Voorbeschouwing: Veenendaal-Veenendaal Classic 2017
foto: Marcel Koch
vrijdag 18 augustus 2017 om 08:00

Voorbeschouwing: Veenendaal-Veenendaal Classic 2017

Zonder de winnaar van de laatste twee edities keert vrijdag de Veenendaal-Veenendaal Classic terug op de kalender. Na jaren door het leven te zijn gegaan als Dutch Food Valley Classic en Arnhem-Veenendaal Classic, is de naam nu weer in ere hersteld. Het deelnemersveld is sterker dan de laatste jaren, dus er is zeker iets om op vooruit te blikken, en dat doet WielerFlits dan ook.

Historie
In 1985 werd de eerste editie van deze eendagskoers door de provincies Utrecht en Gelderland verreden. De koers had destijds de naam Veenendaal-Veenendaal. Een blik op de erelijst zal bij de organisatie een lach op het gezicht bezorgen. De eerste uitgave werd gewonnen door Joop Zoetemelk. Ook de namen van voormalig topsprinters Jean-Paul van Poppel (1989) en Jeroen Blijlevens (1997) komen langs.

In 2007 kreeg de koers een andere naam: de Dutch Food Valley Classic. Die naam sloeg op de samenwerking tussen een aantal gemeentes in de Valleiregio. In 2014 veranderde de naam naar Arnhem Veenendaal Classic, sindsdien was de start in Arnhem en finishte de koers na ongeveer 200 kilometer koers in Veenendaal. Vanaf dit jaar is de wedstrijd weer terug bij het begin, met start en finish in Veenendaal.

Op het palmares van de Veenendaal-Veenendaal Classic staan de nodige internationale toppers. Zo wist Tom Boonen in 2006 als wereldkampioen als eerste over de streep in Veenendaal te gaan. Vier jaar later won met Edvald Boasson Hagen ook geen onbekende. Toen de streep in 2013 net buiten Veenendaal op de Elsterberg was getrokken, was het kersvers olympisch kampioen op het omnium Elia Viviani die de koers heuvelop won.

Dylan Groenewegen – foto: Marcel Koch

Dylan Groenewegen schaarde zich vorig jaar in een rijtje met Wiebren Veenstra, Steven de Jongh en Theo Bos. De Nederlands kampioen van 2016 verdedigde namelijk zijn titel met succes. Nadat hij in 2015 namens Roompot-Oranje Peloton won, was hij afgelopen seizoen in het rood-wit-blauw van LottoNL-Jumbo de beste. Een derde zege op rij zal er echter niet komen…

Laatste tien winnaars
2007: flag-de Steffen Radochla
2008: flag-de Robert Förster
2009: flag-nl Kenny van Hummel
2010: flag-no Edvald Boasson Hagen
2011: flag-nl Theo Bos
2012: flag-nl Theo Bos
2013: flag-it Elia Viviani
2014: flag-be Yves Lampaert
2015: flag-nl Dylan Groenewegen
2016: flag-nl Dylan Groenewegen

Parcours
Na de start op De Markt in het centrum van Veenendaal maakt het peloton vaart in oostelijke richting, waar na 35 kilometer voor het eerst de Emmapiramide (1,7 km aan 3,5%) opdoemt. Door een lokale ronde komt deze klim drie keer voor in het parcours. Via Arnhem en Rhenen gaan de renners daarna weer terug naar Veenendaal. 76 kilometer voor de finish volgt de eerste passage aan de finishlijn.

kaart organisatie

Daarna ligt de Grebbeberg (600m aan 5%) te wachten op het peloton. De driehoek Veenendaal-Achterberg-Rhenen wordt twee keer verreden, met daarin twee keer de klim die in 1940 het epicentrum was van de Slag om de Grebbeberg. De renners passeren onder meer het Ereveld, waar Nederlandse militairen begraven liggen die omkwamen bij die Slag. De laatste klim van de Grebbeberg ligt op 26 kilometer van de finish. Daarna volgt nog een passage aan de finishlijn, alvorens na 195,8 kilometer de winnaar bekend is.

kaart organisatie

De laatste edities werd de wedstrijd nog laat verreden, met de finish na 19.00 uur, om zo meer publiek te trekken. Dit jaar is dat weer op ‘normale’ tijden voor een wielerkoers. Om 12.30 uur wordt gestart op De Markt in Veenendaal, waarna rond 17.30 uur de finish verwacht wordt op Kerkewijk.

