Voorbeschouwing: Superprestige Merksplas 2020

Voorbeschouwing: Superprestige Merksplas 2020

foto: Cor Vos

zondag 22 november 2020 om 08:15

Het veldritseizoen kabbelt verder in corona-modus. Zaterdag geniet het crosspeloton van een verplichte rustdag, zondag staat de vierde manche van de Telenet Superprestige in Merksplas op de agenda. WielerFlits blikt vooruit op de wedstrijd die we voorheen kenden als de Aardbeiencross in Hoogstraten.

[bingoal id=”9041–21″ link=”https://bit.ly/bingoal_merksplas” title=”Wie wint de Superprestige-cross van Merksplas?”]

Historie

Merksplas is een nieuwe naam in de cross. En toch weer niet, want eigenlijk is dit de Aardbeiencross van Hoogstraten die noodgedwongen is verhuisd. Overigens niet voor het eerst. Wat de locatie betreft, mogen ze daar in de Noorderkempen over een hobbelig parcours spreken. Voorts hebben ze hun portie tegenslag al gehad.

De Aardbeiencross stond in 1987 voor het eerst op de kalender, toen gewonnen door de betreurde Wim Lambrechts. In 1994 traden de organisatoren toe tot de Gazet van Antwerpen Trofee. Tot vijf jaar later het geweer van schouders werd veranderd en ze in Hoogstraten de overstap maakten naar dat andere regelmatigheidscriterium, de Superprestige. Daar maakt het tot op de dag van vandaag nog steeds deel van uit.

Derde verhuis
De locatie verandert dit jaar al voor de derde keer. Lange tijd vormde het recreatiedomein De Mosten in deelgemeente Meer het decor. Later werd verhuisd naar de Blauwbossen in Minderhout, een andere deelgemeente. Mooie omloop, maar de site was niet zo vlot bereikbaar voor het publiek, waardoor in 2014 opnieuw voor een andere locatie werd gekozen. De laatste zes edities vonden plaats op de terreinen van de Hoogstraatse Veiling. Daar vonden renners en publiek een minder aantrekkelijk parcours, maar de infrastructuur eromheen was wel top.

Marianne Vos werd in 2009 Europees kampioene in Hoogstraten – foto: Cor Vos

Maar door de continue uitbreidingen op de site van de Veiling moest in de loop van 2019 worden uitgekeken naar een andere locatie. Zo kwamen de Hoogstraatse Spurters in februari 2020 in het naburige Merksplas terecht. “Op een mooi en uitgestrekt terrein, voorzien van alle nodige faciliteiten en omgeven door prachtige natuur”, klonk het bij de burgemeester van Merksplas in een promopraatje. “Het is een opportuniteit om het prachtige domein van Merksplas-Kolonie internationaal in the picture te plaatsen.” Jammer genoeg gooide storm Ciara roet in het eten. Zondag volgt een nieuwe poging…

Nog dit: terwijl Sven Nys recordhouder is met acht overwinningen, zette Mathieu van der Poel de laatste vijf edities op zijn naam. Sanne Cant won dan weer vijf van de acht wedstrijden bij de dames, die pas sinds 2012 hun eigen Aardbeiencross rijden. En één keer vormde Hoogstraten ook het decor van de Europese kampioenschappen. In 2009 pakte Marianne Vos er haar tweede Europese titel in het veld. De mannen reden toen nog geen EK, dat kwam er pas in 2015.

Laatste tien winnaars in Hoogstraten – nu Merksplas:
Heren
2020: niet verreden (februari)
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-nl Mathieu van der Poel
2015: flag-nl Mathieu van der Poel
2014: flag-be Sven Nys
2013: flag-be Sven Nys
2012: flag-be Tom Meeusen
2011: flag-be Sven Nys
2009: flag-be Niels Albert

Dames (sinds 2012)
2020: niet verreden (februari)
2019: flag-be Sanne Cant
2018: flag-be Sanne Cant
2017: flag-nl Sophie de Boer
2016: flag-be Sanne Cant
2015: flag-be Sanne Cant
2014: flag-gb Nikki Harris
2013: flag-be Sanne Cant
2012: flag-nl Daphny van den Brand


Vorig jaar

Vorig jaar is eigenlijk vorig seizoen. De Hoogstraatse Aardbeiencross stond steevast op het einde van het seizoen geprogrammeerd en dat was vorige winter niet anders. Maar de eerste editie in Merksplas viel in het water, met dank aan storm Ciara. Al werd pas de ochtend van de wedstrijd – de nieuwelingen waren reeds van start gegaan – beslist om de wedstrijd af te gelasten.

