Voorbeschouwing: Superprestige Boom 2021
Foto: Cor Vos
zaterdag 4 december 2021 om 12:00

Voorbeschouwing: Superprestige Boom 2021

De Telenet Superprestige strijkt dit weekend neer op domein De Schorre in Boom. De terugkeer van Wout van Aert en Tom Pidcock zorgt voor nog wat extra peper en zout in de cross, en de duels tussen Toon Aerts en Eli Iserbyt waren de afgelopen weken al zo intens. Bij de vrouwen is het uitkijken naar alleswinnaar Lucinda Brand. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Er waren twijfels over het doorgaan van de Superprestige in Boom, omdat eerder deze week plotseling bekend werd dat de Wereldbeker in Antwerpen tóch niet kan plaatsvinden. Die cross zou daags na Boom georganiseerd worden. Er is nog wel publiek toegelaten bij veldritten, maar organisator Golazo zag op tegen de extra corona-restricties.

Boom gaat wel door, weliswaar zonder feest- en VIP-tent. “Dat laatste was niet meer rendabel”, aldus organisator Koen Monu. “Door de nieuwe corona-restricties mogen nog slechts zes mensen per tafel en moeten die op respectabele afstand van elkaar staan. Op die manier kunnen we in de voorziene tent veel minder mensen kwijt en kwamen we niet meer uit de kosten.”

Er kan dus ‘gewoon’ gecrost worden in De Schorre, dat wereldwijd bekendheid verwierf dankzij het dance-evenement Tomorrowland. Na een aantal mountainbike-wedstrijden op dezelfde locatie werd er in 2015 voor het eerst ook gecrost op het 75 hectare grote terrein. Het betreft een provinciaal recreatiedomein dat werd aangelegd rond een aantal oude kleiputten.

Lars van der Haar won de allereerste editie – foto: Cor Vos

De wedstrijd kreeg de naam Niels Albert Cyclocross toebedeeld, maar het was Koen Monu, ook de man achter de veldritten in Zolder en Mol, die de organisatie op zich nam. Niels Albert, die een jaar eerder abrupt zijn loopbaan moest beëindigen met hartproblemen, werd ter gelegenheid van deze eerste editie ingehuurd om de wedstrijd meteen wat extra uitstraling te bezorgen.

Een groot minpunt: de eerste editie werd op de reeds propvolle kalender op 31 oktober geprogrammeerd, daags voor de Koppenbergcross, een belangrijke afspraak voor de toppers. Uiteindelijk kreeg Boom met Lars van der Haar, Sven Nys en Wout van Aert toch een mooi podium. Een jaar later kreeg Boom zaterdag 22 oktober als datum toegewezen. Evenmin een cadeau, want op zondag stond de wereldbekerproef op de Cauberg op de agenda.

Organisator Koen Monu liet het niet aan zijn hart komen en zorgde voor een kleine stunt door Wout van Aert en de broers Van der Poel na de wedstrijd met een helikopter vanuit Boom naar Valkenburg te vliegen. Piloot van dienst: Thomas Lefevere, zoon van Deceuninck-Quick-Step-manager Patrick. Van Aert haalde het van Van der Poel en Wietse Bosmans.

Een duel tussen de grote twee in 2016 – foto: Cor Vos

Vanaf 2017 ging het Boom iets meer voor de wind. Na het van de kalender verdwijnen van Spa-Francorchamps kwam een plaatsje vrij in de Superprestige en dat zorgde voor wat ademruimte. Ook al stond een dag later Koksijde op het menu, de toppers zakten vanaf toen wel af naar de Schorre. Ondertussen is de wedstrijd aan zijn zevende editie toe.

Laatste winnaars in Boom:
Heren
2020: flag-be Eli Iserbyt
2019: flag-be Toon Aerts
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-be Wout van Aert
2016: flag-be Wout van Aert
2015: flag-nl Lars van der Haar

Dames
2020: flag-nl Lucinda Brand
2019: flag-it Alice Maria Arzuffi
2018: flag-be Kim Van De Steene
2017: flag-nl Maud Kaptheijns
2016: flag-be Jolien Verschueren
2015: flag-be Ellen Van Loy


Vorig jaar

Eli Iserbyt trekt topvorm door in Boom
Eli Iserbyt was ook vorig jaar de man van het seizoensbegin, met zes overwinningen en twaalf podiumplaatsen in zijn eerste dertien crossen. Het was in Boom echter ook uitkijken naar Van Aert en Pidcock, die respectievelijk hun derde en tweede cross van het seizoen op de planning hadden staan.

