Voorbeschouwing: Superprestige Merksplas 2021
foto: Cor Vos
Nico Dick zaterdag 20 november 2021 om 11:00

Voorbeschouwing: Superprestige Merksplas 2021

Zaterdag staat in Merksplas de vierde manche van de Telenet Superprestige op de kalender. Voor het eerst wordt in de Kolonie met publiek gecrost. Wie volgen Michael Vanthourenhout en Lucinda Brand op? WielerFlits blikt vooruit op de wedstrijd die we voorheen kenden als de Aardbeiencross in Hoogstraten.

Historie

Merksplas is sinds vorig jaar een nieuwe naam in de cross. En toch weer niet, want eigenlijk is dit de Aardbeiencross van Hoogstraten die noodgedwongen is verhuisd. Overigens niet voor het eerst. Wat hun locatie betreft, mogen ze daar in de Noorderkempen over een hobbelig parcours spreken. Voorts hebben ze hun portie tegenslag al gehad.

De Aardbeiencross stond in 1987 voor het eerst op de kalender, toen gewonnen door de betreurde Wim Lambrechts. In 1994 traden de organisatoren toe tot de Gazet van Antwerpen Trofee. Tot vijf jaar later het geweer van schouders werd veranderd en ze in Hoogstraten de overstap maakten naar dat andere regelmatigheidscriterium, de Superprestige. Daar maakt het tot op de dag van vandaag nog steeds deel van uit.

Derde verhuis
De locatie veranderde vorig jaar al voor de derde keer. Lange tijd vormde het recreatiedomein De Mosten in deelgemeente Meer het decor. Later werd verhuisd naar de Blauwbossen in Minderhout, een andere deelgemeente. Mooie omloop, maar de site was niet zo vlot bereikbaar voor het publiek, waardoor in 2014 opnieuw voor een andere locatie werd gekozen. De laatste zes edities vonden plaats op de terreinen van de Hoogstraatse Veiling. Daar vonden renners en publiek een minder aantrekkelijk parcours, maar de infrastructuur eromheen was wel top.

Marianne Vos werd in 2009 Europees kampioene in Hoogstraten – foto: Cor Vos

Maar door de continue uitbreidingen op de site van de Veiling moest in de loop van 2019 worden uitgekeken naar een andere locatie. Zo kwamen de Hoogstraatse Spurters in februari 2020 in het naburige Merksplas terecht. “Op een mooi en uitgestrekt terrein, voorzien van alle nodige faciliteiten en omgeven door prachtige natuur”, klonk het bij de burgemeester van Merksplas in een promopraatje. “Het is een opportuniteit om het prachtige domein van Merksplas-Kolonie internationaal in the picture te plaatsen.” Jammer genoeg gooide storm Ciara roet in het eten. De wedstrijd werd afgelast.

Vorige winter werd dan wel gecrost in Merksplas, maar met dank aan Covid-19 zonder publiek. Zaterdag mogen de crossfans eindelijk kennismaken met het parcours rond de majestueuze landloperskapel. Wie niet naar Merksplas afzakt en toch benieuwd is naar de geschiedenis van de Kolonie, kan dat via deze link.

Nog dit: terwijl Sven Nys recordhouder is met acht overwinningen, zette intussen ook Mathieu van der Poel vijf edities op zijn naam. Sanne Cant won dan weer vijf van de acht wedstrijden bij de dames, die pas sinds 2012 hun eigen Aardbeiencross rijden. En één keer vormde Hoogstraten ook het decor van de Europese kampioenschappen. In 2009 pakte Marianne Vos er haar tweede Europese titel in het veld. De mannen reden toen nog geen EK, dat kwam er pas in 2015.

Laatste tien winnaars in Hoogstraten – nu Merksplas:
Mannen
2020: flag-be Michael Vanthourenhout (november)
2020: niet verreden (februari)
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-nl Mathieu van der Poel
2015: flag-nl Mathieu van der Poel
2014: flag-be Sven Nys
2013: flag-be Sven Nys
2012: flag-be Tom Meeusen

Vrouwen
2021: flag-nl Lucinda Brand (november)
2020: niet verreden (februari)
2019: flag-be Sanne Cant
2018: flag-be Sanne Cant
2017: flag-nl Sophie de Boer
2016: flag-be Sanne Cant
2015: flag-be Sanne Cant
2014: flag-gb Nikki Harris
2013: flag-be Sanne Cant
2012: flag-nl Daphny van den Brand


Vorig jaar

Eerste klassementszege voor Michael Vanthourenhout
Lars van der Haar kleurde de eerste koershelft in Merksplas. In de openingsfase ontweek hij netjes een valpartij en begon aan een lange solo. Laurens Sweeck was toen zijn eerste achtervolger, nog verderop reed een groepje met onder meer Toon Aerts, Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout.

Rond halfkoers wisselden de posities. Aerts reed naar Sweeck en dat duo sloot aan bij Van der Haar. En nog voor het ingaan van de finale maakten ook Iserbyt en Vanhourenhout de sprong naar voor. En in de voorlaatste ronde slaagde ook Corné van Kessel er nog in zijn wagonnetje aan te haken.