Favorieten
Het aantal WorldTour-ploegen aan de start is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Waren vorig jaar LottoNL-Jumbo en Orica-Scott de enige teams van het hoogste niveau; dit jaar zijn Lotto Soudal en Cannondale-Drapac daar aan toegevoegd. In totaal staan 21 ploegen aan het vertrek.

Dylan Groenewegen ontbreekt. De winnaar van de laatste twee edities geeft de voorkeur aan de WorldTour-koers van Cyclassics Hamburg, die zondag verreden wordt. LottoNL-Jumbo zal daardoor met een ploeg zonder sprinter aan de start verschijnen en toegewezen zijn op aanvallen. Renners als Timo Roosen, Twan Castelijns, Amund Grøndahl Jansen en Victor Campenaerts zijn ervaren hardrijders die dat moeten kunnen. Roosen wist eerder dit jaar in Noorwegen een solo-aanval af te ronden en Castelijns liet in de Ronde van Drenthe zien een neusje voor de juiste vlucht te hebben. Jos van Emden mag met zijn tijdritkwaliteiten ook niet onderschat worden, hij wist in maart Dwars door West-Vlaanderen winnend af te sluiten vanuit de vlucht.

Update 17-8: Lars Boom is op het laatste moment toegevoegd aan de startlijst. De ritwinnaar van de Limburg-etappe in de BinckBank Tour is na zijn niet-selectie voor de Vuelta tot op het bot getergd en zal zich zeer zeker willen laten zien.

Luka Mezgec is de rapste bij Orica-Scott – foto: Sirotti

Orica-Scott zal in de sprint gokken op Luka Mezgec. De Sloveense kampioen weet na een jaar zondes zeges weer wat winnen is. Dit jaar won hij een regenachtige rit in de Ronde van Slovenië en pakte hij de winst op het kampioenschap. Met Roger Kluge heeft hij een ervaren lead-out mee. Als de Australische ploeg toch gaat aanvallen, moet rekening gehouden worden met tijdrijders Damien Howson, Michael Hepburn en Mathew Hayman. Lotto Soudal heeft meerdere pionnen uit te spelen in een mogelijke sprint. Moreno Hofland werd recentelijk derde op het EK wielrennen, dat zal hem het nodige vertrouwen geven. Ook Kris Boeckmans, Sean De Bie en Tosh Van der Sande kunnen snel aankomen. Als de Belgische ploeg de taakverdeling goed op orde heeft, heeft het een grote kans op de overwinning.

Trekt Moreno Hofland zijn niveau van het EK door? – foto: Marcel Koch

Dylan van Baarle woont al enige tijd in Veenendaal, maar de klassiekerrenner reed zijn thuiskoers nog nooit. De organisatie heeft ervoor gezorgd dat Van Baarle kan starten, want het heeft Cannondale-Drapac uitgenodigd. En de Amerikaanse ploeg komt met een sterke selectie opdagen. Wouter Wippert is de sprinter van dienst. De nummer twee van het NK zal na dit seizoen vertrekken, maar hoopt met een zege op een goede manier afscheid te nemen. Aanvallend kan de groene brigade ook uitpakken met Van Baarle, Sep Vanmarcke, Sebastian Langeveld en Ryan Mullen.

