Voorbeschouwing: Tro-Bro Léon 2017
Een kenmerkend beeld uit Tro-Bro Léon: de vele onverharde paden - foto: Henri Santing
maandag 17 april 2017 om 08:30

Voorbeschouwing: Tro-Bro Léon 2017

Schaal Sels en vooral Strade Bianche maken de laatste jaren een opmars. Beide koersen onderscheiden zich door hun offroad-karakter, waarbij de organisatie onverharde paden opzoekt om de renners overheen te sturen. In Bretagne staat ook al decennialang zo’n wedstrijd op het programma. WielerFlits blikt vooruit op de Tro-Bro Léon 2017.

Historie
De Franse eendagskoers bestaat sinds 1984. Waar de aandacht voor een koers als Strade Bianche ontzettend groot is, is dat bij Tro-Bro Léon een stuk minder. Niet veel mensen zijn bekend met de prachtige onverharde stroken die deze koers rijk is. Die passages tekenen ook de zwaarte van deze koers, want het is een wedstrijd op zich. Het is daarom niet raar dat sterke renners als Jaan Kirsipuu, Jo Planckaert, Jacky Durand en Baden Cooke deze wedstrijd al eens wisten te winnen.

Vorig jaar domineerde ONE de koers. Vluchters hadden geen kans en door de opeenvolging van de onverharde stroken vond er een natuurlijke selectie plaats. Alleen de sterkste renners bleven over, waarbij ONE goed vertegenwoordigd was in de finale. De Britse – toenmalig – ProContinentale ploeg boekte een een-tweetje aan de meet. Martin Mortensen bleek uiteindelijk de beste aan de meet, door ploeggenoot Peter Williams te verwijzen naar de tweede plek.

Tro Bro Leon

Mortensen zegevierde in 2016 – foto: Henri Santing

Laatste tien winnaars flag-fr Tro Bro Léon
2007: flag-fr Saïd Haddou
2008: flag-fr Frédéric Guesdon
2009: flag-fr Saïd Haddou
2010: flag-fr Jérémy Roy
2011: flag-fr Vincent Jérôme
2012: flag-ca Ryan Roth
2013: flag-fr Francis Mourey
2014: flag-fr Adrien Petit
2015: flag-fr Alexandre Geniez
2016: flag-dk Martin Mortensen

Parcours
A hell of a ride. Zo presenteert deze 203,9 kilometer lange koers met 25 ribinou zich aan de buitenwereld. De start van de Tro-Bro Léon is in het Bretonse plekje Lannilis. Vanuit die plek trekt de karavaan via de Atlantische Zee-kust richting het grotere Brest, maar daar rijden de renners uiteindelijk bovenlangs. Wel doemen daar de eerste twee onverharde stroken op, die beiden langer dan twee kilometer zijn. Wanneer de renners het derde boerenlandweggetje aandoen, zetten ze weer koers naar het noorden. In een tijdsbestek van een klein half uur doen de renners vier van die onverharde stroken aan.

foto: Henri Santing

Eenmaal aangekomen in Kerlouan hebben de renners tien onverharde stroken achter de rug. Die plek is ook de poort naar de laatste vijftig kilometer van deze koers. Vanaf dat moment wachten nog liefst vijftien onverharde stroken, over een totale lengte van dik vijftien kilometer. De zware finale zal doorwegen in het peloton. Eenmaal aangekomen in start- en finishplek Lannilis, moeten de coureurs nog een lokale ronde van 4,7 kilometer afwerken. Dat doen ze vier keer, waarin nog de strook Meshuel is opgenomen. Deze passage is zevenhonderd meter lang en ligt op slechts 2,3 kilometer van de meet.

