Voorbeschouwing: Superprestige Ruddervoorde 2020

Voorbeschouwing: Superprestige Ruddervoorde 2020

© Cor Vos

zaterdag 24 oktober 2020 om 11:00

Het West-Vlaamse Ruddervoorde maakt al 23 jaar deel uit van de Telenet Superprestige. Alleen Gavere (39), Diegem (38) en Gieten (32) doen beter. Sven Nys was maar liefst elf keer de beste in de Oostkampse deelgemeente. De laatste vier seizoenen was het domein van de broers Pyfferoen echter de speeltuin van Mathieu van der Poel. WielerFlits blikt vooruit op de cross van zaterdag.

Historie

Het Wijkcomité Sint-Godelieve in het gehucht Baliebrugge startte in 1984 met het organiseren van wielerwedstrijden. Vier keer werd een wegwedstrijd voor junioren ingericht, waarna de initiatiefnemers overschakelden naar het veldrijden, met dank aan toenmalig crosser Kris De Vlaeminck, die in Ruddervoorde woonde.

Van dan af ging het snel. Na een aantal organisaties in het B-circuit (1988-1991), werd in ’92 voor het eerst een veldrit voor profs georganiseerd. 1998 werd een nieuwe – dubbele – mijlpaal voor het Wijkcomité, met de organisatie van de Belgische jeugdkampioenschappen en de toetreding tot de Superprestige, op dat moment het belangrijkste regelmatigheidscriterium.

Dat seizoen bestond de Superprestige immers nog uit elf manches, waaronder vijf buitenlandse (Sint-Michielsgestel, Gieten, Silvelle, Surhuisterveen, Wetzikon en Harnes). Sven Nys was de eerste winnaar. Dit jaar wordt in Ruddervoorde dus al voor de 23ste keer een Superprestigemanche afgewerkt.

Joyce Vanderbeken klopte Sanne Cant en Veerle Ingels op het BK 2009 – © Cor Vos

Ook vermeldenswaardig: in 2009 werd op het domein van de broers Pyfferoen twee keer gecrost. Een keertje om de Superprestige, maar eerder dat jaar – begin januari – stonden er ook de Belgische kampioenschappen op de kalender. Sven Nys en Joyce Vanderbeken pakten er de driekleur. De piepjonge Sanne Cant werd toen tweede, nog steeds een van de grootste ontgoochelingen uit haar carrière.

Joyce Vanderbeken was daarmee trouwens de eerste dame die in Ruddervoorde de handen in de lucht kon steken. Pas twee jaar later – in 2011 – werd aan de programmatie van de Superprestigemanche ook een vrouwenwedstrijd toegevoegd. De Britse Helen Wyman trok in 2011 aan het langste eind. Wyman en Cant zijn bij de dames recordhouder met elk twee zeges. Sven Nys is nog minstens zeven jaar lang alleenrecordhouder bij de mannen met maar liefst elf overwinningen, inclusief het BK.

Laatste tien winnaars Superprestige Ruddervoorde
Heren
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-nl Mathieu van der Poel
2015: flag-be Kevin Pauwels
2014: flag-be Tom Meeusen
2013: flag-be Klaas Vantornout
2012: flag-be Sven Nys
2011: flag-be Niels Albert
2010: flag-cz Zdenek Stybar

Dames
2019: flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2018: flag-nl Marianne Vos
2017: flag-nl Maud Kaptheijns
2016: flag-nl Sophie de Boer
2015: flag-be Sanne Cant
2014: flag-be Sanne Cant
2013: flag-gb Helen Wyman
2012: flag-gb Nikki Harris (ondertussen Brammeier)
2011: flag-gb Helen Wyman


Vorig jaar

Van der Poel start crossseizoen met overtuigende zege
Van 2009 tot en met 2016 kende Ruddervoorde maar liefst zeven verschillende winnaars. Maar daar maakte Mathieu van der Poel vier jaar geleden een einde aan. Vorig jaar won de kopman van het toenmalige Corendon-Circus er zelfs een vierde keer op rij. Van der Poel kwam op de weide van de broers Pyfferoen voor het eerst opnieuw in actie na een intensieve wegcampagne.