Toon Aerts, titelverdediger en die andere favoriet voor winst, dook als eerste het veld in en ging vervolgens met een kleine voorsprong op Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt en Nederlander Corné van Kessel de tweede ronde in. Wout van Aert kwam met iets meer moeite uit de startblokken, maar hij rukte in de tweede ronde op naar de top-10. Dankzij een sterke passage in de heuvelzone wist Van Aert een ronde later aan te sluiten bij de kopgroep, die zo vijf man sterk werd.

Foto: Cor Vos

In de vierde omloop was het de Jumbo-Visma-renner die zelf de forcing voerde en het vooral Van Kessel lastig maakte. Niet veel later nam Aerts het commando over, waarmee hij Iserbyt, Van Aert en Vanthourenhout even onder druk zette. De vier kwamen weer bij elkaar, maar Iserbyt zag dat niet zitten en koos voor de versnelling.

De Europees kampioen had een goed gevoel voor timing en ging met een voorsprong van elf seconden de voorlaatste ronde in. Hij kreeg ploeggenoot Vanthourenhout achter zich aan, die Van Aert en de gevallen Aerts af wist te schudden. De verschillen waren te overzien. Iserbyt zag zijn voorsprong wat slinken in de slotronde, maar hij wist desondanks de zege binnen te slepen.

Uitslag heren:
1. flag-be Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) in 1u02m05s
2. flag-be Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 15s
3. flag-be Toon Aerts (Telenet-Baloise) op 21s
4. flag-be Wout van Aert (Jumbo-Visma) op 32s
5. flag-nl Corné van Kessel (Tormans CX) op 1m11s
6. flag-nl Ryan Kamp (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 1m18s
7. flag-be Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 1m33s
8. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Baloise) op 1m46s
9. flag-gb Tom Pidcock (Trinity) op 2m00s
10. flag-be Quinten Hermans (Tormans CX) op 2m06s

Vier op een rij voor Brand
Na overwinningen in Merksplas, Kortrijk en Tabor twijfelde niemand eraan dat Lucinda Brand ook in Boom stevig zou huishouden. De heuvelachtige omloop zorgde al in de eerste ronde voor verschillen.

Brand kreeg Denise Betsema en Ceylin del Carmen Alvarado mee, gevolgd door Annemarie Worst en Puck Pieterse. Betsema probeerde even om in de zandstrook weg te rijden, maar de drie bleven samen.

Wereldkampioene Alvarado ging met een minimale voorsprong de derde ronde in. Dat gebeurde na een klein slippertje van Brand, die wel direct in de achtervolging ging op haar grote concurrente. De aansluiting vond ze een ronde later, waardoor we twee leidsters kregen. Betsema was op dat moment al even afgehaakt, ruim voor Worst, Kastelijn en Pieterse.

Foto: Cor Vos

In de heuvelzone van de voorlaatste ronde begon Brand vervolgens aan haar aanvalsoffensief. De kopvrouw van Telenet-Baloise Lions wist beetje bij beetje haar nogal beperkte voorsprong op Alvarado te vergroten. Bij het ingaan van de laatste ronde had de wereldkampioene het verschil echter weer teruggebracht tot zes seconden.

Maar juist in diezelfde oplopende stroken maakte Brand het gat weer groter, waardoor ze na ruim drie kwartier solo de streep passeerde. De vier op een rij was een feit voor de hardrijdster.

Uitslag Dames:
1. flag-nl Lucinda Brand (Telenet-Baloise) in 46m44s
2. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Fenix) op 10s
3. flag-nl Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 45s
4. flag-nl Annemarie Worst (777 CX) op 1m06s
5. flag-nl Yara Kastelijn (Credishop-Fristads) op 1m20s
6. flag-us Clara Honsinger op 1m28s
7. flag-ca Maghalie Rochette op 1m36s
8. flag-nl Puck Pieterse (Alpecin-Fenix) op 1m141s
9. flag-nl Manon Bakker (Credishop-Fristads) op 1m55s
10. flag-gb Anna Kay (Starcasino) op 2m03s


Parcours

De Superprestigemanche in Boom beschikt over een uitzonderlijk en zeer uniek parcours. De deltaweide van domein De Schorre doet denken aan een soort grote arena, en is daardoor het meest overzichtelijke parcours van het circuit. Als je je er als toeschouwer weet te positioneren, kan je tot 80 procent van de cross overschouwen. Nochtans is het parcours 2.960 meter lang.