Wouter Wippert kan zich in de kijker rijden – foto: Sirotti

Naast vier WorldTour-ploegen staan er zes teams van ProContinentaal-niveau aan de start. Roompot-Nederlandse Loterij is de Nederlandse afvaardiging. Coen Vermeltfoort heeft dit seizoen al bewezen mee te kunnen doen in sprints op dit niveau. Andere kanshebbers op een korte ereplaats zijn André Looij en Tim Ariesen, die uit Rhenen komt en dus door zijn thuisregio rijdt.

Coen Vermeltfoort hoopt op zijn eerste zege in het Roompot-oranje – foto: Marcel Koch

Bij het Belgische Sport Vlaanderen-Baloise is Jonas Rickaert iemand om op te letten. De Belg sprintte in de BinckBank Tour twee keer naar een plek bij de beste tien en kan hier in de voetsporen treden van Yves Lampaert, die in 2014 namens Topsport Vlaanderen solo over de streep kwam. Ook Bert Van Lerberghe en Edward Planckaert zijn snel. Veranda’s Willems-Crélan laat wereldkampioen veldrijden Wout van Aert thuis. Met Stan Godrie hebben zij wel een Nederlander, maar in de sprints zal of Tim Merlier of Aidis Kruopis uitgespeeld worden. Merlier werd in Lanaken (BinckBank Tour) nog derde. Wanty-Groupe Gobert gokt op Kenny Dehaes en oudgediende Danilo Napolitano in de spurt.

Komt de intrinsieke snelheid Daniel McLay er uit in Veenendaal? – foto: Sirotti

Fortuneo-Oscaro heeft met Daniel McLay een serieuze kanshebber in huis. De Brit leek vorig jaar door te breken door onder meer in de Tour de France enkele keren kort te sprinten, maar dit jaar vallen de resultaten nog wat tegen. Enkel in januari mocht hij het zegegebaar maken op Mallorca. WB Veranclassic-Aqua Protect beschikt over Roy Jans. Zijn snelle benen moeten in staat zijn om voor een goede uitslag te gaan. In juli deed hij het nodige vertrouwen op met meerdere top-10-klasseringen en een zege in een Franse 1.2-koers.

Arvid de Kleijn kan verrassen – foto: Baby Dump

Uit het continentale circuit maken elf ploegen de reis naar Veenendaal, zes daarvan hebben een Nederlandse licentie. Het is uitkijken naar de verrichtingen van Arvid de Kleijn (Baby Dump), Dennis Bakker (Delta Cycling Rotterdam), Jeff Vermeulen (Destil-Piels) en Johim Ariesen (Metec-TKH) tussen het sprintgeweld van de profs. Een interessante naam uit de Noorse Coop-ploeg is die van August Jensen. Hij wist afgelopen week een rit te winnen in de Arctic Race of Norway – hij wist er zelfs de nagenoeg onverslaanbare Dylan Teuns te verslaan in een millimetersprint – en werd er ook nog tweede in het klassement.

Andere namen om op te letten bij de continentals zijn die van Ronde van Drenthe-winnaar Jan-Willem van Schip, Topcompetitie-leider Robbert de Greef, Rick Ottema, Bas Tietema, Tim Kerkhof, Maarten van Trijp en Jasper Ockeloen. Bij het Deense Véloconcept, waar Bjarne Riis manager is, staat ook zijn zoon Thomas Nybo Riis aan de start.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Luka Mezgec
*** Moreno Hofland, Wouter Wippert
** Tosh Van der Sande, Tim Merlier, August Jensen
* Daniel McLayJonas Rickaert, Coen Vermeltfoort, Dylan van Baarle (Lars Boom)

Website organisatie
Deelnemerslijst (voorlopig)

Weer en TV
Vrijdag wordt een goede dag voor de renners op de fiets. Met een temperatuur tussen de 19 en 21 graden Celsius onder een licht bewolkte hemel zal het goed vertoeven zijn, wellicht kan het vroeg in de koers wat regenen. De wind kan wellicht een rol gaan spelen, die komt namelijk de hele dag met kracht 4 uit het westen, verwacht Buienradar.

