Voorbeschouwing: Tour de Luxembourg 2015
foto: Sirotti
woensdag 3 juni 2015 om 07:00

Voorbeschouwing: Tour de Luxembourg 2015

De eerste grote ronde van het jaar zit er op. Na de Giro d’Italia gaat het wielerseizoen in volle vaart verder. Het peloton begint woensdag 3 juni in Luxemburg-stad aan de proloog van de Tour de Luxembourg (2.HC). Over welk parcours gaat de vijfdaagse rittenkoers en welke renners gaan er voor de zege? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
In 1934 stond deze wedstrijd voor het eerst op het programma. Sindsdien staat de rittenkoers door het Groothertogdom bijna onafgebroken op de wielerkalender. Alleen in de oorlogsjaren 1940-1945 werd er niet gereden. Negen keer won er een Nederlander. De laatste keer was in 2007. In dat jaar was Joost Posthuma de beste namens de Rabobank-ploeg.

De eerste winnaar was thuisrijder Mathias Clemens. Hij is ook tevens de recordhouder, hij won namelijk in totaal vijf edities. Andere grote prestaties van de Luxemburger zijn ritwinst in de Tour de France van 1936 en top-vijf-noteringen in diezelfde wedstrijd in 1938 en 1939.

Danny van Poppel won vorig jaar de proloog – Foto: Sirotti

Vorig jaar begon de Ronde van Luxemburg met een Nederlandse zege. De proloog werd gewonnen door onze landgenoot Danny van Poppel, nadat hij een jaar eerder tijdens een chronorit over hetzelfde parcours als tweede was geëindigd. Dit jaar is de renner van Trek Factory Racing er echter niet bij, zijn ploeg doet niet mee aan de vijfdaagse wedstrijd. De eindgzege ging in 2014 naar Matti Breschel. De Deen won twee ritten en liet in het klassement thuisrijder Jean-Pierre Drucker en landgenoot Michael Mørkøv achter zich. Ook André Greipel won twee etappes. Opvallend was dat zijn tweede zege niet uit een massasprint kwam. De Duitser kwam op de slotdag solo over de finish als laatste overlevende van de vroege vlucht.

Laatste vijf winnaars:
2010: flag-it Matteo Carrara
2011: flag-de Linus Gerdemann
2012: flag-dk Jakob Fuglsang
2013: flag-de Paul Martens
2014: flag-dk Matti Breschel

Parcours

Woensdag 3 juni: Proloog Luxemburg-stad (2,7 km)
LuxemburgProloog
Ook dit jaar start de Tour de Luxembourg weer met een proloog over exact hetzelfde parcours als datgene waar Van Poppel twaalf maanden geleden won. De rit tegen de klok is slechts 2,7 kilometer lang, maar kent na twee kilometer een steil klimmetje van ongeveer tien procent. Dit is een kolfje naar de hand van echte proloogspecialisten met goede stuurvaardigheden. Door de korte afstand moeten sprinters hier ook goed uit de voeten kunnen. Kan Jimmy Engoulvent na 2007, 2010, 2012 en 2013 opnieuw zegevieren?

Donderdag 4 juni: Etappe 1, Luxemburg-stad – Clemency (212,6 km)
Luxemburg1
De eerste rit lijkt gemaakt voor de sprinters. Vlak is het natuurlijk niet in Luxemburg, maar het laatste bergje van belang in deze etappe ligt op meer dan vijftig kilometer van de streep. Het is wel  de langste rit van de wedstrijd. Het peloton moet ruim 210 kilometer afleggen tussen de hoofdstad van het land en aankomstplaats Clemency.

Vrijdag 5 juni: Etappe 2, Ell – Walferdange (186,3 km)
Luxemburg2
Op vrijdag is de etappe een stuk lastiger. Onderweg moeten negen hellingen overwonnen worden, waarvan de laatste op slechts tien kilometer van het einde. De beklimming van de Direndall is 1,3 kilometer lang en kent een een gemiddeld stijgingspercentage van bijna negen procent. Wellicht een rit voor aanvallers of voor coureurs die uit de voeten kunnen op korte, steile beklimmingen.

