Voorbeschouwing: Tour of the Alps 2019
foto: Cor Vos
maandag 22 april 2019 om 07:30

Voorbeschouwing: Tour of the Alps 2019

Nu de Giro d’Italia aan de horizon verschijnt, is het zaak voor de klassementsrenners om wat voorbereidingskoersen te rijden. Een deel doet dat in de heuvelklassiekers, een deel in Romandië, maar er is ook nog de Tour of the Alps. Deze Italiaanse rittenkoers (22-26 april) is gemaakt voor de klimmers. Wie volgt Thibaut Pinot op als eindwinnaar? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Het is alweer de 43ste uitgave van de Tour of the Alps, al is het slechts voor de derde keer onder deze naam. In 1962 stond de koers voor het eerst op het programma, destijds onder de noemer Giro del Trentino. Dat was tot 2016 ook nog de naam van de rittenkoers. Tussendoor fuseerde het ook nog met de Trofeo Melinda, waardoor de naam een jaargang Giro del Trentino-Melinda werd. Inmiddels heeft de koers de Alpen omarmd en het gebergte centraal gesteld, omdat naast Italië ook regelmatig Oostenrijk wordt aangedaan.

Enzo Moser, de oudere broer van Francesco, boekte in 1962 zijn grootste zege door de eerste winnaar van het eindklassement in de Giro del Trentino te worden. Na de tweede editie in 1963 duurde het even tot de koers voor de derde keer werd verreden. Dat gebeurde pas in 1979, sindsdien staat de ronde elk jaar op de kalender.

Vincenzo Nibali won in 2013 voor de tweede keer – foto: Cor Vos

Ondanks dat de koers nooit de hoogste wedstrijdstatus kreeg, staat een aantal grote coureurs op de erelijst. Onder meer Alexandre Vinokourov (2010), Vincenzo Nibali (2008 en 2013), Francesco Moser (1980 en 1983) en Giuseppe Saronni (1982) wisten de eindzege eens op te eisen. Met drie zeges is de inmiddels gestopte Damiano Cunego recordhouder. Hij won in 2004, 2006 en 2007. De Italianen zijn oppermachtig met dertig eindzeges. Nog nooit wist een Nederlander of Belg de ronde te winnen.

Laatste tien winnaars Tour of the Alps
2018: flag-fr Thibaut Pinot
2017: flag-gb Geraint Thomas
2016: flag-es Mikel Landa
2015: flag-au Richie Porte
2014: flag-au Cadel Evans
2013: flag-it Vincenzo Nibali
2012: flag-it Domenico Pozzovivo
2011: flag-it Michele Scarponi
2010: flag-kz Alexandre Vinokourov
2009: flag-it Ivan Basso


Vorig jaar

De Tour of the Alps van afgelopen seizoen draaide uit op een secondenspel. Pello Bilbao trapte af met een solozege, waarna verrassend Iván Ramiro Sosa de leiderstrui overnam in de eerste bergrit naar Alpe di Pampeago. In de derde rit won Ben O’Connor, maar greep Thibaut Pinot de macht. De Fransman raakte verstrikt in een duel met Domenico Pozzovivo, Miguel Ángel López en Chris Froome. Uiteindelijk bleef het viertal binnen zestien seconden van elkaar, maar gaf Pinot de leiding niet meer uit handen.

Thibaut Pinot ontvangt de zegekussen – foto: Cor Vos

Top-5 Tour of the Alps 2018
1. flag-fr Thibaut Pinot (Groupama-FDJ)
2. flag-it Domenico Pozzovivo (Bahrain Merida) op 15s
3. flag-co Miguel Ángel López (Astana) op 15s
4. flag-gb Chris Froome (Team Sky) op 16s
5. flag-nz George Bennett (LottoNL-Jumbo) op 1m00s


Parcours

Door de bergen in de Alpen op te zoeken hoopt de organisatie van de Tour of the Alps de klimmers te lokken. Het is voor meerdere renners de ideale voorbereiding op de Giro. In vijf etappes rijdt het peloton 711 kilometer, met de koninginnenrit al op de tweede dag. Ook de slotrit zal wat angst inboezemen.

Maandag 22 april, etappe 1: Kufstein – Kufstein (144 km)

De Tour of the Alps begint met een etappe van 144 kilometer lang. De rit begint en eindigt in de Oostenrijkse stad Kufstein in het noorden van Tirol. De stad tegen de Duitse grens verwelkomde de ronde ook al in 2017. Er wordt drie keer een zuidelijke lus verreden en daarna twee keer een westelijke lus. Iedere keer rijdt het pak weer terug naar Kufstein.

