Voorbeschouwing: Tour of California 2015
Foto: Sirotti
zondag 10 mei 2015 om 08:00

Voorbeschouwing: Tour of California 2015

Zaterdag start in San Lorenzo al Mare de Giro d’Italia, maar ook zondag begint er een mooi etappekoers: de Tour of California. De Amerikaanse wedstrijd (2.HC) kan rekenen op een sterk deelnemersveld met acht WorldTour-ploegen aan het vertrek, waaronder LottoNL-Jumbo. Wie volgt Bradley Wiggins op in de geschiedenisboeken? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Dit jaar viert de Ronde van Californië een jubileum, het is namelijk de tiende editie. Amerikanen waren het meest succesvol in eigen land, zes maal stonden zij met de leiderstrui op het eindpodium. Floyd Landis was de eerste laureaat, in 2006 klopte de renner van Phonak het CSC-duo David Zabriskie en Bobby Julich.

PIC167469320

Levi Leipheimer heeft drie eindzege op zijn naam staan (foto: Sirotti)

De drie jaren daarna was er een overwinning voor Levi Leipheimer. De in Californië woonachtige renner klopte achtereenvolgens Jens Voigt, David Millar en David Zabriskie. Met zijn drie eindzeges (2007, 2008 en 2009) is Leipheimer recordhouder en dat zal hij voorlopig blijven, aangezien hij de enige meervoudige winnaar is.

Eén van de drie niet-Amerikaanse zeges kwam van Robert Gesink. Onze landgenoot was in 2012 de beste in de koninginnenrit naar Mount Baldy, voor de Colombianen Darwin Atapuma en Fabio Duarte. In het eindklassement wist de Rabobank-renner David Zabriskie en Tom Danielson voor te blijven.

2012, Tour de Suisse, tappa 08 Bischofszell - Arosa, Rabobank 2012, Gesink Robert, Arosa

Robert Gesink was in 2012 de beste in Californië (foto: Sirotti)

Vorig jaar was het een Brit die er met de eindzege vandoor ging. Bradley Wiggins sloeg al toe in de tweede etappe, toen er een tijdrit op het programma stond. In de rit tegen de klok was hij 44 seconden sneller dan de voormalig werelduurrecordhouder Rohan Dennis. De Australiër probeerde in het verloop van de ronde nog voor winst te gaan, maar strandde uiteindelijk op een halve minuut van de Tourwinnaar van 2012.

Parcours
Zoals elk jaar weet de organisatie van de Amgen Tour of California een gevarieerd parcours op tafel neer te leggen. Er zijn enkele heuvelachtige etappes, vlakke etappes en ook een tijdrit. Tevens is er één aankomst bergop: op Mount Baldy kan het verschil in het klassement gemaakt worden.

Zondag 10 mei, etappe 1: Sacramento – Sacramento (203,1 km)
Foto: Tour of California

De eerste rit heeft net als vorig jaar plaats in Sacramento, in het noorden van Californië. De start en finish liggen beide in de stad met bijna een half miljoen inwoners. Het lijkt echt een etappe te zijn voor sprinters, want onderweg is geen bult te vinden. Ook kunnen de specialisten zich in de slotfase voorbereiden op waar zij hun sprint moeten inzetten, want er worden twee plaatselijke rondes van ruim drie kilometer gereden.

Maandag 11 mei, etappe 2: Nevada City – Lodi (193,7 km)
Foto: Tour of California

Ook dag twee lijkt een rit te zijn die geschikt is voor de sprinters in het peloton. In het begin van de etappe liggen nog wat kleine heuvels, met daarbij één colletje van vierde categorie. Maar de laatste negentig kilometer van de rit zijn volledig vlak. Ook nu is er weer een plaatselijk circuit. Er moeten twee rondjes van 3,6 kilometer afgelegd worden in Lodi.

