Voorbeschouwing: Tour of the Alps 2017
maandag 17 april 2017 om 07:00

Voorbeschouwing: Tour of the Alps 2017

De Tour of the Alps: het zal bij de wielerfan niet meteen een belletje doen rinkelen. Toch is het een koers met een rijke historie. Het is namelijk de vernieuwde versie van de Giro del Trentino. Vijf dagen lang klimmen en dalen door een fraai berglandschap: dat staat de coureurs te wachten. Vorig jaar zegevierde Mikel Landa na een spannend gevecht. Wie kroont zich dit jaar tot eindwinnaar? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Aankomende dinsdag zal de eerste editie van de ‘vernieuwde’ Giro del Trentino van start gaan. De eerste editie van de meerdaagse rittenkoers in de regio Trentino stond in 1962 op het programma. In dat jaar wist Moser te winnen… Enzo Moser welteverstaan. De oudere broer van de in de jaren zeventig en tachtig tot campionissimo uitgegroeide Francesco Moser (die deze koers won in 1980) boekte hiermee de enige zege uit zijn loopbaan. Na twee uitgaves werd de koers tussen 1964 en 1978 niet verreden, om in 1979 zijn definitieve comeback te maken op de wielerkalender.

Damiano Cunego kroonde zich driemaal tot koning van Trentino

De lijst met winnaars wordt, niet geheel verrassend, voornamelijk gekleurd door Italianen. Klinkende namen als Giuseppe Saronni (1982), Gianni Bugno (1990), Claudio Chiapucci (1992), Moreno Argentin (1994) en Paolo Savoldelli (1998 en 1999) illustreren de rijk gestoffeerde erelijst. Nog nooit wist een Nederlander de eindzege te bemachtigen. De recordhouder is eveneens een Italiaan: Damiano Cunego zegevierde in 2004, 2006 en 2007. Een decennia later staat de blonde klimmer nog altijd aan het vertrek, ongetwijfeld hopend op een terugkeer naar die glorietijd.

Vorig jaar wist de Spanjaard Mikel Landa zich als eerste renner van het Iberisch schiereiland te kronen tot eindwinnaar. Hij versloeg in een spannende editie het Astana-duo Tanel Kangert en Jakob Fuglsang. Mede op basis van deze eindzege trok de klimmer van Sky als een van de topfavorieten naar de Giro d’Italia. Die koers liep voor Landa overigens op een flinke teleurstelling uit: in de tiende etappe moest de Bask ziek in de ploegleiderswagen stappen.

Laatste tien winnaars Tour of the Alps/Giro del Trentino
2007: flag-it Damiano Cunego
2008: flag-it Vincenzo Nibali
2009: flag-it Ivan Basso
2010: flag-kz Alexandr Vinokourov
2011: flag-it Michele Scarponi
2012: flag-it Domenico Pozzivivo
2013: flag-it Vincenzo Nibali
2014: flag-au Cadel Evans
2015: flag-au Richie Porte
2016: flag-es Mikel Landa

Parcours
Waar de Giro del Trentino nog in haar eigen regio bleef, strekt de ‘vernieuwde’ Tour of the Alps zich uit over de regio Tirol en de provincies Trentino en Zuid-Tirol. De kern van de koers blijft echter hetzelfde: heel veel bergen. Van de vijf etappes gaan er vier door verscheidene bergstreken en de resterende etappe eindigt heuvelop. Een koers waar de klimmers met andere woorden hun hart kunnen ophalen.

Maandag 17 april 2017 – Etappe 1 – Kufstein – Innsbruck/Hungerburg (142.3 km)

De coureurs starten deze eerste uitgave van de Tour of the Alps in het plaatsje Kufstein. Van daaruit wacht de renners een ruim 140 kilometer lange onderneming naar het Oostenrijkse Innsbruck, hoofdstad van de provincie Tirol, een vermaard wintersportgebied en de plek waar de bekende voetbalcoach Ernst Happel stierf. Onderweg doemen halverwege de route twee korte klimmetjes op. Het zwaartepunt ligt echter in volle finale. De laatste drie kilometer lopen namelijk om en nabij de 8% omhoog, zwaar genoeg om een eerste verschil op te tekenen in het klassement.