In de eerste lus ligt de klim naar Mariastein met stukken tot 10%, maar in de finalelus van 13,5 kilometer zitten twee echt stevige heuvels. De Hinterhiersee is drie kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6,5%. Alleen bij de eerste passage worden bergpunten gegeven. Als het peloton voor de tweede keer de top rondt, is het nog dertien kilometer. De laatste anderhalve kilometer zijn vlak.

Start: 11.45 uur
Finish: 15.20 uur

Dinsdag 23 april, etappe 2: Reith im Alpbachtal – Schena/Schenna (178,7 km)

De tweede etappe is met bijna 180 kilometer de langste van deze ronde. Het voert de renners van Oostenrijk naar Italië, waar in de regio Zuid-Tirol gefinisht wordt. Het is zowaar de koninginnenrit, waarin onder meer de Passo del Giovo is opgenomen. De top van die klim ligt op 2094 meter boven zeeniveau.

De eerste klim van de dag is echter die naar Tulfes (5,1 km aan 7,1%), van waar je over de meest recente WK-stad Innsbruck heen kunt kijken. Daarna pakken de renners de Brennerpas, waarmee na 102 kilometer wedstrijd de grens gepasseerd wordt. Na een lange afdaling bereiken de renners de voet van de Passo del Giovo, ook wel de Jaufenpass auf Deutsch. Deze klim is 15,8 kilometer aan 7,3%. Vanaf de top van deze klim van eerste categorie is het nog 44 kilometer tot de finish, waarvan bijna 40 kilometer afdaling.

De laatste 4,5 kilometer gaan namelijk de hoogte in richting Scena, een kleine gemeente met nog geen drieduizend inwoners. De ultieme finale is spectaculair, omdat de laatste 500 meter gaan over de steile Schlossweg. In totaal is de steiltegraad in de laatste 4,5 kilometer 5,7%.

Start: 10.45 uur
Finish: 15.30 uur

Woensdag 24 april, etappe 3: Salorno/Salurn – Baselga di Pinè (106,3 km)

Daags na de langste rit, gaat de Tour of the Alps verder met de kortste etappe in de rij. Op de derde dag rijdt men slechts 106 kilometer doorheen Zuid-Tirol en Trentino. Het traject is allesbehalve vlak. Officieel liggen twee beklimmingen in de rit, maar dat verbloemt een beetje. Na 25 kilometer passeert het peloton door Palù di Giovo, thuisgrond van oud-toppers Francesco Moser en Gilberto Simoni.

Halverwege ligt de klim naar Brusago (4,9 km aan 7,3%), waarna een lange afzink volgt naar de voet van de Lago di Santa Colomba. Deze klim van tweede categorie is 5,9 kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3%. Vanaf de top is het nog 25 kilometer tot de finish in Baselga di Pinè, waar de renners vlak na de Brusago-klim al zijn gepasseerd. De laatste tien kilometer zijn nog behoorlijk gevaarlijk, met een klim die her en der de 10% aantikt. De finale is golvend en kent de eindstreep aan de waterkant van Baselga di Pinè.

Start: 11.20 uur
Finish: 14.15 uur

Donderdag 25 april, etappe 4: Baselga di Pinè – Cles (134 km)

Vanuit de finishplaats van woensdag vertrekt het peloton richting Cles. De rit is 134 kilometer lang en kent onderweg twee grote beklimmingen. De rest van de etappe is ook weer alles behalve vlak. Na 55 kilometer bereiken de renners al een eerste keer de finish in Cles, maar daarna moet nog een grote lus. De eerste echte test volgt pas na 65 kilometer, aan de voet van de Forcella di Brez.

De Forcella di Brez van eerste categorie is niet lang (5,9 km) maar gemiddeld wel zeer steil (10,1%). Na de afdaling trekt het pak door de vallei naar Mollaro, waar de volgende klim start. De Passo Predaia (10,9 km aan 7%) is dan weer van tweede categorie en kent de top op negentien kilometer van de meet. In de finale zit nog een ongecategoriseerde klim, La Puntara van 2 km aan 7%, met uitschieters tot 15%. Daarna is het nog drie kilometer vlak tot de streep. Hier is het dus oppassen voor de klassementsrenners, maar de explosieve renners zullen hier hun kans schoon zien.