Dinsdag 12 mei, etappe 3: San Jose – San Jose (170,1 km)
Foto: Tour of California

De derde etappe is een stuk lastiger. In de rit met start en finish in San Jose moet voor het eerst serieus geklommen worden. Onderweg liggen vier beklimmingen van vierde categorie, één van tweede categorie en één van buiten categorie. De grootste klim van de dag is die van Mount Hamilton. Deze is tien kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van rond de zeven procent. Ook de slotfase in San Jose is niet gemakkelijk, de laatste 800 meter lopen omhoog aan gemiddeld 7,9 procent.

Woensdag 13 mei, etappe 4: Pismo Beach – Avila Beach (173,1 km)
Foto: Tour of California

De vierde etappe, van Pismo Beach naar Avila Beach, lijkt er op het eerste oog weer ééntje voor de sprinters. Onderweg ligt één beklimming van derde categorie, Tepusquet Road, maar de top hiervan ligt nog op bijna negentig kilometer van het einde.

Donderdag 14 mei, etappe 5: Santa Barbara – Santa Clarita (154 km)
Foto: Tour of California

Ook in de vijfde rit lijkt een massasprint niet uitgesloten. In het begin van de rit liggen nog vier heuveltjes, maar geen van alleen zijn lang genoeg om de rappe mannen uit het wiel te kunnen rijden.

Vrijdag 15 mei, etappe 6: Tijdrit Big Bear Lake (24,2 km)
Foto: Tour of California

Op de vrijdag is het echt tijd voor de klassementsmannen. Rond het Big Bear Lake staat namelijk een tijdrit over 24,2 kilometer op het programma. De route is zo goed als vlak, maar de renners moeten zich niet verkijken op het flink bochtige parcours. Ook mogen de rijders zich niet vergalloperen met het oog van de bergrit die volgt.

Zaterdag 16 mei, etappe 7: Ontario – Mount Baldy (128,7 km)
Cali7

De zevende etappe van de Ronde van Californië is namelijk de koninginnenrit van de wedstrijd. De rit is met 128,7 kilometer relatief kort, maar de aankomst van de rit ligt bovenop Mount Baldy. Het is de derde keer dat de rittenkoers hier stop houdt. In 2011 won Levi Leipheimer en in 2012 was Robert Gesink de beste.

De slotklim zelf is 7,6 kilometer lang met een gemiddelde stijgingsgraad van 8,6 procent. Het vervelende is echter dat de laatste veertig kilometer van de rit al omhoog lopen.

Zondag 17 mei, etappe 8: Los Angeles – Pasadena (105,8 km)
Foto: Tour of California

De laatste rit is er ééntje puur ter afsluiting van de koers. Er wordt gereden over twee plaatselijke circuits. Eerst worden er vijf rondjes van zeven kilometer gereden in Los Angeles bij de L.A. Live studios. Daarna verkast men naar Pasadena, waar nog negen plaatselijke omlopen van 5,1 kilometer volgen.

Favorieten

PIC534453232

Kan Robert Gesink helemaal terug in zijn oude vorm komen? (Foto: Sirotti)

De enige oud-winnaar aan de start is Robert Gesink. De Nederlanders had een lastig voorjaar, maar heeft in de Waalse Pijl en de Tour de Romandie laten zien dat zijn sterke benen niet weg zijn. De renner van LottoNL-Jumbo is geen topfavoriet, maar is in zijn geliefde Amerika wel een outsider. Hij kan bergop op de steun rekenen van Laurens ten Dam.

foto: Sirotti

Wat doet Sergio Henao in Californië? (Foto: Sirotti)

Sky heeft al een sterke ploeg opgesteld in de Giro d’Italia, maar de deelnemers in de Verenigde Staten zijn ook niet mis. Sergio Henao is waarschijnlijk de kopman van de ploeg en moet zeker mee kunnen doen voor winst. Verder hebben de Britten ook Philip Deignan en Peter Kennaugh aan het vertrek.

Cannondale-Garmin komt met Andrew Talansky aan de start van de wedstrijd. De 26-jarige renner kon dit jaar nog niet schitteren, maar heeft de kwaliteiten om tot het einde mee te doen voor de eindzege. Bergop hoeft hij niet veel tijd te verliezen en de winnaar van het Criterium du Dauphiné van vorig jaar heeft een verdienstelijke tijdrit in de benen. Joe Dombrowski is zijn voornaamste helper.

