Voorbeschouwing: Tour de l’Eurométropole 2018
zaterdag 22 september 2018 om 08:00

Voorbeschouwing: Tour de l’Eurométropole 2018

Zaterdag staat in La Louvière de 78ste editie van de Tour de l’Eurométropole het peloton op te wachten. Vorig jaar was het Anthony Turgis die de winst naar zich toe leek te trekken, maar zich verslikte in zijn eigen zegegebaar en Daniel McLay, die in extremis de overwinning pakte. Wie wint de Tour de l’Eurométropole dit jaar? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Deze eendagskoers door Franstalig België staat al sinds 1924 op het programma. Alleen in de periode tussen 1940 en 1954 & 1968 en 1970 kon de wedstrijd geen doorgang vinden. Destijds was de naam van de wedstrijd nog het Circuit Franco-Belge, maar sinds 2012 is het verder gegaan onder de naam Tour de l’Eurométropole.

In die 94 jaar heeft de koers veel bekende winnaars voortgebracht. Onder meer Koos Moerenhout, Robbie McEwen (2x), Arnaud Démare, Gert Steegmans en Tyler Farrar waren ooit primus in finishstad Doornik. Wat opvalt is het aantal Belgen op de erelijst. Liefst 44 keer was het een Belg als eerste over de finish kwam. Daarmee doen ze het beter dan concurrent Frankrijk; zij waren negen keer de beste.

Drie keer maakte een Nederlander het zegegebaar. Moerenhout deed het in 1996, Gerben Löwik in 2003 en Dylan Groenewegen in 2016. Groenewegen klopte twee jaar terug, het tweede jaar waarin de wedstrijd een 1.HC-status bezat, Oliver Naesen en Tom Boonen.

Vorig jaar dacht Anthony Turgis de wedstrijd aan zijn palmares toe te kunnen voegen. De Fransman stak op 25 meter van de finish zijn handen in de lucht. Dat deed hij 25 meter te vroeg. De uitgebluste Cofidis-renner wist namelijk niet dat Daniel McLay hem in sneltreinvaart naderde, waardoor de oudste van de broers Turgis zich een mooie overwinning door de neus geboord zag worden.

Laatste tien winnaars
2008: flag-es Juan Antonio Flecha
2009: flag-us Tyler Farrar
2010: flag-gb Adam Blythe
2011: flag-au Robbie McEwen
2012: flag-be Jurgen Roelandts
2013: flag-be Jens Debusschere
2014: flag-fr Arnaud Démare
2015: flag-fr Alexis Gougeard
2016: flag-nl Dylan Groenewegen
2017: flag-gb Daniel McLay

Parcours
De Tour de l’Eurométropole gaat zaterdag van start in La Louvière, een stad ten westen van Charleroi in het zuiden van België. Over Waalse wegen zullen de coureur een totaal van 206 kilometer afleggen. Een groot gedeelte die kilometers is de afstand die in westelijke richting afgelegd moet worden richting Doornik. Als het peloton daar is aangekomen, staan de renners nog zes lokale omlopen van 14,5 kilometer te wachten.

Meestal wordt de wedstrijd beslist in een massasprint met een uitgedund pelotonnetje, waarin sterkere sprinters en klassiekerrenners aanwezig zijn. Deze selectie komt niet voort uit het aantal hoogtemeters, maar door de aanwezigheid van de Col de la Croix Jubaru op zes kilometer van de meet. Dit heuveltje moet het peloton zeven keer over. Schrik zal het de coureurs niet opleveren met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,6% en een lengte van 1,35 kilometer. Toch zullen aanvallers hier kun kans schoon zien om de sprinters te slim af te zijn.

Favorieten
Wie gaat de Tour de l’Eurométropole winnen? De 1.HC-status is de koers ten goede gekomen. Er staan dit jaar namelijk een aantal ijzersterke sprinters aan de start, waaronder de twee beste sprinters van dit moment. Zo prijkt de naam van Fernando Gaviria op de deelnemerslijst. De Colombiaan won dit jaar twee ritten in de Tour de France en hoopt nu ook eens op Belgische bodem te winnen. Hij deed dat namelijk nog niet dit jaar. Met succesploeg Quick-Step Floors om zich heen maakt Gaviria een grote kans op de overwinning.

