Voorbeschouwing: Tour de l’Ain 2014
zondag 10 augustus 2014 om 09:00

Voorbeschouwing: Tour de l’Ain 2014

peloton

foto: Sirotti

Tussen de Tour de France en de Vuelta a España heeft u zich niet hoeven te vervelen met de Clásica San Sebastian en de Ronde van Polen. Maandag gaat ook nog eens de Eneco Tour van start. Maar dat is niet de enige wielerronde die u kunt volgen komende week, want in Frankrijk staat de Tour de l’Ain (2.1) op de kalender. WielerFlits bestudeert voor u het sterke deelnemersveld.

Historie
De vijfdaagse wielerkoers kent nog niet zo’n hele lange geschiedenis, daar de eerste editie pas in 1989 plaatsvond. Sinds de invoering van de ProTour in 2005, maakt deze wedstrijd door het Franse departement Ain deel uit van de UCI Europe Tour en heeft het de 2.1-status. In de beginjaren was het slechts een amateurwedstrijd, maar in de loop der jaren heeft de koers qua niveau zijn weg omhoog gevonden. Die trend zien we ook terug op de erelijst, want daar stonden de laatste jaren enkel bekende namen of aanstormende talenten op. Scherprechter in deze ronde was vanaf 1999 de Grand Colombier in het Jura-gebergte, maar dit jaar besloot de organisatie de berg links te laten liggen.

Nederlanders konden deze ronde nog niet winnen, al was Wout Poels (die in al zijn drie deelnames een etappe wist te winnen) er in 2010 en 2011 dichtbij met een tweede plaats. Wilco Kelderman boekte hier in zijn laatste jaar bij de opleidingsploeg van Rabobank al zijn eerste grote zege, door in 2011 de proloog te winnen. Een jaar eerder moest hij nog genoegen nemen met de tweede stek in de proloog, op enkele honderdsten van de latere winnaar Haimar Zubeldia.

Laatste vijf winnaars:
2009: flag-ee Rein Taaramäe
2010: flag-es Haimar Zubeldia
2011: flag-fr David Moncoutie
2012: flag-us Andrew Talansky
2013: flag-fr Romain Bardet

Parcours
De Tour de l’Ain staat dit jaar van 12 tot en met 16 augustus op de kalender. Traditiegetrouw start de koers met een proloog. Deze wordt gevolgd door twee etappes voor de sprinters, vooraleer de klassementsrenners aan de bak kunnen in de bergen van de derde etappe en de heuvels in de vierde rit.

Proloog: Saint Amour-Saint Amour (4,3km) – 12 augustus

Ain proloog 2014

In Saint Amour zullen de renners strijden om de eerste leiderstrui in een korte, individuele tijdrit. Omdat de afstand kleiner is dan acht kilometer, spreken we van een proloog. Het parcours is niet geheel vlak, maar door de korte afstand zullen de verschillen gering blijven. En verlies je vandaag veel tijd, dan komen er nog twee etappes later in de week om dat goed te maken.

Eerste etappe: Domaine de Chalain-La Plaine Tonique (143,4km) – 13 augustus

Rit 2 Ain 2014

De eerste rit in lijn gaat van start in Domain de Chalain. Vanuit de startplaats trekken de renners de heuvels in. Onderweg komen zij over twee beklimmingen van de derde categorie, al liggen die ver voor de finale. De sprinters zullen dus waarschijnlijk de dienst uitmaken, want de laatste veertig kilometers zijn nagenoeg vlak. Of steken vluchters daar een stokje voor?

Tweede etappe: Ekinox-Saint Vulbas (158,5km) – 14 augustus

Rit 2 Ain 2014

De tweede etappe, van Ekinox naar Saint Vulbas, is de langste in deze editie. Het peloton moet vandaag 158,5 vlakke kilometers overbruggen. Niets lijkt een massasprint in de weg te staan en dus lijkt het een kolfje naar de hand van de sprintersploegen. Kan Mark Cavendish zijn rentree in het peloton opluisteren met een ritzege?

Derde etappe: Lagnieu-Lelex Monts-Jura (141,8km) – 15 augustus

rit 3 Ain 2014

Lelex – Monts-Jura fungeert als finishplaats van de koninginnenrit. De rit kent over bijna 142 kilometer een klim van de derde, twee van de tweede en drie beklimmingen van de eerste categorie. Daaronder valt ook de laatste klim naar Lelex. Voor klimmers die zich hier voorbereiden op de Vuelta is dit een uitgelezen kans om zich eens te testen.