Start en aankomst bevinden zich op het middenplein, waar in de zomer ook de ‘mainstage’ van Tomorrowland wordt neergeplant, maar vervolgens wordt vooral handig en goed gebruik gemaakt van de heuvelrug, waar de renners liefst zeven keer op en af moeten.

Dat is niet anders dan de voorbije jaren. Parcoursbouwer Marc Dierickx verzekert ons dat het parcours een blauwdruk is van de vorige editie. Daaruit leren we dat Boom een cross is die intensief en lastig is, en bovendien klimvermogen en explosiviteit vergt.

Pas vanaf de tweede passage door de materiaalpost volgt een hoofdzakelijk vlakke strook. Al wordt die, een paar honderden meters voor de finish, even onderbroken door een zandstrook, waar niet zelden verschillen worden uitgebouwd of juist kloofjes ongedaan worden gemaakt.

De ondergrond op de hellingen bestaat uit gras en is gedraineerd, wat inhoudt dat na hevige regenval het water niet op de weide blijft staan. “Maar dit jaar ligt het parcours er wel pittig bij door de regen van de voorbije dagen”, geeft Dierckx nog mee. Een moddereditie in Boom dus…


Programma

Programma – zaterdag 4 december 2021
11u45: internationale junioren
13u45: elite vrouwen en U23
15u00: elite heren en U23

Locatie:
Het parcours: Provinciaal domein de Schorre
Opgelet: u krijgt enkel toegang als u in het bezit bent van een Covid Safe Ticket.

Website organisatie
Website Telenet Superprestige

Tussenstand Superprestige mannen na Merksplas
1. flag-be Eli Iserbyt – 58 punten
2. flag-be Quinten Hermans – 55
3. flag-be Toon Aerts – 54
4. flag-nl Lars van der Haar – 46
5. flag-be Laurens Sweeck – 45
6. flag-be Toon Vandebosch – 34
7. flag-be Jens Adams – 26
8. flag-be Niels Vandeputte – 20
9. flag-be Diether Sweeck – 17
10. flag-nl Corné van Kessel – 16

Tussenstand Superprestige vrouwen na Merksplas
1. flag-nl Lucinda Brand – 56 punten
2. flag-nl Denise Betsema – 55
3. flag-nl Annemarie Worst – 55
4. flag-nl Yara Kastelijn – 41
5. flag-nl Inge van der Heijden – 39
6. flag-nl Aniek van Alphen – 35
7. flag-nl Manon Bakker – 31
8. flag-be Marion Norbert-Riberolle – 28
9. flag-be Sanne Cant – 24
10. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado – 22


Favorieten

Heren
Het is niet omdat grote motoren als Wout van Aert en Tom Pidcock mee komen doen, dat ze daarom meteen topfavorieten zijn. Eli Iserbyt is namelijk dé crosser van de eerste seizoenshelft. De cijfers liegen er niet om: in negentien crossen stond de West-Vlaming zeventien keer op het podium en ging hij twaalf keer als winnaar naar huis. Ronduit indrukwekkend.

Iserbyt vindt in Boom een parcours waar klimvermogen en explosiviteit belangrijk is. Dankzij de regenval van de voorbije dagen is het nog meer een parcours voor grote motoren geworden, en dan heeft hij ten opzichte van de concurrentie altijd een voordeel. Dat zag je in Besançon, waar hij aan het einde nog meer over had dan de rest. Maar ook vorig jaar, toen hij hier in Boom de beste was.

De duels Iserbyt-Aerts deden ons smullen – foto: Cor Vos

Al vocht Toon Aerts de voorbije weken enkele leuke duels met de leider in de Superprestige uit. De verschillen waren vaak niet bijster groot, eerder zelfs afhankelijk van details, maar het is wel duidelijk dat Aerts meer een man van de lange adem is. Laat hem, zoals in Kortrijk, van ver vertrekken, en je ziet de sterke Kempenaar zelden weer terug.

Ook Quinten Hermans vindt in Boom een parcours dat hem als gegoten past. Net als Michael Vanthourenhout en Lars van der Haar kickt hij op omlopen met de nodige hoogteverschillen. Al blijven achter de naam van Europees kampioen Van der Haar vraagtekens staan, nadat hij vorig weekend moest passen met rugklachten. “Maar op training deze week merkte ik dat de power terug is. Ik heb alleen het op en af de fiets gaan overgeslagen, en niet gelopen”, verzekerde Van der Haar ons.