Favorieten
Tro-Bro Léon is de achtste wedstrijd in de Coupe de France, het Franse regelmatigheidsklassement van in totaal vijftien Franse 1.1-koersen. Het levert waarschijnlijk een felle strijd op tussen de thuisrijders, maar ook enkele buitenlanders maken aanspraak op de zege in Lannilis. Hoewel deze koers in aanzien misschien niet tot de verbeelding spreekt, maakt hij wel indruk. “Misschien wel de mooiste koers die ik ooit gereden heb”, schreef Sunweb-renner Mike Teunissen onlangs nog op Twitter.

**** flag-fr Arnaud Démare

Arnaud Démare – foto: Sirotti

De grootste naam die het wedstrijdaffiche siert, is Arnaud Démare. De 25-jarige Fransman is sinds zijn zege in Milaan-San Remo vorig jaar definitief doorgebroken en hij behoort dan ook tot de absolute top van het Franse wielrennen. De kopman van FDJ is al goed op dreef dit seizoen. Tot op heden boekte hij vier zeges. Vooral zijn ritoverwinning in Parijs-Nice en zijn prestaties in La Primavera en Parijs-Roubaix (beide keren zesde) springen in het oog. Afgelopen week won hij bovendien GP de Denain, dus zijn vorm is goed.

*** flag-fr Laurent Pichon & flag-fr Samuel Dumoulin

Laurent Pichon – foto: Sirotti

Tot voor dit seizoen had Laurent Pichon nog geen enkele profzege geboekt. Na vijf jaar FDJ deed de 30-jarige Fransman afgelopen winter een stapje terug naar Fortuneo-Vital Concept, maar dat heeft hem dus absoluut geen windeieren gelegd. Pichon won dit seizoen de Classic Loire Atlantique en de Route Adélie de Vitré, twee koersen die meetellen in de Coupe de France. Hij gaat met 114 punten dan ook ruim aan de leiding; Nacer Bouhanni volgt op 44 punten. De laatste zeven dagen eindigde hij bovendien als zevende en dertiende in Parijs-Camembert en GP de Denain. Hij reed Tro-Bro Léon al zes keer. Al die keren eindigde hij bij de eerste zeventien. Vorig jaar was hij nog vierde.

Samuel Dumoulin – foto: Sirotti

De 36-jarige Samuel Dumoulin is al jarenlang een van de toprenners in het Franse nationale circuit. Hij is recordhouder wat betreft het aantal eindzeges in de Coupe de France. In vrijwel alle koersen die meetellen in dit regelmatigheidsklassement, kan Dumoulin meedoen voor de zege. De kleine sprinter van AG2R La Mondiale boekte in zijn carrière in totaal 29 overwinningen. Twee daarvan zijn Tro-Bro Léon. Daarbij moet men wel de kanttekening zetten dat die zeges dateren van 2003 en 2004. Dumoulin kwam daarna wel terug in deze koers, maar voor de winst deed hij niet meer mee. Dit jaar wel?

** flag-fr Sylvain Chavanel, flag-fr Pierre-Luc Périchon & flag-fr Flavien Dassonville

Sylvain Chavanel – foto: Sirotti

We blijven bij de Franse ouderdomsdekens. Sylvain Chavanel is er immers nog zo eentje. De 37-jarige kopman van Direct Energie verkeert echter in goede vorm en was als vanouds van voren te zien in de voorjaarsklassiekers. Vooral zijn sterke optredens in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix tonen aan dat hij over een goede conditie beschikt. Met zijn klasse, ervaring en vorm kan Chavanel weleens uitpakken op een van de vele onverharde stroken rond Lannilis.

Bij Fortuneo-Vital Concept kunnen ze op meerdere pionnen rekenen in hun ‘thuiswedstrijd’. Zij hebben naast Pichon ook de beschikking over Benoît Jarrier (in 2012 en 2015 tweede), Florian Vachon (vijf keer top-10, vorig jaar derde) en Pierre-Luc Périchon. Die laatste was onlangs goed op dreef in de Driedaagse De Panne-Koksijde. De 30-jarige Fransman haalde in zijn twee voorgaande editie steeds de top-5. Weet hij er dit jaar een schepje bovenop te doen?

