Voorbeschouwing: Strade Bianche 2015
foto: Sirotti
donderdag 5 maart 2015 om 09:00

Voorbeschouwing: Strade Bianche 2015

Als opwarmer voor Tirreno-Adriatico vormen de Toscaanse heuvels zaterdag het decor van de Strade Bianche. Deze eendagskoers over de witte, onverharde wegen heeft alles in zich om de komende jaren uit te groeien tot een klassieker. Wat mogen we dit seizoen verwachten? WielerFlits kijkt vooruit.

Historie
De Strade Bianche kent nog maar een korte geschiedenis. Het Italiaanse wielrennen verkeert in zwaar weer, maar deze koers is de afgelopen jaren een welkome aanvulling op de kalender gebleken. De mooie beelden van een wedstrijd langs olijfboomgaarden en cipressen in combinatie met de lastige onverharde paden vallen in de smaak bij menig wielerfan.

cancellara_siena

De historie van deze nog jonge eendagskoers gaat terug tot 2007. De Rus Alexandr Kolobnev won in oktober van dat jaar de eerste editie,  toen nog onder de naam Monte Paschi Eroica . Het jaar erop verschoof de wedstrijd naar maart en kreeg de organisatie met Fabian Cancellara een nog grotere naam op de erelijst. Hij bleef in Siena Alessandro Ballan en Linus Gerdemann voor. De Zwitser is met twee zeges (hij kwam ook in 2012 als eerste aan) recordhouder. Thomas Löfkvist (2009), Maxim Iglinskiy (2010), Philippe Gilbert (2011) en Moreno Moser (2013) moeten voorlopig met één zege genoegen nemen.

Vorig jaar ging de strijd om de overwinning tussen Peter Sagan en Michal Kwiatkowski. De twee vochten binnen de stadsmuren een spannend duel uit. In de slotkilometer reed Kwiatkowski Sagan uit het wiel, waarna de Pool op het Piazza del Campo solo als eerste de finish kon passeren.

Winnaars afgelopen vijf jaar
2014 flag-pl Michal Kwiatkowski
2013 flag-it Moreno Moser
2012 flag-ch Fabian Cancellara
2011 flag-be Philippe Gilbert
2010 flag-kz Maxim Iglinskiy

Parcours
De negende editie volgt grotendeels hetzelfde parcours als de voorbije jaren. De route gaat over een golvend traject. De renners tekenen zaterdagmorgen net als vorig jaar het startblad in het pittoreske San Gimignano. Het historische centrum van dit ommuurde stadje staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Daar wordt begonnen aan een tweehonderd kilometer lange tocht door Toscane. Onderweg krijgen de renners tien onverharde stroken met ‘sterrati’ (een soort gemalen baksteen) voorgeschoteld. In totaal gaat het peloton over 45,1 kilometer onverharde wegen, waarop bovendien vaak stevig geklommen moet worden. De eerste strook volgt na 32,1 kilometer.
StradeBianche15_alt

Overzicht sterrati
1. Na 32,1km – San Leonardo (2,2 km)
2. Na 48 km – Vidritta (2,1 km)
3. Na 55,1 km – Bagnaia (5,9 km)
4. Na 67,3 km – Radi (4,4 km)
5. Na 77,9 km – St. Com. Di Murlo (5,5 km)
6. Na 120 km – Lucignano d’Asso (9,2 km)
7. Na 146,4 km – Monte Sante Marie (11,5 km)
8. Na 175,4 km – Monteaperti (0,8 km)
9. Na 80,7 km – Colle Pinzuto (2,4 km)
10. Na 186,9 km – Le Tolfe (1,1 km)

De finale begint bij de elf kilometer lange Monte Sante Marie, de lastigste strook in deze wedstrijd. Hier wordt de eerste serieuze schifting verwacht. De Strade di Colle Pinzuto (max 15%) biedt aanvalslustige renners de kans om het verschil te maken. De laatste beklimming van de dag ligt bij La Tolfe, waar het stijgingspercentage oploopt tot 18%. Vanaf hier is het nog twaalf kilometer tot de finish in Siena.

De finale speelt zich af binnen de stadsmuren van het middeleeuwse centrum. In de steile en smalle winkelstraat moet er nog stevig geklommen worden. Het stijgingspercentage loopt hier op tot maar liefst vijftien procent. Vanaf de laatste bocht gaat het in de laatste zeventig meter in dalende lijn tot de aankomst aan de Piazza del Campo, het beroemde plein in het hart van Siena.

