Voorbeschouwing: Superprestige Boom 2020

Voorbeschouwing: Superprestige Boom 2020

foto: Cor Vos

zondag 6 december 2020 om 07:45

Wat gaat het snel. Zondag slaat de Telenet Superprestige zijn tenten op in De Schorre in Boom voor reeds de vijfde van acht manches. Op zoek naar de opvolgers van Toon Aerts en Alice Maria Arzuffi. Eli Iserbyt en Ceylin del Carmen Alvarado verdedigen hun leidersplaats in het regelmatigheidscriterium. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De Schorre verwierf wereldwijd bekendheid dankzij het dance-evenement Tomorrowland, dat er sinds 2005 elke zomer plaatsvindt. En na een aantal mountainbike-wedstrijden op dezelfde locatie werd er in 2015 voor het eerst ook gecrost op het 75 hectare grote terrein. Het betreft een provinciaal recreatiedomein dat werd aangelegd rond een aantal oude kleiputten.

De wedstrijd kreeg de naam Niels Albert Cyclocross toebedeeld, maar het was Koen Monu, ook de man achter de veldritten in Heusden-Zolder en Mol, die de organisatie op zich nam. Niels Albert, die een jaar eerder abrupt zijn loopbaan moest beëindigen met hartproblemen, werd ter gelegenheid van deze eerste editie ingehuurd om de wedstrijd meteen wat extra uitstraling te bezorgen.

WK-ambities
“Een cross op dit terrein heeft alles om uit te groeien tot een klassieker”, vertelde Albert bij de voorstelling. “Dit is een unieke, onontgonnen veldritlocatie. Maar de site heeft alles: je kan alle kanten op met het parcours, er is parkeergelegenheid zat en er is voldoende infrastructuur aanwezig. Hier kan op termijn zelfs een WK georganiseerd worden.”

Lars van der Haar won de eerste editie in Boom – foto: Cor Vos © 2015

Een groot minpunt: de eerste editie werd op de reeds propvolle kalender op 31 oktober geprogrammeerd, daags voor de Koppenbergcross, een belangrijke afspraak voor de toppers. Uiteindelijk kreeg Boom met Lars van der Haar, Sven Nys en Wout van Aert toch een mooi podium.  Een jaar later kreeg Boom zaterdag 22 oktober als datum toegewezen. Evenmin een cadeau, want op zondag stond de wereldbekerproef op de Cauberg op de agenda.

Helicopter
Maar Koen Monu liet het niet aan zijn hart komen en zorgde voor een kleine stunt door Wout van Aert en de broers Van der Poel na de wedstrijd samen met een helikopter vanuit Boom naar Valkenburg te vliegen. Piloot van dienst: Thomas Lefevere, zoon van DQT-manager Patrick. Van Aert haalde het van Van der Poel en Wietse Bosmans

Vanaf 2017 ging het Boom iets meer voor de wind. Na het van de kalender verdwijnen van Spa-Francorchamps kwam een plaatsje vrij in de Superprestige en dat zorgde voor wat ademruimte. Ook al stond een dag later Koksijde op het menu, de toppers zakten vanaf toen wel af naar de Schorre. Ondertussen is de wedstrijd aan zijn zesde editie toe en maakt het nog steeds deel uit van het regelmatigheidscriterium.

Na het duel in de cross, mochten Van der Poel en Van Aert samen de helikopter in – foto: Cor Vos © 2016

Een klassieker is Boom na vijf jaar nog niet. Ook al omdat de organisatoren er de eerste edities nooit in zijn geslaagd massa’s toeschouwers naar De Schorre te lokken. Dat zal jammer genoeg ook zondag niet het geval zijn, want door de Covid-19 maatregelen wordt er nog steeds zonder publiek gecrost.

Laatste winnaars in Boom:
Heren
2019: flag-be Toon Aerts
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-be Wout van Aert
2016: flag-be Wout van Aert
2015: flag-nl Lars van der Haar

Dames
2019: flag-it Alice Maria Arzuffi
2018: flag-be Kim Van De Steene
2017: flag-nl Maud Kaptheijns
2016: flag-be Jolien Verschueren
2015: flag-be Ellen Van Loy


Vorig jaar

Toon Aerts breekt de ban voor Telenet-Baloise
Pauwels Sauzen-Bingoal had de eerste zes tv-crossen van het seizoen gewonnen. In een modderig Domein De Schorre maakte Toon Aerts, uitgerekend op zijn verjaardag, een einde aan de hegemonie. Al moet gezegd dat Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout niet naar Domein De Schorre waren afgezakt. Zij spaarden zich voor de wereldbekerproef in het Zwitserse Bern, 24 uur later.

