Voorbeschouwing: Tirreno-Adriatico 2010
dinsdag 9 maart 2010 om 22:34

Voorbeschouwing: Tirreno-Adriatico 2010

Aanstaande woensdag gaat Tirreno-Adriatico van start. De zevendaagse rittenkoers is de voorbereidingswedstrijd bij uitstek voor Milaan-San Remo, de eerste wielerklassieker van het seizoen. De laatste jaren wijzen uit dat je de wedstrijd tussen de Tyrreense en de Adriatische Zee gereden moet hebben om La Primavera op je naam te schrijven. Ook vorig jaar was dat het geval met Mark Cavendish.

Het parcours is dan ook niet het allerzwaarste, renners mogen de zaterdag namelijk niet uitgeput aan de start verschijnen in Milaan. Er liggen echter nog altijd uitdagingen voor de renners om zich waar te maken en de rittenkoers naar zich toe te trekken.

Dit jaar staat de Tirreno in het teken van de recent overleden Franco Ballerini, voormalig wielrenner en bondscoach van Italië. De start is op woensdag 10 maart terwijl zes dagen later op dinsdag 16 maart de slotetappe op het programma staat.

Tirreno-Adriatico 2009
Vorig jaar was het Michele Scarponi die verrassend met de bloemen ging lopen in de Italiaanse rittenkoers. Zijn beslissende slag sloeg hij in de zesde etappe door deze te winnen voor Stefano Garzelli en Ivan Basso. Hij nam toen de leiderstrui over van Andreas Klöden, die zich de dag ervoor nog de beste had getoond in de tijdrit.

Andere etappeoverwinningen waren er voor de sprinters Mark Cavendish, Alessandro Petacchi en Tyler Farrar. De openingsetappe werd echter gewonnen door Julien El Fares. Het peloton had verkeerd gerekend, waardoor de Fransman een lange vlucht kon afronden. De mooiste overwinning was echter voor Joaquin Rodriguez: de Spanjaard was voor het tweede jaar op rij de sterkste op de extreem steile beklimming van Montelupone.

Robert Gesink was in Italië de beste Nederlander. De Rabobank-renner strandde op de elfde plaats en greep zo dus naast de Wereldranking-punten. Dit kwam mede doordat de renner uit Varsseveld vlak voor de voet van de Montelupone (rit 4) met pech had af te rekenen, waardoor hij veel tijd verloor. In de rit die Scarponi won probeerde Gesink mee te gaan met de eersten, maar strandde hij op een paar meter.

Deelnemers
Alle ProTour-ploegen, op twee na, zullen aan de start staan van de Tirreno-Adiatico. Alleen RadioShack en Footon-Servetto kregen geen uitnodiging van organisator RCS. De wildcards gingen naar BMC, Cervélo, CSF, Aqua & Sapone, ISD en Androni Giocattoli. Hierdoor is Rabobank de enige Nederlandse ploeg de van start zal gaan. Skil-Shimano en Vacansoleil zijn niet aanwezig bij de start in Livorno. Vooral Vacansoleil had hier wel op gehoopt.

In Italië is het deelnemersveld verdeeld onder renners die gaan voor een klassement en coureurs die zich aan het voorbereiden zijn voor voornamelijk Milaan-San Remo. Deze laatste groep zal in de sprint-etappes ook zeker mee willen gaan doen voor ritzeges. Robbie McEwen, Edvald Boasson Hagen, Oscar Freire, Daniele Bennati, Alessandro Petacchi, Tyler Farrar en Thor Hushovd zijn er een paar die dit zeker gaan doen. De grote vraag is echter hoe het met de vorm van Mark Cavendish staat. In de Clasica Almeria werd hij nog geklopt door Theo Bos en hij twijfelde al hardop of hij wel moet deelnemen aan Milaan-San Remo. Deze week wordt de knoop doorgehakt.

Een ander deel van de coureurs gaat een gooi doen naar de eindzege in deze Tirreno. Omdat er niet echt hooggebergte is, kunnen hier veel renners voor mee doen. Er is ook geen tijdrit, dus er ligt veel open. Michele Scarponi zit zeker weer in de groep die mee moet kunnen doen voor de zege, en dat geldt ook voor Zwitsers kampioen Fabian Cancellara. Mensen voor de heuvelklassiekers kunnen hier ook zeker meedoen, zoals bijvoorbeeld Vincenzo Nibali of Thomas Löfkvist.
Deelnemerslijst

Parcours
Er zijn vijf relatief vlakke ritten en twee ritten door het middengebergte. Vooral opvallend is dat er ook twee etappes erg lang zijn: 243 en 234 kilometer. Een goede voorbereiding op Milaan-San Remo.