Een zware dobber voor de organisatie, dat ook nu niet van tegenslag gespaard blijft, want door het coronavirus mag geen publiek naar Merksplas afzakken en worden de jeugdwedstrijden geschrapt. Voorzitter Marc Van Gestel wil echter niet klagen. “We zijn blij dat we überhaupt nog mogen organiseren”, vertelt hij. “De mensen die recht hebben om te klagen zijn zij die het nu zwaar te verduren hebben in de zorg. Het is belangrijk dat we daarbij stil staan en dat we als organisatie vooruit kijken naar de toekomst.”

Een bedrukte Marc Van Gestel na de afgelasting in februari – foto: Nico Dick

Superprestige Merksplas gaat toch niet door vanwege storm Ciara


Parcours

De nieuwe omloop in Merksplas Kolonie bestaat uit een mix van weiland, zandwegen, bospaden en kasseien. Ook diverse hindernissen zoals een brug, balkjes, een zandbak en een schuine kant zijn voorzien. De organisatie is overtuigd dat deze omloop aantrekkelijker is dan die op en rond de Veiling. We verwachten in elk geval een gezonde afwisseling tussen een aantal zware passages en een aantal beter berijdbare stroken.

Toon Aerts, woonachtig in het naburige Rijkevorsel, trok al een paar keer op verkenning. “Het echte spektakel is achteraan op het parcours te vinden”, geeft hij als tip mee voor de kijker. “Dat is in het bos (links op de afbeelding, red), waar je een aantal technische passages en een mooie trappenpartij vindt.”

De laatste drie hindernissen (balkjes, gevolgd door de zandbak en nog een laatste brug – zie bovenaan de afbeelding) situeren zich in het laatste kwart van het parcours en volgen elkaar snel op. Mocht het, tegen de verwachtingen in, lang samentroepen, is dit dé plek om het verschil te maken.

Via deze link (Facebookpagina organisatie) krijgt u een blik op het parcours


Programma

Programma – zondag 22 november 2020
13u40: Superprestige Ladies Trophy
15u00: Telenet Superprestige Elite en U23 Heren

Locatie:
Het parcours: Domein Kolonie Merksplas. Start en aankomst in de Kapelstraat.
Opgelet: door de huidige corona-maatregelen is GEEN PUBLIEK toegelaten op het event.

Website organisatie
Website Telenet Superprestige

Deelnemerslijsten:
Heren U23 & elite
Dames U23 & elite

Tussenstand Superprestige Mannen na Niel
1. flag-be Eli Iserbyt – 43 punten
1. flag-be Toon Aerts – 42 punten
3. flag-be Laurens Sweeck – 39 punten
3. flag-nl Lars van der Haar – 36 punten
5. flag-nl Corné van Kessel – 31 punten
5. flag-be Michael Vanthourenhout – 30 punten
7. flag-be Daan Soete – 26 punten
8. flag-nl Ryan Kamp – 18 punten
9. flag-be Quinten Hermans – 16 punten
10. flag-es Felipe Orts – 14 punten

Tussenstand Superprestige Dames na Niel
1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado – 44 punten
2. flag-nl Lucinda Brand – 41 punten
3. flag-nl Annemarie Worst  – 39 punten
4. flag-nl Yara Kastelijn – 36 punten
5. flag-nl Denise Betsema – 33 punten
6. flag-nl Manon Bakker – 28 punten
7. flag-be Laura Verdonschot – 26 punten
8. flag-nl Aniek van Alphen – 17 punten
9. flag-be Sanne Cant – 16 punten
10. flag-nl Shirin van Anrooij – 13 punten


Favorieten

Heren
Tom Pidcock kondigde anderhalve week geleden aan in Merksplas aan zijn veldritseizoen te beginnen. Maar de vice-wereldkampioen heeft intussen zijn planning licht gewijzigd en maakt pas volgende week zondag in Tabor zijn terugkeer in het veld. Ook Wout van Aert maakt volgend weekend zijn intrede. Op Mathieu van der Poel, Gianni Vermeersch en Tim Merlier is het nog twee weken langer wachten.