De Lions gingen furieus van start. Quinten Hermans opende hevig, Corné van Kessel en Toon Aerts volgden. Ook Tim Merlier en Laurens Sweeck waren in de beginfase nooit ver weg. Na twintig minuten wedstrijd schoof Laurens Sweeck door naar de kop van de koers en dreef het tempo op. Alleen Aerts, Van Kessel en Hermans pikten aan. Maar tien minuten later werd Sweeck zelf het kind van de rekening.

Zelfs de driekleur van Toon Aerts was amper nog herkenbaar – foto: Cor Vos © 2019

Belgisch kampioen Toon Aerts versnelde, sloeg een kloof en bouwde die in het laatste kwart verder uit. In de achtervolging schudde Quinten Hermans Sweeck af en na een slipper moest die laatste ook nog Pidcock (derde na een knappe inhaalrace), Van Kessel en Van der Haar voor zich dulden. Dankzij zijn tweede plaats werd Hermans leider in het klassement van de Superprestige.

Uitslag heren:
1. flag-be Toon Aerts
2. flag-be Quinten Hermans op 8″
3. flag-gb Tom Pidcock op 17″
4. flag-nl Corné van Kessel op 48″
5. flag-nl Lars van der Haar op 51″
6. flag-be Laurens Sweeck op 1’25”
7. flag-be Tim Merlier op 1’38”
8. flag-be Gianni Vermeersch op 2’09”
9. flag-be Jens Adams op 2’22”
10. flag-be Tom Meeusen op 2’34”

Arzuffi en Lechner zorgen voor Italiaans feestje
Yara Kastelijn, Sanne Cant, Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alvarado en Alice Maria Arzuffi dicteerden de wet in de openingsfase. Eva Lechner leek al snel uitgeschakeld door een val. De wedstrijd kwam pas in een stroomversnelling toen Alvarado een eerste versnelling plaatste. Het Nederlandse talent sloeg iets voor halfkoers een mooie kloof, maar Arzuffi, Cant, Worst en Kastelijn kwamen toch weer aansluiten.

In de voorlaatste ronde was het Yara Kastelijn die de concurrentie een hak probeerde te zetten door vol door te gaan terwijl haar concurrentes hun zwaar bemodderde fiets wisselden. De 777-renster leek op weg naar winst, tot ze een schuiver maakte op een van de glibberige afdalingen en haar bonus pardoes verspeelde.

Alice Maria Arzuffi, de verrassende winnares in Boom – foto: Cor Vos © 2019

Vervolgens was het Kastelijns ploeggenote Arzuffi die overnam en de rest onder druk zette. Alvarado ging op haar beurt onderuit en de Italiaanse sloeg een kloof die goed zou zijn voor winst. Haar eerste zege in een tv-cross sinds de Superprestige in Gavere in 2018. Tot op vandaag ook haar laatste. Eva Lechner, die na een enorme remonte vanuit de achtergrond terugkeerde, maakte het Italiaanse feestje compleet. Sanne Cant mocht als beste Belgische mee op het podium.

Uitslag Dames:
1. flag-it Alice Maria Arzuffi
2. flag-it Eva Lechner op 9″
3. flag-be Sanne Cant
4. flag-nl Annemarie Worst op 10″
5. flag-nl Yara Kastelijn op 18″
6. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 28″
7. flag-be Kim Van De Steene op 1’14”
8. flag-nl Ing van der Heijden op 1’20”
9. flag-nl Maud Kaptheijns op 1’46”
10. flag-be Ellen Van Loy op 2’03”


Parcours

De Superprestigemanche in Boom beschikt over een uitzonderlijk en zeer uniek parcours. Wellicht het meest overzichtelijke parcours van het hele circuit. Als je je er als toeschouwer (niet in deze editie voor alle duidelijkheid) een beetje weet te positioneren, kan je zelfs tot 80 procent van de wedstrijd overschouwen.

Het grootste deel bevindt zich op de deltaweide van het provinciale domein. Start en aankomst bevinden zich op het middenplein, waar in de zomer ook de ‘Mainstage’ van Tomorrowland wordt neergeplant, maar vervolgens wordt vooral handig en goed gebruik gemaakt van de heuvel (van waarop je op het middenplein neerkijkt!).

