Voorbeschouwing: Superprestige Heusden-Zolder 2021

Voorbeschouwing: Superprestige Heusden-Zolder 2021

© Cor Vos

zondag 26 december 2021 om 19:24

Eén dag na de Wereldbeker in Dendermonde verhuist het veldritpeloton richting Limburg. Op het Circuit van Terlaemen in Heusden-Zolder, staat maandag de zesde manche van de Telenet Superprestige op de agenda. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Organisator Koen Monu van Pro-Cycling vzw organiseerde in eerste instantie op het BLOSO-domein in Hofstade. Van 2001 tot 2003 waren dat losse crossen op de internationale kalender, tot Hofstade in 2004 zijn intrede maakte in de Wereldbeker. Na vier WB-edities moest Monu noodgedwongen verhuizen. Michel Van Espen, toenmalig directeur van het plaatselijke BLOSO-centrum was het veldrijden liever kwijt dan rijk.

Monu – in samenwerking met cateraar Frans Bevers – vond echter snel een oplossing. Vanaf december 2008 kon de Kalmthoutenaar in Zolder terecht. En dat was achteraf gezien niet eens een slechte evolutie. Op het Circuit van Terlaemen is immers alle infrastructuur aanwezig die nodig is om een groot event te huisvesten. Bovendien heeft het, naast een geschiedenis in de Formule 1, ook ervaring met grote wielermanifestaties. In 1969 en 2002 werd er een WK op de weg verreden en in 1970 en 2002 werden er al WK’s veldrijden georganiseerd. Dat er gestart en gefinisht wordt op de tarmac van het voormalige F1-Circuit, maakt het helemaal uniek.

Vier jaar geleden was het Circuit van Terlaemen decor van het WK – foto: Cor Vos © 2016

Heusden-Zolder, dat steevast plaatsvond op tweede kerstdag, groeide uit tot een klassieker en bleef al die jaren een vaste waarde in de Wereldbeker. Als toemaatje slaagde Koen Monu er nog in om het WK veldrijden 2016 binnen te rijven. Het was het laatste WK op Belgisch grondgebied, goed voor de eerste van drie opeenvolgende wereldtitels voor Wout van Aert. Mathieu van der Poel triomfeerde ondertussen al vijf keer in Zolder, net al Marianne Vos bij de vrouwen, trouwens.

Geen Wereldbeker
Vorig jaar verhuisde de wedstrijd van de Wereldbeker naar de Superprestige. “Een weloverwogen keuze”, vertelde Monu toen. “Eentje met een dubbele reden: financieel was toetreden tot de vernieuwde Wereldbeker onhaalbaar. Bovendien vind ik dat die nieuwe WorldCup zijn mythische karakter wat verloren is. Op termijn hoop ik daar opnieuw deel van uit te maken, maar voorlopig vind ik de formule die Flanders Classics aanbiedt om toe te treden tot de Superprestige – financieel – interessanter.”

“Al is het in coronatijden sowieso geen evidentie om het hoofd boven water te houden”, geeft Monu nog mee. “Gelukkig zijn de gemeente Heusden-Zolder en de eigenaars van het Circuit me goed gezind. Ik kan het Circuit dit jaar gratis gebruiken.” Koen Monu is naast organisator in Heusden-Zolder ook de man achter de Superprestigemanche van Boom.

Laatste 10 winnaars in Heusden-Zolder:
Mannen
2020: flag-nl Mathieu van der Poel
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-be Wout van Aert
2016: flag-be Wout van Aert (wereldkampioenschap)
2015: flag-nl Mathieu van der Poel
2014: flag-nl Lars van der Haar
2013: flag-nl Lars van der Haar
2012: flag-be Sven Nys

Vrouwen
2020: flag-nl Lucinda Brand
2019: flag-nl Lucinda Brand
2018: flag-nl Marianne Vos
2017: flag-be Sanne Cant
2016: flag-nl Marianne Vos
2016: flag-nl Talitha de Jong (wereldkampioenschap)
2015: flag-be Sanne Cant
2014: flag-nl Marianne Vos
2013: flag-us Katherine Compton
2012: flag-nl Marianne Vos


Vorig jaar

Mathieu van der Poel voor de vijfde keer in zes jaar
De openingsfase werd ontsierd door een massale val in een van de allereerste bochten. Onder meer Toon Aerts, Tom Pidcock en Michael Vanthourenhout verloren zo een pak terrein, terwijl topfavorieten Mathieu van der Poel en Wout van Aert voorin het mooie weer maakten.