Dus doen we het in deze vierde manche van de Telenet Superprestige met hetzelfde deelnemersveld van de voorbije weken. Met Eli Iserbyt, met Toon Aerts en met Laurens Sweeck als de drie uitgesproken favorieten voor de dagzege. De drie verdeelden netjes de eerste drie proeven in het regelmatigheidscriterium. Aerts was de beste in Gieten, Iserbyt triomfeerde in Ruddervoorde en Sweeck was vorige week woensdag primus in Niel.

De drie favorieten op het podium in Niel – Foto: Cor Vos © 2020

Voorspellen wie van de drie zondag het laken naar zich toetrekt, is allesbehalve evident. Toon Aerts is supergemotiveerd voor eigen volk en kent ongetwijfeld het nieuwe parcours als zijn broekzak. De Kempenaar moet alleen zien dat hij deze keer voorbij het blok van Pauwels Sauzen-Bingoal geraakt. Laurens Sweeck won zijn laatste twee wedstrijden (na Niel trok hij ook in Leuven aan het langste eind), terwijl Eli Iserbyt dan weer snakt naar een allereerste zege in zijn Europese sterrentrui.

Ook Michael Vanthourenhout zou maar al te graag een keertje winnen. De West-Vlaming toonde zich de voorbije weken eens te meer een super domestique, maar dat leverde hem in zijn laatste vijf wedstrijden elke plaats van twee tot zes op, behalve de eerste. Lars van der Haar is dan weer ploegmaat van Toon Aerts, is aan een sterk seizoen bezig, maar zijn mindere start speelde hem al meermaals parten. Als Jack Russell zondag wel goed weg is, kan hij zijn bijnaam nog eens eer aandoen.

Ook op het EK moest Van der Haar een tijdlang achtervolgen – foto: Cor Vos

Daan Soete, Corné van Kessel, Quinten Hermans, Vincent Baestaens en de jongeren Niels Vandeputte, Ryan Kamp en Toon Vandebosch mogen samen met Felipe Orts bikkelen voor de verdere ereplaatsen.

Onze sterren
**** Eli Iserbyt, Toon Aerts, Laurens Sweeck
*** Michael Vanthourenhout
** Lars van der Haar
* Daan Soete, Quinten Hermans, Corné van Kessel

[bingoal id=”9041–21″ link=”https://bit.ly/bingoal_merksplas” title=”Wie wint de Superprestige-cross van Merksplas?”]


Dames
Twee op drie voor Ceylin del Carmen Alvarado in de Superprestige Ladies Trophy. En vier op zeven als je alle wedstrijden meetelt waarin de wereldkampioene dit seizoen aan de start stond. En toch krijgt de kopvrouw van Alpecin-Fenix het maar zelden cadeau. In Gieten stak ze er met kop en schouders bovenuit, maar voor haar andere zeges moest ze knokken tot diep in de finale. En zowel op het EK (tegen Worst) als in Leuven (tegen Betsema) moest ze de klus zelfs klaren in de sprint.

Maar die sprint – en haar bijhorende cool – is dan ook een wapen dat Alvarado altijd achter de hand houdt. En dat is ook de reden waarom de Rotterdamse net dat ene sterretje meer krijgt dan Annemarie Worst, Lucinda Brand en Denise Betsema. Deze drie werpen zich de laatste weken steeds weer op tot belangrijke challengers, maar alleen Brand kon haar de laatste maand een keertje afstoppen. Benieuwd of in Merksplas iemand in staat is Alvarado onder druk te zetten.

De top vier in Leuven, gevangen in één beeld – foto: Cor Vos

Ondertussen blijven we wachten op een uitschieter van Yara Kastelijn. De nieuwe kopvrouw van Credishop-Fristads haalde de laatste anderhalve maand alleen het podium op de Koppenberg (derde). Benieuwd of ze de komende weken opnieuw haar vorm van vorige winter terugvindt en stilaan de aansluiting kan maken met haar landgenotes.

Voorts kijken we met plezier uit naar de verdere progressie van onder meer Manon Bakker, Blanka Kata Vas en Perrine Clauzel. De vijfde plaats van de Française op het EK in Rosmalen leek voor velen een toevalstreffer, maar vorige zaterdag bevestigde Clauzel met een fraaie zesde plaats – na een attractieve koersstijl – in Leuven. In deze fase van het seizoen is Laura Verdonschot de enige Belgische die aanspraak kan maken op een ereplaats.

