Voorbeschouwing: Tour of Oman 2015
Foto: Sirotti
dinsdag 17 februari 2015 om 07:00

Voorbeschouwing: Tour of Oman 2015

Het wielerseizoen is in volle gang. Er zijn al wedstrijden gereden in Australië en Argentinië en ook in Europa en het Midden-Oosten zijn de renners volop actief. Komende dinsdag start de Tour of Oman (2.HC). Wie kan Chris Froome opvolgen? WielerFlits blikt vooruit.

Tour of Oman
Historie
De Tour of Oman staat op het programma sinds 2010. Fabian Cancellara won de eerste editie. In de slottijdrit moest hij Edvald Boasson Hagen nog voor laten gaan, maar in het klassement was de Zwitser de betere van de Noor. Een jaar later was Rabobank oppermachtig. Zowel Robert Gesink als Theo Bos wonnen twee ritten. Ook het eindklassement was een prooi voor Gesink, wat met name te danken was aan zijn overwinning op Green Mountain.

In 2012 was Vincenzo Nibali de sterkste op Green Mountain, maar de eindzege ging naar Peter Velits. Er waren twee dagzeges voor Marcel Kittel en André Greipel. In 2013 was Joaquim Rodriguez de beste op de bij wielerliefhebbers bekendste berg van Oman. Chris Froome won een dag later en pakte het eindklassement. Peter Sagan sprintte tweemaal naar winst.

Chris Froome
Vorig jaar eindigden de eerste drie ritten in een massasprint. Tweemaal won Greipel, éénmaal was Alexander Kristoff de snelste. De vierde etappe naar Ministry of Housing was iets lastiger. In een uitgedund peloton sprintte Sagan naar winst. Een dag later in de etappe naar Green Mountain ontdeed Froome zich op de slotklim van zijn concurrenten en legde hiermee ook de basis voor een nieuwe eindoverwinning. In de slotrit pakte Greipel zijn derde ritzege in de rittenkoers.

Eindwinnaars
2010: flag-ch Fabian Cancellara
2011: flag-nl Robert Gesink
2012: flag-sk Peter Velits
2013: flag-gb Chris Froome
2014: flag-gb Chris Froome

Parcours
Het eindklassement zal door de aanwezigheid van de bergrit naar Green Mountain waarschijnlijk een prooi worden voor de klimmers. De sprinters komen in de rittenkoers op het Arabische schiereiland ook voldoende aan hun trekken.

17-02 – Etappe 1: Bayt Al Naman Castle › Al Wutayyah (161 km)

Oman
De eerste etappe gaat van start bij het kasteel van Bayt Al Naman en komt 161 kilometer verder aan in Al Wutayyah. In deze rit liggen onderweg twee tussensprints (na 47,5 en 88 km), maar geen beklimmingen van betekenis. Het is dan ook de verwachting dat het aanwezige sprintersgilde om de zege gaat strijden.

18-02 – Etappe 2: Al Hamz Castle › Al Bustan (195 km)

Oman
In de tweede rit liggen in de slotfase twee bergjes die meetellen voor het bergklassement; de beklimmingen van Al Hamriyah en Al Jissah. De laatste top ligt op slechts 5,5 kilometer van het einde. Vorig jaar werd er in de derde etappe dezelfde finale gereden en dat leverde toen ondanks de beklimmingen een massasprint op.

19-02 – Etappe 3: Al Mussanah Sports City › Al Mussanah Sports City (158,5 km)

Oman
Ook de derde etappe zal normaliter een prooi worden voor de sprinters. De start en finish liggen in kustplaats Al Mussanah. Er wordt tot twee keer toe landinwaarts getrokken, maar het blijft een relatief vlak parcours.

20-02 – Etappe 4: Sultan Qaboos Grande Mosque › Jabal Al Akhdhar (Green Mountain) (189 km)

Oman
De laatste jaren werd het klassement steeds beslist in de rit naar Jabad Al Akhdhar, beter bekend als Green Mountain. De top van de slotklim ligt op 1235 meter hoogte. De beklimming is 5,7 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van meer dan tien procent. Wie hier geen goede benen heeft, kan een goed klassement op zijn buik schrijven.

