Voorbeschouwing: Trofeo Laigueglia 2017
zondag 12 februari 2017 om 07:00

Voorbeschouwing: Trofeo Laigueglia 2017

Aanstaande zondag is de Ligurische kust het decor van de Trofeo Laigueglia (1.HC). In het noordwesten van Italië mogen de renners zich opmaken voor een wedstrijd waarin de nodige klimkilometers gemaakt moeten worden. Wat mogen we verwachten? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Trofeo Laigueglia is niet de meest bekende naam op de Italiaanse wielerkalender, maar desalniettemin is de eendagskoers dit jaar toe aan zijn 54ste editie. In 1964 was Molteni-renner Guido Neri in de kustplaats tussen San Remo en Genua de eerste winnaar. Grote namen als Eddy Merckx, Freddy Maertens, Roger De Vlaeminck en Giuseppe Saronni zouden de jaren daarop volgen.

Slechts éénmaal won er een Nederlander. Die eer valt te beurt aan Theo de Rooij, die in 1982 als eerste de finish passeerde. Filippo Pozzato is met drie overwinningen recordhouder. Hij won in 2003, 2004 en 2013. Vorig jaar ging de zege naar Andrea Fedi. De renner van Southeast ontsnapte in de finale uit een kopgroep van tien renners.

Laatste vijf winnaars
2012: flag-it Moreno Moser
2013: flag-it Filippo Pozzato
2014: flag-co José Serpa
2015: flag-it Davide Cimolai
2016: flag-it Andrea Fedi

Parcours
De renners krijgen zondag een parcours van 192,5 kilometer voorgeschoteld. In het begin gaat het peloton in noordelijke richting langs de Ligurische kust, ook wel bekend als de bloemenrivièra. Vanaf Albenga gaat men het binnenland in en daar moet er meer geklommen worden. De beklimmingen van de Cima Paravenna en Testico zijn de voornaamste beklimmingen.

De wedstrijd wordt afgesloten door een lokale omloop, die drie keer verreden moet worden. Iedere keer krijgen de renners de beklimming van de Monte Micheri voor de kiezen. Op 3,9 kilometer van de streep ligt nog de beklimming van de Capo Melle. Vorig jaar dwong winnaar Fedi hier in de afdaling de beslissing af. De aankomst ligt aan de Via Roma. De verwachting is dat de wedstrijd beslist wordt in een sprint van een uitgedunde groep.

Favorieten
Ondanks het feit dat de Italiaanse wielersport in zwaar weer zit, blijven dit soort wedstrijden voornamelijk bevolkt worden door renners uit eigen land. De Italianen zijn ook dit jaar weer ruim vertegenwoordigd, waardoor de meeste favorieten uit het land van de laars komen. Bovendien spreken de statistieken in hun voordeel. Van de laatste tien edities, won er acht keer een Italiaan.

Diego Ulissi

Diego Ulissi heeft zijn eerste zege dit seizoen al te pakken – Foto: Sirotti

De eerste naam die naar voren komt is die van Diego Ulissi. In het shirt van UAE Abu Dhabi won hij vorige week dankzij een knappe solo in de slotfase de Italiaanse opener GP Costa degli Etruschi. Het toont aan dat de Toscaan – die zijn seizoen begon in Australië – in vorm is. Zondag is hij de te kloppen man. Wanneer het op een sprint uitdraait, is zijn ploeggenoot Simone Petilli een gevaarlijke outsider.

Astana brengt met Moreno Moser een oud-winnaar aan de start. Moser boekte hier in 2012 zijn eerste profzege. Aangezien hij de voorbije maanden in wedstrijdverband nog niet in actie is gekomen, is het nog gissen naar zijn vormpeil. Ploeggenoot Riccardo Minali is een renner die wel al lekker op dreef is. De 21-jarige Italiaan verzamelde eerder deze maand in Dubai de nodige ereplaatsen en is daarom een renner om in de gaten te houden.

Fabio Felline maakt in Ligurië zijn seizoensdebuut. Dat doet hij niet in het shirt van Trek-Segafredo, maar als lid van de Italiaanse selectie. Het parcours moet hij aankunnen, maar dat kan ook gezegd worden van Matteo Trentin en Alberto Bettiol, die in het shirt van de Squadra Azzuri warmdraaien richting de voorjaarsklassiekers.

Filippo Pozzato won hier drie keer – Foto: Sirotti

Mocht het op een sprint uitdraaien, dan is Francesco Gavazzi een gevaarlijke kanshebber. De sprinter van Androni Giocattoli – Sidermec werd hier al twee keer tweede. De rappe Mauro Finetto komt aan de start namens het Franse Delko Marseille Provence KTM, maar wist in zeven eerdere deelnames nog nooit bij de beste tien te rijden. Een renner die weet wat het is om deze wedstrijd te winnen, is Filippo Pozzato. ‘Pippo’ won hier namelijk al drie keer. De laatste maal was in 2013. De 35-jarige kopman van Wilier Triestina heeft dit seizoen echter nog weinig laten zien. Titelverdediger Andrea Fedi ontbreekt, waardoor we dit jaar een nieuwe winnaar krijgen.

Staan er dan alleen maar Italianen aan de start? Zeker niet. FDJ heeft met Arthur Vichot een renner die met een overwinning in de GP la Marseillaise zijn eerste zege van het seizoen al binnen heeft. In de Ster van Bessèges gaf hij al snel op vanwege griep, dus het is nog maar de vraag hoe het met zijn vorm gesteld is. De Franse formatie heeft ook nog Davide Cimolai achter de hand. De Italiaanse spurter verruilde de voorbije winter Lampre-Merida voor FDJ en wanneer het op een sprint mocht uitdraaien, is hij een renner om rekening mee te houden.

