Voorbeschouwing: Tour of Leuven 2022
foto: Cor Vos
Zeger Schaeken
zondag 7 augustus 2022 om 08:00

Voorbeschouwing: Tour of Leuven 2022

Wat een feest was het WK in Leuven. Een gigantisch succes, niet alleen voor de renners en de supporters, maar ook voor de stad Leuven. Een opwaardering van de GP Jef Scherens was een van de gevolgen. Een vernieuwd parcours, Tour of Leuven – Memorial Jef Scherens als nieuwe naam en een aantrekkelijk deelnemersveld. Allemaal ingrediënten om er aankomende zondag een mooie koers van te maken. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Voor de eerste editie van de Tour of Leuven moeten we terugkeren naar het jaar 1963. Marcel Van Den Boogaert was de renner die toen zijn handen in de lucht kon gooien. Voor Van Den Boogaert was het ook de grootste overwinning in zijn carrière. Vervolgens wonnen er hoofdzakelijk Belgen, af en toe kon ook een Nederlander de zege grijpen in Leuven.

De eerste keer dat de zege niet naar een renner uit de Lage Landen ging, was in 1994, toen de Italiaan Mauro Bettin won. Vanaf deze overwinning kwam er meer internationalisering in de Belgische koers, maar de dominantie van de Belgen en Nederlanders op de erelijst is toch nog steeds aanwezig. In de 57 edities won er maar liefst 35 keer een Belg, twaalf keer kon een Nederlander juichen.

Frans Verbeeck met een dromende Eddy Merckx – foto: Cor Vos

De recordwinnaar? Frans Verbeeck. De Vlaams Brabander, die onder meer de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl won, kon de wedstrijd vier keer winnen. Andere grote namen op de erelijst zijn Freddy Maertens, Jan Raas, Adrie van der Poel, Erik Dekker, Thor Hushovd, André Greipel en Jasper Stuyven.

Laatstgenoemde is zelf ook een echte Leuvenaar, wat zijn overwinning in 2018 nog mooier maakte. De renner van Trek-Segafredo is tevens de ambassadeur van de opgewaardeerde Tour of Leuven, die vroeger de naam GP Jef Poeske Scherens had. De organisatie heeft dit jaar flink wat zaken aangepast.

Jasper Stuyven strandde op ‘zijn’ WK op de meest ondankbare plaats, de vierde – foto: Cor Vos

Ten eerste zullen de renners het parcours van het WK grotendeels rijden. Een Flandrienlus in het begin van de koers, stadslussen in de finale. Daarover later meer. Daarnaast heeft de koers ook een plek gekregen op de UCI Europe Tour en is er een versterkt deelnemersveld met meerdere WorldTour-ploegen. “Het WK wielrennen in 2021 was een schitterend event, voor de koers en voor Leuven. We toonden de hele wereld dat onze stad alles in huis heeft om voor een fantastische apotheose te zorgen. Op dat elan gaan we nu verder met de Leuvense wielerklassieker Poeske Scherens”, vertelde de Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani.

Deze voorbeschouwing gaat dan wel over de Tour of Leuven, maar hoe kunnen we het nu niet over het afgelopen WK hebben? De renners zullen overwegend hetzelfde parcours afleggen, rond en in Leuven. De hoofdstad van Vlaams-Brabant bewees in september vorig jaar dat het in staat is om een waar wielerfeest te organiseren. We herinneren ons allemaal nog de rijen met supporters.

Hoe kan je nu geen kippenvel krijgen bij dergelijke foto’s? – foto: Cor Vos

Samen met meer dan 300.000 supporters won Julian Alaphilippe zijn tweede wereldtitel. Dylan van Baarle en Michael Valgren behaalden zilver en brons, Jasper Stuyven eindigde op de vierde plaats. “Dit is heel zuur. Uiteraard had het mooi geweest om in mijn thuisstad een medaille mee te nemen. Nu blijf ik met lege handen, een leeg gevoel en teleurstelling achter”, zei hij toen.