Fernando Gaviria – foto: ASO

Dylan Groenewegen is een van zijn grootste concurrenten. De Amsterdammer won dit jaar al dertien keer en jaagt in Doornik op nummer veertien. Vorige week klopte Groenewegen John Degenkolb en Jasper Stuyven om zo het Kampioenschap van Vlaanderen op zijn naam te schrijven. Net als Gaviria won ook Groenewegen twee ritten in de Tour. Tot dusver hebben we echter nog geen één-op-ééngevecht tussen de twee kemphanen gezien. Zien we dat zaterdag wel?

Dylan Groenewegen – foto: Marcel Koch

Als twee honden vechten om een been, gaat de derde er dan mee heen? André Greipel hoopt van wel. De Gorilla kende mede door blessures nog niet zijn beste seizoen, maar liet in de Tour of Britain zien dat hij het nog kan. Daar won hij twee ritten en klopte hij Gaviria én Caleb Ewan. In zijn laatste seizoen bij Lotto Soudal hoopt de Duitser zijn verblijf bij de Belgische formatie in stijl af te sluiten.

Pascal Ackermann – foto: Sirotti

Ook Pascal Ackermann weet hoe het is om van deze mannen te winnen. In 2018 doet de Duitse kampioen het meer dan verdienstelijk. Al acht keer mocht hij het zegegebaar maken, waarvan liefst vijf keer op WorldTour-niveau. Daarmee is hij net als Arnaud Démare een gevaarlijke klant voor de winst. De Fransman won dit jaar één keer meer dan de Duitser en won een Tour-rit. In de Tour de l’Eurométropole zal geen van beiden met minder genoegen nemen dan de winst.

Jasper Stuyven en John Degenkolb zijn niet rapper dan de hiervoor genoemde namen. Kans op de zege hebben zij echter wel. Als de wedstrijd zwaar is geweest en een klein groepje overblijft, zouden ze hun overschot wel eens om kunnen zetten in de winst. De ploeggenoten van Trek-Segafredo kunnen samen sprinten, maar zouden ook kunnen besluiten in extremis nog een verrassingsaanval te plaatsen

Oliver Naesen is niet per se een naam die je in dit rijtje verwacht, maar is wel een renner om rekening mee te houden. De Belg werd namelijk hier in 2016 al eens tweede en eindigde vorig jaar op de zesde plaats. Beide keren was dat in een sprint. Als er met een klein groepje om de zege gesprint wordt, kan de Belg zomaar eens als winnaar uit de bus rollen. Datzelfde geldt voor de pijlsnelle Christophe Laporte, die dit seizoen zijn doorbraakjaar kent. Veel overwinningen in grote wedstrijden leverde hem dat nog niet op, maar wel veel ereplaatsen.

Taco van der Hoorn – foto: Sirotti

De enige ProContinental-renner in dit lijstje is Taco van der Hoorn. Het seizoen van de coureur van Roompot-Nederlandse Loterij duurde nog niet zo heel lang door een hersenschudding, maar in die korte tijdsperiode liet Van der Hoorn mooie dingen zien. Afgelopen weekend won hij bijvoorbeeld na een lange aanval de Primus Classic. Een dergelijk scenario behoort aankomende zaterdag wederom tot de mogelijkheden.

Outsiders
Welke coureurs kunnen in zo een sterk deelnemersveld tot de outsiders geschaard worden? Mads Pedersen mag niet vergeten worden. De jonge Deen zal in de schaduw van Stuyven en Degenkolb bij Trek-Segafredo ten aanval trekken. Iets dat hij heel goed kan. Op die manier eindigde de Deen namelijk op een tweede plaats in de Ronde van Vlaanderen. Sean De Bie (Vérandas Willems-Crelan)zou Pedersen zomaar eens kunnen vergezellen in zijn aanvalsdrift. Dimension Data beschikt onder meer over Edvald Boasson Hagen. Mocht bij Lotto Soudal Greipel niet aan sprinten toekomen, dan heeft de ploeg Jens Debusschere achter de hand. BMC zal bij een sprint gokken op Luxemburger Jempy Drucker. Wanty-Groupe Gobert vertrouwt onder meer op Timothy Dupont en Guillaume Van Keirsbulck.