Zaterdag 6 juni: Etappe 3, Eschweiler – Diekirch (161,3 km)
Luxemburg3
De zaterdagrit gaat de hele dag op en af. In 161 kilometer liggen er acht hellingen die meetellen voor het bergklassement, maar ook daartussen liggen er nog flinke stroken bergop. De Huelewee moet in de laatste dertig kilometer twee keer beklommen worden en is scherprechter van de dag. Deze helling van anderhalve kilometer kent een gemiddelde stijging van 8,1 procent met een maximum tot maar liefst 22 procent. De laatste top ligt op 14 kilometer van de finish.

Zondag 7 juni: Etappe 4, Mersch – Luxemburg-stad (156,0 km)

Luxemburg4
De wedstrijd wordt afgesloten met een etappe over slechts 156 kilometer van Mersch naar Luxemburg-stad. Aan het einde van de rit moet vijf keer een plaatselijke ronde van 5,4 kilometer afgelegd worden. Op dit circuit ligt nog een pittige helling van 800 meter lang met een stijging van negen procent. Op de top van de Pabeierbierg is het nog 1,3 kilometer tot de finish. Wanneer een aanval op dit klimmetje stand kan houden, kan dit wellicht genoeg zijn voor de eindoverwinning.

Favorieten

André Greipel

Pakt André Greipel een nieuwe ritzege in Luxemburg? – Foto: Marcel Koch

Er staan in Luxemburg vijftien ploegen aan de start, waarvan twee uit de WorldTour. Lotto Soudal komt niet echt met een man voor het klassement aan de start, maar gaat met onder meer André Greipel voor dagzeges in de sprintetappes. Ook Belgisch kampioen Jens Debusschere is van de partij. Giant-Alpecin beschikt met onder meer Ramon Sinkeldam en Zico Waeytens over een aantal snelle mannen. De Duitse ploeg heeft in zijn selectie ook twee renners mee dit goed uit de voeten kunnen als het bergop gaat: Georg Preidler en Carter Jones.

2015, Liege - Bastogne - Liege, Cofidis 2015, Molard Rudy, La Redoute

Rudy Molard werd vorig jaar vierde in Luxemburg – Foto: Sirotti

Ook bij Europcar is het de vraag of ze een renner hebben die een gooi kan doen naar eindwinst. Met Bryan Cocquard beschikt de Franse formatie wel over iemand die in een massasprint kan wedijveren met Greipel. Verder zal Jimmy Engoulvent een gooi willen doen naar een vijfde proloogzege in deze ronde. Een andere Franse ploeg, Cofidis, gaat waarschijnlijk wel voor het eindklassement. Vorig jaar eindigden zowel Rudy Molard als Romain Hardy in de top tien. Vorige week liet Molard in de Baloise Belgium Tour al zien over goede benen te beschikken met een elfde plek in het eindklassement. Bij Bretagne Séché Environment is Jonathan Hivert de grootste kanshebber. Hij eindigde hier al drie keer in de top vijf.

2015, Amstel Gold Race, Wanty - Groupe Gobert 2015, Gasparotto Enrico, Maastricht

Enrico Gasparotto is een echte heuvelspecialist – Foto: Sirotti

Wanty-Groupe Gobert komt met een sterke selectie naar het Groothertogdom. Met Enrico Gasparotto en Björn Leukemans heeft de ploeg van Hilaire Van der Schueren twee specialisten op het gebied van het heuvelwerk en daarmee zijn ze goede kandidaten op eindwinst. Topsport Vlaanderen-Baloise heeft geen favoriet voor de eindzege, maar wie weet kan Oliver Naesen voor een verrassing zorgen. Er moet ook uitgekeken worden naar klassiekerspecialist Jelle Wallays en man-in-vorm Edward Theuns wanneer het gaat om dagsucces. Bij Wallonie-Bruxelles is Gregory Habeaux wellicht de vooruitgeschoven pion. De 32-jarige Waal werd zondag nog dertiende in de lastige slotrit van de Baloise Belgium Tour.

In 2011 won Linus Gerdemann de wedstrijd

In 2011 won Linus Gerdemann de wedstrijd – Foto: Sirotti

Er staat dit jaar één oud-winnaar op de deelnemerslijst: Linus Gerdemann. De 32-jarige Duitser won in 2011, maar is bij Cult Energy nog steeds op zoek naar zijn vorm van die tijd. Bij de Deense ploeg staat ook zijn landgenoot Fabian Wegmann aan het vertrek. In het verleden kon de ex-kampioen van Duitsland ook goed over de heuvels. Janez Brajkovic is de kopman van United Healthcare, maar de vraag is hoe de Sloveen uit de voeten kan op dit parcours. Langere beklimmingen zijn beter op zijn lijf geschreven.