De koers zal goed te volgen zijn. Regionale zenders RTV Utrecht (met co-commentaar van Bart Voskamp) en Omroep Gelderland (met co-commentaar van Kenny van Hummel) zenden de Veenendaal-Veenendaal Classic live uit. Eurosport 1 begint om 16.00 uur met de live-uitzending. Daarnaast komt er een livestream op de Facebook-pagina van de wedstrijd.


[poll id=”581″]

RIDE Magazine
25 Reacties
Sorteer op:
16 augustus 2017 11:51
ik heb er alvast zin in!
ga zeker de finish kijken want ik woon zelf in Veenendaal.
16 augustus 2017 11:56
Mooie prooi voor van Schip!
16 augustus 2017 12:23
Dat logo ook....
16 augustus 2017 12:26
Inderdaad, die twee V's staan op de kop. Amateuristisch zeg...
16 augustus 2017 13:11
Mezgec en Edmondson het sterkste tandem hier. :)
16 augustus 2017 13:11
Hoop dat wippert Zich hier in de kijker kan rijden
16 augustus 2017 14:12
Toch op de AGR na de grootste eendagskoers van ons land. Hebben wederom meer exposure dan pakweg de Volta Limburg Classic met een live tv-verslag en vier WT-ploegen. Knap van de organisatie, mijn complimenten. Zeker gezien de datum en dag (vrijdag).

Enige minpunt vind ik dat de organisatie er alles aan wil doen om er maar geen sprintkoers van te maken. En dat is onnodig. Wat is er mis met een degelijke sprintkoers? 9 van de 10x eindigt Milaan San Remo ook in een sprint. Om maar niet te beginnen over de helft van de Touretappes of de Scheldeprijs. In deze regio kun je simpelweg geen parcours neerleggen dat selectief genoeg is. In de Eneco Tour won zelfs ook McEwan een sprint bovenop de Grebbeberg. Accepteer dat je een sprintersbal organiseert en wees er trots op.
16 augustus 2017 14:18
Of maak er een mooie tocht met kans op waaiers van. Zou wel stoer zijn hoor om de dijken meer te benutten. Dan is het of een sprinterskoers of een waaier etappe. Vervolgens nog waar mogelijk elke keer de dijkjes op en af. Niks echt klimmen, maar genoeg tempo wisselingen om de controle moeilijk te maken. Als laatste hobbel evt de grebbenberg oid, en dan een lange aanloop vanaf Rhenen en afbuigen naar de kerkewijk.
16 augustus 2017 18:38
Let op dat COOP ploegje.
16 augustus 2017 21:50
Sterke ploeg rond wippert. Campenaerts gaat proberen zoals zn maat lampaert te winnen, met als van emden.
17 augustus 2017 00:16
@secondant Volta heeft ook een live uitzending, qua ploegen ontlopen ze elkaar niet veel. Veenendaal heeft dit jaar wat meer World Tour teams, Volta vaak wat meer sterkere ProContinental teams. Vorig jaar had ook Veenendaal er maar twee.

Wel heeft Veenendaal meer potentie als ik vandaag lees in de Telegraaf hoeveel budget en wensen ze hebben met betrekking tot een WT licentie.

Ik hoop dat het ze lukt, zeker nu ze verlost zijn van Zonneveld. Die kwam in hetzelfde stuk over als een dramatische koersdirecteur. Was niet aanwezig bij de koers zelf, sloeg zonder kennisgeving sponsoravonden over.
17 augustus 2017 04:38
@FDJ,
Als ik mij niet vergis was de Volta te zien op regiozender L1. Dat dit door heel het land te ontvangen is, is leuk meegenomen maar het weegt niet op tegen toch inmiddels wielerzender nummer 1, Eurosport.

