Voorbeschouwing: Sparkassen Münsterland Giro 2018
foto: Isaak Papadopulous/Weitsprung
dinsdag 2 oktober 2018 om 15:00

Voorbeschouwing: Sparkassen Münsterland Giro 2018

In de Duitse regio Noord-Rijnland-Westfalen wordt woensdag de dertiende editie van de Münsterland Giro verreden, ook wel bekend als de Ronde van het Münsterland. Onze landgenoot Jos van Emden heeft goede herinneringen aan deze eendagswedstrijd, want hij kwam hier tweemaal als eerste over de finish. De laatste jaren draaide de koers uit op een massasprint en gezien het deelnemersveld gaat er opnieuw gespurt worden om de winst. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De geschiedenis van de Münsterland Giro gaat terug tot 2006, nadat de koers de eendaagse wielerwedstrijd Groningen-Münster opvolgde op de kalender. De eerste editie werd gehouden op 3 oktober – een belangrijke dag in Duitsland, want dan wordt de Duitse hereniging in 1990 gevierd. Aanvankelijk kreeg de koers de categorie 1.1 toebedeeld en Paul Martens werd de eerste winnaar op de erelijst.

De eerste en laatste landgenoot op de erelijst: Jos van Emden – foto: Marcel Koch

Het jaar daarop kende de koers haar eerste Nederlandse winnaar. Jos van Emden stond pas aan het begin van zijn loopbaan, maar in Münster behaalde hij een spectaculair succes door de zege voor zich op te eisen. Het zou niet bij deze ene zege blijven, want in 2013 reed hij in de laatste ronde weg uit een kopgroep van vijf en kon hij niet meer worden bijgehaald door Tom Veelers, die tweede werd. Ook Joost van Leijen zou de koers in 2010 op zijn naam schrijven.

Sinds Van Emdens tweede zege besliste een massasprint over de winnaar. André Greipel won in 2014 en Tom Boonen in 2015, toen de koers werd opgewaardeerd naar 1.HC-wedstrijd. John Degenkolb pakte de zege in 2016 na een langgerekte spurt en vorig jaar was Sam Bennett de beste. De Ier van BORA-hansgrohe wist de thuisrijders Phil Bauhaus en André Greipel met enkele centimeters af te troeven. Het verschil was zó klein dat er een fotofinish aan te pas moest komen.

Laatste tien winnaars Münsterland Giro
2008flag-de André Greipel
2009flag-lv Aleksejs Saramotins
2010flag-nl Joost van Leijen
2011flag-de Marcel Kittel
2012flag-de Marcel Kittel
2013flag-nl Jos van Emden
2014flag-de André Greipel
2015flag-be Tom Boonen
2016flag-de John Degenkolb
2017flag-ie Sam Bennett

Parcours
De Sparkassen Münsterland Giro begint in Coesfeld, op nog geen half uurtje rijden van de Nederlandse grens bij Winterswijk. Daarna rijden de renners via een grote lus en een kleine lus naar Münster, dwarsdoor Münsterland. Deze smalle strook land in de buurt van Münster staat bekend om haar paarden en kastelen. Het landschap van Münsterland is voornamelijk vlak en dat verklaart meteen ook de massasprints van de laatste jaren.

Vanuit Coesfeld rijden de renners in oostelijke richting, om dan een grote lus van zo’n 125 kilometer te maken ten noorden van deze plaats. Als de renners opnieuw de startplaats doorkruisen, is het nog ruim 75 kilometer tot de finish in Münster. Daar wordt nog een ronde afgelegd door de binnenstad van deze oude Hanzestad, langs Münsters mooiste bouwwerk: de St. Paulus-basiliek uit de dertiende eeuw. De finish is voor het Residenzschloss, waar de prins-bisschoppen van Münster woonden.

Start: 11.30 uur
Finish: tussen 15.58 en 16.36 uur

Favorieten
De dertiende editie van de Sparkassen Münsterland Giro heeft zeven WorldTour-ploegen aan de start, namelijk BORA-hansgrohe, Sunweb, Katusha-Alpecin, Trek-Segafredo, Lotto Soudal, Dimension Data en Quick-Step Floors. Acht ProContinentale teams (waaronder Roompot-Nederlandse Loterij) en zeven continentale maken het peloton compleet. Omdat de meeste ploegen een sprinter aan boord hebben, ligt het voor de hand dat de koers wordt beslist in een massaspurt.

Pascal Ackermann – foto: Sirotti

BORA-hansgrohe heeft met Pascal Ackermann (24) één van de topfavorieten in huis. De Duitse sprinter beleeft dit jaar écht een doorbraak en won al onder meer de Prudential RideLondon-Surrey Classic en ritten in de Ronde van Romandië, het Critérium du Dauphiné en de Ronde van Polen. Voor het thuispubliek zal hij ongetwijfeld maar wat graag op het hoogste treetje van het podium staan in zijn Duitse kampioenstrui, die hij verdiende tijdens de nationale titelstrijd begin juli.

De concurrentie van Ackermann komt onder meer van een landgenoot, die zijn sporen al lang en breed heeft verdiend. André Greipel (36) heeft eigenlijk geen introductie meer nodig. Weliswaar is hij bezig aan de nadagen bij zijn huidige ploeg Lotto Soudal – hij vertrekt na dit seizoen naar Fortuneo-Samsic – maar het winnen is hij nog allerminst verleerd. Zo won hij begin deze maand nog twee ritten in de OVO Energy Tour of Britain. Ook schreef hij de Münsterland Giro al twee keer op zijn naam.