Goed, genoeg over het WK nu. Zondag mogen de renners zich nog eens tonen op het attractieve parcours in Vlaams-Brabant. Met Stuyven, Niccolò Bonifazio, André Greipel, Björn Leukemans en Lars Boom wonnen er de laatste jaren al klinkende namen. Krijgen we dit jaar een nieuwe topper op de erelijst?

Laatste tien winnaars Tour of Leuven
2021: flag-it Niccolò Bonifazio
2020: Niet verreden vanwege corona
2019: flag-it Niccolò Bonifazio
2018: flag-be Jasper Stuyven
2017: flag-be Timothy Dupont
2016: flag-be Dimitri Claeys
2015: flag-be Björn Leukemans
2014: flag-de André Greipel
2013: flag-be Bert De Backer
2012: flag-be Steven Caethoven


Vorig jaar

Vorig jaar werd er op voorhand voornamelijk gekeken naar Tim Merlier, Nacer Bouhanni en Bryan Coquard als topfavorieten voor de overwinning. Alpecin-Fenix (voor Merlier) en B&B-Hotels (voor Coquard) waren dan ook ploegen die de hele dag de controle probeerden te houden. Die controle had aanvankelijk te maken met de ontsnapping van de dag, met daarin Dimitri Peyskens (Bingoal Pauwels Sauces WB), Jens Reynders (Sport Vlaanderen-Baloise), Milan Paulus (SEG Racing) en de Nederlander Dylan Bouwmans (Metec-Solarwatt).

Het viertal kreeg nooit meer dan vier minuten, waardoor ze een vogel voor de kat waren. TotalEnergies kwam de laatste lokale rondjes ook in beeld, ze verzorgden het tempo in functie van titelverdediger Niccolò Bonifazio. Bij het ingaan van de laatste lokale ronde werden de vluchters uiteindelijk gegrepen door het jagende peloton.

Philipp Walsleben was een van de renners die de vluchters achtervolgde – foto: Cor Vos

Dat was echter dan weer het signaal voor een aantal renners om aan te vallen. Onder meer Aimé De Gendt probeerde het, maar de Belg geraakte niet weg. Sprinten geblazen dus, zou je denken. Dat was ook het geval, maar echt georganiseerd was het niet. Door het strakke tempo van de mannen van Intermarché-Wanty-Gobert en het vele draaien en keren in de Leuvense binnenstad werd het peloton eerst op een lint getrokken, waarna het zelfs in stukken brak. 

Snelle mannen als Merlier en Coquard kwamen in een slechte positie terecht en konden nooit meesprinten voor de eerste plaatsen. In de laatste honderden meters op de Bondgenotenlaan was het Arkéa-Samsic dat Nacer Bouhanni perfect kon afzetten, maar de Fransman kon het niet afmaken. Enigszins onverwacht was het de titelverdediger Bonifazio die de snelste was. De timing van de Italiaan was bijzonder goed, waardoor hij een klein wiel voorsprong had op Bouhanni.

De chaotische sprint leverde een spectaculaire finishfoto op – foto: Cor Vos

De derde plaats in Leuven ging naar Gianni Vermeersch, die oorspronkelijk de lead-out ging doen voor Merlier. Tom Devriend en Arne Marit vervolledigden de top-5. Topfavorieten Merlier en Coquard moesten genoegen nemen met een zevende en twaalfde plaats.

Uitslag Tour of Leuven 2021
1. flag-it Niccolò Bonifazio (TotalEnergies) in 4u28m12s
2. flag-fr Nacer Bouhanni (Arkéa-Samsic) z.t.
3. flag-be Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix) z.t.
4. flag-be Tom Devriendt (Intermarché-Wanty-Gobert) z.t.
5. flag-be Arne Marit (Sport Vlaanderen-Baloise) z.t.