PIC516568173

Lawson Craddock eindigde vorig jaar als derde (Foto: Sirotti)

Bij Giant-Alpecin kunnen ze op twee paarden wedden. Warren Barguil is de beste klimmer van de ploeg en zal het verschil moeten maken, maar ook thuisrijder Lawson Craddock zit in de selectie. Vorig jaar werd de Amerikaan nog derde in het klassement. De andere Amerikaan in de ploeg, Carter Jones, deed het vorig jaar ook goed in het klassement in Californië met een elfde plek.

Trek Factory Racing heeft geen absolute topfavoriet, maar heeft in de breedte veel renners die een rol kunnen spelen: Haimar Zubeldia, Matthew Busche, Riccardo Zoidl en Laurent Didier. Daarnaast nemen zij twee Belgen mee naar Californië, namelijk Stijn Devolder en Jasper Stuyven.

Er staan naast acht WorldTour-formaties ook vier ProContinentale – en zes continentale ploegen aan de start. Van deze ploegen maakt Janez Brajkovic (UnitedHealthcare) misschien wel de meeste kans op een ereplaats. Er mag ook uitgekeken worden naar Javier Mejias (Novo Nordisk), Gregory Brenes (Jamis-Hagen Berman) en de jonge mannen van Hincapie Racing Team. Ook de Brit Tao Geoghegan Hart, derde in de beloften Luik-Bastenaken-Luik, kan zich laten zien in het tenue van Axeon, de ploeg van Axel Merckx. Daarnaast is Amerikaans kampioen Eric Marcotte van de partij namens SmartStop.

Source: Tour of Turkey

Cavendish won recent drie ritten in de Tour of Turkey (Foto: Tour of Turkey)

Voor de diverse sprintetappes staan verschillende toppers aan de start. Mark Cavendish is de grootste kanshebber in de sprints, maar natuurlijk ook Peter Sagan. De Slowaakse kampioen won al elf ritten in de de Tour of California.

Er staan ook drie Nederlanders aan de start die mee zouden kunnen doen in de massasprints: Theo BosWouter Wippert en Danny van Poppel.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Sergio Henao
*** Andrew Talansky, Warren Barguil
** Robert Gesink, Lawson Craddock, Haimar Zubeldia
* Janez Brajkovic, Philip Deignan, Matthew Busche, Peter Kennaugh

Website organisatie
Deelnemerslijst

Tourtracker

Weer
Het weer kan van belangrijke invloed zijn tijdens de Ronde van Californië. Het kan vaak erg warm zijn in de staat in het westen van de Verenigde Staten. Momenteel is de verwachting dat het bij de start in Sacramento zonnig zal zijn met een graad of 25. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat het erg heet zal zijn in de loop van de week, maar de weersvoorspelling kan nog veranderen.

TV
De Tour of California is dagelijks te volgen op de eigen Tourtracker van de organisatie. Ook zendt Eurosport dagelijks uit vanaf elf uur in de avond.

[poll id=”35″]

RIDE Magazine
38 Reacties
Sorteer op:
8 mei 2015 09:24
Ben Hermans had zeker wel genoemd mogen worden en gewoon 2 sterren gekregen hebben. Heeft getoond in vorm te zijn en heeft vorig jaar in Utah en USA Pro Challenge getoond dat hij ook wel met de bergen hier overweg kan.
8 mei 2015 09:29
Goeie sterrenverdeling.
Ik denk wel dat er minstens één Amerikaanse redelijk onbekende renner boven komt drijven. Een local hero zeg maar. Benieuwd wie :)
8 mei 2015 09:30
Gesink ftw!
8 mei 2015 09:32
Ik vind Gesink hier toch wel een van de topfavorieten hoor. Talansky is dit jaar nog niet in super doen en Henao lijkt me ook niet sterker dan Robert.
Hoop ook dat Laurens zich van voren laat zien, heef dit voorjaar alleen maar tegenslag gekend en nog geen uitslagen gereden.
8 mei 2015 09:40
Ik ga voor Brajkovic, maar denk dat Gesink ook sterk is en (bijna) zeker op het podium beland.
8 mei 2015 09:41
Verona mag van mij ook een sterretje.
8 mei 2015 09:58
Quote:
Ik vind Gesink hier toch wel een van de topfavorieten hoor. Talansky is dit jaar nog niet in super doen en Henao lijkt me ook niet sterker dan Robert


