Voorbeschouwing: Ster ZLM Toer 2015
woensdag 17 juni 2015 om 07:00

Voorbeschouwing: Ster ZLM Toer 2015

Er zijn meerdere wegen die naar Rome, of in dit geval Parijs, leiden. Het Critérium du Dauphiné is er een, de Ronde van Zwitserland staat op de agenda, en ook de Nederlandse Ster ZLM Toer is voor sommige renners dé ideale voorbereiding op de Tour de France. Veel sprinters zullen deze week afreizen naar de zuidelijke provincies. Wat kunnen we verwachten? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Ster ZLM Toer is dit jaar toe aan haar vierde editie onder dezelfde naam. De wedstrijd vergaarde de meeste bekendheid onder haar oude naam: de Ster Elektrotour. Na tien jaar Elektrotour nam ZLM Verzekeringen het hoofdsponsorschap over, waarna de wedstrijdnaam werd aangepast. Op de erelijst prijken sinds begin vorig decennium namen als Nick Nuyens (2004), Sebastian Langeveld (2007) en Philippe Gilbert (2009, 2011, 2014). De Ster ZLM Toer is één van de weinige etappekoersen die Nederland rijk is. Op één uitstapje in Wallonië na blijft de rittenkoers in de zuidelijke provincies van het land.

PIC515383348

De laatste Nederlandse winnaar van de Ster ZLM Toer: Lars Boom – foto: Sirotti

Afgelopen jaar ging de eindzege naar Philippe Gilbert op een volledig Belgisch podium. Hij bleef na vijf ritten Tim Wellens en Gianni Meersman voor. Gilbert begon voortvarend met een proloogzege. De eerste rit in lijn ging naar Marcel Kittel, die ook de leiderstrui overnam van Gilbert. De Duitse spurtbom behield zijn koppositie in de door Greg Henderson gewonnen tweede etappe. Op La Gileppe, de enige aankomst die omhoog loopt in de Ster ZLM Toer, pakte Gilbert de macht terug. De slotetappe was een prooi voor André Greipel, maar de derde eindzege van Gilbert kwam niet meer in gevaar.

De laatste Nederlandse zege was in 2013, toen Lars Boom zich de sterkste toonde in eigen land.

Laatste vijf eindwinnaars
2010: flag-au Adam Hansen
2011: flag-be Philippe Gilbert
2012: flag-gb Mark Cavendish
2013: flag-nl Lars Boom
2014: flag-be Philippe Gilbert

Parcours
De 29e editie van deze rittenkoers duurt vijf dagen. In totaal krijgen de renners 746,6 kilometer asfalt voor de kiezen, door respectievelijk de Nederlandse provincies Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, en de Belgische provincie Luik. De laatste jaren, met uitzondering van 2012, start de ronde met een proloog, en die traditie is dit jaar voortgezet.

17 juni, Proloog: Goes – Goes (6,4 km)


Afgetrapt wordt er op Zeeuws grondgebied. Een proloog met start en finish op de Grote Markt van Goes in de avonduren. De renners maken in de rit tegen de klok een rondje om de stad heen. De eerste kilometer gaat – volgens het profiel – in licht dalende lijn, al zullen de renners daar weinig van merken. De laatste kilometer gaat op zijn beurt weer hellend omhoog.

Twee jaar geleden werd ook een proloog in Goes verreden. Toen was na acht kilometer Robert Wagner de winnaar, twee tellen voor zijn Blanco-ploegmaat Lars Boom. Ook dit jaar staat de Duitser van LottoNL-Jumbo aan de start. Kan hij zijn kunststukje herhalen?

Start: 18.00 uur – Finish: 20.30 uur

18 juni, etappe 1: ’s-Hertogenbosch – Rosmalen (180,4 km)


Biljartvlak, zo mag de eerste rit in lijn genoemd worden. Hemelsbreed liggen start- en finishplaats vijf kilometer of tien minuten met de auto van elkaar verwijderd, maar de organisatie heeft een grote ronde door het Noord-Brabantse land uitgestippeld. De startplaats is nabij het voetbalstadion van FC Den Bosch, stadion De Vliert. Hierna wordt vaart gezet richting het noorden van de provincie, waar in de buurt van Ravenstein het keerpunt ligt. Ten noorden van Oss rijdt het peloton richting Rosmalen. Hier is in de Dorpsstraat de aankomststreep getrokken.

