijn land en beschikt bovendien over een zeer deftige sprint. Hij schreef al diverse lastige nationale eendagskoersen in België op zijn naam. Kan hij dat nu ook al bij de profs laten zien?

De Nederlandse Continental-teams mogen hopen op een profzege in Norg. Alecto zou zo maar eens die ploeg kunnen zijn. Met Bas van der Kooij hebben ze namelijk een jonge renner in huis, die bezig is aan een heel goed seizoen. De 22-jarige coureur heeft profambities, kan op de heuveltjes in Nederland goed overleven en heeft daarnaast een heel sterk eindschot. Zo hoefde hij in de Fyen Rundt (1.1) eerder dit jaar alleen WorldTour-profs Mads Pedersen en Michael Mørkøv voor te laten. Met een zege in Norg is dat profcontract dichtbij.

Outsiders

De Slag om Norg betekent het seizoensdebuut – ja, je leest het goed – van Taco van der Hoorn. De 24-jarige Rotterdammer reed een ijzersterk seizoen als eerstejaars prof, maar de inmiddels bekende hersenschudding hield hem in 2018 tot op heden aan de kant. Het is afwachten of het talent direct zijn stempel kan drukken, maar in Drenthe vindt hij wel een parcours dat heel goed bij zijn kwaliteiten past. Vorig jaar liet hij zich in dit soort koersen opmerken, met winst in Schaal Sels als hoogtepunt.

Verder is het vooral uitkijken naar de Nederlandse Continental-ploegen. Namens Alecto kunnen ook Topcompetitie-winnaar Rick Ottema en jonkie Daan van Sintmaartensdijk hun stempel drukken. Bij SEG Racing hebben ze tevens Marten Kooistra, Daan Hoole en ex-veldrijder Thymen Arensman achter de hand. Delta Cycling Rotterdam heeft met Sjoerd Bax, Luuc Bugter en de dit seizoen sterk rijdende Jason van Dalen meerdere paarden om op te wedden. Die laatste zou zaterdag weleens heel kort kunnen eindigen.

DESTIL-Parkhotel Valkenburg vertrouwt op een goed resultaat met de sterke sprint van Maarten van Trijp. Oud-winnaar Johim Ariesen en Dennis van der Horst zijn dan weer de voornaamste kandidaten voor Metec-TKH. Monkey Town mist dan wel man in vorm André Looij, met Stephan Bakker kunnen zij tevens hun partij meeblazen. Ook Vlasman hoopt dat te doen; bij hun is dat een taak voor Jaap Kooijman en Jasper Bovenhuis. Het Luxemburgse Leopard heeft met Pit Leyder en Jens Reynders ook twee outsiders in huis.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Cees Bol
*** Edoardo Affini, Floris Gerts
** Robin Carpenter, Nicolai Brøchner, Joshua Huppertz
* Jan-Willem van Schip, Piotr Havik, Sasha Weemaes, Bas van der Kooij

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)

Weer en tv
Het kan weleens uitdraaien op een heroïsche uitvoering van de Slag om Norg. Hoewel het kwik stijgt tot een aangename twintig graden Celsius, waait het aan windkracht vier uit het westen. Zonstralen wisselen beurtelings met regenbuien en dat zal zijn effect hebben op de renners. Wil je niets missen? Vanaf 14.30 uur is de koers live te zien op de website van Dagblad van het Noorden en Podium TV. Bespreek het verloop van de koers in de Volg Hier van WielerFlits.

[poll id=”908″]

RIDE Magazine
3 Reacties
Sorteer op:
11 augustus 2018 09:53
Ze rijden door een prachtige omgeving, zou mooi zijn als ze de status naar 1.hc krijgen!
11 augustus 2018 10:55
Cees Bol ??
gestaart niet
11 augustus 2018 11:43
Mooie koers elk jaar. Zin an.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.