Etappe 1: Livorno – Rosignano Solvay (148 km)
De eerste etappe is niet erg lang, slechts 148 kilometer. Er wordt eerst een ronde gereden bij Livorno en dan twee verschillende rondes bij Rosignano Solvay. Hierdoor wordt Rosignano Marittimo drie keer beklommen. Ook is er na de eerste beklimming nog een beklimming van de Nibbiaia. De laatste top van de Marittimo ligt op vijf kilometer van de streep. Hij is niet erg steil, met als steilste een stukje van negen procent. Normaal gesproken worden de sprinters hier niet gelost, het kan wel de benen afmatten.
Profiel
*** Oscar Freire
** Daniele Bennati, Tyler Farrar
* Alessandro Petacchi, Thor Hushovd, Mark Cavendish

Etappe 2: Montecatini Terme – Montecatini Terme (165 km)
Dit lijkt meer een etappe voor de sprinters, ondanks een flink lange klim halverwege de etappe. Daarna moet ook nog drie keer de drie kilometer lange Vico overwonnen worden, de laatste keer ruim tien kilometer voor de meet, maar waarschijnlijk is deze niet lastig genoeg om de meeste sprinters er af te rijden.
Profiel
*** Thor Hushovd
** Oscar Freire, Tyler Farrar
* Edvald Boasson Hagen, Robbie McEwen, Daniele Bennati

Etappe 3: San Miniato – Monsummano Terme (159 km)
Naar Monsummano Terme lijken de kansen voor de sprinters al wat kleiner te worden, vanwege de twee bergjes, Ipapi en San Baronto, in de laatste dertig kilometer. Een sprinter met meer overlevingsvermogen zou het hier goed kunnen doen. Of iemand met goed afdalingsvermogen en die goed solo kan rijden.
Profiel
*** Edvald Boasson Hagen
** Fabian Cancellara, Vincenzo Nibali
* Oscar Freire, Enrico Gasparotto, Filippo Pozzato

Etappe 4: San Gemini – Chieti (243 km)
In deze rit is het eigenlijk geen meter vlak. En de slotfase in Chieti is al helemaal lastig met de Innesto via Mad D. Angelli op drie kilometer van de streep. Explosieve mannen als Michele Scarponi, Maxim Iglinksy of Stefano Garzeli kunnen het hier goed doen.
Profiel
*** Michele Scarponi
** Thomas Löfkvist, Cadel Evans
* Robert Gesink, Maxim Iglinksy, Stefano Garzelli

Etappe 5: Chieti – Colmurano (234,0 km)
De eerste honderd kilometers van deze etappe zijn gemakkelijk, maar daarna volgt de lange klim naar Forca di Presta. Daarna wordt het óf dalen óf klimmen. In de slotfase in Colmurano ligt nog een ‘muur’ van bijna een kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 17,6 procent.
Profiel
*** Vincenzo Nibali
** Thomas Löfkvist, Cadel Evans
* Edvald Boasson Hagen, Andy Schleck, Giovanni Visconti

Etappe 6: Montecosaro – Macerata (134,0 km)
Weer een etappe waar het nooit rustig zal zijn. Extreem kort en al na 76 kilometer wordt de streep voor het eerst gepasseerd. En dan worden er nog drie rondes van bijna twintig kilometer verreden met de lastige aankomst in Macerata. De laatste anderhalve kilometer is ruim tien procent gemiddeld.
Profiel
*** Andy Schleck
** Robert Gesink, Maxim Iglinsky
* Michele Scarponi, Thomas Löfkvist, Vincenzo Nibali

Etappe 7: Civitanova Marche – San Benedetto (164 km)
De tradionele slotrit van de Tirreno-Adriatico naar San Benedetto del Tronto. De plaatselijke ronde (de laatste tachtig kilometer) zijn zo vlak als een biljartlaken. Een sterke sprinter zal hier zeker met de bloemen pronken samen met de eindwinnaar. Deze sprinter zal ook met een goed gevoel naar Milaan-San Remo gaan.
Profiel
*** Tyler Farrar
** Alessandro Petacchi, Thor Hushovd
* Oscar Freire, Robbie McEwen, Mark Cavendish

Favorieten van Wielerflits.nl
**** Michele Scarponi, Thomas Löfkvist
*** Vincenzo Nibali, Edvald Boasson Hagen, Fabian Cancellara
** Cadel Evans, Stefano Garzelli, Giovanni Visconti, Maxim Iglinsky
* Robert Gesink, Andy Schleck, Oscar Freire, Filippo Pozzato

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.