Voorbeschouwing: Superprestige Niel 2020

Voorbeschouwing: Superprestige Niel 2020

foto: Cor Vos

woensdag 11 november 2020 om 07:45

Het wegseizoen zit er definitief op en in het veldrijden zijn de nieuwe Europese kampioenen gekend. De cross draait stilaan op volle toeren. Op 11 november trekken we traditiegetrouw naar Niel voor de Jaarmarktcross, die dit jaar voor het eerst deel uitmaakt van de Telenet Superprestige. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Op 11 november 1963  organiseerde de gemeente Niel voor het eerst de Jaarmarktcross. Tot dan werd er elk jaar een loopcross georganiseerd, maar toen de atletiekbond verbood de atleten door de centrumstraten te laten lopen (wat net de charme was tijdens de populaire jaarmarkt) werd overgeschakeld naar een veldrit. Een idee van Ronald Spagnaerts, de in Niel de fietsenfabriek Libertas runde. Libertas was toen overigens sponsor van een profteam.

57 jaar later is Niel een van de oudste nog bestaande veldritten op de huidige kalender en het kan teren op een rijke geschiedenis met ronkende namen als Erik De Vlaeminck, Albert Van Damme, Bertje Vermeire, Roland Liboton, Hennie Stamsnijder, Danny De Bie, Paul Herygers, Mario De Clercq, Adrie van der Poel, Erwin Vervecken, Richard Groenendaal, Bart Wellens, Lars Boom, Niels Albert, Sven Nys en in recentere jaren Toon Aerts en uiteraard Mathieu van der Poel op de erelijst.

Nys en Cant recordhouders
Nys is overigens recordhouder met zes overwinningen in het Nielse centrum. Bij de dames won Sanne Cant vijf van de negen verreden edities. En dé Jaarmarktcross die de geschiedenis ingaat als een van de meest beklijvende veldritten ooit is die van 2009, een van die jaren waarin de strijd tussen dorpsgenoten en rivalen Niels Albert en Sven Nys bijzonder hevig was.

Bij een van de obstakels hinderde regerend wereldkampioen Albert (onbewust, maar zo leek het niet) publiekslieveling Nys, waarop de massa Niels Albert uitjouwde. De Tremelonaar jende de massa nog extra met een handgebaar, waarna het spel helemaal op de wagen zat. Albert was de kop van Jut en was na afloop zo gefrustreerd dat hij nadacht over stoppen met crossen. Het ging zo ver dat de twee hoofdrolspelers het een paar dagen later mochten komen uitleggen en bijleggen in Sportweekend.

Albert vs Nys, misschien wel hét beeld in de geschiedenis van de Jaarmarktcross – foto Cor Vos ©2009

De Jaarmarktcross maakte 23 jaar lang deel uit van de Gazet van Antwerpen Trofee Veldrijden, tot het in 2009 een zogenaamde ‘losse cross’ werd. Een bewust stapje terug, noemden de organisatie het toen. In 2018 maakte de klassieker een eenmalige comeback in het regelmatigheidscriterium (dat ondertussen DVV Trofee heette) en maakt dit jaar voor het eerst zijn intrede in de Telenet Superprestige.

De organisatierechten zijn nog steeds in handen van evenementenbureau Golazo. Niel is een van die crossen die de voorbije decennia kon rekenen op duizenden toeschouwers, al ging het de laatste jaren best bergaf met die publieke opkomst. In de editie van 2020 is er uiteraard – net als in alle andere crossen tot dusver – geen publiek toegelaten, met dank aan Covid-19.

Laatste tien winnaars Niel
Heren
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-be Toon Aerts
2016: flag-be Toon Aerts
2015: flag-be Kevin Pauwels
2014: flag-be Sven Nys
2013: flag-be Sven Nys
2012: flag-be Niels Albert
2011: flag-be Sven Nys
2010: flag-be Sven Nys

Dames
2019: flag-nl Lucinda Brand
2018: flag-be Sanne Cant
2017: flag-gb Nikki Brammeier
2016: flag-be Sanne Cant
2015: flag-be Sanne Cant
2014: flag-be Sanne Cant
2013: flag-be Sanne Cant
2012: flag-gb Nikki Harris (ondertussen Brammeier)
2011:  geen dameswedstrijd
2010: flag-gb Helen Wyman


Vorig jaar

Van der Poel, 24 uur na het EK in Italië
Exact een jaar geleden moest de Jaarmarktcross het doen met een matig deelnemersveld. Niet toevallig omdat 24 uur eerder het Europees kampioenschap in Silvelle werd afgewerkt. Een pak toppers vond de combinatie onhaalbaar. Wel van de partij: Mathieu van der Poel en Laurens Sweeck, respectievelijk goud en brons op dat EK. Zij zouden ook in Niel de wedstrijd domineren.