Op het einde van de eerste ronde kende echter ook Van Aert zijn portie pech. Hij reed lek en verloor meer dan een halve minuut.  Van der Poel wachtte uiteraard niet. Lars van der Haar en Eli Iserbyt spartelden nog wat tegen, maar het tempo van Van der Poel was toch te hoog. De wereldkampioen sprokkelde in een mum van tijd vijftien seconden bonus.

Van der Poel bezig aan een lange solo in het bos van Terlaemen – foto: Cor Vos © 2020

Toen ook nog Eli Iserbyt in een linke bocht onderuit schoof (hij werd afgevoerd met een elleboogblessure en verloor zijn leidersplaats in de Superprestige), had Van der Poel echt gewonnen spel. Van Aert had zich intussen wel weer in de wedstrijd geknokt, maar dat was enkel nog met de tweede plek als inzet. En daar slaagde hij ook in.

Van der Poel haalde het finaal met een voorsprong van 38″ op Van Aert, die zich in de slotfase loswerkte uit het groepje waarvan ook Van der Haar, Sweeck en Vanthourenhout deel uitmaakten. Voor Van der Poel was Heusden-Zolder zijn vierde zege in zes wedstrijden.

Uitslag mannen:
1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-be Wout van Aert 38″
3. flag-nl Lars van der Haar op 39″
4. flag-be Laurens Sweeck op 44″
5. flag-be Michael Vanthourenhout op 48″

Lucinda Brand  na spannend duel
Annemarie Worst nam de eerste ronde voor haar rekening, Ze reduceerde zo meteen het peloton tot een kopgroep van acht. Maar daarna bleef het best lang samen. Denise Betsema, Ceylin del Carmen Alvarado, Inge van der Heijden en opnieuw Worst scheidden zich wat af na een slippertje van Lucinda Brand, maar in de eerste koershelft liep het toch weer samen.

Rond halfkoers ontbond Brand dan zelf haar duivels. Alleen Worst haakte aan. Maar Brand reed lek, waardoor de rest opnieuw kwam aansluiten. Meer zelfs, na een tweetal rondjes van windstilte leken ook Manon Bakker, Alicia Franck en Anna Kay voorin aan te sluiten. Maar dat was zonder Brand gerekend.

Brand sprintte naar winst voor Alvarado, Worst en Betsema – foto: Cor Vos © 2020

De kopvrouw van – toen nog – Telenet-Baloise demarreerde en maakte er een snelle slotronde van. Daarin kon ze in extremis een beetje verschil maken, al werd het toch één langgerekte sprint. Brand begon die van de kop af en haalde het van Ceylin del Carmen Alvarado, Annemarie Worst en Denise Betsema. De top vier werd in dezelfde tijd geklasseerd.

Uitslag Vrouwen:
1. flag-nl Lucinda Brand
2. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
3. flag-nl Annemarie Worst
4. flag-nl Denise Betsema
5. flag-nl Manon Bakker op 15″


Parcours

Zowat het gehele parcours bevindt zich binnen de muren van het Circuit van Terlaemen. De omloop in Heusden-Zolder heeft alles wat een moderne topcross nodig heeft. Marc Dierickx (die we ook kennen als de man die in de materiaalpost de fietsen van Mathieu van der Poel aangeeft) is de parcoursbouwer van dienst.

De omloop van goed 2,7 kilometer is quasi een kopie van die van die van de voorbije drie jaar. Onder het motto: wat goed is, moet je niet veranderen. Opvallend, welke weersomstandigheden de renners in Heusden-Zolder ook voorgeschoteld krijgen, veel modder moeten ze er niet verwachten. “Met dank aan de typische bos- en zandgrond op Terlaemen. Zelfs na hevige regenval krijg je hier nog steeds een snelle cross”, aldus Dierickx.