Dinsdag 18 april 2017 – Etappe 2 – Innsbruck – Innervillgraten (181.3 km)

In de eerste etappe hebben de renners hun klimbenen al voldoende warm kunnen draaien. Dat is ook wel nodig, gezien het profiel van etappe twee, de langste in deze Tour of the Alps. In de eerste veertig kilometer krijgen de coureurs nauwelijks respijt met de lange beklimming van de Brennero. Na een lange tussenfase begint de finale op zo’n dertig kilometer van de streep met de steile klim naar St. Justina en de wat meer lopende klim naar Innervillgraten, een ander populair wintersportoord. Deze rit vormt een interessante gelegenheid voor aanvallers om hun slag te slaan.

Woensdag 19 april 2017 – Etappe 3 – Villabasa/Niederdorf – Funes/Villnöß (143.1 km)

Etappe drie kruist door het echte hooggebergte. Na een lange vlakke aanloop doemt na vijftig kilometer de bekende Giro-col Passo delle Erbe op. Deze is in zijn totaliteit 15 kilometer lang aan een gemiddelde van 7%. Hierna volgt een twintig kilometer lange afdaling, waarvan vooral het eerste deel erg technisch is. Na een tussenstrook van een tiental kilometer staat de loodzware Alpe di Rodengo op het programma. Deze nog onbekende twaalf kilometer lange klim mag zich meten met bekendere broeders als de Monte Zoncolan en de Mortirolo: het wegdek stijgt namelijk meerdere malen tot maar liefst 20%. Als de renners de top van de Rodengo hebben bereikt, volgen nog dertig grotendeels dalende kilometers naar de negen kilometer lange slotklim naar Funes. Ook deze beklimming is geen appeltje eitje met een gemiddelde stijgingsgraad van ruim 7%.

Donderdag 20 april – Etappe 4 – Bolzano/Bolzen – Cles (165.3 km)

In rit vier zal er gestart worden in het toeristisch zeer populaire Bolzano. Van daaruit voert men de renners via de Passo Mendola (14 km aan 6.5%) en de in de finale situerende Forcella di Brez (6 km aan 10%) naar de Italiaanse plaats Cles, het geboortedorp van oud-wereldkampioen Maurizio Fondriest. De renners zullen tweemaal Cles doorkruisen, een eerste maal op ongeveer vijftien kilometer van de streep. Een vluchtgroep die zal strijden om de zege behoort tot de mogelijkheden op dit parcours.

Vrijdag 21 april – Etappe 5 – Smarano – Trento (199.6 km)

Na vier intensieve dagen zal in de laatste etappe de beslissing vallen over wie zich eindwinnaar mag noemen van de eerste Tour of the Alps. Renners die nog ambitie hebben om het klassement om te gooien, krijgen met de beklimming van de mythische Monte Bondone (22 km aan 6.5%) een unieke kans. De Giro kwam al driemaal aan op deze zware col, in 1978, 1992 en 2006 om precies te zijn. Toen wonnen respectievelijk Wladimiro Panizza, Giorgio Furlan en Ivan Basso, niet toevallig ook drie Italianen.

In deze editie van de Tour of the Alps zal er echter niet gefinisht worden op de Bondone. Als de eerste renners de top bereiken, resteren nog ruim veertig kilometer. Na een snelle afdaling draaien de renners het circuit van Mattarello op, waar nog een verraderlijke kuitenbijter wacht met de drieduizend meter lange klim naar Novaline. Na deze klim volgen nog tien resterende kilometers naar het centrum van Trento.

Favorieten
Vanwege het feit dat de Tour of the Alps, net als de Giro del Trentino voorheen, te boek staat als een testmoment voor veel coureurs die de Giro d’Italia met roze omcirkeld hebben in hun agenda, kan de koers ook dit jaar weer rekenen op een bijzonder mooi deelnemersveld. Maar liefst zeven WorldTour-teams staan aan het vertrek, net als een pak tot op het bot gemotiveerde ProContinentale formaties.