En door dit soort verwachtingen wordt Gesink dus steeds afgemaakt als het tegenvalt. Waarom in hemelsnaam is Henao niet beter dan Gesink op dit moment? Die man reed in het Baskenland als allerbeste bergop van iedereen! Wanneer heeft Gesink dat nog eens gedaan? Hier komt dus gebash van, doordat er mensen verwachtingen scheppen voor zichzelf die nooit gerealiseerd kunnen worden.

Henao is natuurlijk de topfavoriet, Gesink zou met een top 5 plaats al heel blij mogen zijn. Er zijn altijd wel wat Amerikanen die hun niveau overtreffen.
8 mei 2015 10:07
@LL

100% mee eens!
8 mei 2015 10:10
Nu is het deelnemersveld dit jaar wel erg zwak in vergelijking met andere jaren. Ik blijf het doodjammer vinden dat Horner hier niet mag starten. Die was hier gewoon topfavoriet geweest samen met Henao.

In principe kan Gesink dit nog best wel winnen, maar we moeten het niet verwachten. Maar Henao zal in principe behoorlijk wat tijd verliezen kunnen verliezen in de tijdrit, en Gesink kan in Noord-Amerika toch altijd net wat meer.

Ik denk dat de maker van de VB Hermans heeft gemist. Verdient natuurlijk 2 sterren, was sterk in Utah en Procycling Challenge afgelopen jaar.

En Jaramillo dient ook genoemd te worden. Werd 2e in Tour de Gila, en heeft van Californië zijn hoofddoel gemaakt. Heeft ook weer een stap gemaakt ten opzichte van vorig jaar, gezien zijn andere uitslagen (top-10 San Luis).
8 mei 2015 10:28
Hoewel Gesink altijd goed rijdt in de States, hij is nog in opbouw. Niet te hoog gespannen verwachtingen svp, hoewel begrijpelijk. Ben Hermans had er zeker bij moeten staan, rijdt ook in een sterker collectief. En de Amerikanen rijden thuis, geeft altijd extra motivatie. Benieuwd hoe Robert zich gaat tonen. Zin in net als in de Giro.
8 mei 2015 10:32
Voor de ronde die zichzelf graag ziet als de 4e grote ronde van het jaar is het deelnemersveld wel erg matig. Gesink kan meedoen voor podium/top 5. Ik zie niet direct hoe hij van Henao kan winnen, maar daaronder zitten een stuk of zes renners die niet veel voor elkaar onder doen.

@LyndaLid
Als niemand zijn of haar verwachtingen van Gesink hier neer zet, dan vindt men alsnog wel een reden om Gesink af te kraken. Het is een soort verslaving voor deze types. Men mag best iets verwachten van Gesink, want het is gewoon een goede renner. De doorgeschoten pessimisten (of realisten, zoals ze zichzelf graag noemen) en bashers kan je maar beter negeren.
8 mei 2015 10:35
Top 5'je zou mooi zijn voor De Gees, Henao gaat hier natuurlijk met iedereen de vloer aanvegen.
8 mei 2015 10:39
Conditieopbouw is niet lineair. Hij krijgt nog een terugval. Verwacht dus geen winst in AK. Het is trouwens ook te hopen dat die terugval er komt in een rondje als dit en niet in de tour
8 mei 2015 10:55
Ik kraak Gesink echt niet af als hij hier niet top vijf rijdt, maar op basis van wat hij sinds zijn rentree al heeft laten zien plus prestaties uit het verleden maakt hij in mijn ogen een kans tegen Henao. In de ronde van Romandië, die sterk bezet was, zat hij al dichtbij een top 10 ondanks een mindere ploegentijdrit
8 mei 2015 10:56
Quote:
Plaggie - 8 mei 2015 om 10:39
Conditieopbouw is niet lineair. Hij krijgt nog een terugval. Verwacht dus een winst in AK.