De Sacramentsberg, waar het publiek (met of zonder corona) niet toegelaten is – foto: Cor Vos

Maar dan wel een lastige snelle cross. “Op de vele korte klimmetjes, die elkaar bovendien snel opvolgen, kunnen ze zeker hun explosiviteit kwijt. En onderschat dat lange stuk asfalt in de start- en finishzone niet. Je ziet dat amper op tv, maar het is licht hellend. Na acht, negen ronden kruipt dat in de kleren. Eén voordeel, omdat de wind meestal vanuit de richting van het Albertkanaal komt, blaast die wel in de rug van de renners.”

Je kan het parcours opdelen in twee helften. Deel één (rechtsboven op de afbeelding) is met de passages door de materiaalposten en over de Sacramentsberg, een stuk ‘heilige grond’ die verboden is voor het publiek. Het tweede deel wordt vooral gekenmerkt door de klimmetjes en technische afdalingen vóór de tribunes (onderaan de afbeelding), waarbij in het verleden meermaals de beslissing is gevallen. Vooral de opeenvolging van de vele hindernissen in de laatste kilometer zorgt ervoor dat explosieve en technisch begaafde renners daar het verschil kunnen maken.


Programma

Programma – zaterdag 26 december 2020
10u00: Nationale Junioren
11u45: Internationale Junioren
13u40: Elite en beloften Vrouwen
15u00: Elite en beloften Mannen

Locatie:
Circuit Zolder, Terlamen, 3550 Heusden-Zolder
Opgelet: door de huidige coronamaatregelen is GEEN PUBLIEK toegelaten op het event.

Website organisatie
Website Telenet Superprestige

Deelnemerslijsten:
Vrouwen U23 & elite
Mannen U23 & elite

Tussenstand Superprestige Mannen na Boom
1. flag-be Eli Iserbyt – 70
2. flag-be Toon Aerts – 68
3. flag-nl Lars van der Haar – 59
4. flag-be Quinten Hermans – 58
5. flag-be Laurens Sweeck – 45
6. flag-be Toon Vandebosch – 34
7. flag-be Jens Adams – 31
8. flag-nl Corné van Kessel – 22
9. flag-nl Pim Ronhaar – 21
10. flag-be Niels Vandeputte – 20

Tussenstand Superprestige Vrouwen na Boom
1. flag-nl Lucinda Brand – 71
2. flag-nl Denise Betsema – 68
3. flag-nl Annemarie Worst – 65
4. flag-nl Inge van der Heijden – 53
5. flag-nl Aniek van Alphen – 41
6. flag-nl Yara Kastelijn – 41
7. flag-be Marion Norbert Riberolle – 33
8. flag-nl Manon Bakker – 33
9. flag-be Sanne Cant – 32
10. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado – 31


Favorieten

Mannen
Het heeft naar verluidt best wat voeten in de aarde gehad om het financieel allemaal te behappen, maar in Heusden-Zolder krijgen we net als in Dendermonde het sterkst mogelijke deelnemersveld aan de start. Inclusief Mathieu van der Poel, Wout van Aert en alle andere toppers.

Wel compleet verschillend in vergelijking met Dendermonde: het parcours. Circuit Terlaemen is een snelle omloop met een aantal – maar dan ook weer niet overdreven – technische passages. Bovendien een speeltuin voor Mathieu van der Poel, die in Heusden-Zolder de voorbije vier edities bij de mannen op zijn naam schreef.

Mathieu van der Poel won al vier keer op rij in Heusden-Zolder – foto: Cor Vos © 2020

En de wereldkampioen liet in Dendermonde al zien dat zijn rug- en knieproblemen in dat uurtje wedstrijd te verdragen zijn. Aan zijn vormpeil twijfelt sowieso niemand meer na zijn debuut in het Waasland. Alleen moet Van der Poel onderweg wel zijn grote rivaal Wout van Aert zien af te schudden. Als we dan toch één van beide een licht voordeel toekennen, geven we dat voor Heusden-Zolder aan Van der Poel.