Jong, rap en sterk. Zo zou Jasper Philipsen het best omschreven kunnen worden. De Belg van Axeon Hagens Berman kan snel aankomen en kan daarnaast ook al goed het klassieke werk aan. De 20-jarige Philipsen wacht nog op zijn eerste profzege, maar goede uitslagen in WorldTour-wedstrijden onthullen dat die profzege niet heel ver meer in de toekomst ligt. Jan-Willem van Schip is de laatste outsider. Van Schip kan boren als geen ander en hoopt op het lokale circuit in Doornik de ruimte te krijgen. Dan is hij levensgevaarlijk.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Fernando Gaviria
*** Dylan Groenewegen, André Greipel
** Pascal Ackermann, Arnaud Démare, Jasper Stuyven
* John Degenkolb, Oliver Naesen, Christophe Laporte, Taco van der Hoorn

Site organisatie
Deelnemerslijst Tour de l’Eurométropole 2018

Weer en TV
Neutraal en grauw weer krijgen de coureurs aanstaande zaterdag voorgeschoteld. De zon zal niet schijnen, de temperatuur ligt rond de zestien graden en het blijft droog. De windkracht van drie op de schaal van Beaufort zal het verschil eveneens niet maken.

Eurosport 1 is er vanaf 16:00 bij om de wedstrijd uit te zenden. Ook VTM zendt de koers uit. Zij zijn er vanaf 15:25 bij.

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
20 september 2018 10:30
Schat zowel Groenewegen als Ackermann op dit moment hoger in dan Gaviria. Ben verder wel benieuwd of Greipel weer hersteld is van zijn ziekte vorige week.
    21 september 2018 17:29
    Maar vaak is er wel een etappe waar een deel van de sprinters lost toch? Dan maakt Gaviria misschien weer meer kans. En beste lead out.
20 september 2018 19:29
Poeh, flink wat sprintgeweld met ook nog Van Genechten, de Buyst, Dehaes etc.
20 september 2018 22:31
Bouhanni start ook. Laporte niet. Coquard maakt ook z'n rentree, maar zullen bij Vital wel gewoon voor Vangenechten gaan ja.
    20 september 2018 23:16
    Ja inderdaad, en als je wielrennen volgt dan weet je dat coquard maanden out is geweest en toch al niet zo best presteerde. Dat heet je sport volgen.
21 september 2018 09:11
Ook nog wind en regen voorspeld. Tuurlijk is van Genechten hier kopman. Coquard zijn eerste wedstrijd na sleutelbeenbreuk, die is hier om wat warm te rijden voor de volgende koersjes en het baanwielrennen.
21 september 2018 11:27
Wat is neutraal weer?
21 september 2018 17:31
Mart smeets volgde de koers ook al heel lang maar lukte de laatste 15 jaar volledig uit zn nek.
Verder vind ik je echte argumenten hout snijden
21 september 2018 17:39
De Backer startte met een 1 van achter in de laatste koers die Jonas reed (en won).
22 september 2018 09:17
@vlek: Wat jij bedoeld was Omloop van het Houtland. Tour de l'Eurométropole is wel wat zwaarder van die kermiskoers hoor.
22 september 2018 09:35
De koers al jaren volgen en de uitslagen van de laatste dagen al vergeten zijn...
Stuyven heeft de grote prijs Scherens gewonnen,Van Genechten won omloop van het Houtland.
22 september 2018 09:56
@EddyB1958: Je mag mijn hobby eens een dag overnemen en kijk eerst naar jezelf voordat je op iemand anders commentaar heeft. Ik lees en schrijf nu eenmaal heel veel dus het is normaal dat je dingen vergeet.
22 september 2018 10:22
Ohlala monsieur a une pierre dans ses chaussures.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.