Voorbeschouwing: Superprestige Middelkerke 2021

Voorbeschouwing: Superprestige Middelkerke 2021

foto: Cor Vos

zaterdag 6 februari 2021 om 08:00

We hebben het hoofdgerecht achter de kiezen. De wereldkampioenen zijn gekend. Maar het veldritseizoen zit er nog niet op. De komende drie weken staan onder meer nog drie klassementscrossen op de agenda, waaronder zaterdag de slotmanche van de Superprestige in Middelkerke. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Op 7 februari 1959 won Firmin Van Kerrebroeck de allereerste editie van de Noordzeecros, al werd die naam pas ingevoerd in 2005. De Duitser Rolf Wolfshohl triomfeerde in ’60 en ’61. Vervolgens was het aan de broers De Vlaeminck, Bertje Vermeire en Norbert Dedeckere. U merkt het aan de namen: Middelkerke heeft een immens rijke geschiedenis van zestig jaar op de teller en pronkt er bovendien mee dat het de oudste nog bestaande veldrit in België is.

In 2005 zetten de organisatoren een belangrijke stap met de verhuis naar Sportpark De Krokodiel en nog vijf jaar later maakte de Noordzeecross zijn intrede in de Superprestige. Zo groeide de wedstrijd uit tot de organisatie die het vandaag is. Ook de toeschouwersaantallen groeiden mee. Ook al valt de wedstrijd de voorbije jaren heel laat op het seizoen, het publiek vindt steeds weer massaal de weg naar de kust.

In 2009 zagen we ex-winnaar Erik De Vlaeminck nog eens op de fiets tijdens een ‘all stars’ cross – foto: Cor Vos

Norbert Dedeckere
Bij de mannen is Norbert Dedeckere recordhouder in Middelkerke wat het aantal overwinningen betreft. De in 2015 overleden West-Vlaming mocht in eigen gouw maar liefst zes keer juichen. Daarmee doet hij beter dan Sven Nys en Erik De Vlaeminck, die elk vijf keer wonnen in de kustgemeente. Sinds 2012 crossen ook de dames in Middelkerke: Sanne Cant won vijf van de negen edities van de Noordzeecross.

Ook dit jaar blijft Middelkerke deel uitmaken van de Superprestige, maar organiseert het de cross één week vroeger in 2020. Het is opnieuw de slotmanche van het regelmatigheidscriterium. In 2022 worden er in het weekend van 8 en 9 januari de Belgische kampioenschappen georganiseerd en zal het wellicht een jaartje uit de Superprestige verdwijnen.

Laatste tien winnaars in Middelkerke:
Mannen
2020: flag-be Laurens Sweeck
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-nl Mathieu van der Poel
2015: flag-be Kevin Pauwels
2014: flag-be Tom Meeusen
2013: flag-be Klaas Vantornout
2012: flag-cz Zdenek Stybar
2011: flag-be Klaas Vantornout

Vrouwen (sinds 2012)
2020: flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2019: flag-nl Denise Betsema
2018: flag-be Sanne Cant
2017: flag-be Sanne Cant
2016: flag-be Sanne Cant
2015: flag-be Sanne Cant
2014: flag-gb Helen Wyman
2013: flag-be Sanne Cant
2012: flag-nl Daphny van den Brand


Vorig jaar

Dubbelslag voor Laurens Sweeck
Lars van der Haar kende vorig jaar de beste start op de Westendelaan. Hij werd op de voet gevolgd door Eli Iserbyt, Laurens Sweeck, Quinten Hermans en Toon Aerts. Niet onbelangrijk: een jaar geleden was de Superprestige nog helemaal niet beslist. Sweeck en Iserbyt vochten een nek-aan-nekrace uit. Zelfs Van der Haar en Hermans kwamen nog in aanmerking voor eindwinst.

Ondanks speldenprikken, duurde het een hele tijd voor er enige afscheiding kwam. En toen het even stilviel, kwamen ook Tim Pidcock en Michael Vanthourenhout vooraan aansluiten. Tot, ongeveer rond halfkoers, Laurens Sweeck het gaspedaal dieper induwde en de groep uiteen ranselde. In zijn Belgische tricolore sprokkelde Sweeck snel tien seconden voorsprong bijeen.