Thibaut Pinot zal maar wat graag willen scoren in deze koers

Het is voor een dergelijke voorbereidingsronde altijd lastig in te schatten wie al op punt staat en wie niet, en wie zich daadwerkelijk focust op het rijden van een goed klassement. Een coureur die heeft aangegeven met ambitie te starten, is Thibaut Pinot. De Fransman is in dit veld een van de sterkste klimmers en heeft een sterk voorjaar achter de rug met podiumplaatsen in de Ruta del Sol en Tirreno-Adriatico. De kopman van FDJ zal maar wat graag met een overwinning willen afzakken naar Sardinië, waar hij aan zijn eerste La Corsa Rosa zal beginnen.

Mikel Landa

Mikel Landa in de leiderstrui van de Giro del Trentino 2016

Pinot zal fikse concurrentie mogen verwachten van Mikel Landa. De Bask van Team Sky won de laatste editie van de Giro del Trentino, en zal maar wat graag nog een jaar langer op de troon willen blijven zitten. Het parcours ligt de nummer drie van de Giro van 2015 als gegoten door het gebrek aan tijdritkilometers. Binnen de Britse formatie zal hij wellicht eerst nog moeten afrekenen met de mogelijke ambities van Geraint Thomas en Peter Kennaugh.  De verwachting is echter dat Thomas deze ronde vooral gebruikt om warm te draaien richting de Giro, terwijl Kennaugh dit seizoen nog weinig indruk heeft kunnen maken.

Domenico Pozzovivo presteert altijd goed in deze regio

Naast Mikel Landa en Damiano Cunego staat er nog een oud-winnaar aan het vertrek. Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) won de Giro del Trentino in 2012, toen hij nog reed voor Colnago CSF Bardiani. In die jaren klom de kleine Italiaan nog als een ware gems over de bergen. Die glans is hij de afgelopen jaren wat kwijtgeraakt, mede door enkele zware blessures. Toch lijkt hij dit seizoen weer op niveau te klimmen. Ondanks het feit dat hij in Tirreno ‘slechts’ tiende werd, klom hij daar wel met de beteren bergop. Kan hij deze lijn doortrekken? Het parcours past hem in ieder geval als zijn broekzak.

Een van de sterkste ploegen aan het vertrek is zonder enige twijfel Astana. De Kazachse formatie start met Dario Cataldo, Michele Scarponi en Luis Leon Sanchez met drie potentiële kopmannen. Vooral Scarponi is een gevaarlijke pion. De inmiddels 37-jarige Italiaan mag door het wegvallen van kopman Fabio Aru in de komende Ronde van Italië eindelijk weer eens starten als kopman. Dat hij nog altijd zeer begenadigd een berg op kan fietsen, liet hij wel zien in de Giro van vorig jaar, toen hij het peloton pijn deed bergop als laatste man van Vincenzo Nibali. Ook dit jaar liet hij in Tirreno-Adriatico (15e) zien nog over uitstekende vorm te beschikken. De Italiaan Cataldo reed twee jaar geleden nog naar een vierde plaats in Trentino. Kan hij dit jaar beter doen?

De nog altijd piepjonge Egan Bernal behoort dit jaar al tot het kransje favorieten

Een ploeg die niet te bewonderen zal zijn in de aankomende Giro d’Italia, is Androni Giocattoli. En dat ondanks het feit dat het een zeer gevaarlijk klimduo heeft met Egan Bernal (afbeelding) en Rodolfo Torres. Beide mannen starten wel in deze wedstrijd. De nog altijd maar 20-jarige Bernal maakt sinds zijn intrede in het wielerpeloton in 2016 indruk. Hij reed dit jaar al naar een tweede plaats in de Giro dell’Appennino en een vierde stek in de Settimana Internazionale Coppi e Bartali. Bernal maakte echter vooral indruk in Tirreno-Adriatico, waarin hij zij-aan-zij reed met de crème de la crème van het bergop rijden en bijna de jongerentrui greep. Het feit dat er geen individuele- of ploegentijdrit in het parcours is opgenomen, komt hem zeer goed uit. Dit geldt eveneens voor Torres. De immer aanvallende Colombiaan is ook bezig aan een uitstekend seizoen met enkele toptien-noteringen in zware koersen. Vooral zijn derde stek in de Ronde van San Juan maakte indruk. Kan hij in deze koers zijn eerste zege bij de profs boeken?