Fernando Gaviria – foto: ASO

Winnen in je debuut in de Tour de France. Het is weinig renners gegeven, maar Fernando Gaviria kreeg het voor elkaar. De sprinter van Quick-Step Floors pakte in ’s werelds grootste wielerevenement overwinning nummer zeven en acht van het seizoen. Sindsdien wist de Colombiaan niet meer te winnen, maar in een sprint blijft hij een gevaarlijke klant.

Naast Pascal Ackermann heeft BORA-hansgrohe ook de winnaar van vorig jaar in de gelederen. Sam Bennett (27) schreef in 2017 namelijk de twaalfde editie van de Münsterland Giro op zijn erelijst bij, nadat hij Phil Bauhaus en André Greipel met enkele centimeters wist af te troeven. Normaal gesproken is Ackermann de vooruitgeschoven pion, maar met drie ritzeges in de Giro d’Italia en winst in Rund um Köln kan ook de Ier fraaie cijfers over 2018 overleggen.

Dé man-in-vorm in Duitsland is misschien wel Jasper Stuyven (26). Met een ritzege in de BinckBank Tour en winst in de Grand Prix de Wallonie en de Grote Prijs Jef Scherens kende de Belg van Trek-Segafredo een uitstekende tweede helft van de zomer. Ook waren er podiumplaatsen in de Brussels Cycling Classic (2e), GP Cycliste de Québec (3e) en het Kampioenschap van Vlaanderen (3e). Tegen de snelle mannen komt hij wellicht tekort, maar wie weet kan hij verrassen door de aanval te kiezen.

John Degenkolb – foto: Sirotti

Stuyvens ploeggenoot John Degenkolb stond hier al drie keer aan de start en kon telkens met opgeheven hoofd de koers verlaten. In 2011 en 2014 moest hij nog zijn meerdere erkennen in Marcel Kittel en André Greipel, maar in 2016 stond hij zelf op het hoogste treetje van het podium. Hoewel de Duitser de laatste jaren aan snelheid lijkt te hebben ingeboet, kan hij nog altijd excelleren na een zware koers.

Sunweb kan op meerdere snelle mannen wedden, zoals Phil Bauhaus en Max Walscheid. Bauhaus kan in deze koers de beste cijfers overleggen; in 2016 eindigde hij namelijk zevende en vorig jaar was hij de runner-up. Mikhel Raïm van het ProContinentale Israel Cycling Academy was onlangs de beste in de Great War Remembrance Race, een nieuwe 1.1-koers in België. De nationaal kampioen van Estland kan rap aankomen en is dus een gevaarlijke klant.

Dimension Data brengt hier onder anderen Edvald Boasson Hagen aan de start. De Noor leek in 2008 bij zijn entree in het profpeloton the next big thing, maar het fors gevulde palmares dat hem werd toegedicht bleef uit. Toch is hij nog altijd rap als het op een sprint aankomt. De laatste ster is voor Wouter Wippert, die namens Roompot-Nederlandse Loterij aan de start staat. Onze landgenoot won vorige maand de Omloop Mandel-Leie-Schelde.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Pascal Ackermann
*** André Greipel, Fernando Gaviria
** Sam Bennett, Jasper Stuyven, John Degenkolb
* Phil Bauhaus, Mikhel Raïm, Edvald Boasson Hagen, Wouter Wippert


UPDATE 11:20 | Fabio Jakobsen zal Binche-Chimay-Binche rijden, Fernando Gaviria start in Duitsland

Deelnemerslijst (ProCyclingStats)
Website organisatie

Weer en tv
Aanvankelijk was het lekker najaarsweer met flink wat zon, maar de komende dagen staan geregeld buien op het programma. Volgens Weeronline is er woensdag veel kans op neerslag en de maximumtemperatuur zal niet boven de 15°C uitkomen. De wind waait best hard en komt uit het westen, aan windkracht 4.

Voor het eerst is de Sparkassen Münsterland Giro ook op televisie te volgen. Vanaf 14.00 uur zal de koers te volgen zijn via Sportschau.de, vanaf 14.30 uur wordt er rechtstreeks verslag gedaan op televisie via de Duitse zender WDR 1.

[poll id=”942″]

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
1 oktober 2018 09:13
Ik had graag Fabio zien winnen van Pascal. Uit de voorbeschouwing op QST website blijkt dat Fabio morgen Binche-Chimay-Binche rijdt en Gaviria in Munsterland. Morgen de sprint winnen van Dylan is ook super.
    1 oktober 2018 09:42
    Morgen wordt geen sprint lijkt me. Da's best nog pittig parcours en QS zal het daar wel uit elkaar willen rijden.
1 oktober 2018 10:19
Fabio Jakobsen DNS
***Gaviria
    1 oktober 2018 16:59
    Klopt Tim. De redactie van Wielerflits had in zijn eerste publicatie/voorbeschouwing Fabio als een van de favorieten opgenomen. N.a.v. mijn reactie heeft de redactie het ook aangepast.
1 oktober 2018 13:15
Greipel best wat sterren voor zn resultaten laatste x maanden
    1 oktober 2018 18:55
    Gaviria is nog veel slechter de laatste tijd en krijgt er ook drie. ;)
3 oktober 2018 09:53
Bauhaus rijdt ook niet volgens de startlijst (vervangen door Teunissen).
3 oktober 2018 12:43
Nacer Bouhanni geen ster?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.