Zandbak
De renners moeten maar liefst zeven keer (soms kort, soms lang) de heuvelrug op en af. Dat maakt de omloop intensief en lastig. Toch biedt het parcours veel variatie. Eenmaal weg van de heuvel kan het tempo opnieuw de hoogte in. Vanaf de tweede passage door de materiaalpost volgt een hoofdzakelijk vlakke strook. Al wordt die, een paar honderden meters voor de finish, even onderbroken door een lange zandstrook (rechtsonder op de foto).

De ondergrond op de hellingen bestaat uit gras en is gedraineerd, wat inhoudt dat na hevige regenval het water niet op de weide blijft staan. Als de neerslag echter net voor of tijdens de wedstrijd valt (wat vorig jaar het geval was) kan het er toch modderig worden. Voor de volledigheid: de totale lengte van de omloop bedraagt 2.960 meter.


Programma

Programma – zondag 22 november 2020
13u40: Superprestige Ladies Trophy
15u00: Telenet Superprestige Elite en U23 Heren

Locatie:
Het parcours: Provinciaal domein de Schorre
Opgelet: door de huidige corona-maatregelen is GEEN PUBLIEK toegelaten op het event.

Website organisatie
Website Telenet Superprestige

Deelnemerslijsten:
Heren U23 & Elite
Dames U23 & elite

Tussenstand Superprestige Mannen na Merksplas
1. flag-be Eli Iserbyt – 57 punten
1. flag-be Toon Aerts – 54 punten
3. flag-be Laurens Sweeck – 52 punten
3. flag-nl Lars van der Haar – 46 punten
5. flag-be Michael Vanthourenhout – 45 punten
5. flag-nl Corné van Kessel – 42 punten
7. flag-be Daan Soete – 33 punten
8. flag-es Felipe Orts Lloret – 23 punten
9. flag-be Quinten Hermans – 21 punten
10. flag-nl Ryan Kamp – 18 punten

Tussenstand Superprestige Dames na Merksplas
1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado – 57 punten
2. flag-nl Lucinda Brand – 56 punten
3. flag-nl Annemarie Worst  – 51 punten
4. flag-nl Denise Betsema – 47 punten
5. flag-nl Yara Kastelijn – 46 punten
6. flag-nl Manon Bakker – 37 punten
7. flag-be Laura Verdonschot – 29 punten
8. flag-be Sanne Cant – 27 punten
9. flag-nl Aniek van Alphen – 21 punten
10. flag-nl Shirin van Anrooij – 13 punten
10. flag-ca Maghalie Rochette – 13 punten


Favorieten

Heren

In deze fase van het seizoen zijn de wedstrijden bij de elite heren bijzonder moeilijk te voorspellen. Het parcours in Boom is er een voor grote motoren, maar tezelfdertijd dienen ze over een portie explosiviteit te beschikken om de hellingen opknallen. En eigenlijk komt dan de volledige top zes van de voorbije weken in aanmerking.

Vorige week waren we nog voorzichtig wat betreft de kansen van Wout van Aert. Maar voor Boom schuift hij meteen een rij op in de hiërarchie. De manier waarop de drievoudige wereldkampioen tijdens de tweede koershelft in Tabor standhield, doet ons vermoeden dat hij zondag gewoon meedoet voor winst.

Het beslissende moment in Tabor, Vanthourenhout rijdt weg uit de kopgroep – foto: Cor Vos © 2020

Dé man in vorm is echter Michael Vanthourenhout. Zijn overwinning in Merksplas gaf Vanthourenhout een mentale boost en die deed de West-Vlaming ook in Kortrijk en Tábor boven zichzelf uitgroeien. In Kortrijk werd hij afgeremd door een lekke band, in Tábor was hij oppermachtig.

In dezelfde adem met Vanthourenhout moeten we Superprestige-leider Eli Iserbyt noemen. De Europese kampioen nam in Kortrijk gezwind over toen zijn ploegmaat met een lekke band kreeg af te rekenen en ook in Tábor was Iserbyt de enige die na een zware wedstrijd nog de oversteek kon maken naar Michael Vanthourenhout.