Maar Van Kessel was nog niet bekomen van de inspanning toen Vanthourenhout voor de aanval koos. Hij ging de laatste ronde in met een kleine voorsprong van een handvol seconden op Aerts en iets meer op Iserbyt. De West-Vlaming hield zijn bonus vast en pakte zijn eerste zege als prof in een klassementscross. Dat zou hij een week later nog eens overdoen in Tábor.

Een dolgelukkige Michael Vanthourenhout in Merksplas – foto: Cor Vos

Achter Vanthourenhout snelde Europees kampioen Iserbyt nog naar plaats twee, Laurens Sweeck klopte Toon Aerts in een pittig sprintje voor de derde plek, zodat we een volledig Pauwels Sauzen-Bingoalpodium kregen. Lars van der Haar viel nog uit de top vijf.

Uitslag Mannen Elite
1. flag-be Michael Vanthourenhout
2. flag-be Eli Iserbyt op 8″
3. flag-be Laurens Sweeck op 13″
4. flag-be Toon Aerts
5. flag-nl Corné van Kessel op 22″

Brand profiteert van val Alvarado
Ceylin del Carmen Alvarado en Lucinda Brand namen in de tweede ronde het initiatief, Annemarie Worst haakte aan. Achter het trio probeerden Sanne Cant, Manon Bakker, Anna Kay en Yara Kastelijn de schade te beperken, terwijl Denise Betsema na een slechte start aan haar terugkeer naar de kop van de koers werkte.

Na twee derde wedstrijd verdapperde Alvarado, tot twee keer toe. Brand deed alle moeite om de regerende wereldkampioene bij te benen, maar Alvarado leek te sterk. Tot… de kopvrouw van Alpecin-Fenix zich vergaloppeerde op een modderig hellinkje en tegen de grond lag.

Brand, op het podium geflankeerd door Betsema en Alvarado – foto: Cor Vos

Lucinda Brand profiteerde optimaal, ging op en over Alvarado en snelde naar de overwinning. In de slotfase werd die laatste zelfs nog voorbijgesneld door Denise Betsema, die zo haar inhaalrace bekroonde met een tweede plek. Alvarado mocht nog mee op het podium, Worst en Cant vervolledigden de top vijf.

Uitslag Vrouwen Elite
1. flag-nl Lucinda Brand
2. flag-nl Denise Betsema op 6″
3. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 16″
4. flag-nl Annemarie Worst op 20″
5. flag-be Sanne Cant op 36″


Parcours

De omloop in Merksplas-Kolonie bestaat uit een mix van weiland, zandwegen, bospaden en kasseien. Ook diverse hindernissen zoals een brug, balkjes, een zandbak en een schuine kant zijn voorzien. Samengevat: een gezonde afwisseling tussen een aantal zware passages en een aantal beter berijdbare stroken.

Toon Aerts, woonachtig in het naburige Rijkevorsel, geeft de bezoekers alvast een tip. “Het echte spektakel is achteraan op het parcours te vinden. Dat is in het bos (links op de afbeelding, red), waar je een aantal technische passages en een mooie trappenpartij vindt.”

De laatste drie hindernissen (balkjes, gevolgd door de zandbak en nog een laatste brug – zie bovenaan de afbeelding) volgen elkaar snel op. Mocht het, tegen de verwachtingen in, lang samentroepen, is dit dé plek om het verschil te maken.

Via deze link (Facebookpagina organisatie) krijgt u een blik op het parcours


Programma en info

Programma zaterdag 20 november:
11u45: Junioren
13u40: Vrouwen elite & U23
15u00: Mannen elite & U23

Locatie:
Het parcours: Domein Kolonie Merksplas.
Start en aankomst in de Kapelstraat
Inkom: online voorverkoop: 12,50 euro / aan de kassa: 15 euro

Website organisatie
Website Telenet Superprestige

Deelnemerslijsten
Mannen
Vrouwen

Tussenstand Superprestige mannen na Niel
1. flag-be Eli Iserbyt – 43 punten
2. flag-be Toon Aerts – 42
3. flag-be Quinten Hermans – 41
4. flag-nl Lars van der Haar – 35
5. flag-be Laurens Sweeck – 32
6. flag-be Toon Vandebosch – 29
7. flag-be Jens Adams – 19
8. flag-be Tom Meeusen – 15
9. flag-be Niels Vandeputte – 14
10. flag-ch Kevin Kuhn – 12

Tussenstand Superprestige vrouwen na Niel
1. flag-nl Denise Betsema – 42 punten
2. flag-nl Lucinda Brand – 41
3. flag-nl Annemarie Worst  – 41
4. flag-nl Inge van der Heijden – 30
5. flag-nl Yara Kastelijn – 29
6. flag-nl Aniek van Alphen – 27
7. flag-be Marion Norbert Riberolle – 23
8. flag-nl Manon Bakker – 21
9. flag-be Sanne Cant – 20
10. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado – 11


Favorieten

Mannen
Niets nieuws onder de zon. Met Iserbyt, Aerts, Van der Haar, Vanthourenhout, Hermans en Sweeck hebben we eigenlijk de vaste top zes van de eerste seizoenshelft aan de start. Pas begin december hervatten Wout van Aert en Tom Pidcock; Mathieu Van der Poel wellicht nog wat later.