21-02 – Etappe 5: Al Sawadi Beach › Ministry of Housing (151,5 km)

Oman
In 2014 stond er ook al een rit met aankomst bij het Ministry of Housing op het programma. Op een plaatselijk circuit van vijftien kilometer moet vier keer Bousher Alamrat beklommen worden. Deze klim is 3,6 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van tien procent. De laatste top ligt op twaalf kilometer van de finish. Vorig jaar was Peter Sagan hier de beste.

22-02 – Etappe 6: Oman Air › Matrah Corniche (133,5 km)

Oman
Tijdens de slotrit krijgt het peloton opnieuw twee beklimmingen voor de kiezen. Het zijn dezelfde hindernissen als in de tweede etappe en de meeste sprinters moeten hier wel kunnen aanklampen. De aankomst ligt in Matrah Corniche waar tweemaal een plaatselijke ronde van zeven kilometer afgelegd moet worden. Dit slotcircuit is zo goed als vlak, waardoor de sprinters opnieuw in aanmerking lijken te komen voor de dagzege.

Favorieten

Alejandro Valverde
De afgelopen twee jaar won Chris Froome de Tour of Oman. De Brit is er dit jaar niet bij omdat hij start in de Ruta del Sol. Alejandro Valverde is er wel en de Spanjaard liet in de Challenge Mallorca al zien over goede benen te beschikken. In tegenstelling tot in Qatar krijgt de renner van Movistar in Oman een parcours dat op zijn lijf is geschreven.

In 2014 was Tejay van Garderen de nummer twee achter Froome. Zou de Amerikaan bij afwezigheid van de Tourwinnaar van 2013 zijn slag kunnen slaan op Green Mountain? Bij zijn ploeg BMC staat ook oud-winnaar Peter Velits aan de start.

Vincenzo Nibali
Vincenzo Nibali eindigde in Oman al drie keer in de top twaalf. De Italiaan ziet deze wedstrijd normaal gesproken als voorbereiding op de rest van het seizoen, maar heeft ook al laten weten voor een resultaat te willen gaan.

Joaquim Rodriguez laat zich eveneens graag zien in deze wedstrijd. Het wordt voor de Spanjaard van Katusha zijn vijfde deelname in Oman. Tweemaal stond hij als vierde net naast het eindpodium. Aangezien de vierde rit een steile aankomst heeft, mag bij de Russische formatie ook uitgekeken worden naar Daniel Moreno. Dat is namelijk één van zijn specialiteiten.

Rafal Majka
Tinkoff-Saxo heeft twee ijzers in het vuur. Alberto Contador is er niet, maar met Rafal Majka en Roman Kreuziger heeft de ploeg twee uitstekende klimmers in de gelederen. Peter Sagan kan bovendien voor dagsucces zorgen.

Vanuit Franse hoek kan gekeken worden naar Thibaut Pinot (FDJ) en Warren Barguil (Giant-Alpecin). Het tweetal is nog steeds jong en groeit ieder jaar naar een hoger niveau. De klimmers kunnen hier voor een topklassering gaan.

Rui Costa
Ex-wereldkampioen Rui Costa (Lampre-Merida) start hier ook en kan normaal goed overweg in rittenkoersen van minder dan een week. Bij IAM Cycling lijkt Matthias Frank over de beste papieren te beschikken. Misschien kan ook Edoardo Zardini (Bardiani-CSF) – die in 2014 een sterk slot kende – wel iets op Green Mountain.

Bij Sky heeft Wout Poels bij afwezigheid van Froome het kopmanschap toegewezen gekregen. Daarnaast maakt aanwinst Leopold König zijn opwachting.

Voor de sprintetappes staan er diverse sterke sprinters aan het vertrek. Alexander Kristoff is op het vlakke de grootste favoriet, maar ook Sagan staat aan de start. Andere sprinters waar naar uitgekeken kan worden zijn Andrea Guardini, José Joaquín Rojas, Arnaud Démare, Tom Boonen, Nacer Bouhanni, Sacha Modolo, Matteo Pelucchi of onze landgenoten Ramon Sinkeldam en Danny van Poppel.

Er staan geen Nederlandse ploegen aan het vertrek. Wel verschijnen er tien landgenoten aan de start.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Tejay van Garderen, Vincenzo Nibali
** Rafal Majka, Joaquim Rodriguez, Thibaut Pinot
* Warren Barguil, Matthias Frank, Rui Costa, Roman Kreuziger

Deelnemerslijst Tour of Oman 2015

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.