Voorbeschouwing: Tour of Qatar 2015
© OPQS/Tim de Waele
zondag 8 februari 2015 om 07:30

Voorbeschouwing: Tour of Qatar 2015

Van 8 tot en met 13 februari staat in het Midden-Oosten de Tour of Qatar op het programma. Terwijl in Nederland de winter volop aan de gang is, zal het wielerpeloton onder het genot van zomerse temperaturen zes etappes afwerken in de woestijn. Wie wordt de veertiende winnaar van de Ronde van Qatar? WielerFlits blikt traditioneel vooruit.

Historie
De Ronde van Qatar wordt sinds 2002 jaarlijks georganiseerd. Toen nog als 2.3-koers, maar in 2005 heeft de etappewedstrijd een 2.1-status gekregen. Vanaf 2011 heeft men in Qatar een 2.HC klassering binnengehaald.

Dubai Qatar Oman
Over het algemeen is het een sprintersfeestje in Qatar. Afgelopen jaar was het onze landgenoot Niki Terpstra die het eindklassement op zijn naam schreef. De Nederlander legde in de openingsetappe de basis voor de eindzege. Hij versloeg toen Jurgen Roelandts en Michael Schar. Later wist hij zijn voorsprong te vergroten in de individuele tijdrit.

De laatste jaren is er vaak Nederlands succes te bespeuren. Zo won Wouter Mol in 2010 het eindklassement en was Lars Boom in 2011 de snelste in de proloog, waar hij Fabian Cancellara wist te kloppen. Verder waren er al eens podiumplaatsen in het eindklassement voor Steven de Jongh (2007 en 2008) en Rudi Kemna (2002). Belgisch succes was er vaker: Tom Boonen wist de ronde al vier keer te winnen. De laatste drie jaar werd het eindklassement van de Tour of Qatar gewonnen door een renner van Omega Pharma-Quick-Step, de ploeg van Patrick Lefevere.

Eindwinnaars:
2014: flag-nl Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick-Step)
2013: flag-gb Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick-Step)
2012: flag-be Tom Boonen (Omega Pharma-Quick-Step)
2011: flag-au Mark Renshaw (HTC-High Road)
2010: flag-nl Wouter Mol (Vacansoleil)
2009: flag-be Tom Boonen (Quickstep-Innergetic)
2008: flag-be Tom Boonen (Quickstep-Innergetic)
2007: flag-be Wilfried Cretskens (Quickstep-Innergetic)
2006: flag-be Tom Boonen (Quickstep-Innergetic)
2005: flag-dk Lars Michaelsen (CSC Proteam)
2004: flag-za Robert Hunter (Rabobank)
2003: flag-it Alberto Loddo (Lampre)
2002: flag-de Thorsten Wilhelms (Team Coast)

Parcours

Qatar
Vijf vlakke etappes in lijn en een individuele tijdrit zullen het eindklassement bepalen. Wanneer er voldoende wind waait, is er elke dag kans op waaiers. Indien de wind geen enkele rol van betekenis zal spelen, eindigen alle etappes in een massasprint en bepaalt de individuele tijdrit van bijna elf kilometer het eindklassement.

Etappe 1: Dukhan › Sealine Beach (136km)
De veertiende editie van de Ronde van Qatar wordt op gang geschoten aan de westkust van het land. Van startplaats Dukhan rijdt het peloton in diagonale richting naar Sealine Beach, aan de oostkust van Qatar. Welke sprinter kan direct zijn benen laten spreken en trekt als eerste de leiderstrui aan?

Etappe 2: Al Wakra › Al Khor Corniche (194,5km)
De tweede etappe zal starten in Al Wakra, ten zuiden van de Qatarese hoofdstad Doha. Tijdens de rit zullen er twee tussensprints zijn. De eerste pas na 115 kilometer, de laatste op precies 30 kilometer voor de eindstreep. Met een afstand van 194,5 kilometer is dit de langste etappe in deze zesdaagse rittenkoers.

Etappe 3: Lusail › Lusail (10,9km)
Op dag drie staat er een individuele tijdrit op het programma. Deze rit tegen de klok zal plaatsvinden op het Losail Race Circuit. De renners zullen er net geen elf kilometer moeten afleggen. Het parcours heeft slechts acht bochten. Deze rit zal van belang zijn voor het eindklassement. Wie hier de snelste tijd klokt, neemt een optie op de eindoverwinning.

Etappe 4: Al Thakhira › Mesaieed (165,5km)
Vanuit de start heeft de organisatie een parcours uitgestippeld dat het centrale deel van Qatar laat zien. Het peloton maakt vaart in zuidelijke richting. Zowel in 2013 als in 2014 was er een aankomstplaats in Mesaieed. Respectievelijk Mark Cavendish en Tom Boonen wonnen toen de massasprint. Welke spurter laat dit jaar zijn ploeg juichen?

Etappe 5: Al Zubara Fort › Madinat ash-Shamal (153km)
In de vijfde en tevens voorlaatste rit zal het peloton door het noorden van de oliestaat voeren. Onderweg liggen er weer twee tussensprints. In de tweede helft van de etappe zal er een groot stuk langs de kust worden gereden. Daarna liggen er nog twee lusjes in de route, om vervolgens te finishen in Madinat Al Shamal, de meest noordelijke plaats van Qatar.