Eli Iserbyt, tot dan dé man van het seizoensbegin, startte voortvarend op het glibberige parcours aan de Vrijgeweidestraat. Van der Poel koos zijn wiel en de twee namen even afstand van de rest. Maar even snel kwam ook Laurens Sweeck voorin aansluiten en hij nam het commando over.

Van der Poel triomfeert – foto: Cor Vos

Sweeck probeerde druk te zetten, maar Van der Poel liet zich niet van de wijs brengen. Zonder competitieritme in de benen, bleek hij in de tweede koershelft toch de sterkste van het pak. In de vijfde van acht rondes trok hij het laken naar zich toe. Hij reed weg bij Sweeck en nam steeds meer afstand. Belgisch kampioen Toon Aerts vervolledigde het podium, terwijl Tim Merlier en de teruggevallen Iserbyt de top-5 volmaakten.

Uitslag Ruddervoorde 2019
Heren Elite
1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-be Laurens Sweeck op 23″
3. flag-be Toon Aerts op 36″”
4. flag-be Tim Merlier op 44″
5. flag-be Eli Iserbyt op 1’38”
6. flag-gb Tom Pidcock op 1’49”
7. flag-nl Corné van Kessel op 2’06”
8. flag-be Tom Meeusen op 2’26”
9. flag-be Quinten Hermans op 2’32”
10. flag-be Diether Sweeck op 2’51”

Del Carmen Alvarado van start tot finish
Ceylin del Carmen Alvarado won eerder op de dag de dameswedstrijd. De ploegmate van Van der Poel domineerde de wedstrijd van start tot finish. Nadat Annemarie Worst in de beginfase werd opgehouden, was het regerend wereldkampioene Sanne Cant die alle moeite van de wereld deed om de Rotterdamse het nodige weerwerk te bieden, maar Alvarado bleek te sterk.

Hoezeer de verzamelde concurrentie het ook probeerde, het Nederlandse toptalent nam steeds meer afstand. Met nog meer dan twee ronden te rijden, bedroeg die al meer dan een halve minuut. Pas in de slotronde vierde ze even de teugels, maar toen was Alvarado al lang zeker van winst. Na Meulebeke, Pelt en Gieten al haar vierde overwinning van het seizoen. Meteen ook goed om Yara Kastelijn te onttronen van de leidersplaats in de Superprestige.

Alvarado was vorig jaar outstanding – foto: Cor Vos © 2019

Sanne Cant en Katie Compton werden tweede en derde, terwijl Kaitlin Keough en Yara Kastelijn als vierde en vijfde op meer dan een minuut finishten. Annemarie Worst moest vrede nemen met een negende plaats.

Uitslag Ruddervoorde 2019
Dames Elite

1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2. flag-be Sanne Cant op 19″
3. flag-us Katherine Compton op 38″
4. flag-us Kaitlin Keough op 1’03”
5. flag-nl Yara Kastelijn op 1’36”
6. flag-nl Manon Bakker op 1’38”
7. flag-be Ellen Van Loy op 1’43”
8. flag-nl Shirin van Anrooij op 1’44”
9. flag-nl Annemarie Worst op 2’04”
10. flag-it Alice Maria Arzuffi op 2’05”


Parcours

Ruddervoorde beschikt wellicht als enige organisator in het veldritcircuit over een parcours dat op een en dezelfde weide wordt uitgetekend. Het domein is eigendom is van de de broers Wim en Geert Pyfferoen, die samen met Kurt Vanneste de wedstrijd organiseren. En dat biedt uiteraard heel wat voordelen.

Op de weide werd in 2017 een aankomststraat aangelegd

Het voorbije decennium hebben ze daar in Ruddervoorde hun best gedaan om dat parcours verder te optimaliseren. Er liggen ondertussen een permanente zandstrook en een viertal heuvels op het domein. En drie jaar geleden werd een ‘aankomststraat’ ín de weide aangelegd, zodat de Vrijgeweidestraat zelf volledig crossvrij blijft.