Start: 12.00 uur
Finish: 15.30 uur

Vrijdag 26 april, etappe 5: Caldaro/Kaltern – Bolzano/Bozen (147,8 km)

De slotrit kent de meeste hoogtemeters van alle vijf de etappes, in totaal 3.100 namelijk. De rit trekt van wijndorpje Caldaro naar Bolzano, de hoofdstad van de Italiaanse regio Zuid-Tirol. Het gebied rond Bolzano wordt beschouwd als dat met de hoogste dichtheid van kastelen in Europa. Wie bouwt hier een onneembare vesting voor zichzelf?

Onderweg liggen twee grote beklimmingen. De klim naar het plateau van Collalbo (ja, dat van het schaatsen) is in totaal 17,6 kilometer lang aan 3,9% stijgingspercentage, maar daar zit ook een deel afdaling bij. De top ligt na 84 kilometer. Na de afdaling wordt de finish al eens gepasseerd, maar dan moet men nog 45 kilometer afleggen. Direct daarna begint de laatste klim van de ronde, en dat is geen lieverdje.

Direct na het buitenrijden van Bolzano begint de klim naar San Genesio, van 9,4 kilometer aan 8,4%. Niet voor niets krijgt de col het stempel van eerste categorie, mede ook door de flanken die de 13% aantikken. Na de hoogvlakte van Altopiano del Salto te hebben bereikt is het nog 25 kilometer tot de finish, waarvan er zestien in dalende lijn zijn. De finish ligt op het Piazza Vittoria in Bolzano. Maar wie kraait victorie?

Start: 11.45 uur
Finish: 15.30 uur

Roadbook Tour of the Alps


Favorieten

Het deelnemersveld van de Tour of the Alps heeft aan kwaliteit ingeleverd. Vorig jaar stonden nog negen WorldTour-teams aan de start, dat zijn er nu nog maar vijf. Onder meer het Groupama-FDJ van titelverdediger Thibaut Pinot ontbreekt en ook Jumbo-Visma is er niet bij in tegenstelling tot 2018.

Chris Froome – foto: Cor Vos

De organisatie pakt uit met een duel tussen twee titanen. De eerste is de meest recente Giro d’Italia-winnaar, Chris Froome. De 33-jarige Brit verkiest dit jaar de Tour de France boven titelprolongatie in Italië, dus zijn opbouw is anders. Het is nog niet het jaar van Froome. Hij begon het seizoen met een 91ste plek in de Tour Colombia 2.1, weliswaar als knecht van Egan Arley Bernal. Zijn tweede wedstrijd was de Ronde van Catalonië (94ste), waarin hij ook als rechterhand reed van het Colombiaanse klimtalent. Maar van Froome weten we dat hij uit het niets kan scoren.

Team Sky heeft een sterke klimploeg gebouwd rond Froome, waarvan enkelen ook zelf kunnen scoren in het geval dat het Froome niet lukt. Denk aan Tao Geoghegan Hart of David De la Cruz. En dan hebben we Pavel Sivakov en Kenny Elissonde nog niet genoemd. Wie heeft hier in de Alpen zijn piek gelegd? In ieder geval is de klimtrein van de toekomstige Team Ineos-ploeg imposant. In dit deelnemersveld sowieso.

Vincenzo Nibali – foto: Cor Vos

De tegenstander van Froome in de titanenstrijd? Vincenzo Nibali. De kopman van Bahrain Merida zal in eigen land een goede uitslag willen neerzetten. De prestatiecurve van De Haai van Messina verloopt positief, getuige zijn vijftiende plek in Tirreno-Adriatico en achtste plaats in Milaan-San Remo. Sindsdien heeft Nibali een rust- en trainingsperiode ingelast. Met de Tour of the Alps rijdt de Italiaan zijn laatste rittenkoers voor de Giro d’Italia. Na de slotrit is het plan om ook nog Luik-Bastenaken-Luik te rijden. Geeft Nibali zijn visitekaartje af?

Bahrain Merida stuurt zeker twee van de Giro-knechten van Nibali mee naar de Tour of the Alps: de Italiaan Damiano Caruso (19e) en de Oostenrijker Hermann Pernsteiner (14e). Zij eindigden allebei in de top-20 van de Ronde van Catalonië en kunnen hier in de Alpen ook meestrijden om de ereplaatsen.