Vierde etappe: Nantua-Arbent (130,4km) – 16 augustus

rit 4 Ain 2014

Tijdens de slotrit moeten de renners voor het klassement nog een keer aan de bak. De zwaardere beklimmingen van de dag ervoor zullen we op deze dag niet zien, maar de opvolging van de vele heuvels (vier van de vierde categorie, drie van de derde) in deze korte rit zullen een nachtmerrie zijn voor de minder begenadigde klimmers in het peloton. De laatste lijn loopt ook nog gevaarlijk omhoog en leent zich eigenlijk perfect voor een type-renner als Tom-Jelte Slagter, die tijdens de editie van 2013 al eens de leiderstrui droeg.

Favorieten
Ondanks dat er aan WorldTour-rittenkoersen geen gebrek is, kiezen toch een heleboel renners met de Tour de l’Ain voor een andere voorbereiding op de Ronde van Spanje. Dat terwijl er op het Iberisch Schiereiland met de Vuelta a Burgos nog een 2.HC-koers op het programma staat. Over het deelnemersveld in de Ain mag de organisatie dan ook absoluut niet klagen.

**** flag-co Rigoberto Urán

Rigoberto Uran

De grootste naam op de startlijst is die van Rigoberto Urán. In mei leek de Colombiaan op weg om de Giro d’Italia te winnen, maar zijn landgenoot Nairo Quintana hield hem de zege af. In de Vuelta zal Urán opnieuw de degens kruisen met zijn 24-jarige landgenoot, al is het deelnemerslijst van de Vuelta sowieso om van te smullen. Doordat hij geen Tour heeft gereden, komt Uran hier fris aan de start. Om vertrouwen te tanken, zal de Omega Pharma-Quick Step-renner hier een goed resultaat neer willen zetten.

***flag-fr Jean-Christophe Peraud & flag-fr Romain Bardet

Ag2r La Mondiale Peraud Bardet

Op het palmares van deze ronde zijn de Fransen vijftien keer vertegenwoordigd. De laatste zege boekte het land vorig jaar in de persoon van Romain Bardet. De jonge Fransman (24) bevestigde zijn talent de voorbije Tour, waarin hij op twee tellen de top-vijf miste en zesde werd. Zijn 37-jarige kopman Jean-Christophe Peraud deed het namens AG2R La Mondiale nóg beter en werd op zijn oude dag tweede achter Vincenzo Nibali. De ex-mountainbiker zal net als Bardet nog nagenieten van zijn topvorm uit de Tour en hier een goed resultaat neer kunnen zetten.

** flag-ie Daniel Martin, flag-fr Pierre Rolland & flag-be Thomas Degand

Daniel Martin

Ook Daniel Martin gebruikt deze Franse rittenkoers als voorbereiding op de Vuelta. In Spanje zal hij zijn seizoen proberen te redden, dat door een val in de Giro grotendeels in het water viel. Hij brak daarbij zijn sleutelbeen. Eerder dit seizoen werd hij nog wel tweede in de Waalse Pijl en noteerde hij vorige maand een vijftiende plek in de Ronde van Oostenrijk. De Ierse kopman van Garmin-Sharp zal zich graag willen laten zien en waarom niet in deze ronde?

Pierre Rolland

Pierre Rolland was dit seizoen al goed voor twee grote rondes, met een vierde plek in de Giro en een elfde plaats in de Tour als resultaat. Buiten deze twee rondes wist de renner van Europcar geen aansprekende resultaten te behalen. De vraag is of hij zich voor deze ronde nog een keer kan opladen. Als hij dit kan, is hij een geduchte tegenstander voor de eindwinst. Thomas Degand lijkt op zijn beurt dit seizoen in kleinere rondes zijn naam te vestigen. Winnen was er voor hem nog niet bij, maar gezien zijn resultaten van de afgelopen maand (tiende in Oostenrijk en 24ste in de Tour de Wallonie) is zijn vorm wel redelijk te noemen.

* flag-fr Brice Feillu, flag-nl Tom-Jelte Slagter, flag-fr Stéphane Rossetto & flag-fr Kenny Elissonde

Brice Feillu

Fransen die zich laten zien in wedstrijden binnen de landsgrenzen, er zijn er genoeg. Zo ook Brice Feillu van Bretagne-Séché Environnement. Hij reed een vrij onzichtbare Tour, maar reed toch verdienstelijk naar een zestiende stek in het eindklassement. Gezien die prestatie, zou hij ook hier met de beteren mee kunnen gaan. Of dat voor Tom-Jelte Slagter ook geldt, is nog even de vraag. Vorig jaar werd hij hier negende in het eindklassement en droeg hij een dag de leiderstrui. Maar na een zware Tour en een aantal criteriums is het de vraag of hij zich wel volledig gaat geven in deze wedstrijd.