De ‘nieuwe’ jongens, Wout van Aert en Tom Pidcock, zijn moeilijker in te schatten. Van de drievoudige wereldkampioen weten we dat hij er bij zijn debuut meestal meteen staat, denk maar aan zijn podiumplaatsen in Kortrijk en Tabor vorig jaar. Alleen een eventueel gebrek aan explosiviteit én zijn verkoudheid kan nog een probleempje opleveren. Pidcock had vorig jaar iets meer tijd nodig om naar zijn beste niveau toe te groeien, en dus verwachten we hem nog niet meteen als kandidaat-winnaar.

Hoe ver komt de Belgische kampioen? – foto: Cor Vos

Voor een ereplaats is het uitkijken naar Nederlander Corné van Kessel, die een sterke beurt maakte in Kortrijk, klimcrossspecialist Toon Vandebosch, maar vooral Pim Ronhaar. De 20-jarige groeibriljant uit het kamp van Sven Nys stond vorige week voor het eerst op het podium bij de grote jongens. En dat zal niet de laatste keer geweest zijn.

Onze sterren
*** Eli Iserbyt
** Toon Aerts, Quinten Hermans
* Wout van Aert, Tom Pidcock, Lars van der Haar, Michael Vanthourenhout

Deelnemerslijst


Dames
Waar Iserbyt heerst bij de mannen, is de rol van ‘beste van de eerste seizoenshelft’ bij de dames weggelegd voor Lucinda Brand. Ook wat haar betreft, is het allicht leuk om daar enkele cijfers aan te koppelen. De wereldkampioene zette in de eerste vijftien crossen liefst twaalf podiumplaatsen en negen overwinningen op haar palmares. Sinds het EK werd ze zelfs alleen nog in Koksijde, op een technisch parcours voor echte zandspecialisten, geklopt.

Haar landgenotes zullen het dus ook in Boom lastig krijgen om de sterke Baloise-Trek-renster weerstand te bieden, want Brand kan op de oplopende stroken van de deltaweide al haar power kwijt. Dat moet trouwens ook ex-mountainbikester Annemarie Worst zinnen. Laat juist zij degene zijn die Brand in het zand van Koksijde te slim af was, bovendien groeit Worst naar haar beste vorm toe. Alleen afgelopen weekend in Besançon kende Worst nog een offday.

Wordt het weer een onewomanshow van Brand? – foto: Cor Vos

Denise Betsema is dan weer superconstant en een waardige kopvrouw voor het Pauwels Sauzen-Bingoal-team, alleen moet zij de suprematie van Lucinda Brand momenteel gewoon ondergaan. Enkel in het weekend Ruddervoorde-Zonhoven grabbelde ze even de dubbel mee.

Dan is er ook nog de jonge, Nederlandse garde. Bij ex-wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado is het, mede door rugklachten, een iets lastiger seizoensbegin, terwijl Yara Kastelijn in Kortrijk kreeg af te rekenen met een zware val. Kastelijn is er zaterdag niet bij in Boom, Alvarado is wel van de partij. Op een goede dag kan Alvarado zomaar verrassen, net als Fem van Empel, de laatste weken superconstant. Ook Puck Pieterse en Shirin van Anrooij staan er bijna elke week, maar zij staan niet op de deelnemerslijst.

Ook uitkijken is het naar de Canadese Maghalie Rochette, de revelatie van vorige week in Besançon. Allicht had ze de voorbije weken nog wat aanpassingsproblemen na een iets langere Amerikaanse campagne, maar nu blijft Rochette toch een tijdje in de lage landen voor een trip van twee maanden. Opvallend: ook wegrenster Lotte Kopecky – vorig jaar tweede op het BK – maakt hier haar seizoensdebuut.

Onze sterren
*** Lucinda Brand
** Annemarie Worst, Denise Betsema
* Ceylin del Carmen Alvarado, Fem van Empel, Maghalie Rochette

Deelnemerslijst


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd wordt gecoverd door Telenet Play Sports (open kanaal) en Proximus in België en door Eurosport in Nederland. Later op de avond volgt nog een ruime samenvatting op Sporza.

RIDE Magazine
3 Reacties
Sorteer op:
3 december 2021 15:17
Pidcock kan hier direct in orde zijn denk ik!
Bij de vrouwen verwacht ik rochette op het podium
4 december 2021 09:49
Pidcock last van de knie.
    4 december 2021 13:13
    Jammer, gezien de vele modderstroken zal van aert zijn power kunnen gebruiken!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.