Eli Iserbyt is leider in de Superprestige, met een puntje voorsprong op Toon Aerts, twee op Quinten Hermans. Iserbyt toonde vorig jaar al dat hij zich in zijn sas voelde op het parcours van Merksplas, al moest hij toen wel de duimen leggen voor zijn ploegmaat Vanthourenhout. Maar deze laatste lijkt in deze fase van het seizoen net iets minder op dreef.

Iserbyts belangrijkste rivalen in Merksplas worden ongetwijfeld Lars van der Haar (in de vorm van zijn leven!) en Toon Aerts, die in Merksplas voor zijn thuispubliek aan de slag mag. Misschien krijgen we een kopie van het koersverloop in Niel, verreden op Allerheiligen. Ook daar duelleerden Iserbyt, Aerts en Van der Haar en trok de vinnige West-Vlaming in de slotfase aan het langste eind.

Toon Aerts ging deze week al eens een kijkje nemen op he parcours

Michael Vanthourenhout zal in Merksplas gebrand zijn op een nieuwe knalprestatie na zijn zege van vorig jaar, maar voor een goed klassement in de Superprestige komt hij niet meer in aanmerking. Vanthourenhout liet Ruddervoorde en Niel schieten. Wel hoog in de ranking: Quinten Hermans. Kan de Limburger nog eens uitpakken? Conditioneel lijkt de kopman van het Tormans-Circus Team zeker in orde, maar in de finale liet hij de voorbije weken steekjes vallen.

Laurens Sweeck kende in Niel pech. Hij won wel – tegen een minder sterk deelnemersveld – in Leuven, maar kwam in Tábor toch weer iets tekort om voor de overwinning mee te doen. Sweeck krijgt van ons een sterretje meer voor de Wereldbeker van Koksijde op zondag. Voor Merksplas moet hij het met één ster doen.

Vallen net buiten de sterren, maar mikken op een mooie ereplaats: Corné van Kessel, Toon Vandebosch, Daan Soete, Vincent Baestaens, Jens Adams (die voor eigen volk rijdt) en de betere beloften Ryan Kamp, Thibau Nys, Cameron Mason, Emiel Verstrynghe en Niels Vandeputte.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Eli Iserbyt
** Toon Aerts, Lars van der Haar
* Michael Vanthourenhout, Quinten Hermans, Laurens Sweeck

Michael Vanthourenhout gaf in laatste instantie forfait voor Merksplas.


Vrouwen
In vergelijking met de wereldbekermanche in Tábor ontbreken zaterdag onder meer Blanka Kata Vas en Puck Pieterse. De andere toppers zijn wel van de partij.

De Superprestige lijkt een onderonsje te worden tussen Denise Betsema, Lucinda Brand en Annemarie Worst. Zij staan in de ranking een eind boven de rest en zijn ook onze drie topfavorietes voor Merksplas. Niet toevallig het trio dat vorig jaar op het podium van de Aardbeiencross stond.

Lucinda Brand zegevierde in Tábor – foto: Cor Vos

Op basis van de voorbije weken krijgt Brand de drie sterren achter hun naam. De wereldkampioene won immers de drie laatste wedstrijden waarin ze aan de start stond: op het EK, in Niel en in Tábor.

Ceylin del Carmen Alvarado werd in haar laatste drie confrontaties respectievelijk vierde, vijfde en opnieuw vierde. De Rotterdamse komt nog net dat tikkeltje tekort om mee te doen voor winst. Samen met Shirin van Anrooij en de Amerikaanse Clara Hosinger zijn zij de outsiders voor zaterdag. Inge van der Heijden, Anna Kay en Yara Kastelijn vallen net buiten onze sterren.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Lucinda Brand
** Annemarie Worst, Denise Betsema
* Ceylin del Carmen Alvarado, Shirin van Anrooij, Clara Honsinger


Weer en TV

Zowel de vrouwen- als de mannenwedstrijd wordt gecoverd door Telenet Play Sports (open kanaal) en Proximus in België, en door Eurosport 1 en de online Player in Nederland.

Het weer in Merksplas volgens Meteovista.be: Het wordt een rustige herfstdag met temperaturen rond de tien graden. Zelfs de zon zou af en toe vanachter de wolken opduiken, al wordt er ook wel een plaatselijke bui verwacht.

1 Reacties
Sorteer op:
20 nov 12:49
Tip: gebruik het seizoen (2020/2021, 2018/2019 etc.) ipv het jaatal. Het jaartal zegt vrijwel niets in het veldrijden.

Geef een reactie