In wedstrijden zoals deze, staan vaak kleinere Franse ploegen aan de start. BigMat-Auber 93 is zo’n ploeg en hebben met Stéphane Rossetto een renner in huis die in dit soort rondes goed voor de dag komt. Het is dan ook niet raar dat de Fransman, die eerder dit seizoen de Boucles de la Mayenne (2.1) won, in 2015 de kleuren verdedigt van Cofidis. Ook in het Critérium International en de Route du Sud deed hij het naar behoren, met een elfde en zesde plaats in het eindklassement.

FDJ.fr brengt Kenny Elissonde aan de start. Het 23-jarige klimtalent won vorig jaar in de Vuelta de etappe op de Angliru. Ook toen reed hij als voorbereiding de Tour de l’Ain. Hij won er het jongerenklassement en eindigde als zevende in de eindrangschikking. Dit seizoen werd Elissonde zevende in de Route du Sud.

Outsiders en sprinters
Naast de bovengenoemde renners, zijn er ook nog een hele rits andere – voornamelijk Franse – renners die hier mee kunnen spelen om de knikkers. Jérôme Coppel (Cofidis, Credits Solutions) is een andere coureur die het hier in het verleden goed deed, maar hij viel tot aan de Ronde van Oostenrijk zwaar tegen dit seizoen. Verder zijn er nog renners als Julien El Fares (La Pomme Marseille 13), Francis De Greef (Wanty-Groupe Gobert), Remy Di Gregorio (La Pomme Marseille 13), Jordí Simon (Team Ecuador), André Cardoso (Garmin-Sharp), Lachlan Morton (Garmin-Sharp), Romain Sicard (Europcar), Natnael Berhane (Europcar) en Arthur Vichot (FDJ.fr). Ook het Frans klimtalent Pierre-Roger Latour mogen we hier verwachten. Hij tekende voor de komende twee seizoenen een contract bij AG2R La Mondiale en komt uit voor de Franse nationale selectie.

Bert Jan Lindeman

foto: Marcel Koch

Wat de Nederlanders betreft, zullen Bert-Jan Lindeman (foto) en Mike Teunissen hun beste beentje voorzetten in hun jacht op een profcontract voor het volgende seizoen. Klimtalent Derk-Abel Beckeringh (22) komt als stagiair uit voor het Rabobank Development Team. De renner van Croford tekende voor zowel 2010 als voor het seizoen 2014 een contract bij de opleidingsploeg, maar verbrak die verbintenis tot twee keer toe nog voor hij een wedstrijd had gereden. Hij kon de trainingsomvang niet combineren met zijn studie op de Vrije Universiteit in Amsterdam. Als stagiair krijgt hij nu een derde kans bij Rabobank, een teken dat ze toch brood in hem zien. Dit seizoen werd hij tiende in Luik-Bastenaken-Luik voor renners onder de 23 jaar en werd hij door een val van Mike Teunissen zevende op het NK voor beloften, waar er misschien wel meer in had gezeten. Ook in het hooggebergte staat hij zijn mannetje, bewees hij vorig jaar in de Ronde van Toekomst. Daar werd hij in de bergetappe naar Châtel tiende, nog voor renners als Adam Yates, eindwinnaar Ruben Fernández, Merhawi Kudus en Davide Formolo.

Als we naar de sprinters kijken, kunnen we eigenlijk maar één ding concluderen: Mark Cavendish zou normaal gesproken niet mogen verliezen. Hij maakt echter zijn rentree in het peloton na zijn zware val in de eerste etappe in de Tour. Hij zal tegenstand krijgen van Romain Feillu, Leonardo Duque, Jérôme Baugnies en Justin Jules. Mocht de Manx Express er niet aan te pas komen, dan kan Omega Pharma-Quick Step ook nog gokken op de snelle Julian Alaphilippe en Gianni Meersman.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Rigoberto Urán
*** Jean-Christophe Péraud, Romain Bardet
** Daniel Martin, Pierre Rolland, Thomas Degand
* Brice Feillu, Tom-Jelte Slagter, Stéphane Rossetto, Kenny Elissonde

Deelnemerslijst

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.