Voorbeschouwing: Tour de San Luis 2015
Foto: Sirotti
maandag 19 januari 2015 om 07:00

Voorbeschouwing: Tour de San Luis 2015

Peloton Vuelta

foto: Sirotti

Dinsdag begint de Tour Down Under, maar de eerste wielerkoers van betekenis dit jaar is de Tour de San Luis. Maandag begint deze wedstrijd en de organisatie mag zich verheugen op een aantal interessante deelnemers. Zo staan onder meer wereldkampioen Michal Kwiatkowski, titelverdediger Nairo Quintana en topsprinter Mark Cavendish aan de start in Argentinië. WielerFlits blikt vooruit.

San Luis

Historie
De Tour de San Luis kende zijne eerste editie in 2007 en is nu toe aan zijn negende editie. De eerste jaren van de wedstrijd kwamen er vooral lokale renners aan de start met enkele uitzonderingen daargelaten. De eerste drie winnaars kwamen dan ook allen uit het thuisland. Daar kwam in 2010 verandering in toen Vincenzo Nibali de eerste laureaat van naam werd.

Twee jaar later won in de Argentijnse provincie weer een renner met internationale naam en faam, namelijk Levi Leipheimer. In 2013 was het dan opnieuw een thuisrijder die de bloemen greep. Daniel Diaz versloeg dat jaar Tejay van Garderen in de strijd om de eindwinst. Ook Alberto Contador, Jurgen Van den Broeck en Vincenzo Nibali finishten in de top tien.

Vorig jaar begon de ronde erg goed voor Garmin-Sharp. In de openingsetappe kwam Phillip Gaimon solo over de streep. De Amerikaan kon de leiding vier etappes vasthouden. Deze vierde rit werd gewonnen door Nairo Quintana, die tot op vier seconden naderde van Gaimon. Een dag later stond er een tijdrit op het programma, waarin Quintane de leiding veroverde terwijl ploegmaat Adriano Malori de dagzege veroverde. In de laatste twee ritten kwam de leiderspositie van de Colombiaan niet meer in gevaar. Gaimon eindigde als tweede op ruim een halve minuut. Nummer drie, Sergio Godoy, moest ruim twee minuten toegeven op de eindwinnaar.

Parcours
De route van dit jaar is te vergelijken met die van 2014: voor ieder wat wils. Er zijn een aantal etappes waar de sprinters kunnen strijden om de zege, maar er liggen ook een aantal aankomsten bergop. Ook is er weer een tijdrit waarin er verschillen gemaakt kunnen worden.

19 januari – Etappe 1: San Luis – Villa Mercedes (186,8 km)

San Luis

Net als vorig jaar gaat de eerste rit van San Luis naar Villa Mercedes, al gaat het over een iets andere route. Er wordt eigenlijk in bijna kaarsrechte lijn gereden tot voorbij Villa Mercedes en waarna de renners omkeren naar de aankomstplaats. Het enige obstakel onderweg is een helling van derde categorie aan het begin van de etappe. De rest van de rit is vrij vlak en normaal zou dit een kolfje naar de hand moeten zijn van de aanwezige sprinters.

20 januari – Etappe 2: La Punta – Mirador de Potrero (183,5 km)

San Luis

In de tweede etappe, met start in La Punta, krijgt het klassement voor een eerste keer vorm. De klimmers mogen in de rit met aankomst op Mirador de Potrero aan de bak. De slotklim is namelijk 4,8 kilometer lang met een stijgingspercentage van 6,7 procent. Boekt Nairo Quintana hier al zijn eerste seizoenszege?

21 januari – Etappe 3: Concarán – Juana Koslay (176,3 km)

San Luis

Dag drie brengt het peloton een rit van 176,4 kilometer over een niet al te lastig parcours. Het is zeker niet vlak en ook in de slotfase loopt het lichtjes omhoog. Een sprinter met sterke benen zou hier echter normaal zijn slag kunnen slaan.

22 januari – Etappe 4: Villa Dolores – Alto El Amago (142,5 km)

San Luis

Het grootste gedeelte van de etappe met start in Villa Dolores is vlak. De rit eindigt echter met een knaller op de Alto El Amago. In de laatste vijftien kilometer moet veel geklommen worden. De slotklim zelf is 10,5 kilometer lang aan een stijgingspercentage van 7,2 procent, met uitschieters tot boven de tien procent.

23 januari – Etappe 5: San Luis – San Luis (17,4 km – ITT)

San Luis

Voor de vijfde etappe keren de renners terug naar San Luis. Ondanks het vlakke parcours is deze rit tegen de klok natuurlijk wel een belangrijke graadmeter met het oog op het algemeen klassement. In de tijdrit over 17,4 kilometer kan niemand zich verbergen.