De Tour of the Alps is ook een ronde waarin de Italiaanse talenten zich in de kijker kunnen rijden. Twee al wat meer gevestigde jonge Italianen zijn Manuel Senni en Davide Formolo. Senni is binnen de BMC-ploeg samen met Damiano Caruso en Rohan Dennis de vooruitgeschoven pion. Hij liet met een derde stek in de Giro dell’Appennino zien dat het met de vorm wel snor zit. Ook Formolo gaf in zijn laatste koers, de Ronde van Catalonië (12e), positieve signalen af. Binnen Cannondale-Drapac Pro Cycling Team beschikken ze met Pierre Rolland, Hugh Carthy en Joe Dombrowski nog over drie potentiële kopmannen. Vooral Carthy is een renner die in dit veld voor de eindzege moet kunnen bikkelen. In de koninginnenrit in Catalonië eindigde hij net achter de wereldtop. Zijn twee achilleshielen, lange vlakke ritten aan hoge snelheid en het rijden tegen de klok, zullen in deze Tour of the Alps niet getest worden.

Tot slot staan er nog een pak outsiders aan het vertrek. Denk hierbij aan Emmanuel Buchmann (BORA-Hansgrohe), Edoardo Zardini (Bardiani-CSF), Sergio Pardilla (Caja Rural-Seguros RGA), Sergey Firsanov (Gazprom-Rusvelo), drievoudig eindwinnaar Damiano Cunego (Nippo-Vini Fantini), Daniel Felipe Martinez en Cristian Rodriguez (Wilier-Selle Italia), Francesco Manuel Bongiorno (Sangemini-MG. Kvis), Giro dell’Appennino winnaar Danilo Celano en good-old Rinaldo Nocentini (Nationale team van Italië).

Favorieten volgens WielerFlits
**** Thibaut Pinot
*** Mikel Landa, Domenico Pozzovivo
** Geraint Thomas, Egan Bernal, Michele Scarponi
* Rodolfo Torres, Manuel Senni, Hugh CarthyDario Cataldo

Weer en TV
Het weer in de regio’s Tirol, Trentino en Zuid-Tirol zal vrij aangenaam zijn gedurende de week. De gemiddelde temperatuur zal tussen de 14 en 19 graden liggen, terwijl de zon voldoende de kans krijgt om door te breken. Alleen aan het begin van de week zal er nog de nodige regen vallen. Vanaf woensdag klaart het weer op.

De Tour of the Alps zal in de Nederlandse en Belgische huiskamers worden gebracht door Eurosport. Sporza en de NOS zenden deze koers traditioneel niet uit.


[poll id=”481″]

RIDE Magazine
26 Reacties
Sorteer op:
15 april 2017 12:33
Edit: Aangepast
15 april 2017 12:33
Het regent voorbeschouwingen de laatste dagen ;).
15 april 2017 13:05
HA ha wat zend de NOS nog wel uit ,Het gaat deze week nog vriezen misschien weer een schaats wedstrijd
15 april 2017 13:09
Correctie: Enzo Moser won behalve de Giro del Trentino tevens de Trofeo Alcide Degasperi (in 1961), een koers die ook op het palmares staat van Colbrelli en Trentin.
Tweede: Trentino en Zuid-Trol (Alto Adige) zijn twee provincies die tezamen een autonome regio vormen binnen de Italiaanse Republiek.
15 april 2017 13:11
Innervillgraten kun je geen aankomst bergop noemen eigenlijk, afgezien van het eerste stukje nergens boven de 5%. De derde etappe zou ik graag ooit in de Giro zien, lijkt ideaal om oorlog te maken. Of is de Rodengo te smal voor de Giro?
15 april 2017 14:01
Deze koers zou in de worldtour niet misstaan.
15 april 2017 14:02
Voor wat betreft Innsbruck had de redactie in plaats van Ernst Happel wellicht leuker kunnen refereren aan Piet Kleine, afijn.....