Flavien Dassonville – foto: Sirotti

Flavien Dassonville was belofte in een tijdperk met onder meer Nacer Bouhanni, Arnaud Démare, Thibaut Pinot, Romain Bardet, Alexis Gougeard, Julian Alaphilippe en Bryan Coquard. Geen wonder dat hij tussen die mannen niet direct opviel. Prof is de inmiddels 26-jarige Fransman nog steeds niet, maar aan het begin van deze maand boekte Dassonville wel zijn eerste profzege. Hij won La Roue Tourangelle (1.1). De renner van HP BTP-Auber 93 kan ook in Tro-Bro Léon goede papieren overleggen. Hij werd in 2014 tweede achter Adrien Petit.

* flag-be Kenny Dehaes, flag-nl Jetse Bol, flag-fr Francis Mourey & flag-fr Damien Touz
é

Kenny Dehaes – foto: Sirotti

Doen er dan alleen maar Fransen mee aan deze koers over heroïsche wegen? Nee, er staan ook een pak buitenlanders aan de start. Een van hen is Kenny Dehaes. De 32-jarige Belg moet een wedstrijd zoals deze aankunnen. Veel wedstrijden die de spurter van Wanty-Groupe Gobert won, waren de lastigere eendagskoersen die eindigen in een sprint met een klein of iets groter groepje. Zijn ploeggenoot Frederik Backaert laat zich de laatste weken ook steeds meer aan het front zien; zaterdag werd hij in deze zelfde regio nog vijfde in de Tour du Finistère.

Jetse Bol

Jetse Bol – foto: Sirotti

Met Delta Cycling Rotterdam staat er één Nederlandse formatie aan het vertrek. Zeven van de in totaal acht landgenoten aan de start rijden voor de ploeg van Jim van den Berg en Frank Kwanten. De andere Nederlander reed vorig jaar nog bij hen: Jetse Bol. De 27-jarige Noord-Hollander doet mee namens Manzana Postobón uit Colombia. Hoewel Bol de afgelopen week niet fit was, heeft hij de Tour de Finistère overgeslagen om topfit aan de start te staan in Tro-Bro Léon. En als hij zich ergens in vastbijt, dan kan het voormalig Rabobank-talent zo maar eens zijn eerste profzege boeken. En wat voor één.

Francis Mourey – foto: Sirotti (archief)

Naast de Fortuneo-Vital Concept-mannen die hier in goeden doen aan de start staan, beschikt de Bretonse formatie ook nog eens over een echte dark horse. De inmiddels 36-jarige Francis Mourey staat maandag ook aan de start. De Fransman heeft een succesvolle geschiedenis als veldrijder en juist die capaciteiten kan hij op de onverharde stroken goed gebruiken. Het leverde Mourey in 2013 de zege op in deze eendagsklassieker. De laatste jaren gaat het wat minder met hem, maar op een goede dag kan Mourey hier zeker verrassen.

Damien Touze – foto: Sirotti

Hoewel Démare de komende jaren op dat gebied nog kan groeien, ontbeert het Frankrijk de laatste jaren aan talenten voor het Vlaamse werk. Alexis Gougeard en Florian Sénéchal blijven voor het mooie nog net iets te veel hangen. Bij de beloften is er wel een Franse coureur die dat soort wedstrijden in potentie kan winnen. Damien Touzé is de naam. De 20-jarige renner van HP BTP-Auber 93 is behoorlijk op dreef. De laatste tijd rijdt hij in vrijwel al zijn eendagskoersen bij de eerste vijftien. Touzé zou daarom in de finale weleens zelf gecreëerde ruimte kunnen krijgen waar de concurrentie achteraf spijt van krijgt.