Thijs Aerts had de kopstart en in de tweede ronde reed David van der Poel even alleen voorop, maar in de derde ronde nam de kersverse Europese kampioen de controle. In de striemende regen sloeg hij meteen een kloof die niet meer te overbruggen viel. VdP bleef ook de tweede koershelft foutloos en reed uiteindelijk anderhalve minuut weg van de concurrentie.

Van der Poel won in Niel na een lange solo in de regen – foto: Cor Vos © 2019

Laurens Sweeck toonde zich the best of the rest, hij reed weg van een uitgebreide groep achtervolgers met onder meer broer Diether, Tom Meeusen, Marcel Meisen, Jens Adams en Thijs Aerts, de jongere broer van Toon. Sweeck en Aerts zouden later Van der Poel flankeren op het podium.

Uitslag Niel 2019
Heren Elite
1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-be Laurens Sweeck op 1’21”
3. flag-be Thijs Aerts op 1’36”
4. flag-be Tom Meeusen op 1’42”
5. flag-be Diether Sweeck
6. flag-be Jens Adams
7. flag-de Marcel Meisen
8. flag-nl David van der Poel o 2’03”
9. flag-be Wietse Bosmans op 2’30”
10. flag-be Yannick Peeters op 2’35”

Brand versus Compton
Ook in de voorafgaande dameswedstrijd was het deelnemersveld geen klassieker waardig. De twee tenoren waren allebei vrouwen die er daags voordien in Silvelle niet bij waren: Lucinda Brand, die haar seizoensdebuut maakte in Niel, en de Amerikaanse Katie Compton.

Lucinda Brand ging furieus van start en zorgde onmiddellijk voor wat verschil in de beginfase. Marion Norbert Riberolle, wel rechtstreeks overgevlogen uit Silvelle, maakte de sprong naar voren, net als Katie Compton. Bij een nieuwe versnelling van de Nederlandse kampioene moest Riberolle passen. Compton bood wel weerwerk, maar zat ook regelmatig op het elastiek bij Brand.

Brand voor het eerst in Telenet-Baloise outfit – Foto: Cor Vos © 2019

Finaal haalde Brand het relatief eenvoudig van de Amerikaanse. Een belangrijke overwinning, want Brand maakte niet alleen haar seizoensdebuut, het was ook haar allereerste cross in het shirt van Telenet-Baloise. De strijd om de derde plaats werd gewonnen door Riberolle die, ondanks pech, Kim Van de Steene en Ellen Van Loy afhield.

Uitslag Niel 2019
Dames Elite

1. flag-nl Lucinda Brand
2. flag-us Katie Compton op 9″
3. flag-fr Marion Norbert Riberolle op 1’09”
4. flag-be Kim Van De Steene op 1’21”
5. flag-be Ellen Van Loy op 1’39”
6. flag-be Alicia Franck op 1’57”
7. flag-nl Thalita de Jong op 2’09”
8. flag-be Suzanne Verhoeven op 2’41”
9. flag-nl Pauliena Rooijakkers op 3’25”
10. flag-be Karen Verhestraeten op 3’42”


Parcours

Het parcours van de Jaarmarktcross krijgt in deze editie een grondige facelift. “We gaan terug naar de roots van de wedstrijd”, vertelt parcoursbouwer Erwin Vervecken ons. “Op vraag van de gemeente hebben we de grote, lange weide aan de Rupel uit de omloop gehaald omdat die te weinig spektakel bracht.

Het nieuwe parcours situeert zich aan de Nielse Kleiputten. “Een lager gelegen gebied, waar het door de regen van de laatste weken heel drassig is”, licht Vervecken toe. “Daar wordt het ploeteren en lopen. Dit is waar Niel vroeger voor bekend was en hoe ik de cross herinner uit mijn tijd als actief renner.”