24 januari – Etappe 6: Achiras – Sierras Comechingones Edge (117,5 km)

San Luis

In de zesde rit kiest men in Argentinië weer voor het vaste recept. Eerst honderd kilometer vlak, gevolgd door een spectaculaire slotklim. De laatste zeventien kilometer gaan eigenlijk alleen maar bergop, verdeel tussen de Balneario El Rincón (3e categorie), de Mirador del Sol (1e categorie) en de aankomst op de Filo Sierras Comechingones (1e categorie). De top ligt op 2140 meter hoogte.

25 januari – Etappe 7: San Luis – San Luis (122,4 km)

San Luis

Op de slotadag van de Tour de San Luis volgt een etappe over drie plaatselijke rondes in en rondom San Luis zelf. Er ligt nog een klein klimmetje in dit parcours, maar dat mag voor de sprinters geen probleem zijn.

Favorieten
In San Luis staan aankomende maandag zes ploegen uit de WorldTour aan de start. Zij worden vergezeld door zeven ProContinentale ploegen, zeven Continentale ploegen en zes nationale selecties.

Nairo Quintana

De topfavoriet voor de eindzege is de winnaar van vorig jaar: Nairo Quintana. De drie aankomsten bergop zijn op maat geschreven van de Giro d’Italia-winnaar. De Colombiaan staat aan de start samen met zijn broertje Dayer en heeft ook nog eens Igor Anton aan zijn zijde bij Movistar. Verder is het bij de Spaanse formatie de vraag wat de talentvolle Marc Soler kan betekenen.

Michal Kwiatkowski

Ook wereldkampioen Michal Kwiatkowski doet met zijn Etixx-Quick-Step ploeg aan het vertrek in Argentinië. In de bergen moet de Pool vooral hopen op de steun van zijn landgenoot Michal Golas. AG2R La Mondiale heeft Carlos Betancur, maar de vraag is natuurlijk hoe fit de Colombiaan uit de winter is gekomen. Als alternatief kunnen wellicht Rinaldo Nocentini of Alexis Vuillermoz voor de prijzen gaan zorgen.

Het nieuw gevormde team Cannondale-Garmin komt vooral met een Amerikaanse afvaardiging. Alleen de Noor Kristoffer Skjerping is een buitenbeentje. Kopman bij de ploeg is Tom Danielson, die al vaak sterk presteerde in wedstrijden westelijk van de Atlantische Oceaan. Bij Katusha is Daniel Moreno de vooruitgeschoven pion. De Spanjaard is gespecialiseerd in steile aankomsten.

Przemyslaw Niemiec

Lampre-Merida heeft de Pool Przemyslaw Niemiec als beste klimmer meegenomen, terwijl Androni Giocattoli-Venezuela Serghei Tvetcov op de deelnemerslijst heeft gezet. De Roemeen maakte afgelopen winter de overstap van Jelly Belly naar de ProContinentale ploeg na goede prestatie in onder meer de USA Pro Challenge en de Tour of Alberta.

Janez Brajkovic deed juist een stapje terug van Astana naar UnitedHealthcare, maar kan nu wel als kopman aan de start verschijnen van deze Zuid-Amerikaanse wedstrijd. Bij Team Colombia is waarschijnlijk Miguel Angel Rubiano de eerste man (5e in 2011). Ook het Franse Bretagne-Séche Environnement staat aan de start. Van die ploeg werd Eduard Sepúlveda vorig jaar zesde.

Er staan verder nog genoeg lokale renners te popelen om zich te meten met de renner van WorldTour-niveau. Zo won Daniel Diaz in 2013 en eindigde Sergio Godoy afgelopen jaar op het podium. Van de nationale selecties aan de start is die van Italië duidelijk de sterkste met gevaarlijke outsiders als Mauro Finetto en Enrico Battaglin.

Mark Cavendish

Van het sprintersgilde springt er één naam echt uit op de deelnemerslijst: Mark Cavendish. De Brit steekt qua erelijst met kop en schouders boven de rest van de snelle mannen uit. Op dit gebied zal hij de meeste concurrentie kunnen verwachten van Yauheni Hutarovich en Sacha Modolo. En wat kan het Italiaanse talent Jakub Mareczko.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Nairo Quintana
*** Michal Kwiatkowski, Daniel Moreno
** Tom Danielson, Janez Brajkovic, Alexis Vuillermoz
* Serghei Tvetcov, Daniel Diaz, Sergio Godoy, Mauro Finetto

Deelnemerslijst
Website organisatie

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.