Outsiders
Omdat er naast Démare niet nog een absolute topfavoriet is, is de Tro-Bro Léon bij uitstek een kans voor een outsider om er met de zege vandoor te gaan. Zo heeft Israel Cycling Academy een aantal talentvolle jongens in haar selectie opgenomen die dit werk aan zouden moeten kunnen: Krists Neilands, Mihkel Räim (vorig jaar al negende) en Tyler Williams. Ook uittredend winnaar Martin Mortensen behoort tot de outsiders, net als zijn jonge ploeggenoot Magnus Bak Klaris.

Clément Venturini – foto: Sirotti

Er zijn ook nog een pak Franse outsiders. Denk daarbij aan Nans Peters, Rudy Barbier (beiden AG2R La Mondiale), veldrijder Clément Venturini, Christophe Laporte (beiden Cofodis), Yohann Gène (Direct Energie), Damien Gaudin, Yannis Yssaad (beiden Armée de Terre) en het 21-jarige talent Jérémy Lecrocq. De buitenlandse concurrentie is er in de persoon van Dimitri Claeys (Cofidis), Delta Cycling Rotterdam – dat rekent op Luuc Bugter – en Joker-Icopal. Dat team heeft met Vegard Breen, Kristoffer Skjerping en U23-wereldkampioen Kristoffer Halvorsen drie kandidaat-winnaars.

Kristoffer Halvorsen – foto: Sirotti

Favorieten volgens WielerFlits
**** Arnaud Démare
*** Laurent Pichon, Samuel Dumoulin
** Francis Mourey, Sylvain Chavanel, Pierre-Luc Perichon
* Flavien Dassonville, Kenny Dehaes, Jetse Bol, Damien Touzé

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)
Technische gids

Weer en tv
Het weer voor komende maandag is pittig. Hoewel het vrijwel zeker droog blijft, waait het wel stevig aan windkracht vier. Het kwik stijgt ’s middags niet verder dan veertien graden Celcius. Het is bewolkt met af en toe ruimte voor de zon. De koers is wordt live uitgezonden door Eurosport op het tweede kanaal, na afloop van de eerste rit van de Tour of the Alps (rond 15.30 uur). Bespreek het wedstrijdverloop van de koers in de Volg Hier van WielerFlits.

RIDE Magazine
7 Reacties
Sorteer op:
17 april 2017 08:33
Leuk als er beelden komen. Eurosport 2 kan ik niet ontvangen maar meestal zenden ze dat later in de week ook op 1 uit.
17 april 2017 08:50
Lijkt mij een prachtige koers. Bretagne vind ik sowieso al een prachtige streek om te fietsen, hobbeltje op hobbeltje af. Ik vrees dat de datum van deze koers de grote ploegen minder schikt zo midden in de Klassieker periode. Misschien zou deze wedstrijd beter passen in de periode net voor Parijs-Roubaix, maar die periode zijn er al zoveel Vlaamse koersen. Als ze dit World Tour zouden maken, dan zou je kunnen denken aan augustus, net voor of na de GP Quest. Dat is logistiek ook handiger als de ploegen toch al daar zijn. Nadeel is dan misschien dat het weer waarschijnlijk te mooi is om een selectieve koers te krijgen. Van een selectief Bretoens windje ben je in het najaar wel verzekerd, maar dan loopt iedereen op zijn laatste benen en dan krijg je ook geen mooie koers.
17 april 2017 09:13
Is het voor eerst niet meer op zelfde dag als de Amstel? Vind maandag zo'n rare dag
17 april 2017 10:19
Gaudin verdiend wat mij betreft toch echt wel een ster. Is prima bezig dit jaar in het Franse circuit.
17 april 2017 10:40
Petit niet aan de start? Die had ik het demarenog enigszinslastig zien maken
17 april 2017 12:22
https://www.procyclinglive.com/livestream/#
17 april 2017 13:37
Weer zo'n Franse koers voor Franse renners...
Waarom doet TLJ of Roompot niet mee met die Franse competitie? Heel veel koersen, met niet de toptegenstand dus ideaal om te leren koeren en goed voor de motivatie.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.