Goed om weten, de Pyfferoens hebben jaren geleden het volledige domein voorzien van een drainagesysteem. Met als gevolg dat het parcours in Ruddervoorde – hoe hard het ook regent – nooit echt in een modderbad kan veranderen.

Een minpuntje dat haaks staat tegenover de voordelen: het compacte parcours zorgt er wel voor dat het in Ruddervoorde – ook al doen de parcoursbouwers hun best om af en toe te variëren – best veel draaien en keren is. Echt lange stroken waarop de grote motoren in het peloton over hun volle power kunnen beschikken, zijn er niet. Maar ook dat is nu eenmaal het huidige veldrijden: snelle omlopen, technisch veeleisend en met veel intervalwerk.

Ook dit jaar ondergaat het parcours een aantal kleine wijzigingen. De grootste verandering is het verdwijnen van een aantal bruggen. Die dienden vooral om de talrijke toeschouwers vlot te laten bewegen op de weide, maar aangezien de editie van dit jaar door de corona-crisis publieksvrij wordt georganiseerd, waren die overbodig.


Programma en Tussenstand

Programma
11.00 uur: Ridley Cup Junioren
13.40 uur: Superprestige Ladies Trophy
15.00 uur: Telent Superprestige Heren elite en U23

Locatie en inkom:
Vrijgeweidestraat, Ruddervoorde
Opgelet: door de huidige corona-maatregelen wordt GEEN PUBLIEK toegelaten op het event.

Website organisatie: www.cyclocrossruddervoorde.be
Deelnemerslijsten: De volledige – weliswaar voorlopige – deelnemerslijsten kan u hier terugvinden

Tussenstand Superprestige Heren na Gieten
1. flag-be Toon Aerts – 15 punten
2. flag-be Eli Iserbyt – 14 punten
3. flag-be Laurens Sweeck – 13 punten
4. flag-nl Corné van Kessel – 12 punten
5. flag-nl Lars van der Haar – 11 punten
6. flag-nl Ryan Kamp – 10 punten
7. flag-be Daan Soete – 9 punten
8. flag-be Michael Vanthourenhout – 8 punten
9. flag-be Vincent Baestaens – 7 punten
10. flag-be Thijs Aerts – 6 punten

Tussenstand Superprestige Dames na Gieten
1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado – 15 punten
2. flag-nl Annemarie Worst – 14 punten
3. flag-nl Lucinda Brand  – 13 punten
4. flag-nl Yara Kastelijn – 12 punten
5. flag-nl Denise Betsema – 11 punten
6. flag-nl Aniek van Alphen – 10 punten
7. flag-be Laura Verdonschot – 9 punten
8. flag-nl Manon Bakker – 8 punten
9. flag-nl Shirin van Anrooij – 7 punten
10. flag-be Sanne Cant – 6 punten


Favorieten

Heren

Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Tim Merlier, Gianni Vermeersch en Tom Pidcock  zullen in dit coronajaar pas eind november of sommigen zelfs in december het veld induiken.

De grootste favorieten voor de overwinning in de crossen in deze openingsfase van het seizoen blijven Toon Aerts (Telenet-Baloise), Eli Iserbyt en Laurens Sweeck (beiden Pauwels Sauzen-Bingoal). De voorbije wedstrijden kreeg Iserbyt, de beste in Lokeren, de meeste sterren achter zijn naam, maar was het Aerts die in Kruibeke, Gieten en Beringen aan het langste eind trok.

En misschien sluit het parcours van Ruddervoorde wellicht net iets beter aan bij de capaciteiten van Iserbyt, die bovendien in eigen gouw rijdt, toch zetten ook wij deze keer Aerts helemaal bovenaan ons lijstje. De Kempenaar zit in de goede flow en dat maakt hem voor ons toch de topfavoriet voor deze tweede manche om de Telenet Superprestige.

Toon Aerts won de laatste drie wedstrijden waarin hij van start ging – foto: Cor Vos

Onze andere sterren gaan naar Michael VanthourenhoutCorné van Kessel en Lars van der Haar.Vanthourenhout ging zondag met de bloemen lopen in het Zwitserse Bern en werd daags voordien ook al vierde in Beringen. Ook Van der Haar kent een meer dan voortreffelijk seizoensbegin met drie topvijfplaatsen in zijn laatste drie wedstrijden. Op de mijnterril in Beringen mocht hij zelfs mee op het podium met Aerts en Iserbyt.