Een sprint lijkt onontkoombaar na ruim 180 kilometer aan vlakke wegen. Welke spurtbom toont hier de concurrentie zijn kuiten?

Start: 11.30 uur – Finish: ±15.36 uur

19 juni, etappe 2: Buchten – Buchten (190,5 km)


Sinds 2013 staat de etappe van én naar Buchten op het programma bij de Ster ZLM Toer. Het Zuid-Limburgse kerkdorp, onder de rook van Sittard-Geleen, vormt het begin- en eindpunt van een etappe door de heuvelzone. Het parcours is identiek aan dat van afgelopen jaar, en nagenoeg gelijk aan dat van twee jaar geleden. In 2013 was het Marcel Kittel die André Greipel en Mark Cavendish te snel af was in Buchten. Vorige editie ging de zege naar Greg Henderson, die na een late aanval nipt de aanstormende sprinters voor wist te blijven.

Onderweg liggen onder meer de Cauberg, de Bemelerberg, de Loorberg, Camerig, de Eyserbosweg en de Gulperberg. Deze zijn echter opgenomen in het eerste gedeelte van de rit, en ervaring leert dat de kans groot is dat uiteindelijk toch de sprinters uit gaan maken wie de dagzege grijpt.

Start: 11.45 uur – Finish: ±16.30 uur

20 juni, etappe 3: Hotel Verviers – La Gileppe (186,7 km)


La Gileppe, al meerdere jaren proberen de klassiekerrenners op deze stuwdam de sprinters te lossen en het eindklassement naar zich toe te trekken. In Verviers, pal voor het Van der Valk-hotel, zal deze koninginnenrit beginnen. Na ruim vijftig kilometer is de eerste beklimming van La Gileppe een feit, waarna ook nog La Redoute beklommen zal moeten worden. De thuisheuvel van Philippe Gilbert opent de finale, die bestaat uit drie plaatselijke rondes rond La Gileppe.

In de laatste edities heeft niet één keer een sprinter deze etappe weten te winnen. Vanaf 2010 wonnen respectievelijk Adam Hansen, Philippe Gilbert, Lars Boom, weer Boom en weer Gilbert. Wie volgt de Waal van BMC, die vorig jaar onklopbaar was, op? Zelf zal hij dat niet doen, aangezien zijn ploeg BMC niet aan de start staat.

Start: 12.30 uur – Finish: ±17.20 uur

21 juni, etappe 4: Eindhoven – Boxtel (183,1 km)


De stad van Philips, PSV en Guus Meeuwis vormt het decor voor de start van de slotetappe. Boven Nuenen, Helmond en Deurne langs maken de renners een ronde over de Brabantse wegen, waarbij het – naarmate Boxtel dichterbij komt – ook nog Gemert, Sint-Oedenrode en Sint-Michielsgestel passeert. Veel hoogtemeters zullen er niet gemaakt hoeven worden, en na twee plaatselijke omlopen rond Boxtel zullen hoogstwaarschijnlijk de snelle mannen deze ronde afsluiten. In 2014 ging André Greipel met de zegebloemen aan de haal in Boxtel, de geboorteplaats van Michael van Gerwen, eenmalig wereldkampioen darts.

Start: 11.00 uur – Finish: ±15.17 uur

Favorieten
Net als afgelopen jaar komen er zes WorldTour-ploegen aan de start in Goes. Natuurlijk zit daar de enige Nederlandse formatie op het hoogste niveau bij: LottoNL-Jumbo, evenals Giant-Alpecin; de equipe die tot afgelopen jaar nog onder een rood-wit-blauwe licentie reed. Daarnaast komen zes ProContinentale ploegen, waaronder Roompot Oranje Peloton, en acht continentale formaties aan het vertrek.