Etappe 6: Sealine Beach Resort › Doha Corniche (124,5km)
De laatste dag staat er een relatief korte etappe van maar 124,5 kilometer op het programma. In de aanloop naar de finish zal er op en langs het nationale vliegveld in Doha worden gekoerst, om vervolgens na zes plaatselijke rondjes in het centrum van hoofdstad Doha naar de finish te sprinten. Welke spurter laat hier de concurrentie kansloos?

Favorieten

Etixx Quick Step Terpstra Boonen Stybar
Als we naar de afgelopen jaren kijken, moeten we de favorieten voor zowel de etappes als het eindklassement bij Etixx-Quick-Step zoeken. Tom Boonen is viervoudig eindwinnaar en Niki Terpstra was vorig jaar de sterkste renner in de waaiers van Qatar. De Belgische ploeg zal het verschil in de waaiers moeten maken, want de tijdrit van elf kilometer speelt in hun nadeel zonder een echte specialist in het tijdrijden aan boord.

Astana start met een sterke ploeg vol tijdrijders en enkele spurters. Nederlanders Lieuwe Westra en Lars Boom kunnen elk tegen de klok rijden, daarnaast zijn er snelle mannen zoals Borut Bozic en Andrea Guardini. Orica-GreenEDGE komt met een soortgelijke selectie naar het Midden-Oosten. Leigh Howard en Adam Blythe kunnen aardig spurten terwijl Sven Tuft en Jens Mouris een sterke tijd tegen de klok kunnen neerzetten.

Greg Van Avermaet
Indien de wind weinig tot geen rol zou spelen, zal de individuele tijdrit dit jaar het eindklassement bepalen. BMC Racing stuurt met Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert en Peter Velits een stevige selectie naar het Midden-Oosten maar geen van hen kan hard genoeg sprinten of tijdrijden om een gooi te doen naar de eindzege van de Tour of Qatar.

Fabian Cancellara wist deze ronde – verrassend genoeg – nog nooit te winnen. Na zijn seizoenstart op Mallorca bouwt de Zwitser verder naar zijn topconditie. Spartacus krijgt ondersteuning van de broers Danny en Boy van Poppel, Jasper Stuyven en Gert Steegmans. De wereldkampioen tijdrijden Bradley Wiggins is topfavoriet voor de tijdrit en eventueel ook voor het eindklassement. De Brit wordt bij Sky bijgestaan door Ian Stannard en Bernard Eisel. Movistar komt met Alejandro Valverde aan de start.

Marcel Kittel
Bij een massasprint komt automatisch ook weer de naam van Marcel Kittel boven drijven. Wellicht is de Duitser zonder aanwezigheid van Mark Cavendish en André Greipel dit jaar de snelste sprinter in Qatar. Buiten zijn zege in de People’s Choice Classic spurtte Kittel in Down Under niet mee voor de prijzen. De concurrentie komt hoofdzakelijk uit Franse hoek. Cofidis heeft dit jaar zijn ploeg gebouwd rond Nacer Bouhanni terwijl bij FDJ Arnaud Démare het speerpunt is in de vlakke aankomsten.

Alexander Kristoff en Peter Sagan zullen zeker hun rol spelen in de Tour of Qatar. De vlakke aankomsten spelen niet in hun voordeel. De Noor en de Slowaak moeten het namelijk niet direct hebben van hun pure snelheid maar van een sterk eindschot na een lastige wedstrijd. Sacha Modolo en Roberto Ferrari zijn van de partij voor Lampre-Merida. Beide Italiaanse heren kunnen op een goede dag de gevestigde orde verrassen. Daarnaast zullen ook Gerald Ciolek, Theo Bos en Edvald Boasson Hagen proberen hun Afrikaanse ploeg MTN-Qhubeka een sprintzege in Qatar te bezorgen.

Heinrich Haussler
Verdere namen die het vernoemen waard zijn onder de sprinters, zijn die van Nicola Ruffoni (Bardiani-CSF), Sam Bennett (Bora-Argon 18), José Joaquin Rojas (Movistar), Chris Sutton (Team Sky) en Australisch kampioen Heinrich Haussler (IAM Cycling).

Bonificaties
Bij elke tussensprint vallen belangrijke bonificatieseconden te verdienen. Voor de eerste drie renners aan de tussensprint zijn respectievelijk 3, 2 en 1 seconde te verdienen. Op de eindstreep kan men ook bonusseconden winnen, wat niet onbelangrijk kan zijn voor het eindklassement. Tien seconden voor de winnaar, 6 voor de nummer twee en 4 seconden voor de derde.

Het weer
Aan zon geen gebrek in hoofdstad Doha. Op de dagen dat de Ronde van Qatar plaatsvindt, liggen de maximale temperaturen tegen de 26 graden Celsius aan. Er staat een zuid/zuidoostenwind van kracht 3 of 4. Men hoeft niet bang te zijn voor een druppel regen.

TV
De Ronde van Qatar wordt niet live uitgezonden door Eurosport, NOS of Sporza.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Tom Boonen
*** Bradley Wiggins en Lars Boom
** Alejandro Valverde, Peter Sagan en Fabian Cancellara
* Niki Terpstra, Marcel Kittel, Alexander Kristoff en Ian Stannard

Deelnemerslijst Tour of Qatar 2015

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.