Routeboek Strade Bianche 2015

Favorieten
De populariteit van de Strade Bianche is ook terug te zien in het deelnemersveld. Organisator RCS Sport is erin geslaagd om twaalf WorldTour-ploegen vast te leggen. LottoNL-Jumbo is de enige Nederlandse afvaardiging. De kenmerken van deze wedstrijd zorgen dat renners die goed zijn in de voorjaarsklassiekers, hier graag starten. De beklimmingen zijn iets langer in dan in Vlaanderen, maar renners die pieken naar een topvorm in april zullen ook hier op de voorgrond treden.

Fabian Cancellara gaat in Toscane op jacht naar zijn derde zege. De Zwitser was met zijn ploeg Trek Factory Racing niet actief in het Vlaams openingsweekend, maar ‘Spartacus’ wist in Oman al zijn eerste zege van het seizoen bij te schrijven. Hij krijgt bij zijn Amerikaanse werkgever onder meer Julian Arredondo mee.

PIC441673256

Tinkoff-Saxo reist met een sterke selectie richting Toscane. Peter Sagan rijdt zijn eerste Europese wegkoers van 2015. Met zijn achtergrond als mountainbiker lijkt deze wedstrijd op zijn lijf geschreven. Hij wacht nog op de eerste overwinning namens zijn nieuwe ploeg. De Slowaakse alleskunner eindigde in Siena de voorbije twee jaar op de tweede plaats. Met Roman Kreuziger (de voorbije jaren vijfde en zesde) beschikt de ploeg van Bjarne Riis bovendien over een tweede troef.

valverde

Alejandro Valverde heeft net als vorig jaar Strade Bianche in zijn wedstrijdprogramma opgenomen. Op Mallorca en in het Midden-Oosten liet de Spanjaard al zien dit seizoen vroeg over snelle benen te beschikken. BMC rekent op Greg Van Avermaet. De Vlaming groeit richting de Ronde langzaam naar zijn topvorm toe, maar door de dopingzaak rond ozondokter Chris Mertens is het nog maar de vraag of en in welke vorm hij aan de start zal staan. LottoNL-Jumbo komt met Sep Vanmarcke. Hij zal zich in Italië willen revancheren voor een vruchteloos openingsweekend.

Etixx-Quick Step schuift bij afwezigheid van Michal Kwiatkowski de Colombiaan Rigoberto Uran en de Tsjech Zdenek Stybar naar voren. Ook Niki Terpstra staat aan de start. Bij Orica-GreenEDGE maakt Simon Gerrans na een gebroken sleutelbeen zijn rentree. Hij rijdt zijn eerste wedstrijdkilometers van 2015.

De Italiaanse ploegen willen in deze thuiswedstrijd vanzelfsprekend sterk voor de dag komen. Een echte topfavoriet ontbreekt. Routinier Damiano Cunego (33) werd hier vorig jaar vierde. Met een tiende plaats in de GP Lugano liet de kopman van Nippo-Vini Fantini  afgelopen weekend zien dat zijn vorm er weer aan zit te komen. Lampre-Merida staat met Filippo Pozzato aan de start, terwijl Androni Giocatolli Oscar Gatto en oudgediende Franco Pellizotti opstelt. Bardiani-CSF start met onder meer Sonny Colbrelli en Enrico Battaglin. SouthEast komt met Manuel Belletti, Francesco Gavazzi en Simone Ponzi.

nibali

Daarnaast zijn er ook enkele Italianen in buitenlandse loondienst. Tourwinnaar Vincenzo Nibali staat namens Astana aan het vertrek, maar liet dit seizoen nog geen grote vorm zien. AG2R La Mondiale heeft Rinaldo Nocentini in de gelederen. De 37-jarige Toscaan stond twee jaar geleden met een derde plaats op het podium. De Franse formatie beschikt ook over Matteo Montaguti, zondag nog derde in Lugano. Elia Viviani staat namens Sky aan het vertrek, maar in de heuvelzone zal de sprinter zijn meerdere moeten erkennen in de specialisten. Oud-winnaar Moreno Moser start namens Garmin-Cannondale. De Amerikaanse formatie stelt ook Ryder Hesjedal op, maar laat Tom-Jelte Slagter thuis.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Fabian Cancellara
*** Peter Sagan, Alejandro Valverde
** Roman Kreuziger, Sep Vanmarcke, Zdenek Stybar
* Greg Van Avermaet, Damiano Cunego, Vincenzo Nibali, Rinaldo Nocentini

Deelnemerslijst Strade Bianche 2015

TV
De wedstrijd wordt zaterdag vanaf 14:00 uur live uitgezonden door de Belgische tv-zender Sporza.