Aerts en Van der Haar deden nog een ultieme poging, scheidden zich nog af van de anderen, maar Sweeck was buiten schot. Winst in Middelkerke en de eindzege in de Superprestige er bovenop. Toon Aerts en Eli Iserbyt, ploegmakker van Sweeck, vervolledigden het podium.

Het eindpodium na de cross in Middelkerke, een jaar geleden – foto: Cor Vos

Uitslag mannen:
1. flag-be Laurens Sweeck
2. flag-be Toon Aerts op 15″
3. flag-be Eli Iserbyt op 22″
4. flag-nl Lars van der Haar op 32″
5. flag-be Michael Vanthourenhout op 39″
6. flag-gb Tom Pidcock op 1’01”
7. flag-be Quinten Hermans op 1’08”
8. flag-be Tom Meeusen op 1’45”
9. flag-be Niels Vandeputte op 1’57”
10. flag-nl Joris Nieuwenhuis op 2’02”

Alvarado wint sprint met drie
Yara Kastelijn en Annemarie Worst waren nog potentiële bedreigingen voor Ceylin del Carmen Alvarado in functie van het eindklassement in de Superprestige. Maar dan was het noodzaak dat de twee boven zichzelf uitstegen en moest de kersverse wereldkampioene het op haar beurt helemaal laten afweten. Het werd al snel duidelijk dat geen van beide scenario’s zich zou voltrekken.

Toch kreeg het publiek – jawel, dat kon toen nog –  een spannende driestrijd voorgeschoteld. Worst en Alvarado namen al in de eerste ronde afstand van de concurrentie. Na een schoenwissel van Alvarado, nam Worst de leiding, maar de twee kwamen terug bijeen. Bovendien kregen ze in de tweede koershelft het gezelschap van een uit de achtergrond opgerukte Denise Betsema. Op naar een beklijvende finale.

Betsema en Worst uit de wielen gesprint door Alvarado – foto: Cor Vos © 2020

In de slotrondes slaagde geen van de drie vrouwen er nog in afstand te nemen van haar concurrentes. Een sprintje met drie dus en daarin toonde Alvarado zich oppermachtig. Betsema en Worst gaven zelfs een volle seconde prijs. Een zege die voor de Rotterdamse ook voldoende was voor haar eerste eindzege in de Superprestige.

Uitslag vrouwen:
1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2. flag-nl Denise Betsema op 1″
3. flag-nl Annemarie Worst
4. flag-nl Shirin van Anrooij op 35″
5. flag-it Eva Lechner op 46″
6. flag-nl Yara Kastelijn op 1’10”
7. flag-be Ellen Van Loy op 1’17”
8. flag-nl Inge van der Heijden op 1’21”
9. flag-gb Anna Kay op 1’29”
10. flag-be Sanne Cant op 1’43”


Parcours

In de beginjaren werd in Middelkerke nog in de duinen gecrost, maar aan het begin van de 21ste eeuw werd de organisatoren een halt toegeroepen en moest men op zoek naar een nieuwe locatie. Wijlen Norbert Dedecker tekende met de steun van Ivan Messelis een nieuwe omloop uit in Sportpark De Krokodiel.

De nieuwe parcoursbouwers maakten er een intervalcross van, met een afwisseling van weide- en zandstroken én enkele korte maar pittige hellinkjes. Ook kenmerkend voor de Noordzeecross is de lange aankomststrook op de Westendelaan, waar de wind vrij spel heeft. Als die wind op de kop zit, is het geen cadeau om die passage elke ronde weer in je eentje af te haspelen.


Programma

Programma – zaterdag 6 februari 2020
13u40: Superprestige Ladies Trophy
15u00: Telenet Superprestige Elite en U23 Heren

Locatie:
Sportpark De Krokodiel, Middelkerke
Opgelet: door de huidige coronamaatregelen is GEEN PUBLIEK toegelaten op het event.

Website organisatie
Website Telenet Superprestige

Deelnemerslijsten:
Dames U23 & elite
Heren U23 & elite (noot: Tom Pidcock mag geschrapt worden)

Tussenstand Superprestige mannen na Heusden-Zolder
1. flag-be Toon Aerts – 89 punten
1. flag-be Eli Iserbyt – 84 punten
3. flag-be Michael Vanthourenhout – 80 punten
3. flag-be Laurens Sweeck – 78 punten
5. flag-nl Lars van der Haar – 78 punten
6. flag-nl Corné van Kessel – 71 punten
7. flag-be Daan Soete – 48 punten
8. flag-be Quinten Hermans – 36 punten
9. flag-nl Ryan Kamp – 34 punten
10. flag-gb Tom Pidcock – 29 punten

Tussenstand Superprestige vrouwen na Heusden-Zolder
1. flag-nl Lucinda Brand – 101 punten
1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado – 98 punten
3. flag-nl Denise Betsema  – 86 punten
4. flag-nl Annemarie Worst – 79 punten
5. flag-nl Yara Kastelijn – 72 punten
6. flag-nl Manon Bakker – 64 punten
7. flag-be Sanne Cant – 45 punten
8. flag-be Laura Verdonschot – 35 punten
9. flag-nl Aniek van Alphen – 34 punten
10. flag-gb Anna Kay – 31 punten


Favorieten

Heren
Geen wereld- of Belgische kampioen aan de start in Middelkerke. Mathieu van der Poel en Wout van Aert nemen even rust om dan op te bouwen naar het voorjaar. Idem wat betreft Gianni Vermeersch. En Tim Merlier is deze week zelfs al aan de slag in de Ster van Bessèges. Ook Tom Pidcock – ondanks dat zijn naam op de voorlopige deelnemerslijst staat – is niet bij.

Dus krijgen we opnieuw de namen van de veldrijders die eind september, oktober en november het mooie weer maakten. Met Eli Iserbyt, Toon Aerts, Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck als de grootste kanshebbers. En dan komen we toch bij Aerts en Sweeck uit als de grootste kandidaten op dagwinst. Hun vorm is al weken groeiende en dat lieten ze ook zien in Oostende.

Het vormpeil van Laurens Sweeck zit in stijgende lijn – foto: Cor Vos © 2021

Voor Aerts leverde dat een bronzen plak op, Sweeck vervolledigde de top vijf. En dat Sweeck zich wel thuis voelt op het Middelkerkse parcours, bewees hij een jaar geleden. Hij pakte er toen de dagzege, die meteen ook volstond voor de eindoverwinning in de Superprestige. Dit jaar leidt Toon Aerts, met een handvol punten voorsprong op Europees kampioen Eli Iserbyt.

Ook Iserbyt liet op het strand van Oostende weer flitsen van zijn talent zien. Na een moeilijke januarimaand – deels dankzij zijn elleboogblessure – lijkt de West-Vlaming net op tijd weer richting zijn beste vorm toe te groeien om in de slotweken van het seizoen nog een paar keer mee te doen voor de overwinning en zijn zegetotaal op te krikken.

Het is van 14 oktober geleden dat Aerts nog eens kon winnen – foto: Cor Vos © 2020

Dat laatste geldt overigens voor alle toppers, want sinds de intrede van Van Aert en Van der Poel kwam niemand anders nog aan winnen toe. Aerts won het laatst op 17 oktober, Sweeck op 14 november, Vanthourenhout op 29 november en Iserbyt op 6 december. Onze laatste sterren gaan naar Quinten Hermans, Lars van der Haar, Corné van Kessel en belofte Niels Vandeputte.

Onze sterren
*** Toon Aerts, Laurens Sweeck
**  Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout
*  Quinten Hermans, Lars van der Haar, Corné van Kessel, Niels Vandeputte


Dames

In tegenstelling tot bij de mannen, zijn de toppers bij de vrouwen de komende weken wel nog van de partij. Inclusief wereldkampioene Lucinda Brand, die zowel in de Superprestige als de X2O Trofee haar leiderspositie verdedigt. In de Superprestige verdedigt Brand een voorsprong van amper drie punten op Ceylin del Carmen Alvarado.

Drie punten in de Superprestige, dat is drie plaatsen. Met andere woorden, als Brand het podium haalt in Middelkerke, is ze altijd zeker van eindwinst. Maar dat Alvarado na haar mislukt WK geprikkeld en gemotiveerd aan de start zal staan, daar bestaat geen twijfel over. Alvarado kwam in topvorm terug van trainingskamp, won in Hamme en Overijse, maar faalde in Oostende. Ze zal die uitschuiver maar al te graag willen rechtzetten. Voor ons is Alvarado dé favoriete in de Noordzeecross.

Ceylin del Carmen Alvarado zal geprikkeld aan de start staan – foto: Cor Vos © 2021

Ook Annemarie Worst zal licht geprikkeld van start gaan. Pas in de laatste honderden meters van de Oostendse Hippodroom moest ze – na een zoveelste slippertje – Lucinda Brand laten rijden. Worst en Brand krijgen twee sterren, net als Denise Betsema. Een jaar geleden, toen startte ze nog helemaal achteraan, werd de Texelse al tweede in de Westendelaan.

Sanne Cant, Amerikaans kampioene Clara Honsinger en de Nederlandse beloftentoppers Fem van Empel, Puck Pieterse, Aniek van Alphen, Manon Bakker en Inge van der Heijden krijgen de laatste sterren toebedeeld.

Onze sterren
*** Ceylin del Carmen Alvarado
** Lucinda Brand, Denise Betsema, Annemarie Worst
* Sanne Cant, Manon Bakker, Fem van Empel, Inge van der Heijden, Aniek van Alphen, Clara Honsinger, Puck Pieterse


Weer en TV

Zowel de vrouwen- als de mannenwedstrijd wordt gecoverd door Telenet en Proximus (open kanaal) in België en door Eurosport in Nederland. Bekijk hier de volledige TV-kalender.

Meteovista.be voorspelt een maximumtemperatuur rond zeven graden, maar het zou in de namiddag wel eens heftig kunnen regenen in Middelkerke en omgeving. Het wordt wellicht de natste dag van de week.

Dit artikel delen:

4 Reacties

Pastoor van Dijk 4 februari 2021 om 20:25

Wat doet de kaakslag met Ceylin del carmen Alvarado?

In het nog lopende seizoen 2020-2021 merkte Ceylin al snel dat ze niet bij elke cross op voorhand zegezeker was. Sterker nog …in 65% van de crossen verloor ze, ondanks haar sterrenzee en uitslagen van polls op Sporza. De meeste stemmers zagen in haar de nieuwe wereldkampioen, En zij zelf ook :” “De Nederlandse vrouwen zijn aan elkaar gewaagd. Ik denk dat ik wel goed op schema zit voor het WK. Ik voel me goed en maak een grote kans om weer wereldkampioen te worden.”(Bron: Sporza 25-01-2021)
En ook: Het wordt belangrijk om de kalmte te bewaren. Ik heb het al allemaal eens meegemaakt.
Ceylin Alvarado(Bron Sporza 25-01-2021)

De werkelijkheid was dat ze na afloop in tranen-weg van alle media-het parcours verliet. De kaakslag was hard aangekomen.
De feiten weergeven hoort trouwens bij topsporters. Na een tweede plek heb ik ,menige weg -en veldrijdster vol, van ontgoocheling op het stuur zien slaan. Kom dan niet aan bij zo’n topsporter om die ontgoocheling plots “positief” te moeten gaan beschrijven..om “positief” gevonden te worden.

Alvarado hoort bij de wereldtop………..is niet op voorhand zegezeker en zal nooit een wk kunnen winnen als dat verreden zou worden op De Koppenberg. Vorig jaar won ze in Middelkerke. Het zou zo maar nog eens kunnen gaan gebeuren…..en daarna is zorg voor later.

FFD 5 februari 2021 om 19:14

Benieuwd of Thibau Nys nog eens een mooie uitslag kan rijden. Leek toch weer wat beter in vorm te komen.

LutsenkoFan 6 februari 2021 om 01:08

Zou leuk zijn, leek weer goed rond te rijden week voor WK

Tuubke 6 februari 2021 om 13:06

@redactie Bij het verslag van de mannenwedstrijd van vorig jaar klopt óf de uitslag niet óf er staat de verkeerde foto bij.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.