Parcours

Het parcours van de komende editie van de Tour of Leuven-Memorial Jef Scherens is zeer gelijkaardig aan dat van het WK, wat voor een aantal veranderingen zorgt ten opzichte van de vorige jaren. Natuurlijk zijn er tegenover het WK een behoorlijk aantal kilometers minder en zijn er hier en daar wat dingen aangepast. De renners zullen de koers namelijk starten in Leuven zelf. Rond de middag zal het peloton daar vertrekken op het Ladeuzeplein, om een halve ronde op de stadslus af te werken.

Na deze lus door de binnenstad van Leuven trekken de renners richting Huldenberg, waar de steile Smeysberg (600 meter aan 8,1%) de prelude is tot de befaamde Flandrienlus, die de renners twee keer voorgeschoteld krijgen. In de vorige edities van de Vlaams-Brabantse koers behoorde deze lus niet tot het parcours. Een van de hellingen is de Mommaertstraat (1,9 km aan 3,1%) in Overijse, die initieel op het WK-programma stond, maar werd vervangen door de Moskesstraat. De Tour of Leuven wil de lange gestage kasseiklim toch graag laten zien aan de wielerfans.

Daarna gaat het terug richting Huldenberg om Holstheide (1 km aan 5,4%) af te werken, waarna de laatste helling op grondgebied Overijse aangesneden wordt: de kasseien van de steile en smalle Bekestraat (500 meter aan 7,7%). In Duisburg wacht de Veeweidestraat (500 meter aan 4,3%) en om de Flandrienlus te beëindigen wordt de Smeysberg voor een tweede keer beklommen. Via Oud-Heverlee en Bierbeek keren de renners terug naar de Leuvense binnenstad om nog zes stadslussen af te werken.

De eerste passage aan de streep ligt op 83,6 kilometer van de uiteindelijke finish. In de zes lokale rondes zullen de renners vier stevige hellingen voorgeschoteld krijgen die we ook in de WK-finale tegenkwamen. Eerst de Keizersberg (300 meter aan 5,6%) en daarna de licht oplopende Decouxlaan (1,1 km aan 3,4%). Hierna is het beurt aan de Wijnpers (300 meter aan 8,3%), waar de renners op het WK door een haag van supporters naar boven werden geschreeuwd. De Sint-Antoniusberg (200 meter aan 4,7%), de helling waar Alaphilippe zijn beslissende aanval lanceerde, sluit het rijtje. Na de laatste helling is het nog 3,4 kilometer tot aan de finish, die naar goede traditie op de Bondgenotenlaan ligt.

Zondag 7 mei, Tour of Leuven: Leuven – Leuven (199,3 km)
Start: 12.30 uur
Finish: tussen 17.05 en 17.40 uur


Favorieten

Er staan een heleboel sterke ploegen aan de start van de Tour of Leuven – Memorial Jef Scherens. Quick-Step-Alpha Vinyl, Team DSM, Alpecin-Deceuninck, Lotto Soudal en Intermarché-Wanty-Gobert zijn een paar voorbeelden. Veel Belgische en Nederlandse ploegen natuurlijk. De vraag zal in de vernieuwde Tour of Leuven zijn of er gesprint zal worden of niet. In het WK was dat niet het geval, maar de koers is toch een pak korter en dus ook minder zwaar. Bovendien zijn er een aantal ploegen die duidelijk naar Leuven zullen afzakken om te sprinten. Veel mogelijke scenario’s, met andere woorden.

De eerste favoriet voor de zege in de Tour of Leuven is een bekende naam voor de Leuvenaars. Wel, niet alleen voor de Leuvenaars. Voor de hele wereld eigenlijk. Zijn naam is namelijk Julian Alaphilippe, de renner die in september nog wereldkampioen werd in de straten van Leuven. De Fransman van Quick-Step-Alpha Vinyl was goed bezig aan zijn comeback in de Tour De Wallonie, hij won er de eerste etappe, na zijn val in Luik-Bastenaken-Luik, maar moest opgeven door een positieve coronatest. Wij moeten u niet uitleggen dat de 30-jarige Franse chouchou rond en in Leuven een parcours vindt dat hem ligt.