Weer
De renners krijgen zaterdag niet te maken met extreme weersomstandigheden. Het blijft naar verwachting droog en de temperatuur stijgt tot 10 °C. De wind waait uit het noordoosten en is krachtig, windkracht 5.
Het weer in Siena

RIDE Magazine
84 Reacties
Sorteer op:
5 maart 2015 09:08
Yes, mooiste race van het jaar komt er weer aan! Althans qua parcours en omgeving, nog niet het allure van Vlaanderen of Roubaix natuurlijk. Verdient Boom trouwens geen sterretje? Of Stannard? Die reed hier vorig jaar ook al goed! Ik verwacht zelf wat van Kennaugh trouwens, die volgens mij voor zichzelf mag rijden. Overigens zou ik Gerrans, zonder kilometers in de benen of niet, toch niet onderschatten. Als Nocentini een ster kan krijgen verdient hij er ook wel 1 toch?

*****
Cancellara
****
Valverde - Stybar
***
Sagan - Vanmarcke
**
Van Avermaet - Pozzato - Kennaugh
*
Stannard - Boom - Nibali - Gerrans - Kreuziger


Ik kijk nu al enorm uit naar zaterdag! Eigenlijk al sinds zaterdag ook.. Trouwens ook benieuwd naar Terpstra, of zal die een keer echt in dienst van de ploeg rijden (lees: Stybar)?
5 maart 2015 09:18
Qua landschap de mooiste koers van het jaar!!
Van mij mag hij dit jaar naar Sagan gaan :).
5 maart 2015 09:23
Afgelopen zomer heb ik, weliswaar met de auto, over deze paden/wegen gereden maar wat een hel (erg mooi was het wel) was dat en dat dan al met een auto, haha.
Startplaats is mooi en de finish nog zelfs mooier. Deze wedstrijd heeft alles in zich om uit te groeien tot een echte klassieker. Hopelijk zal deze wedstrijd snel naar een zondag gaan zodat ik deze live kan zien.
5 maart 2015 09:25
Cancellara is blijkbaar ziek geweest, dus ik verwacht hem niet meteen vooraan.
5 maart 2015 09:26
Geef mij maar Vanmarcke :)
5 maart 2015 09:31
Cancellara heeft inderdaad door ziekte 2 weken niet kunnen trainen. Maar met Fabian weet je nooit. In Oman was hij ook niet naar de persvoorstelling geweest omdat hij zogezegd ziek was. Twee dagen nadien vloerde hij wel Valverde en Sagan. Vanmarcke en Van Avermaet zijn geen winnaartypes.
5 maart 2015 09:33
Wat verwachten jullie hier van Giampaolo Caruso? Wat mij betreft een gevaarlijke outsider
5 maart 2015 09:38
Laat ik ook weer eens een lijstje maken;
**** Sagan
*** Cancellara, Valverde
** Kreuziger, Stybar, Vanmarcke
* G. Caruso, Moser, Cunego, Stannard
5 maart 2015 09:42
Mooie wedstrijd. Strijd tussen keienrijders en punchers. Giampaolo zou zomaar kunnen verrassen dat zou mij ook verrassen.
5 maart 2015 09:45
**** Sagan
*** Valverde, Cancellara
** Gavazzi, Moser, Cunego
* Kreuziger,Vanmarcke,Stybar,Nocentini
5 maart 2015 09:50
***** Sagan
5 maart 2015 09:57
Colbrelli moet dit opzich ook kunnen, die kan hier nog wel eens gaan verrassen!
5 maart 2015 10:15
Laat Sagan maar eens winnen. Je gunt het die jongen onderhand.

Benieuwd wat Vanmarcke kan, toch echt een kasseienspecialist die op andere ondergrond zelden iets laat zien.

edit: al was hij vorig jaar op de heuvels in Montreal wel sterk.
5 maart 2015 10:15
Jammer dat Lotto-soudal niet aan de start staat, Wellens zou hier toch een goed resultaat neer kunnen zetten.

Benieuwd of Vanmarcke die klimmetjes aan kan.
Sagan en Stybar zijn de mannen die ik op het podium verwacht.
5 maart 2015 10:21
MTB'ers/ veldrijders Fontana en Braidot starten hier ook namens de Italiaanse selectie.
5 maart 2015 10:22
Sagan zal wel weer afgetroefd worden.

