Voorbeschouwing: Vattenfall Cyclassics 2015
Foto: Sirotti
zondag 23 augustus 2015 om 08:00

Voorbeschouwing: Vattenfall Cyclassics 2015

Terwijl de ogen van de wielerwereld gericht zijn op Zuid-Spanje, staat er dit weekend bij onze oosterburen een belangrijke eendagswedstrijd op de kalender. De Vattenfall Cyclassics is de enige Duitse wielerkoers op het hoogste niveau. Zal er in de straten van Hamburg wederom gesprint worden voor de overwinning? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Vattenfall Cyclassics is nog een relatief jonge ‘klassieker’ op de wielerkalender. Dit jaar is de wedstrijd toe aan zijn twintigste editie. Sinds 1998 (toen nog onder de naam HEW-Cyclassics) maakt het deel uit van de Wereldbeker, wat later verder ging als ProTour en WorldTour. Onze landgenoot Léon van Bon was 17 jaar geleden de sterkste. Hij is tot op de dag van vandaag nog steeds de enige Nederlander die in Hamburg wist te winnen.

Het podium van 2015. vlnr: Nizzolo, Kristoff en Gerrans - Foto: Sirotti

Het podium van 2014. vlnr: Nizzolo, Kristoff en Gerrans – Foto: Sirotti

Ondanks de korte historie heeft de Duitse eendagskoers een palmares om in te lijsten. Onder andere Erik Zabel, Johan Museeuw, Paolo Bettini, Filippo Pozzato en Oscar Freire kwamen in Hamburg als eerste over de finish. Tyler Farrar (dit jaar afwezig) is met twee overwinningen recordhouder. De Amerikaan was de snelste in 2009 en 2010. Vorig jaar ging de overwinning naar Alexander Kristoff. De Noor van Katusha klopte in de sprint Giacomo Nizzolo en Simon Gerrans.

Parcours
De Vattenfall Cyclassics eindigt doorgaans in een massasprint. Het Noord-Duitse landschap is namelijk niet echt selectief. De start is dit jaar in de haven van Kiel, een kleine honderd kilometer ten noorden van Hamburg. Daar vertrekken de renners ter ere van het twintigste jublieum van een veerboot, waarna het peloton koers zet in zuidelijke richting. Tijdens het eerste gedeelte van deze 221 kilometer lange wedstrijd gaat de route langs open velden en groene weiden.

Parcours Vattenfall Cyclassics 2015

Na 152 kilometer volgt de eerste van drie beklimmingen van de Waseberg. Deze steile en smalle scherprechter (700 meter aan 16%) in de sjieke wijk Blankenese moet in totaal drie keer beklommen worden. Na de laatste beklimming is het nog 15,5 kilometer tot aan de aankomst. In de voorbije edities bleef er na de laatste beklimming nog een groep van ongeveer veertig renners over, waardoor een sprint van een uitgedund peloton het meest waarschijnlijke scenario is. De aankomst ligt aan de Mönckebergstraße, een grote winkelstraat in het centrum van de Noord-Duitse havenstad.

Favorieten

Foto: Marcel Koch

André Greipel – Foto: Marcel Koch

De sprinters beschikken zondag over de beste papieren en daar hebben de Duitsers er nogal wat van. André Greipel is de te kloppen man. De kopman van Lotto Soudal verkeert in de vorm van zijn leven. In de Tour won hij vier ritten, waaronder de prestigeuze slotrit op de Champs-Élysées. Tijdens de Eneco Tour viel hij naast ritwinst in Breda ook op door het werk wat hij verzette in dienst van ploegmaat en eindwinnaar Tim Wellens. Mocht Greipel winnen, dan wordt hij (pas) de vierde Duitser op de erelijst. Jan Ullrich, Erik Zabel en John Degenkolb gingen hem voor.

Marcel Kittel: Foto: Marcel Koch

Marcel Kittel: Foto: Marcel Koch

De concurrentie is echter niet mals. Ondanks het feit dat de Vuelta in hetzelfde weekend start, geven de meeste topspurters acte de presence. Marcel Kittel zag vanwege een vormcrisis de Tour aan zich voorbij gaan, maar revancheerde zich in de Ronde van Polen door de openingsrit en het puntenklassement te veroveren. Giant-Shimano heeft met de talentvolle Nikias Arndt eventueel een tweede troef achter de hand. Etixx-Quick-Step heeft Mark Cavendish in de gelederen. De Brit (maandag voor de tweede keer vader geworden) aast op eerherstel na een teleurstellende Tour. Samen met Tom Boonen (eerder deze maand etappewinnaar in de Eneco Tour) is hij een renner met kans op succes wanneer het op een sprint aankomt.

Alexander Kristoff - Foto: Sirotti

Alexander Kristoff – Foto: Sirotti

Titelverdediger Alexander Kristoff behoort ook dit jaar wederom tot de kanshebbers. Het Noorse krachtmens bleef in de Tour zonder dagsucces, maar pikte in de Arctic Race of Norway nog een ritje mee. Ook Arnaud Démare wist al eens te winnen in Hamburg. De kopman van het Franse FDJ was drie jaar geleden André Greipel te snel af.

In het verleden waren de Italianen met in totaal zes zeges zeer succesvol in Hamburg. De Italiaanse sprinters behoren vandaag de dag niet meer tot de absolute wereldtop, maar er zijn nog steeds een paar namen waarmee rekening gehouden moet worden. Giacomo Nizzolo stond vorig jaar nog op het podium. Dit jaar is hij bij Trek Factory Racing wederom de vooruitgeschoven man. Sky rekent naast Ben Swift ook op Elia Viviani, die eerder deze maand nog de openingsrit van de Eneco Tour op zijn naam schreef. Lampre-Merida heeft met Davide Cimolai en Niccolò Bonifazio twee rappe mannen geselecteerd.