De wielerkoers heeft inderdaad zeker zowel de historie als de toekomst mijn inziens. Hopelijk kunnen zij een iets prominentere plek op de wielerkalender krijgen. Op vrijdag is gewoon lastig, zeker vlak voor de Vuelta en Hamburg. Maar mochten ze de WT-status krijgen, dan zie ik veel renners de combinatie Veenendaal-Hamburg nog wel maken. Qua afstand is het goed te overbruggen op de zaterdag.
17 augustus 2017 10:23
@secondant mag ik je er op wijzen dat het niet op de internationale Eurosport is, maar net als de topcompetitie alleen op de Nederlandse? Kortom die tv uitzending staat gelijk aan L1 wat ook landelijk via digitale tv is te ontvangen. Veenendaal wellicht zelfs op het betaalkanaal Eurosport 2.

Ik las dat Veenendaal volgend jaar het liefst de dinsdag na Hamburg wil hebben omdat de Binckbanktour volgend jaar een week later is.
17 augustus 2017 12:46
De getergde Lars Boom wordt hier wel even flink over het hoofd gezien.
17 augustus 2017 20:55
@Wheely, die is later toegevoegd aan de startlijst. Voeg een deel toe aan de voorbeschouwing.
17 augustus 2017 21:51
Dat logo lijkt net alsof er heuse bergen beklommen moeten worden
17 augustus 2017 22:21
L1 heeft tov. Eurosport wel een van de beste wielercommentator van nederland wat betreft wielerkennis.
17 augustus 2017 23:34
@plavka absoluut. Sander Kleikers is een topper. En Eurosport.... maar geen woorden aan vuil maken. Sinds ze de giro zo duur hebben gekocht en renaat en de cauwer buiten spel hebben gezet heb ik een hekel aan ze en dan dat droevige commentaar van Been en Vanbelleghem...
18 augustus 2017 00:03
Ze finishen recht voor m'n deur, dus ik ga het volgen!
18 augustus 2017 02:29
Grote Smurf heeft er zin in ... en gokt op Wippert
18 augustus 2017 03:41
Wielerflits-bekende Daan VD Berg zal commentaar doen tijdens de koers. Leuk om hem te horen.

Overigens ben ik het niet eens met het bewierroken van L1 en het afkraken van Eurosport. Ik ben eigenlijk best fan van Eurosport en ben zeer tevreden met het aanbod dat ze dit jaar hebben. Ik kan dit jaar meer wielrennen dan ooit tevoren op TV volgen. En ja, ik heb Eurosport 2 in mijn pakket. Maar goed, die discussie is al (te) vaak gevoerd.

Verplaatsen naar de dinsdag na Hamburg is wellicht een optie. De weekenden zitten al overvol. Nadeel vind ik altijd van de koersen die doordeweeks zijn, is dat er nauwelijks publiek is. Op vrijdag om pakweg half 6 zit praktisch heel Nederland in de auto naar huis na de vrijdagmiddagborrel.
18 augustus 2017 06:53
Ojee Daan... is gelukkig al tijden niet bij wflive geweest. De slechtste gast die er was. Nou dan maar de mute knop indrukken. Die jongen hangt altijd zo ingeinteresseerd en zelfingenomen aan tafel.
18 augustus 2017 08:09
@FDJ
Blijbkaar een kwestie van smaak. Jij zult wel met een gebolde broek graag naar Wuyts en co zitten te luisteren? ;) Met dat vlaamse ophemelen van (bepaalde)renners heb ik weer totaal nietse.
Ik vind VD Berg juist een prima journalist, hoewel hij volgens mij wel echt beginner is. Heeft best kijk op de koers en lult geen onzin. Al heb ik hem alleen nog randzaken zien presenteren, interviews en WF Live. Heb hem nog niet in live verslagen gehoord.
18 augustus 2017 09:41
Hofland en van der sande staan niet op de definitieve startlijst
18 augustus 2017 10:36
@secondant
Wuyts is net zo een drama, niet vanwege zijn kennis, maar zijn in jouw termen zeggend, bewierroken van boonen, van aevermaet etc.
niet belgische renners zijn lucht voor hem.
Itt de cauwer, die ziet het wel goed.
Die v/d berg weet erg weinig van de inside koers mi.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.