Er vanuit gaande dat Van der Poel en Van Aert een streep voorsprong hebben op de rest, verwachten we ook een spannende strijd voor de overige podiumplaatsen. Met onder meer Eli Iserbyt, leider in de Superprestige en ongetwijfeld op revanche belust nadat hij vorig jaar in Heusden-Zolder zijn aanloop naar het WK verknoeide door een val.

Ook Michael Vanthourenhout, Quinten Hermans, Tom Pidcock, Toon Aerts, Lars van der Haar en Corné van Kessel zijn potentiële podiumkandidaten.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Mathieu van der Poel
** Wout van Aert, Eli Iserbyt
* Michael Vanthourenhout, Tom Pidcock, Toon Aerts


Vrouwen
Wie doet Lucinda Brand wat? Het is de hamvraag na de laatste weken. De wereldkampioene scoorde sinds begin november een tien op twaalf. Alleen in Koksijde (derde) en Rucphen (tweede in sprintje tegen Vos) slaagde Brand er niet in om de handen in de lucht te steken. Vos is er in Heusden-Zolder trouwens niet bij, net als Puck Pieterse.

Haar grootste concurrentes zouden normaal Denise Betsema en Annemarie Worst moeten worden. Niet toevallig ook de nummers twee en drie in de tussenstand van de Superprestige. Betsema vindt in Heusden-Zolder overigens een parcours dat veel beter bij haar mogelijkheden past dan dat van Dendermonde. En Worst liet de zware wereldbekermanche zelfs schieten om in op het Circuit van Terlaemen zo fris mogelijk aan de start te staan.

De top drie in de tussenstand van de Superprestige: Worst, Brand en Betsema – foto: Cor Vos © 2021

Andere kanshebbers op de betere ereplaatsen zijn Ceylin del Carmen Alvarado, Fem van Empel, Shirin van Anrooij, Inge van der Heijden en misschien wel Sanne Cant. De Belgische kampioene reed in Dendermonde een uitstekende wedstrijd op een parcours dat in principe toch iets te lastig is voor haar.

Ter info en voor wat het waard is, op de voorlopige deelnemerslijst van de vrouwenwedstrijd in Heusden-Zolder staan maar liefst 119 namen. Te gek voor woorden, maar we veronderstellen – en hopen – dat het uiteindelijke deelnemersaantal toch een stuk lager zal liggen.

Onze sterren
*** Lucinda Brand
** Denise Betsema, Annemarie Worst
* Ceylin del Carmen Alvarado, Inge van der Heijden, Sanne Cant


Weer en TV

Zowel de vrouwen- als de mannencross wordt gecoverd door Telenet en Proximus (open kanaal) in België en door Eurosport in Nederland.  Meteovista.be voorspelt temperaturen rond de negen graden, al ligt de gevoelstemperatuur wel wat lager. Net als in Dendermonde wordt vanaf de middag regen voorspeld in Heusden-Zolder. De impact op het parcours zal echter een stuk minder hevig zijn dan op de weiden in Dendermonde.

Dit artikel delen:

2 Reacties

André Hilgersom 27 december 2021 om 08:18

Ben ik de enige die gezien heeft dat Mathieu van der Poel, tijdens de cross van Dendermonde, zijn rug waar mogelijk moest ontspannen? Rugproblemen zijn niet te onderschatten. Vraag het Sven Kramer. Ben pas gerust wanneer hij vandaag excelleert zonder die momenten van verplicht ontspannen.

Pietspeed 27 december 2021 om 09:33

Nee, zullen de meesten wel gezien hebben. Maar hij doet dat wel vaker. Niettemin zag je hem ook een paar keer staand aanzetten. Geeft wellicht te denken dat die rugklachten er zeker nog zullen zijn. Alleen de vraag in hoeverre hem dat van topprestaties afhoudt, is te bezien.
Zal me overigens erg verbazen als hij in Zolder wint. Van Aert is (nog) beter geworden tov vorige jaren mi. En in de breedte een hoger niveau ook.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.