Ook Team Colombia komt met een goede ploeg aan de start. Kan één van de Zuid-Amerikanen een slagje slaan in deze koers? Mogelijke kanshebbers vanuit die ploeg zijn Rodolfo Torres, Miguel Angel Rubiano of Fabio Duarte. Of trekt Alex Cano zijn vorm uit de Ronde van Turkije door?

Luik Bastenaken Luik 2015

Huub Duyn werd negende in het klassement in de Ronde van België – Foto: Sirotti

De oranje brigade van Michael Boogerd bestaat in Luxemburg onder meer uit Huub Duyn, Marc de Maar en Maurits Lammertink. Slagen zij erin de ban te breken?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Rudy Molard
*** Jonathan Hivert, Enrico Gasparotto
** Georg Preidler, Huub Duyn, Youcef Reguigui
* Rodolfo Torres, Bjorn Leukemans, Marc de Maar, Linus Gerdemann

Weer en TV
De renners kunnen komende week rekenen op prachtig weer in Luxemburg. Er wordt droog weer verwacht. Tegelijkertijd moeten de coureurs uitkijken voor oververhitting, want de temperaturen kunnen de komende dagen oplopen tot richting de dertig graden. De wedstrijd wordt helaas nergens op televisie uitgezonden.

Links
Deelnemerslijst
Parcours informatie
Website organisatie

RIDE Magazine
12 Reacties
Sorteer op:
2 juni 2015 17:05
In vergelijking met voorgaande edities een vrij zwak deelnemersveld, jammer.
2 juni 2015 17:07
De eerste overwinning van Torres dit seizoen is nabij!
2 juni 2015 17:31
Linus Gerdemann voor zijn tweede eindzege?
2 juni 2015 17:31
Fietst Jimmy Engoulvent nog? Was altijd een zeer goede keuze voor de proloog
2 juni 2015 17:45
Waar zijn de WT ploegen? Ongelooflijke achteruitgang in deelnemersveld en ik zie niet direct een reden daarvoor. Toch een 2.HC koers. Ik had gedacht dat Jungels en Drucker in eigen land met elkaar zouden strijden om de eindwinst, maar zowel Trek als BMC starten niet.
2 juni 2015 17:47
Afgezien van de proloog 1 sprintje en de rest voor de vluchters lijkt me. Brajkovic verwacht ik hier niet, Hivert, Gasparotto en Molard echter wel. Ben ook benieuwd of Lammertink en Duyn mee kunnen doen om de etappezeges en eindwinst.
2 juni 2015 18:44
Molard is nou echt zo'n renner die altijd tussen plek 5 en 10 eindigt, maar ik zie hem eigenlijk niet winnen. Rijdt vaak wat kleurloos mee in de luwte. Vaak zie je hem alleen terug in de uitslagen, waar hij dan toch altijd wel hoog staat.
Ik verwacht Hivert of Hardy voor de eindzege, en wat te denken van Reguigui? Voor Luxemburg zal het van Kirsch moeten komen, kan met een beetje mazzel top vijf halen.
2 juni 2015 18:48
Molard was vorig jaar wel mooi 4e in Luxemburg. Hardy werd 7e.
2 juni 2015 19:29
Toch zonde dat een 2.hc koers niet live worden uitgezonden. Ook al wordt het deelnemersveld steeds minder, ik vind het elk jaar een ronde met leuke uitslagen en een aantrekkelijk parcours
2 juni 2015 23:24
Het deelnemersveld lijkt dit jaar behoorlijk minder. Dat kan wel een spannende strijd opleveren.
3 juni 2015 08:21
is dit niet gewoon het gevolg van de vele teams die zijn gekrompen en nu dus vaker laten lopen in de kleinere rondes?
3 juni 2015 08:23
Brajkovic staat niet meer op de deelnemerslijst. Gata hij toch niet van start of is de startlijst onvolledig bij pcs?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.