Alaphilippe kijkt er naar uit om nog eens te koersen op het parcours – foto: Cor Vos

Quick-Step-Alpha Vinyl heeft met Zdeněk Štybar overigens nog een ijzer in het vuur. De Tsjech reed zich in de Ronde van Polen nog in de kijker, door in de vierde etappe weg te rijden in de absolute finale. Het peloton moest zich uit elkaar trekken om de ex-wereldkampioen veldrijden in te halen, en slaagde daar uiteindelijk ook wel in. Een andere reden om Štybar als een van de favorieten te beschouwen: Styby werd op het afgelopen WK in Leuven knap zevende.

Vervolgens trekken we naar een andere Belgische ploeg, Lotto Soudal. De mannen van John Lelangue zijn op puntenjacht en zouden in de Tour of Leuven wel eens een hele hoop punten kunnen binnenhalen. Met Arnaud De Lie hebben ze een van de revelaties van het seizoen. De teller van de Waalse spurtbom staat inmiddels al op zeven, maar de vraag is of hij het heuvelachtige parcours zal aankunnen. In de Volta Limburg Classic in april deed hij dat nog met verve, waarna hij iedereen zijn achterwiel liet zien. Ook De Lie reed het WK mee vorig jaar, voor beloften weliswaar, maar haalde de finish niet.

Arnaud De Lie, le Taureau de Lescheret, in de Ronde van Limburg – foto: Cor Vos

Lotto Soudal komt met een sterke ploeg naar Leuven. U weet wel, die jacht op punten. Ze hebben namelijk met Victor Campenaerts, die op het WK in Leuven 20ste werd, en Florian Vermeersch nog twee sterke renners in hun gelederen. Beide coureurs moeten het echter niet laten aankomen op een massasprint, en zullen het van verder moeten proberen. Met meerdere ploegen die op hun sprinters rekenen, zal dit misschien wel een moeilijk gegeven zijn.

Een van die ploegen die rekent op hun sprinter, is Team DSM. De Nederlandse ploeg zakt met kopman Cees Bol af naar Vlaanderen. Met onder anderen Nico Denz en Joris Nieuwenhuis heeft Bol sterke mannen rond zich. De 27-jarige Bol zal zijn eerste koers rijden sinds zijn positieve coronatest in de Ronde van Zwitserland, wat ondertussen al anderhalve maand geleden is. Voor de laatste overwinning van Bol, die naar B&B-Hotels KTM gaat na dit seizoen, moeten we terugkeren naar maart 2021. Toen klopte hij Mads Pedersen en Michael Matthews in de tweede rit van Parijs-Nice.

Campi toonde zich meerdere keren dit voorjaar, maar werd vaak afgeremd door pech – foto: Cor Vos

Arkéa-Samsic zal ook een van de ploegen zijn, die een sprint wel ziet zitten. Zij hebben namelijk Daniel McLay in hun selectie. De 30-jarige Brit is bezig aan een sterk seizoen, waarin hij de ereplaatsen aan het verzamelen is. In totaal eindigde McLay al negen keer in de top-10 in 2022, wat best knap is. Winnen lukte hem echter nog niet. Zijn vierde plaats in Kuurne-Brussel-Kuurne is zonder twijfel zijn beste resultaat van het jaar. Een zware wedstrijd met wat hoogtemeters, moet McLay zeker en vast aankunnen. Opschrijven dus!

Een harde koers met op het einde een sprint, dat zullen renners als Giacomo Nizzolo en Alexander Kristoff graag horen. De twee anciens hebben beiden een indrukwekkende erelijst, maar zouden de Tour of Leuven daar gerust aan willen toevoegen. Mocht de wedstrijd uitdraaien op een sprint met een uitgedunde groep, en de renners van respectievelijk Israel-Premier Tech en Intermarché-Wanty-Gobert er nog bijzitten, houd ze dan maar in de gaten. De 35-jarige Kristoff toonde bovendien dit jaar in de Scheldeprijs dat hij ook over een uitstekend koersinzicht beschikt.