Tour de Yorkshire: Stage 2

Moreno Hofland – foto: Alex Whitehead

LottoNL-Jumbo heeft Moreno Hofland als kopman in de sprints. Met Robert Wagner beschikt hij over een goede piloot die hem in de slotfase kan afzetten. Met Hofland wil de ploeg gaan voor boni-seconden. Zit er een goed klassement in? Giant-Alpecin heeft Marcel Kittel op de startlijst staan, maar de vorm van de Duitser was dit seizoen nog ver te zoeken. De Duitse ploeg heeft Ramon Sinkeldam achter de hand. In geval van nood kan Lars van der Haar ook uitgespeeld worden, zo toonde de kleine veldrijder aan in Luxemburg, waar hij achter André Greipel naar een tweede plaats sprintte.

Diezelfde Greipel verkeert, in tegenstelling tot zijn landgenoot, wel in een goede vorm. De nationale kampioen heeft al zes overwinningen geboekt in 2015 en hoopt die lijst aan te vullen met enkele ritzeges in de Ster ZLM Toer. Hij krijgt een sterke trein tot zijn beschikking. Voor het klassement is het uitkijken naar Adam Hansen, die in 2010 al eens de rit naar La Gileppe won, en daardoor ook de eindzege greep. Die andere Belgische WorldTour-formatie, Etixx-Quick-Step, rekent op Gianni Meersman. De Belg kan redelijk uit de voeten in de proloog en durft zich in de sprints te mengen. Daarnaast is hij een outsider voor de koninginnenrit, al is het afwachten hoe hij hersteld is van zijn blessure uit de Giro, waardoor hij moest afzeggen voor de Europese Spelen.

© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele

Gianni Meersman – © Etixx – Quick-Step / Tim de Waele

Trek Factory Racing komt opdraven met de broertjes Van Poppel. Danny is de sprinter waar de ploeg veel toekomst in ziet, en zijn broer Boy zal helpen hem in goede stelling te brengen. Ook Gert Steegmans en Eugenio Alafaci zijn belangrijke pionnen voor de jongste Van Poppel-telg. Boy en Danny zullen het opnemen tegen de ploeg waar hun vader ploegleider is, Roompot Oranje Peloton.

De oranje formatie gokt op Raymond Kreder en Dylan Groenewegen in de sprint. Marc de Maar zal, samen met Maurits Lammertink, de kopman zijn in de heuveletappes. De Maar werd tweede in de Ronde van Luxemburg en wil die lijn graag doortrekken. Niet geheel toevallig staan Sjoerd van Ginneken en Brian van Goethem ook op de startlijst, beide heren worden persoonlijk gesponsord door ZLM, de hoofdsponsor van deze rittenkoers.

PIC542445212

Nacer Bouhanni is op dreef – foto: Sirotti

Naast Roompot staan nog vijf ProContinentale teams aan de start. Cofidis zou starten met Nacer Bouhanni, maar de tweevoudig ritwinnaar in het Critérium du Dauphiné is op het laatste moment vervangen door Dominique Rollin. De Franse ploeg heeft ook de rappe Belg Michael van Staeyen in de gelederen. Ook Bora-Argon 18 en MTN-Qhubeka bereiden zich via de Ster ZLM Toer voor op La Grande Boucle. Sam Bennett is bij de Duitsers de sprintkopman, en hij zal hier ook al met enkele topsprinters de degens kruisen. De Afrikaanse ploeg mist Theo Bos, maar kan hopen op de rappe benen van Matthew Goss, Gerald Ciolek of Kristian Sbaragli. Voor de heuvels is Youcef Reguigui een gevaarlijke klant.

Een andere outsider voor de eindzege is Jelle Wallays (Topsport Vlaanderen-Baloise). Andere sprinters die in het oog gehouden moeten worden zijn Matteo Pelucchi (IAM Cycling), Danilo Napolitano (Wanty-Groupe Gobert) en Edward Theuns (Topsport Vlaanderen-Baloise).

Jetse Bol - foto: ASO

Jetse Bol – foto: ASO

Zes Nederlandse continentale teams en twee Belgische ploegen hebben een uitnodiging ontvangen. Join-S|De Rijke neemt oud-profs Jetse Bol, Wouter Mol, Ronan van Zandbeek en Coen Vermeltfoort mee. Jo Piels heeft onder meer de sprinter Jeff Vermeulen in de gelederen, terwijl Metec-TKH haar geld zet op Johim Ariesen, die vorige week in een Franse koers nog Yauheni Hutarovich versloeg.