Onze sterren
**** Ceylin del Carmen Alvarado
*** Annemarie Worst, Lucinda Brand, Denise Betsema
** Yara Kastelijn, Manon Bakker
* Perrine Clauzel, Laura Verdonschot, Aniek van Alphen, Blanka Kata Vas

[bingoal id=”9041–20″ link=”https://bit.ly/bingoal_widget_merksplas” title=”Wie wint de Superprestige-cross van Merksplas bij de vrouwen?”]


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd wordt gecoverd door Telenet Play Sports (open kanaal) en Proximus in België en door Ziggo Sport in Nederland. Later op de avond volgt nog een ruime samenvatting op Sporza. Bekijk hier de volledige TV-kalender.


Dit artikel delen:

6 Reacties

Pastoor van Dijk 20 november 2020 om 16:19

Alvarado niet op voorhand zegezeker.

Via de website Wvcycling.com heb ik de cijfermatige verhoudingen tussen Alvarado en Brand in beeld gebracht over de crossen in 2019 en 2020 waarin beiden aan de start kwamen.

Conclusies
1. Alvarado behaalde over voornoemde periode de meeste overwinningen.
Lucinda Brand versloeg haar echter wel in Kortrijk. Namen ,Zolder.. en recentelijk nog in Niel.

2. Bij een stevige klimcross- als bijv. De Koppenbergcross lukt het Ceylin niet op het podium te rijden.
Alvarado in De Koppenbergcross:
2019: 6e op 1.33
2020 7e op 1.53
Brand in Koppenbergcross:
2020 2e op 4 sec.

Toelichting
Aangezien Lucinda Brand zich gaat specialiseren op het crossen en Betsema een betere startpositie gaat verwerven zijn de kaarten allerminst op voorhand geschud. En al helemaal niet bij een stevige klimcross.
Bron: Wvcycling.com

0
Nico Dick 20 november 2020 om 20:30

Klopt wat je zegt, maar toch 2 motivaties om haar een ster meer te geven:
1. Merksplas is geen klimcross
2. Alvarado heeft nog haar eindsprint als extra wapen
Maar dat is uiteraard geen enkele garantie op winst, wel dat ze net iéts meer favoriet is dan de anderen

0
Pastoor van Dijk 21 november 2020 om 18:00

De glans gaat er wat af!

@ Nico Dick

IK gun elke dame succes in de loodzware sport die cyclocross heet. Maar een echte wereldkampioene zie ik ook en vooral schitteren in crossen als De Koppenberg, Overijse(moeder van alle crossen met namen uit het verleden als De Vlaeminck, Libanon) en Gavere.

Als ik zie dat Ceylin al twee jaar op rij op anderhalve minuut en zelfs op bijna twee minuten wordt gereden op De Koppenberg dan gaat er voor mij wat glans vanaf.

Ik, voorzie ook dat Betsema en Brand het niet meer accepteren dat Ceylin wel heel veel aan hun wieltjes plakt. Wat Ceylin doet mag…………………maar gaan de overige dames dit blijven accepteren? Het autoritair wegrijden zie ik Ceylin del carmen Alvarado ook niet echt doen. Overigens doelde ik met een ware klimcross bepaald niet op Merksplas.

Ik verwacht een toename aan spanning..en straks een heuse estafettedans in het grijpen naar de hoofdvogel. Dat belooft!

0
Jayster 22 november 2020 om 10:53

Toon Aerts heeft voor mij een streepje voor doordat hij een thuiswedstrijd rijdt. Iserbyt lijkt iets minder de afgelopen wedstrijden, daarom verwacht ik het meeste weerwerk van Sweeck. Ik hoop op een man tegen man gevecht, zodat de winnaar ook daadwerkelijk de sterkste was

0
UrbanSteel 22 november 2020 om 11:40

Redactie, op alle Ziggo sport kanalen geen info omtrent de uitzendingen.
Op Eurosport 1 zijn de uitzendingen tussen 17:00 en 18:00 uur (heren) en 18:00 uur en 18:45 uur (dames.
Op Eurosportplayer Live dames 13:40 uur en 14:45 uur, ononderbroken.
Live heren 15:00 uur en 16:30 uur , ononderbroken.

0
Nico Dick 25 november 2020 om 11:46

klopt. Ziggo doet geen veldrijden meer, blijkbaar

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Headlines

Materiaalzone