Voorbeschouwing: Tour 2010: etappe 18
vrijdag 23 juli 2010 om 09:36

Voorbeschouwing: Tour 2010: etappe 18

In de maand juli staat de volledige wielerwereld in het teken van de 97e Tour de France. Voor veel Nederlanders een onvergetelijke editie, aangezien de ‘Grand Départ’ in Rotterdam wordt gegeven. WielerFlits blikt elke dag vooruit naar de rit van de volgende dag. Hoe ziet het traject van morgen er uit, en wie zijn de favorieten? Vandaag: de achttiende etappe, van Salies-de-Béarn naar Bordeaux.

Parcours
De achttiende rit wordt op gang geschoten in Salies-de-Béarn, dat voor het eerst sinds 1939 door de Tour wordt aangedaan. Aangezien de karavaan zich de voorbije dagen in de Pyreneeën ophield en het einde van de Tour nadert, gaat het bijna linea recta noordwaarts. De eerste veertig wedstrijdkilometers lopen over zacht golvend parcours, met na dertig kilometer een tussensprint in Castelnau-Chalosse. Rond die tijd zal zich normaliter een kopgroep vormen.

Tenue
Bron: letour.fr

Voor de punten voor het bergklassement hoeven eventuele vluchters het echter niet te doen: er is niet één helling die meetelt voor de bolletjestrui. Na de tussensprint in Hostens, na zo’n 150 kilometer, gaat het zachtjes aan bergaf, tot in Bordeaux. De wijnstad fungeerde al 79 keer als aankomstplaats van een Tourrit en mag dus als een echte klassieker bestempeld worden. De namen die er op de erelijst prijken, verraden dat het een walhalla voor de sprinters is.

Tenue
Bron: letour.fr

Favorieten
Zoals hierboven vermeld zal in Bordeaux in principe de sprintersgilde eindelijk nog eens aan de bak moeten. En dan is Mark Cavendish natuurlijk de eerste aan wie gedacht wordt. De Manx kwam, bijgestaan door enkele aan zijn ploegmaats, al bij al zonder veel problemen en ook vrij zuinig de voorbije dagen in het gebergte door. Zijn ploeg zal er morgen ongetwijfeld werk van maken om de kopman de helpen in zijn zoektocht naar een vierde zege in deze Tour.

De tegenstand heeft op papier dan misschien niet al te veel kans voor dagsucces, maar toch zullen ook nog andere ploegen aansturen op een massasprint. Zo ook Lampre-Farnese Vini, waarvan kopman Alessandro Petacchi nog zo veel mogelijk punten wil scoren voor het puntenklassement, waarin de Italiaan enkel Thor Hushovd enkele punten moet laten voorgaan. De Noor is duidelijk minder als het op pure snelheid aankomst en wil dus eigenlijk het liefst een sprint voorkomen.

Zijn landgenoot Edvald Boasson Hagen graaide onderweg naar de Tourmalet in de ontsnapping gretig alle punten mee bij de tussensprints en is dus nog erg gemotiveerd, al is het de vraag hoe goed hij hersteld is van de inspanningen die hij heeft geleverd. Dat laatste gaat ook helemaal op voor Robbie McEwen, die in de eerste dagen wel heeft bewezen goed mee te draaien met de subtop maar in de bergen telkens weer moest knokken tegen de tijdslimiet.

Tot slot zijn er nog enkele outsiders bij wie het ook maar de vraag is naar de fysieke en mentale paraatheid. Misschien vinden Gerald Ciolek en Oscar Freire wel hun snelle benen terug, of verrast José Joaquin Rojas door een Touretappe te winnen. En wat kunnen Sébastien Turgot, al goed voor drie zesde plaatsen in massasprints, en Julien Dean, die na het wegvallen van Tyler Farrar en Robert Hunter zijn eigen kans mag gaan? We weten het morgen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mark Cavendish
*** Alessandro Petacchi, Gerald Ciolek
** Edvald Boasson Hagen, Thor Hushovd, Robbie McEwen
* Oscar Freire, Julien Dean, Sébastien Turgot, José Joaquin Rojas

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.