Rabobank heeft met Sam Oomen een talentvolle renner in huis. Bij Baby-Dump rijdt de huidige leider in de Topcompetitie, Twan Castelijns. In de UCI Europe Tour is de beste Nederlandse continentale ploeg Parkhotel Valkenburg, mede door de goede prestaties van Jasper Ockeloen. Zou hij zich hier tussen de toppers kunnen mengen? In de sprints zullen zij Wim Stroetinga en Marco Zanotti uit kunnen spelen. De laatste twee ploegen zijn het Vastgoedservice-Golden Palace van Rob Ruijgh en Wout van Aert, en Team3M, dat met de Nederlanders Jaap de Man, Geert van der Weijst en Michael Vingerling op de proppen komt.

Favorieten volgens WielerFlits
**** André Greipel
*** Moreno Hofland, Gianni Meersman
** Marc de Maar, Adam Hansen, Jelle Wallays
* Jasper Ockeloen, Youcef Reguigui, Maurits Lammertink, Matthew Goss

Website organisatie
Startlijst

RIDE Magazine
16 Reacties
Sorteer op:
15 juni 2015 09:37
Stroetinga wint alle sprints dat is wel duidelijk;)
En jmmr dat de heuvelzone van de mini agr niet verder naar het einde ligt zou meer kijk plezier geve
15 juni 2015 09:51
Wordt lastig voor de renners van Roompot om hier een goed klassement te rijden, niemand die bij hun tot nu toe een goede uitslag in een proloog/tijdrit heeft gereden, verwacht dat het hier om secondes zal gaan.
15 juni 2015 09:59
Hopelijk kan Kittel hier bevestigen en wordt hij meegenomen naar de Tour.
15 juni 2015 10:40
Geen sterren voor Kittel? Ik zou hem toch maar opschrijven!
15 juni 2015 11:04
Elke ster voor een renner van TLJ is er 1 te veel.
15 juni 2015 11:55
theuns en leukemans zou ik toch ook 1 of 2 sterren geven.wordt een mooie open koers denk ik.
15 juni 2015 12:28
Pas op voor Lampaert in de proloog!
15 juni 2015 12:32
Van Keirsbulck, Vandewalle, Lampaert kunnen een goede tijdrit aan en overleven in de heuvelzones
15 juni 2015 14:35
@Dalendklimmen Fiets, ben jij het? On topic: ik verwacht hier toch wel veel van Bouhanni (leek in de Dauphiné de heuvels goed te overleven) en Sam Bennett (is al enkele malen erg snel gebleken dit jaar). Hofland zal echt eens moeten bewijzen dat hij de sprint kan afmaken...
15 juni 2015 14:47
In de startlijst vind ik geen Nacer Bouhanni, zeker dat hij meedoet.
15 juni 2015 15:15
First of all, leuk dat er een voorbeschouwing wordt gemaakt, ik lees het met plezier. Maar ik mis wel een paar namen. Kittel doet toch ook mee? En ik zie ook Sam Bennett, Pelucchi en Haussler hier nog wel meedoen in de sprintjes. En met die heuvels ook jongens als Sbaragli.
EDIT: ik zie dat de voorbeschouwing inmiddels is geüpdate, goed bezig :-)
16 juni 2015 12:56
Toch vier keer 180 kilometer, best pittig met veel wind. Kan me voorstellen dat het voor Kittel goed is ter voorbereiding. Hopelijk ook nog over voor een goede sprint.
17 juni 2015 08:12
@ik ben ik Bouhanni doet mee hoor. Kijk maar op de Twitter van Cofidis.

Off: zie ik nou dat bij een prachtige voorbeschouwing over topsport de link gelegd met cafesport voor mensen met overgewicht? :p beetje jammer haha
17 juni 2015 08:33
Ik wordt niet warm of koud van het profiel. Eneco tour of Ronde van Belgie zijn een stuk spannender!
17 juni 2015 11:02
Wie zien jullie als topfavoriet voor proloog?
17 juni 2015 13:19
Zie nu pas dat de etappe morgen bijna bij ons langs komt, is echt wel een mooi parkoers dat ze hebben uitgezet. Dwars door de polder en een heel stuk over de dijk lang karakteristieke dorpjes, prachtig fietsen daar. Betwijfel alleen of de finish wel zo handig is neergelegd voor sprinters.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.