Wat een zware koers zeg. Ik vraag me wel af of alle etappes zo verreden kunnen worden. Er wordt behalve regen hogerop ook sneeuw verwacht...
15 april 2017 14:07
Als de NOS moet kiezen tussen het wereldkampioenschap wielrennen en het schaatskampioenschap van Tjieterksteradeel, dan kiest de NOS voor het laatste.
15 april 2017 14:28
Gogo Adne van Engelen! Eerste koers voor z'n nieuwe ploeg Bike-Aid.
Verder neemt Aqua Blue Peter Koning & Michel Kreder mee qua Nederlanders.
15 april 2017 14:56
Eerste koers van Valens in dienst van Tirol! :)
15 april 2017 14:58
Wat een k*t naam voor zo'n mooi rondje. Jammer dat die TTT eruit is, daar kan ik altijd wel van genieten. Hopelijk gaat plenzen en sneeuwen idd, dat mooiweer wielrennen hebben we al genoeg van gezien dit jaar.
15 april 2017 18:40
niet eens 'giro delle alpi' maar gewoon op z'n Engels. jammer.
15 april 2017 18:43
bij PCS staat kangert er niet meer bij
15 april 2017 19:08
Mooi parcours voor Bernal, moet zeker in staat zijn om zijn ritje mee te pikken. Vooral benieuwd naar deze "strijd in de strijd" met Carthy.
Als het toch over jonge gasten gaat: Kipkemboi. Die jongen is 18 jaar en moet tussen de profs op dit parcours meedoen. Echt onverantwoord van de ploegleiding.
In ander nieuws: wat exact komt Sep Vanmarcke hier doen?
15 april 2017 21:12
Blijft één van de mooiste etappekoersen voor mij, de dolomieten zijn schitterend en het startveld is altijd kwalitatief in orde. Top dat eurosport deze weer gaat uitzenden.
En ik lees hierboven menigeen over de NOS, de NOS is al vele jaren niet meer serieus te nemen mbt het uitzenden van sommige b-sporten boven schitterende mondiale koersen bv.
15 april 2017 22:44
Landa krijgt wel veel sterren voor zijn toch matige prestaties.
16 april 2017 00:15
@JJ987: wat te denken van Pozzovivo dan... Die heeft nog nooit zijn (toegedichte) potentie ingelost.
16 april 2017 00:36
Heeft Charly Gaul ook niet gewonnen op de Bondone?
Giro van 1956 met zeer slecht weer?
16 april 2017 07:40
een Engelse naam voor een Italiaanse rittenkoers met rijk verleden... gaat nergens over wat mij betreft.
16 april 2017 08:28
Los van de naam, vind ik de uitbreiding naar Tirol persoonlijk super! De Hungerburg, gisteren nog gegeten haha. Van het weerbericht klopt alleen weinig. Althans, hier in Tirol wordt vanaf morgen overal enorme sneeuw voorspeld... Kan in Süd Tirol een stuk beter zijn, maar aangenaam of warm lijkt het me daar niet opeens. Toch nog eens even goed checken redactie.
16 april 2017 11:02
De naam is ruk. Het parcours en de koers vaak top. Prachtig fietsen in die omgeving.
16 april 2017 22:20
Zeer benieuwd naar Frankiny. Groot klimtalent.
17 april 2017 11:09
Zal op eurosport 2 uitgezonden worden vandaag vanaf 14.30 uur (bron:tvgids.nl)
17 april 2017 11:20
En ik was al bang dat ik het een dag zonder koers moest doen. Mooie finale ook meteen.
17 april 2017 11:43
Wordt mogelijk helemaal niet uitgezonden (ivm sneeuwval).

Om te reageren moet je ingelogd zijn.