Alles zal afhangen van het feit of Cancellara fit genoeg is. Mits hij dat is, zie ik hem wegrijden op Le Tolfe, en zien ze hem niet meer terug.
5 maart 2015 10:32
Moser vergeten, die leek in Down Under in ieder geval weer een schim van zichzelf te zijn. Wie weet doet ie weer eens mee om de prijzen. Wat mij betreft steken Cancellara, Sagan, Valverde en Stybar er wel echt bovenuit, maar er rijden hier altijd wel wat gekke namen tussen de besten. Het meest benieuwd ben ik (wederom) naar Pozzato.
5 maart 2015 10:33
Dit is qua parcours en decor misschien wel de allermooiste koers. Helaas nog geen rijke historie maar deze koers heeft het in zich een wielermonument te gaan worden. Vooral de finish is van ongekende schoonheid met die stadsmuren en de piazza del campo.

Deelnemersveld wordt ook steeds sterker. Cancellara,Sagan en Valverde zijn voor mij de topfavorieten. Valverde is een taaie en als die er niet afgereden wordt dan kan hij hem gewoon winnen want ik vind het echt een Valverde aankomst
5 maart 2015 10:35
Overigens, ben ik nou gek dat ik Pozzato hier mis? Hij lijkt me toch een van de favorieten, als je ziet wat hij dit jaar al heeft gedaan in de lastigere ritten in Oman en Dubai, en klom in bijvoorbeeld San Luis.

Vergeet niet dat hij in 2010 al 4e werd. Ik weet niet of het ook net zo zwaar was toen, maar ik zou hem zelfs op gelijke hoogte zetten met een Stybar en Vanmarcke (en niet 2 sterren zoals LyndaLid)
5 maart 2015 10:42
Viel me overigens op dat Lotto Jumbo maar met 5 renners aan de start staat.. je mag er gewoon 7 lijkt me?
5 maart 2015 10:43
@ purito

Ik schat hem te laag in bedoel je? Ik blijf nog enigszins voorzichtig ja, nu komen pas de echte wedstrijden waarin ie kan laten zien terug te zijn. Al denk ik dat zelfs de allerbeste Pozzato niet kan winnen hier, waar een Stybar dat denk ik wel kan. Vrij subjectief :)
5 maart 2015 10:50
@LL
Maar Stybar maakte op mij nou niet echt indruk in de Omloop/Kuurne. Goed, maar zeker niet een allerbeste Stybar. Lefevre zei na afloop van de Omloop ook dat Stybar rugproblemen had en dus niet 100% was.

Je hebt gelijk dat Pozzato het vanaf de Strade echt moet laten zien. Maar als je kijkt naar de top-10 van vorig jaar, zijn Sagan, Cancellara en Geschke de enige drie die niet te kwalificeren zijn als klimmers. Maar dat zijn dan wel drie renners die bergop hun mannetje staan en (in potentie, in het geval van Cancellara) heuvelspecialisten zijn.

Met alle respect voor Vanmarcke dan, maar waarom dan het vertrouwen in die jongen? Ja hij was fantastisch in het Vlaamse openingsweekend, maar de Strade is eigenlijk gewoon een Italiaanse LBL, zo zwaar.

In dat opzicht mag je Pozzato wel op dezelfde hoogte zetten, zeker als je kijkt hoe (relatief) goed hij klimt dit jaar.
5 maart 2015 10:51
**** Sagan
*** Valverde en Cancellara
** Stybar, Nibali, Kreuziger
* Vanmarcke, Caruso, Pozzata en Van Avermaet

@irriducibili
Ik denk dat ze een te krappe selectie hebben om in Parijs-Nice, Tirreno, West-Vlaanderen en de Strade Bianchi allemaal met een volledige ploeg aan te treden
5 maart 2015 11:02
@wolfje Maar veel renners doen de combinatie Strade Bianchi en Tirreno, waarom geen De Weert en Leezer. Dit zijn geen mannen voor het winnen van deze wedstrijd, maar kunnen wel ondersteuning bieden. Ten Dam zal waarschijnlijk hier niet starten vanwege zijn griep van de afgelopen week.

Edit: De Weert start wel in Strade Bianchi, dus alleen Leezer is in dit geval vrij. De rest rijdt elders of is geblesseerd. Blijft puzzelen met een selectie van 25 renners en racen in 3 wedstrijden.
5 maart 2015 11:03
Jammer dat ze de naam hebben aangepast. Monte Paschi Eroica klinkt veel...heroïscher

Om te reageren moet je ingelogd zijn.