Kan Calmejane zijn vorm hier wederom verzilveren? – Foto: Sirotti

Naast Vichot zijn er meer Fransen die in Noord-Italië mee kunnen doen om de overwinning. Direct Energie brengt naast oudgedienden Sylvain Chavanel en Thomas Voeckler met Lilian Calmejane ook de coming man van het Franse wielrennen aan de start. De 24-jarige Calmejane won vorige week de Ster van Bessèges, waar ook Pierre Latour (AG2R La Mondiale) goed bezig was.

Tussen het deelnemersveld met voornamelijk Italianen en Fransen, zijn er ook vier Nederlanders terug te vinden. Michel Kreder en Peter Koning doen mee namens hun nieuwe Ierse werkgever Aqua Blue, Brian Kamstra en Rik van IJzerdoorn verdedigen de kleuren van Novo Nordisk. Zij zullen het van meegaan in de juiste vlucht moeten hebben om kans te maken op de overwinning.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Diego Ulissi
*** Moreno Moser, Fabio Felline
** Francesco Gavazzi, Davide Cimolai, Arthur Vichot
* Filippo Pozzato, Matteo Trentin, Alberto Bettiol, Lilian Calmejane

Deelnemerslijst (ProCyclingStats)
Website organisatie 

Weer en TV
De lente is aanstaande zondag nog ver te zoeken in Ligurië. De renners krijgen te maken met bewolkt weer en een temperatuur van negen graden Celsius. De wind komt uit het noordwesten en heeft windkracht vier. De wedstrijd – die finisht rond de klok van vier uur – zal via een livestream te volgen zijn.

RIDE Magazine
20 Reacties
Sorteer op:
11 februari 2017 10:13
Petilli, gevaarlijke sprinter is dat ja.
11 februari 2017 10:18
Benieuwd naar deze koers. Denk dat UAE, FDJ (Ook Eiking nog), Astana, Italy, Direct Energie en Androni allemaal de finale in kunnen gaan met meerdere renners.
11 februari 2017 10:23
Bettiol mag meer sterren krijgen
11 februari 2017 10:33
Leuk altijd die koersen in Italië!
11 februari 2017 10:39
Denk dat de Fransen hier wel eens sterk zouden kunnen uitpakken: Calmejane, Pierre Latour. Geen Bakelants aan de start overigens bij AG2R). En waar zit Colbrelli, vorig jaar toch tweede?
11 februari 2017 12:36
Pippo is goed hoor. Hij is nooit iemand die zich laat zien in de eerste koersen van het jaar. Maar in Laigueglia is hij altijd goed.
11 februari 2017 12:58
Op een livestream te bekijken, welke dan?
11 februari 2017 13:00
Geen Nordhaug? Vind ik toch een kanshebber mits zijn vorm redelijk is..
11 februari 2017 13:10
@purito

In zijn laatste deelname eindigde hij op een fantastische plek 44.
Pozzato had gewoon allang met pensioen moeten gaan, heeft echt veel te weinig eruit gehaald.
11 februari 2017 13:29
@ Janjanssen98765 :
ok, al 2 jaar op zijn retour, maar wat is er mis met dan nog een paar jaar de jongeren begeleiden van een pro-conti ploeg?
11 februari 2017 14:01
Ulissi favoriet met daar achter Cimolai en Felline.
11 februari 2017 16:42
Leuk dat nu ook een koers als Laigueglia aandacht en voorbeschouwing krijgt. Dit is een beetje de Italiaanse tegenhanger van Omloop, als officieuze seizoensstart buiten de Benelux.
11 februari 2017 18:40
@Wim Kruithof

Buiten de Benelux maar binnen Europa bedoel je dan ofzo? Ik word helemaal lam van al die seizoensstarts overal.
11 februari 2017 20:55
@achtpuntzes

Het probleem is dat ze die jongens niet begeleiden maar nog steeds als een kopman koersen, ze staan dus gewoon de doorstroom in de weg.
11 februari 2017 22:03
De geboorte van Il Bimbo d'Oro in 1996, 21 jaar oud!!!! Fantastisch was dat.
11 februari 2017 22:06
@Janjanssen
Vorig jaar presteerde hij juist weer beter dan de afgelopen jaren met een 3e plek op het Italiaans Kampioenschap, een 4e plek in Dwars door Vlaanderen en een 8e notering in San Remo.

Pippo kan nog altijd gevaarlijk uit de hoek komen. Maar inderdaad: het heilige vuur ontbreekt gewoon. Qua talent op gelijke voet met Boonen en Cancellara. Maar als je dan ziet hoe weinig hij eruit heeft gehaald in vergelijking met die twee generatiegenoten: doodzonde.
11 februari 2017 23:26
Hoe kan je dat weten dat Pippo even veel talent had? Omdat het er altijd makkelijk leek uit te zien misschien?
Als hij nu 1 of 2 seizoenen op gelijke voet had gepresteerd dan die 2 en de rest ondermaats, tot daar aan toe. Maar nu beperkt z'n palmares zich tot een aantal knappe zeges, maar meestal ook maar 1 zege of 1 goede prestatie per voorjaar. Ik denk dus niet dat hij het talent had van Cancellara of Boonen, om jaar na jaar van begin februari tot midden april voor de prijzen te rijden.
12 februari 2017 00:31
Ik hoop op een sprint-a-deux tussen Felline en Ulissi :)
12 februari 2017 10:04
Leuke renners aan de start hier. Ik ben erg gecharmeerd van Bettiol dus laat hem maar winnen in een groepje met Calmejane en Moser.
12 februari 2017 11:38
Iemand link voor livestream?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.