De Jaarmarktcross 2020 is echter niet alleen ploeteren door klei en modder. Een groot deel van de wedstrijd wordt betwist op de weg en ook op het gazon rond de visvijver kan snelheid gemaakt worden. “De combinatie van de snelle passages en de loopstroken maakt van Niel een onvoorspelbare strijd. Valt het hier even stil, dan kan het zomaar een tactische cross worden”, voorspelt de voormalige wereldkampioen.

“En dan is er uiteraard nog de traditionele zandbak op de terreinen van Coeck en een pittig klimmetje richting de finish. Kortom: een cross met veel afwisseling tussen snelle stroken en ware modderpassages.”

De wedstrijd begint met een duik in het bos (© Erwin Vervecken)


Praktische info

Programma
13.40 uur: Superprestige Ladies Trophy
15.00 uur: Telent Superprestige Heren elite en U23

Locatie en inkom:
Landbouwstraat, Niel
Opgelet: door de huidige corona-maatregelen wordt GEEN PUBLIEK toegelaten op het event.

Website organisatie
Website Telenet Superprestige

Deelnemerslijsten:
Heren U23 & elite
Dames U23 & elite

Tussenstand Superprestige elite mannen na Ruddervoorde
1. flag-be Eli Iserbyt – 29 punten
1. flag-be Toon Aerts – 29 punten
3. flag-be Laurens Sweeck – 24 punten
3. flag-nl Lars van der Haar – 24 punten
5. flag-nl Corné van Kessel – 20 punten
5. flag-be Michael Vanthourenhout – 20 punten
7. flag-be Daan Soete – 19 punten
8. flag-nl Ryan Kamp – 10 punten
8. flag-be Vincent Baestaens – 10 punten
10. flag-be Tom Meeusen – 9 punten
10. flag-es Felipe Orts – 9 punten

Tussenstand Superprestige Dames na Ruddervoorde
1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado – 30 punten
2. flag-nl Annemarie Worst – 28 punten
3. flag-nl Lucinda Brand  – 26 punten
4. flag-nl Yara Kastelijn – 24 punten
5. flag-nl Denise Betsema – 20 punten
6. flag-be Laura Verdonschot – 19 punten
6. flag-nl Manon Bakker – 19 punten
8. flag-nl Aniek van Alphen – 14 punten
9. flag-nl Shirin van Anrooij – 12 punten
9. flag-nl Inge van der Heijden – 12 punten


Favorieten

Heren

Onze openingszin in dit stukje blijft dezelfde als die van de voorbije weken. Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Tim Merlier, Gianni Vermeersch en Tom Pidcock  zijn er immers nog steeds niet bij. Al duurt het niet meer zo lang. Pidcock hervat volgende week zondag de competitie in Merksplas, Van Aert een weekje later in Kortrijk (en wellicht ook in de WB-manche van Tabor, als die doorgaat).

Na drie overwinningen op rij van Toon Aerts, nam Eli Iserbyt de voorbije weken de macht over. Zowel in Ruddervoorde als op de Koppenbergcross toonde de West-Vlaming zich de betere van Aerts en co. Die suprematie bevestigde hij zondag op het Europees kampioenschap in Rosmalen. Oké, het parcours was er Iserbyt op het lijf geschreven, maar daarnaast is de kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal naar zijn topvorm doorgegroeid.

Eli Iserbyt start in Niel voor het eerst in de Europese kampioenentrui – foto: Cor Vos © 2020

Toch durven we voor Niel de status van absolute topfavoriet opnieuw doorschuiven naar Toon Aerts. De kopman van Telenet-Baloise zal in de zware stroken zijn volle kracht en vermogen kwijt kunnen tegenover de explosievere Iserbyt. Bovendien zal Aerts toch wel wat op revanchegevoelens teren na de drie nederlagen op rij.

Naast Iserbyt en Aerts verwachten we in Niel ook een hoofdrol voor Laurens Sweeck. De Belgische kampioen was de voorbije weken niet helemaal top, maar zonder pech eindigt hij op het EK toch op het podium. Bovendien zat Sweeck in Rosmalen wat gevangen door de ploegorders. Iserbyt en Vanthourenhout reden voorop, waardoor de drager van de driekleur zich moest koest houden in de achtervolging.