Voor de betere ereplaatsen houden we opnieuw rekening houden met een aantal jongeren die een stap voorwaarts hebben gezet. U23-wereldkampioen Ryan Kamp en Belgisch beloftenkampioen Toon Vandebosch bijvoorbeeld. Zij deden het voorlopig verre van onaardig. Ook  Thibau Nys, met zijn 17 jaar met voorsprong de allerjongste van het pak, vindt in Ruddervoorde normaal een parcours waarop hij zijn ei kwijt kan.

En tot wat zijn Daan Soete en Quinten Hermans in staat? Soete doet het dit seizoenbegin niet onaardig, maar komt voorlopig nog net dat tikkeltje te kort om mee te doen voor het podium. Hermans is intussen aan zijn derde wedstrijd toe na zijn revalidatie na een val in de Dauphiné. Ook hij moet stilaan in staat geacht worden om de kloof met de top-3 kleiner te maken.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Toon Aerts
** Eli Iserbyt, Laurens Sweeck
* Lars van der Haar, Michael Vanthourenhout, Corné van Kessel


Dames

Blijft het Nederland boven bij de vrouwen? Natuurlijk. Met Aniek van Alphen (Lokeren), Lucinda Brand (Kruibeke), Ceylin del Carmen Alvarado (Gieten) en Denise Betsema (Beringen) werden de vier tv-crossen die tot nog toe verreden zijn, telkens door een Nederlandse dame gewonnen. En dan kwamen bijvoorbeeld Annemarie Worst en Yara Kastelijn niet aan winnen toe.

Vorig jaar maakte Ceylin del Carmen Alvarado grote indruk in Ruddervoorde. En in Gieten merkten we al dat de kopvrouw van Alpecin-Fenix in het tussenseizoen alleen maar sterker geworden. In Beringen moest ze de duimen leggen tegen een sterke Denise Betsema, die helemaal terug is nadat ze vorige winter tachtig procent van het seizoen aan de kant stond. Samen met Annemarie Worst en Lucinda Brand voor ons dé vier topfavorieten voor zaterdag.

Betsema won het voorbije weekend twee keer – foto: Cor Vos

Lucinda Brand moest voor de Ethias Cross van Beringen verstek geven met een knieprobleem, maar is intussen helemaal hersteld en wil in Ruddervoorde opnieuw meedoen voor een podiumplaats. In de drie crossen waaraan ze deelnam, is haar dat evenveel keer gelukt. Ook Yara Kastelijn kan zeker meedoen voor een mooie ereplaats.

Voor onze zesde en laatste ster was het wikken en wegen. Zowel Aniek van Alphen, Anna Kay, Sanne Cant, Laura Verdonschot, Eva Lechner, Shirin van Anrooij, Puck Pieterse als Inge van der Heijden kwamen in aanmerking. Uiteindelijk krijgt Sanne Cant de voorkeur. Na een slechte start en een lange inhaalrace knokte de drievoudige wereldkampioene zich in Gieten nog terug naar een toptienplaats. Vorig jaar werd Cant ook niet zomaar tweede in Ruddervoorde.

Tot slot melden we ook nog de deelname van Belgische kampioene op de weg Lotte Kopecky. Nee, de Lotto Soudal-renster zal de Nederlandse toppers het vuur aan de schenen niet leggen, maar de nummer drie van de Ronde van Vlaanderen die haar debuut maakt in het veldrijden, vinden we een meerwaarde voor het kleine crosswereldje.

Lotte Kopecky maakt haar debuut in het veld – foto: Cor Vos

Favorieten volgens WielerFlits
*** Ceylin del Carmen Alvarado
** Denise Betsema, Lucinda Brand
* Yara Kastelijn, Annemarie Worst, Sanne Cant


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd worden gecoverd door Telenet Play Sports en Proximus in België en door Eurosport in Nederland. Dit is de weersverwachting volgens Meteovista.be:

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.