Moreno Hofland - Foto: Marcel Koch

Moreno Hofland – Foto: Marcel Koch

Daarnaast herbergt het peloton nog enkele outsiders. Movistar geeft het vertrouwen aan Juan José Lobato. Borut Bozic voert de selectie van Astana aan. De Ier Sam Bennett won vorige week nog een rit in Noorwegen en voor zijn Duitse werkgever Bora-Argon 18 is dit een publicitair interessante koers. De Nederlandse hoop is zondag gevestigd op Moreno Hofland. De getergde sprinter van LottoNL-Jumbo wil in Duitsland iets rechtzetten na een teleurstellend verlopen Eneco Tour. Bij MTN-Qhubeka maakt Theo Bos zijn opwachting. Na zijn vroegtijdige opgave in Noorwegen lijkt hij vooral naar Hamburg te komen om wedstrijdkilometers te maken. De oud-baanrenner is bij MTN-Qhubeka niet de enige renner met snelle benen. De Zuid-Afrikaanse formatie beschikt ook over Edvald Boasson Hagen, Gerald Ciolek en Matthew Goss.

Zijn er dan geen renners die een massasprint kunnen voorkomen? Theoretisch bestaat die kans natuurlijk altijd. BMC heeft met Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet twee rasaanvallers in huis. Kunnen zij in Hamburg voor een verrassing zorgen?

Favorieten volgens WielerFlits
**** André Greipel
*** Alexander Kristoff, Marcel Kittel
** Mark Cavendish, Elia Viviani, Arnaud Démare
* Sam Bennett, Giacomo Nizzolo, Moreno Hofland, Davide Cimolai

Startlijst Vattenfall Cyclassics 2015 (Cyclingfever)

TV
De wedstrijd wordt vanaf 15u live uitgezonden door Eurosport en het Duitse ARD (15:35).
De livestream start ongeveer om 14u.

RIDE Magazine
20 Reacties
Sorteer op:
22 augustus 2015 10:23
Kittel al zo hoog zetten kwa sterren? Ik ben benieuwd.
22 augustus 2015 10:26
Als Hofland zo getergd is, dan verwacht ik wel een mooie race van hem.
22 augustus 2015 10:39
De Greipel van de Eneco Tour kan dit niet verliezen zou je denken. Hij is de absolute favoriet. Het zal voor hem de zoveelste bekroning voor een goed seizoen zijn. De Waseberg lijkt weer te kort om voor verschillen te zorgen.
22 augustus 2015 10:39
Ik zet mijn geld op Gilbert vandaag al hoop ik natuurlijk op Kittel. EQS heeft met Martin en Boonen ideale mannen om Cavendish goed te brengen.

@redactie
Het is natuurlijk Giant-Alpecin en niet Shimano.
22 augustus 2015 10:40
v avermaet zou ik zo wie zo een ster geven.kan weg springen en kan sprinten.
22 augustus 2015 10:40
Kittel meer sterren dan Cav?
22 augustus 2015 10:51
Als Hofland zo getergd is moet LottoNL elke keer als het omhoog gaat volle bak doortrekken, om het veld wat kleiner te maken. Anders begint Hofland sowieso weer bij de laatste 30 aan de sprint.
22 augustus 2015 10:52
Boonen toch minstens een sterretje... Was heel sterk in Eneco, wil hier presteren dus als Cavendish wegvalt zeker kandidaat voor podium.
22 augustus 2015 10:55
Overigens schat ik Bonifazio hoger in dan Cimolai, Bennett en Démare.
22 augustus 2015 11:04
Ik hoop op geen sprint van Van Avermaet verwacht je zowizo een aanval en eigelijk van Gilbert ook maar ik denk dat die met zijn ervaring langer gaat wachten dan de Waseberg voor zijn demarage.
22 augustus 2015 11:09
Kans is natuurlijk groot dat of Gilbert of Van Avermaet wegspringt op de Waseberg en dat de ander dan de achtervolging leidt...
22 augustus 2015 12:48
Wat een sprinters zijn hier aanwezig.... benieuwd of Gilbert of Van Avermaet een serieuze poging kunnen doen, zodat die sprinters voor de 2e plaats moeten gaan.
22 augustus 2015 13:22
Zal treintje van TLJ nu eens op de rails blijven of weer ontsporen?
22 augustus 2015 13:26
Die puist (Waseberg) op het einde zorgt voor een een sprint voor sprinters in (top)vorm en dan komen we nu automatisch terecht bij Greipel. Wie hem klopt wint.
22 augustus 2015 13:45
Greipel heeft last van zijn knie. Die wordt 43e en eindigt zijn seizoen hier voor eigen publiek.
22 augustus 2015 14:25
Misschien lukt het om eens een spurt te vermijden,welke aanvallers komen er de na de laatste klim in aanmerking buiten Gilbert en Van Avermaet.
22 augustus 2015 15:34
Ik zie het wel gebeuren dat er een groepje weg blijft met dit deelnemersveld
22 augustus 2015 16:38
@ erick

Type Simon Yates, Vanmarcke (als ie mag) of Ulissi.
23 augustus 2015 08:56
alaphilippe :)
23 augustus 2015 11:30
Jammer, blijft een sprint klassieker. Het zou mooi zijn als ze de finale ietsje zwaarder maken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.