Lars van der Haar en Michael Vanthourenhout leunden in Rosmalen het dichtst aan bij Eli Iserbyt. Benieuwd of ze in Niel kunnen bevestigen en hun progressie van de laatste weken doortrekken. De voornoemde vijf zijn met voorsprong diegenen die er de eerste anderhalve maand van het seizoen bovenuit staken.

Kan Michael Vanthourenhout bevestigen?  –  Foto: Cor Vos © 2020 © 2020

Onze laatste ster gaat naar Daan Soete, maar net zo goed kunnen Quinten Hermans, Corné van Kessel (die op zoekt blijft naar zijn beste vorm), Felipe Orts of Tom Meeusen meedingen naar een mooie ereplaats. Tot slot droppen we nog graag de namen van Toon Vandebosch en Ryan Kamp, met voorsprong de beste beloften van het moment.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Toon Aerts
** Eli Iserbyt, Laurens Sweeck
* Lars van der Haar, Michael Vanthourenhout, Daan Soete


Dames

Is het opnieuw Nederland boven bij de vrouwen? Met Aniek van Alphen (Lokeren), Lucinda Brand (Kruibeke), Ceylin del Carmen Alvarado (Gieten, Ruddervoorde, Rosmalen), Denise Betsema (Beringen) en Annemarie Worst (Koppenberg) werden de zeven tv-crossen die tot nog toe verreden zijn, telkens door een Nederlandse dame gewonnen.

Dat zeven tv-crossen door vijf verschillende dames gewonnen werden, wijst er ook op dat de damescrossen vooralsnog behoorlijk onvoorspelbaar zijn. Del Carmen Alvarado leidt dan wel in de zegestand, het is niet dat de Rotterdamse er met kop en schouders bovenuit steekt zoals de openingsmanche in Gieten deed vermoeden.

Lucinda Brand was vorig jaar de beste in Niel. Het was haar debuut voor Telenet-Baloise en haar eerste cross van het seizoen, weliswaar zonder zware tegenstand, want haar voornaamste concurrentes hadden 24 uur eerder het EK in het Italiaanse Silvelle betwist en pasten voor de Jaarmarktcross. Toch geven we Brand in Niel ook dit jaar een streepje voor. Vergelijkbaar met de reden waarom we bij de mannen Aerts iets hoger inschatten: ook Brand beschikt misschien over net iets meer vermogen dan de andere toppers.

De drie topfavorietes voor Niel in één beeld, genomen in Gieten – foto: Cor Vos © 2020

Maar Ceylin del Carmen Alvarado en vooral Annemarie Worst zullen hun huid duur verkopen. Niel is dan toch iets meer een Worst-parcours… Denise Betsema en Yara Kastelijn krijgen allebei één ster. Op 11 november wordt in België het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht, maar in Niel verwachten we in elk geval geen Wapenstilstand tussen de Nederlandse toppers.

Tot slot geven we ook Sanne Cant opnieuw een ster. Op het EK gaf de Belgische kampioene weer een betere indruk en het parcours van Niel zal haar niet afschrikken. Andere namen voor de top tien zijn Aniek van Alphen, Anna Kay, Laura Verdonschot, Eva Lechner, Manon Bakker, Kata Blanka Vas, Puck Pieterse en Inge van der Heijden.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Lucinda Brand
** Ceylin del Carmen Alvarado, Annemarie Worst
* Denise Betsema, Yara Kastelijn, Sanne Cant


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd zijn live op het scherm te volgen bij Sporza en Proximus in België en op Eurosport in Nederland. Dit is de weersverwachting volgens Meteovista.be:

Dit artikel delen:

5 Reacties

jan jansen 11 november 2020 om 10:32

Cant een ster?
Tegen beter weten in waarschijnlijk.

Nico Dick 11 november 2020 om 13:51

zeker niet tegen beter weten in… Bewuste keuze

jan jansen 11 november 2020 om 23:15

Bewuste foute keuze dus

Nico Dick 12 november 2020 om 10:38

Geen idee wat uw bedoeling is, maar volgens mij zijn de zes dames die een ster kregen allemaal in de top zes geëindigd. Dus beter kan een voorspelling niet zijn, denk ik.

Gerard voor de Poorte 11 november 2020 om 12:52

Waar is Evie Richards??

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair