Voorbeschouwing: Tour of Utah 2019
Sepp Kuss in de aanval op Snowbird Ski - foto: Cor Vos
maandag 12 augustus 2019 om 19:00

Voorbeschouwing: Tour of Utah 2019

Sepp Kuss zwaaide in 2018 de scepter in de Larry H. Miller Tour of Utah. De Amerikaan won maar liefst drie etappes. Jumbo-Visma staat dit jaar niet aan het vertrek, dus is het uitkijken naar nieuwe favorieten. Wie gaat er in Utah met de zege aan de haal? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Dat de Larry H. Miller Tour in Utah verreden wordt, mag duidelijk zijn. Maar wie is Larry H. Miller? Larry H. Miller is geen heldhaftig historisch figuur die de autonomie van de staat Utah aan het einde van de negentiende eeuw gewaarborgd heeft, maar een filantroop uit de twintigste eeuw, die veel heeft betekend op het gebied van sport in deze Amerikaanse staat. Hij was de eigenaar van de Amerikaanse basketbalclub Utah Jazz en dus was hij een graag geziene persoonlijkheid. In 2009 kwam hij te overleden, waarna de al bestaande Tour of Utah vernoemd werd naar de zakenman.

In korte tijd heeft de Larry H. Miller Tour of Utah zich ontpopt tot een van de grootste wielerwedstrijden in de Verenigde Staten. In 2010 was de Tour of Utah nog een nationale wedstrijd, terwijl het in 2011 een 2.1-status op de UCI-kalender kreeg en in 2015 zelfs een 2.HC-status.  Waar dat door komt? Door de mondialisering van de wielersport, maar ook door de machtige beklimmingen en adembenemende landschappen. Snowbird, Mount Nebo en Empire Pass: dat zijn beklimmingen die er toe doen.

Vraag dat maar aan Levi Leipheimer, Tom Danielson (beiden tweemaal), Johan Tschopp, Joe Dombrowski of Llachlan Morton: zij waren ooit de beste in deze zware meerdaagse, waar meer dan eens een sterk deelnemersveld aan de start staat. Zo ook in 2014. In dat jaar vochten Cadel Evans, Wilco Kelderman, Tom Danielson, George Bennett en Chris Horner met elkaar om de eindzege. Zoals wel vaker in de geschiedenis van de Tour of Utah ging een Amerikaan er met de zege vandoor. Danielson won.

Cadel Evans viert een etappeoverwinning in de Tour of Utah 2014 voor Wilco Kelderman. De eindzege? Die ging naar Tom Danielson – foto: Cor Vos

Laatste tien winnaars Tour of Utah
2018: flag-us Sepp Kuss
2017: flag-ca Rob Britton
2016: flag-au Llachlan Morton
2015: flag-us Joe Dombrowski
2014: flag-us Tom Danielson
2013: flag-us Tom Danielson
2012: flag-ch Johan Tschopp
2011: flag-us Levi Leipheimer
2010: flag-us Levi Leipheimer
2009: flag-es Francisco Mancebo


Vorig jaar

Sepp Kuss domineerde vorig jaar de Tour of Utah – foto: Cor Vos

Sepp Kuss was vorig jaar dominant in de Tour of Utah. De toen 23-jarige Amerikaan van LottoNL-Jumbo won maar liefst drie etappes en het eindklassement. Vooral de manier waarop Kuss dat deed, zorgde voor ontzag. In de etappe naar Snowbird Ski and Summer Resort rondde de Amerikaan een solo van bijna vijftig (50!) kilometer af om met grote voorsprong op enkele achtervolgers als Ben Hermans, Peter Stetina, Jack Haig en Joe Dombrowski over de meet te komen. Jasper Philipsen zorgde voor een Belgisch succesje in de ronde door de vierde etappe naar Salt Lake City te winnen.

Top-5 Tour of Utah 2018
1. flag-us Sepp Kuss (LottoNL-Jumbo)
2. flag-be Ben Hermans (Israel Cycling Academy)
3. flag-au Jack Haig (Mitchelton-Scott)
4. flag-us Brent Bookwalter (BMC Racing Team)
5. flag-us Hugh Carthy (EF Education First-Drapac)


Parcours

Maandag 12 augustus, proloog: Snowbird Resort (5,3 km)

De Tour of Utah wordt afgetrapt met een proloog op Snowbird Resort, een bekend wintersportgebied in Utah. Wie denkt dat deze tijdrit makkelijk gaat zijn, heeft het mis. De tijdrit wordt namelijk op een hoogte van meer dan 2500 meter afgewerkt. Daarnaast zal er de eerste drie kilometer geklommen moeten worden. Slaat Tejay van Garderen, die vorig jaar de proloog in St. George op zijn naam schreef, opnieuw toe?

Start: 20.30 uur
Finish: 22.45 uur

Dinsdag 13 augustus, etappe 1: North Logan City-North Logan City (145,2 km)

De eerste etappe in de Tour of Utah speelt zich af in North Logan. In de 140 kilometer lange etappe zal er direct geklommen moeten worden. De eerste zeventig kilometer zijn er KOM-punten te verdienen op Little Mountain, terwijl in de finalerondjes steeds een heuvel bedwongen moet worden. Gaat deze zwaar genoeg zijn om de sprinters eraf te krijgen? Dat is de vraag.

Start: 20.30 uur
Finish: 23.45 uur

Woensdag 14 augustus, etappe 2: Brigham City-Powder Mountain Resort (138,2 km)

Na de tweede etappe gaan we weten wie om de eindzege in de Tour of Utah gaan strijden. Waarom? Omdat gefinisht wordt bovenop de loodzware Powder Mountain (11,2 kilometer aan 9,5 procent). In de 135 kilometer lange etappe is de aanloop vlak: in sneltreinvaart zullen de teams met klassementsambities naar de voet van Powder Mountain rijden. Daar zal oorlog worden gemaakt.

Start: 20.20 uur
Finish: 22.45 uur

Donderdag 15 augustus, etappe 3: Antelope Island State Park-North Salt Lake (137,5 km)

De klassementsrenners krijgen na de zware beproeving in de tweede etappe geen kans om bij te komen in de derde etappe. In North Salt Lake zullen zij bij de les moeten blijven om geen tijd te verliezen. In de laatste rondes moeten vijf heuvels bedwongen worden. De finishlijn is getrokken boven op de laatste heuvel. Deze finale is op het lijf geschreven van de puncheurs.

Start: 20.30 uur
Finish: 23.45 uur

Vrijdag 16 augustus, etappe 4: Salt Lake City (86,8 km)

Wie afgaat op het profiel van de vierde etappe en denkt dat de koers beslist wordt door klimmers, komt bedrogen uit. Vrijdag komen de klassementsrenners niet aan bod, maar zal er gesprint worden om de ritzege. Waarom? Omdat er op een circuit 87 kilometer lang door de straten van Salt Lake City gescheurd zal worden en de heuvels niet steil genoeg zijn om een verschil te maken. Vorig jaar greep Jasper Philipsen hier zijn felbegeerde ritzege.

Start: 01.55 uur
Finish: 04.00 uur

Zaterdag 17 augustus, etappe 5: Canyons Village-Park City Mountain (142,3 km)

In de voorlaatste etappe zullen de klassementsrenners aan bod komen. De etappe is met 128 kilometer kort te noemen, maar daardoor zeker niet minder moeilijk. In de finale naar Park City Mountain zal er enkele kilometers venijnig geklommen moeten worden, waarna er kort afgedaald wordt naar de finish. Daar lopen de laatste twee kilometer dan weer omhoog. Een coureur als Giulio Ciccone zal smullen van deze finale.

Start: 22.30 uur
Finish: 01.45 uur

Zondag 18 augustus, etappe 6: Park City-Park City (133,1 km)

De dood of de gladiolen! In de slotetappe van de Tour of Utah kan het klassement nog op stelten worden gezet. In en rond Park City krijgt het peloton een bergachtige etappe van 126 kilometer voorgeschoteld. Het toetje van deze Tour of Utah zal menig coureur zwaar op de maag komen te liggen. Sepp Kuss onderstreepte vorig jaar nog eenmaal zijn dominantie in deze etappe. Gaat de klassementsleider ook dit jaar weer laten zien waarom hij de verdiende winnaar is?

Start: 20.30 uur
Finish: 23.45 uur


Favorieten

Wie gaat de Tour of Utah 2019 op zijn palmares bijschrijven? Er zijn meerdere (buitenlandse) kanshebbers voor de eindzege, maar wie kijkt naar de erelijst van America’s Toughest Stage Race zal concluderen dat de zege vaak naar een Amerikaan gaat. In de voorgaande veertiende edities stond een Amerikaan maar liefst tien keer op het hoogste treetje. Ook dit jaar is een Amerikaan de topfavoriet om de zege naar zich toe te trekken.

Die Amerikaan rijdt voor de Amerikaanse WorldTour-ploeg EF Education First en heet Tejay van Garderen. De nog steeds pas 30-jarige Amerikaan beleefde wederom een dramatische Tour de France,  maar is nog steeds een coureur van wereldniveau. Twee maanden geleden eindigde Van Garderen nog als tweede in het Criterium du Dauphiné. In Utah zal de coureur uit zijn op eerherstel: de ronde biedt een uitstekend podium.

Update: Tejay van Garderen is nog niet volledig hersteld van een handdbreuk

Tejay van Garderen! – foto: Cor Vos

Echter, de concurrentie is hevig en komt ook nog eens mede uit eigen hoek. Joe Dombrowski heeft als oud-winnaar zijn zinnen gezet op deze wedstrijd. De 28-jarige Amerikaan is bezig aan een uitstekend seizoen. In de Giro d’Italia reed Dombrowski in de slotweek met de allerbesten mee omhoog, hetgeen hem een twaalfde plaats in het algemeen klassement opleverde. Als de klimmer deze vorm meeneemt naar Utah, dan zal zijn zesde plaats van afgelopen jaar zeker worden verbeterd.

Zijn alle kanshebbers van EF Education First nu genoemd? Nee, nog twee coureurs maken een goede kans op de eindzege. Wat te denken van de Colombiaan Daniel Felipe Martinez? De 23-jarige Colombiaan klom dit jaar op grote hoogte met de beste klimmers ter wereld omhoog in Colombia 2.1. Martinez besloot deze ronde als derde, nog voor Tourwinnaar Egan Bernal. In Utah komt de Colombiaan opnieuw op grote hoogte te rijden. Martinez zal er van smullen. Llachlan Morton is een oud-winnaar van de wedstrijd. Houd hem in de gaten!

Llachlan Morton in 2016 – foto: Cor Vos

Trek-Segafredo is het andere WorldTour-team aan de start. Alhoewel Richie Porte en Bauke Mollema niet aan de start staan, zou het team zich zomaar kunnen ontpoppen als het dominante team in de Tour of Utah. Waarom? Omdat er twee dominante coureurs met Trek-Segafredo meereizen naar de Verenigde Staten. De Deen Niklas Eg is de eerste. De 24-jarige werd derde in de Tour de l’Avenir en laats bij de profs bij tijd en wijle zijn klasse doorschemeren.

De andere coureur is Giulio Ciccone, die in de Tour de France de gele trui veroverde in de etappe naar La Planche des Belles Filles. De 24-jarige Italiaan animeerde daarnaast de Giro d’Italia, waar Ciccone de etappe Ponte di Legno op zijn naam schreef. Als Ciccone zijn vorm weet te behouden, dan is hij een gevaarlijke klant voor de zege. Echter, hoelang gaat de klimmer nog mee dit seizoen? Hij heeft immers al twee grote rondes in de benen…

Update: Giulio Ciccone krijgt rust van zijn team en zal niet aan de start staan in de Tour of Utah

Ciccone dans la maillot jeune – foto: Cor Vos

De overige favorieten moeten worden gezocht bij de Continental-teams en ProContinental-teams. Onderschat deze teams niet! Meer dan eens ging een (Pro)Continental-coureur er in de Tour of Utah met de zege vandoor. Rob Britton is hier een mooi voorbeeld bij: hij won de editie van 2017. De 34-jarige Canadees won dit jaar de Tour of the Gila, waarmee hij bewees dat er nog geen slijt op de benen zit.  Zijn ploeggenoot Gavin Mannion werd tweede in dat jaar.

Wat te denken van Dayer Quintana, die Movistar verliet om kopman te worden bij Neri Sottoli-Selle Italia-KTM? De 26-jarige Colombiaan staat elk jaar garant voor een aantal mooie ereplaatsen en een overwinning. Daarnaast is Quintana gewend om op grote hoogtes te rijden, hetgeen hem een voordeel oplevert in deze wedstrijd.  Sean Quinn en Brendan Rhim zijn andere talentvolle coureurs met wie rekening gehouden moet worden. Quinn werd dit jaar zesde in de Giro U23, terwijl Rhim de Tour de Beauce op zijn naam schreef.

Dayer Quintana in actie – foto: Cor Vos

Jumbo-Visma is niet aanwezig in de Tour of Utah. Of toch wel? Aanwinst Chris Harper staat namelijk aan de start voor Team BridgeLane. De 24-jarige Australiër won dit jaar met grote overmacht Le Tour de Savoie Mont-Blanc en de Tour of Japan. Kan hij het ook op dit niveau? Jumbo-Visma zal verheugd meekijken. Ploeggenoot Dylan Sunderland zou als ondersteuning van Harper zelf wel eens verrassend uit de hoek kunnen komen.

Tot slot krijgen de sprinters aandacht. Zij zullen in de Tour of Utah één of twee kansen krijgen. Maar op wie moet er worden gelet? In dit deelnemersveld is het goed zoeken naar een coureur met rappe benen. Toch zijn er een aantal. Travis McCabe bijvoorbeeld, die al vier keer eerder won in de Tour of Utah. Ook Kiel Reijnen en Edwin Avila zullen hun ambities hebben.

Jumbo-Visma-aanwinst Chris Harper – foto: Cor Vos

Favorieten volgens WielerFlits
**** Tejay van Garderen
*** Ben Hermans, Joe Dombrowski
** Chris Harper, Giulio Ciccone, Daniel Felipe Martinez
* Dayer Quintana, Niklas Eg, Llachlan Morton, Rob Britton

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en tv

Het is windstil in Utah, terwijl het kwik meer dan dertig graden aantikt. Het zal dus zweten in de woestijn worden! Eurosport komt dagelijks met beelden van de Amerikaanse wielerronde.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.