Iserbyt telt in de Telenet Superprestige drie punten voorsprong op Toon Aerts. Drie weken geleden hadden we Aerts wellicht het maximum der sterren gegeven voor deze wedstrijd. Ook omdat Aerts van deze omloop absoluut geen schrik moet hebben. Hij is niet voor niets titelverdediger. Maar de laatste weken loopt het – deels door pech – toch iets minder voor de kopman van Telenet-Baloise.

Aerts met Iserbyt en Van Aert in het wiel in Tabor – foto: Cor Vos © 2020

Ook moeilijk inschatten is de vormcurve van Laurens Sweeck. Na zijn zeges in Niel en Leuven en een derde plaats in Merksplas, liep het vorig weekend ook voor de Belgische kampioen net iets minder. In Tábor kwam hij onfortuinlijk ten val, maar hij reed de wedstrijd wel uit en eindigde na een lange inhaalrace zelfs nog in de top vijftien. Benieuwd of Sweeck in Boom weer de aansluiting maakt.

Tot slot zijn we benieuwd naar de progressie van Tom Pidcock. Die bleef in Tábor, dat zijn allereerste veldrit van deze winter was, nog even onder de verwachtingen. In Boom moet hij in staat zijn om de kloof met de andere toppers een stuk kleiner te maken. Nu al meedoen voor het podium is wellicht nog iets te hoog gegrepen.

Onze sterren
**** Wout van Aert – Michael Vanthourenhout
*** Eli Iserbyt
** Toon Aerts – Lars van der Haar – Laurens Sweeck
* Daan Soete, Quinten Hermans, Corné van Kessel, Tom Pidcock


Dames

Het is al even duidelijk dat Lucinda Brand de dame van het moment is in veldritland. Of meer, de dame van de eerste seizoenshelft. Band startte in elf wedstrijden en eindige elke keer op het podium. Vijf keer deed ze dat met de armen in de lucht. En in haar laatste drie wedstrijden was ze drie keer op rij de beste. In Merksplas profiteerde ze in de slotronde weliswaar van een foutje van Alvarado, maar zowel in Kortrijk (dankzij een sterke eindsprint) als in Tábor (na een lange solo) was Brand met voorsprong de beste. Ook op het parcours in Boom moet ze haar kracht volop kunnen aanwenden.

Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alvarado en Denise Betsema lijken de grootste uitdagers van Brand te worden. Betsema kleurde de X2O-manche in Kortrijk, maar moest het in de sprint afleggen tegen Brand. In Tábor maakte de Texelse in de eerste koershelft een foutje, maar ze kwam niet echt meer terug in de wedstrijd. Betsema is er altijd, maar winnen lukt haar voorlopig niet. Alvarado klampte zowel in Kortrijk als in Tabor aan, maar ook zij zag in de finale dat Brand de betere was.

Lucinda Brand heeft de smaak te pakken – foto: Cor Vos

Annemarie Worst is nu al een maand niet meer op het podium geraakt, terwijl ze sowieso een vaste waarde is in de kop van de koers. Daar heeft pech uiteraard mee te maken, maar geen vijf keer opeenvolgend. De kopvrouw van het 777-team is dringend op zoek naar een mooi resultaat en misschien lukt haar dat wel in Boom.

Alice Maria Arzuffi is de titelverdedigster in Boom. De Italiaanse won sindsdien geen wedstrijd meer, maar in Boom vindt ze wel een parcours dat haar op het lijf geschreven is. En met een achtste plaats in Tábor bewijst ze dat haar vormpeil zeker niet slecht is. Met de Superprestigemanche van Gavere – één van haar favoriete wedstrijden –  in het vooruitzicht kan ze in Boom extra vertrouwen tanken.

Een rijtje gezakt in vergelijking met de voorbije weken: Yara Kastelijn. De Europese kampioene van 2019 is aan een wisselvallige periode bezig. Zaterdag in Kortrijk eindigde ze nog knap derde, maar een dag later in Tábor zakte ze er in de tweede koershelft helemaal door. Benieuwd of ze zich in Boom opnieuw kan herpakken.

Onze sterren
**** Lucinda Brand
*** Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alvarado, Denise Betsema
** Alice Maria Arzuffi, Yara Kastelijn
* Aniek van Alphen,  Manon Bakker, Sanne Cant, Puck Pieterse, Christine Majérus


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd wordt gecoverd door Telenet Play Sports (open kanaal) en Proximus in België en door Eurosport in Nederland. Later op de avond volgt nog een ruime samenvatting op Sporza. Bekijk hier de volledige TV-kalender.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Wielernieuws

Materiaalzone

Populair