Precies! Was mijn eerste reactie. Maar daarna volgde ik je even niet meer.

Na het bemoedigende resultaat van afgelopen week is het niet meer dan logisch dat het komende week minder gaat. Bovendien lijkt Henao sowieso beter in vorm, daarbij kan de Columbiaan rekenen op een overmacht van zijn Sky-ploeg ten opzichte van LottoNL.

Als er bergop doorgetrokken wordt, zal ik niet raar opkijken als er een groep overblijft van 20 man met 5x Sky, 4x BMC, 3x Cannondale en wat eenzaten. Renners met een sterk team kunnen in de 3e en de 5e etappe belangrijke tijdwinst boeken.
8 mei 2015 10:57
@Plaggie,
Mwah, ik zou het juist wel leuk vinden als hij dit rondje de lijn omhoog nog even door kan trekken, dan mag hij van mij best die terugval in de Tour krijgen.

Realistisch gezien is top 10 in de Tour het maximaal haalbare. Dan zie ik hem liever hier strijden voor een podiumplek.
8 mei 2015 11:02
Heb hoge verwachtingen voor Ben Hermans. Hopelijk kan hij meedoen voor een top 5. Het zal de eerste keer zijn dat hij niet moet werken voor een kopman.
8 mei 2015 11:03
Kan niet wachten tot de nachtelijke koers!
8 mei 2015 11:19
Heb erg veel zin in deze ronde, ondanks dat we eerst vijf keer gaan sprinten voordat we de klassementsmannen aan het werk zien vind ik het erg mooie beelden om naar te kijken.

Hopelijk vind Sagan zijn kracht weer terug hier en bloeit Gesink verder op!
8 mei 2015 11:21
@plaggie
Dat is nu al een excuus verzinnen voor de Tour. Het kan heel goed dat in Californië blijkt dat Gesink nog niet zo ver is als gehoopt, maar als ie nu het hele rondje goed rijdt en dan in de Tour er doorzakt kun je niet met excuses komen over zijn voorjaar. Zo'n dip zit er echt niet in als je weer op niveau bent. Het enige dat kan is dat hij aan het einde van de Tour te weinig inhoudt blijkt te hebben, maar als hij nu goed rijdt en in de Tour constant slecht rijdt dan is dat gewoon vorm en/of trainingskamp en niet zijn voorjaar.
8 mei 2015 11:57
**** Talansky
*** Henao, Hermans
** Brajkovic, Gesink, Bussche
* McCartney, Lachlan Morton, Craddock, Brenes

Dit verwacht ik ongeveer.
8 mei 2015 12:07
Hermans is zo te zien compleet over het hoofd gezien?
8 mei 2015 12:25
@nafnikleb
Ze rijden bij Jamis voor Jaramillo, en niet Brenes. Die eerste is veel beter, en ook nog eens beter in vorm.

Ik denk iets van dit:

**** Henao
*** Talansky, Hermans
** Gesink, Jaramillo, Mccarthy
* Woods, Britton, Brajkovic, Kennaugh
8 mei 2015 13:14
Ik hoop Kennaugh.
8 mei 2015 13:24
ik verwacht Henao, Kennaugh is een gevaarlijke outsider
Hermans kan ik niet echt beoordelen die hier door veel mensen wordt genoemd....

Ik hoop natuurlijk Gesink. Dat zou echt een mega come-back zijn. In dit deelnemersveld moet een top 5 plek eigenlijk wel haalbaar zijn voor hem, alles buiten de top 10 zou "niet goed" zijn, wat mij betreft, zelfs gezien zn beperkte voorbereiding.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.