Kristoff won de Scheldeprijs niet in de sprint, maar na een sterke solo – foto: Cor Vos

Over naar de oude bekenden nu, naar Dries De Bondt. Dit jaar lijkt de 31-jarige coureur de kopman te zijn binnen de selectie van Alpecin-Deceuninck. Naast De Bondt, die dit jaar een rit won in de Giro d’Italia, komt de ploeg van de gebroeders Roodhooft met onder meer Timo Kielich en Guillaume Van Keirsbulck naar Leuven.

Een hoofdfiguur uit de editie van vorig jaar, Bryan Coquard, is er dit jaar weer bij. De Fransman, die vorig jaar nog voor B&B-Hotels reed, liet de hele dag zijn ploeg mee de koers controleren, maar liet zich in de absolute finale compleet verrassen en miste de boot onherroepelijk. Een twaalfde plaats was het gevolg. Dit jaar rijdt Coquard in het tenue van Cofidis, waarin hij al tweemaal wist te winnen. Het zal voor de 30-jarige coureur wel key zijn om zijn wagonnetje aan te haken op de lastige, maar korte, heuvels. Mocht dat niet lukken, heeft Cofidis met Piet Allegaert en Simone Consonni nog twee kanshebbers.

De Bondt was, terecht, ontzettend blij na zijn knappe overwinning in de Giro – foto: Cor Vos

Niccolò Bonifazio is de titelverdediger aanstaande zondag. Niemand zag vorig jaar zijn overwinning aankomen, en als we eerlijk zijn, lijkt ons dat dit jaar weer sterk. Toch rekenen we hem bij de favorieten, de Italiaan van TotalEnergies. Afgelopen maanden is zijn vorm duidelijk in stijgende lijn met verschillende ereplaatsen. In La Route d’Occitanie kon hij zelf juichen, door onder meer Matteo Moschetti en Elia Viviani te kloppen. Door tweemaal te winnen in Leuven is Bonifazio een van de renners om in de gaten te houden, en wie weet wel een van de renners die andermaal kan verrassen.

Tot slot nog een aantal outsiders voor de zege. Dries Van Gestel (TotalEnergies), Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), Andreas Goeman, Gianni Marchand, Lennert Teugels (allen Tarteletto-Isorex), Hartthijs de Vries (Metec-Solarwatt p/b Mantel), Guillaume Boivin (Israel-Premier Tech), Jérémy Lecroq, Jens Debusschere (beiden B&B-Hotels KTM), Arne Marit, Jens Reynders, Sasha Weemaes (allen Sport Vlaanderen-Baloise) en Timothy Dupont, Milan Menten en Arjen Livyns (allen Bingoal Pauwels Sauzen WB).


Favorieten volgens WielerFlits:

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

Het zal naar alle waarschijnlijkheid een aangename dag worden om te koersen, aanstaande zondag. Weeronline vertelt ons dat de temperaturen rond de 20 graden Celsius zullen schommelen. Er zullen ook wat wolken in de lucht hangen, maar neerslag wordt niet verwacht. Datzelfde geldt ook voor sterke wind, er wordt maximaal 2 Beaufort voorspeld.

De Tour of Leuven is te zien op Sporza op Eén, die er om 15.00 uur aan beginnen. Veertig minuten later, om 15.40 uur dus, begint ook Eurosport 1 met zijn uitzending. Vanaf dat uur is de eendagswedstrijd ook te bekijken via de online kanalen Eurosport Player en GCN.


RIDE Magazine
2 Reacties
Sorteer op:
10 augustus 2022 10:20
Was een mooie koers!
7 augustus 2022 08:26
Benieuwd of het nieuwe parcours iets uitmaakt voor het wedstrijdverloop. Maar met nog 85 km rondjes door de stad fietsen, vermoed ik dat het weinig invloed zal hebben zolang de renners de koers niet hard maken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.