Pello Bilbao – foto: Cor Vos

Dan naar Astana, de ploeg die dit jaar heerst in het overgrote deel van de rittenkoersen. Naar de Tour of the Alps sturen de Kazachen geen grote kopman. Pello Bilbao en Jan Hirt mogen het gaan uitmaken. Zij staan op papier voor de Giro d’Italia, waar zij in dienst van Miguel Ángel López en Ion Izagirre mogen rijden. Dit is dus de ideale kans voor de Spanjaard en de Tsjech om voor eigen kans te rijden! Bilbao werd dit jaar al derde in de Ronde van Valencia en de Ronde van Murcia en vierde in de Ruta del Sol. Achter de naam van Hirt staat een twaalfde plek in de UAE Tour.

De vierde WorldTour-ploeg is AG2R La Mondiale. De Franse formatie had een volle ziekenboeg, maar heeft voor deze ronde toch Alexandre Geniez en Alexis Vuillermoz op weten te trommelen. Geniez begint met vraagtekens, omdat hij na een val in de Ronde van het Baskenland moest opgeven. Toch liet hij begin deze week weten in orde te zijn om te starten. Maar waartoe is hij in staat? Vuillermoz kende begin april een terugslag in het herstel van een spier-peesblessure bij zijn hamstring. Inmiddels is bekend dat hij start in de Alps, maar hij mist nog koerskilometers van de afgelopen maand.

Rafal Majka – foto: Cor Vos

De laatste ploeg uit de WorldTour aan het vertrek komt met een verrassende opstelling. Er zijn door BORA-hansgrohe namelijk voornamelijk hardrijders en een sprinter (Pascal Ackermann) opgesteld. Een korte blik op het routeschema zegt ons dat dit niet echt een ronde is voor Ackermann om te scoren. Hij zal er in ieder geval hardheid op gaan doen voor de aanstaande Giro. De klimmer van dienst is Rafal Majka. De Pool liet in Catalonië een teken van leven zien, want hij werd daar zevende in het eindklassement. Wat kan hij laten zien in aanloop naar de Giro?

Van het lagere niveau zijn er enkele outsiders, maar of zij op kunnen boksen tegen het geweld uit de topploegen? Gazprom-Rusvelo heeft Alexander Vlasov in de selectie. De Rus heeft een rij opmerkelijke uitslagen staan: achtste in de Ruta del Sol, achtste in Coppi e Bartali en vierde in de Giro di Sicilia. Daarmee mag hij zeker gerekend worden tot de betere klimmers hier. Hij heeft Evgeny Shalunov aan zijn zijde.

Giovanni Visconti, hier nog namens Bahrain Merida – foto: Cor Vos

Bij Androni Giocattoli-Sidermec kan Gianni Savio rekenen op Fausto Masnada, die begin april nog derde werd in de Giro di Sicilia. Ook zijn ploegmaat Mattia Cattaneo kan zich wel tonen. Bij Euskadi-Murias is het Mikel Bizkarra die zich bergop kan testen. Vorige week werd hij zesde in de Klasika Amorebieta en hij eindigde als 25ste in het Baskenland. Een klimtalentje aldaar is Fernando Barceló, maar korte uitslagen heeft hij nog niet gereden. Neri Sottoli-Selle Italia-KTM rekent op Giovanni Visconti en Dayer Quintana, respectievelijk vijfde en zevende in de Giro di Sicilia.

Mogen we nog een talent noemen? Georg Zimmermann maakte afgelopen maand indruk in het beloftencircuit. De 21-jarige Duitser perste een solo uit zijn benen in de Trofeo PIVA, een erkende U23-wedstrijd in Italië. In de Ronde van Vlaanderen voor beloften werd hij 21ste. Kan hij zijn 74ste plaats van vorig seizoen in de Tour of the Alps overtreffen?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Vincenzo Nibali
*** Chris Froome, Pello Bilbao
** Jan Hirt, Rafal Majka, Tao Geoghegan Hart,
David De la Cruz, Hermann Pernsteiner, Giovanni Visconti, Alexander Vlasov

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en tv

Bij de start in Kufstein is het 24 graden, onder een licht wolkendek waar de zon zeker doorheen komt. Er is een kleine kans op neerslag. In de omgeving van Bolzano, waar de ronde eindigt verwachten ze minder mooi weer. Door de vele bergtoppen is de kans op regen en bewolking ook groter doordeweeks, zeker op de dinsdag en de woensdag. De temperaturen blijven wel hoog, zo tussen de 15 en 20 graden.

Eurosport zendt de Tour of the Alps live uit. Dagelijks is de ronde te zien op het hoofdkanaal vanaf 14.00 uur, op woensdag begint de live-uitzending al om 13.00 uur.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.