Voorbeschouwing: Vierdaagse van Duinkerke 2019
foto: Cor Vos
dinsdag 14 mei 2019 om 08:30

Voorbeschouwing: Vierdaagse van Duinkerke 2019

Veel aandacht wordt natuurlijk opgeslokt door de Giro d’Italia, maar vergeet niet dat vanaf dinsdag de Vierdaagse van Duinkerke (2.HC) op het programma staat. Het is dit jaar alweer tijd voor de 65e editie van de Franse rittenwedstrijd. Wie volgt Dimitri Claeys op? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De eerste editie van de Quatre jours de Dunkerque vond plaats in 1955. Het thuispubliek mocht meteen juichen voor Louis Deprez, die na vier etappes (toen nog wel, maar daarover later meer) de Belgen Roland Callebout en Roger Callewaert achter zich hield. Voor de toen al 34-jarige Deprez bleek het de grootste zege uit zijn carrière. Toegegeven, het is niet meteen de grootste naam, maar het bleek het begin van iets moois.

Sindsdien vond de Vierdaagse van Duinkerke namelijk onafgebroken plaats. En wisten er Tourwinnaars als Jacques Anquetil (1958 en 1959), Lucien Aimar (1967) en Bernard Hinault (1984) te zegevieren, maar ook grote klassiekerrenners als Roger De Vlaeminck (1971), Walter Godefroot (1974) en Johan Museeuw (1995 en 1997) wisten hun naam op de erelijst te zetten. De meest succesvolle van allemaal is echter Freddy Maertens.

Freddy Maertens bewaart goede herinneringen aan de Vierdaagse van Duinkerke – foto: Cor Vos

De grote Belgische sprinter – vooral bekend vanwege zijn twee wereldtitels én zijn eindzege in de Vuelta a España – won liefst viermaal de Vierdaagse van Duinkerke. Lippe was de beste in 1973, 1975, 1976 én 1978. Niemand van de huidige generatie komt in de buurt van Maertens, alleen zijn landgenoot Jef Planckaert (drie eindzeges) kan dit zeggen. Mede dankzij Maertens en Planckaert wonnen de Belgen deze wedstrijd 23 keer.

De meest succesvolle natie is echter thuisland Frankrijk met 27 laureaten. En de Nederlanders? We zien de namen van Ab Geldermans, Gerrie Knetemann, de veel te vroeg overleden Bert Oosterbosch en Leo van Vliet terug op de erelijst. Nederland wacht al 36 jaar op een nieuwe eindwinnaar. De laatste seizoenen wonnen coureurs als Thomas Voeckler, Arnaud Démare en Bryan Coquard.

Thomas Voeckler staat ook op de erelijst – foto: Cor Vos

Laatste tien winnaars Vierdaagse van Duinkerke
2018: flag-be Dimitri Claeys
2017: flag-fr Clément Venturini
2016: flag-fr Bryan Coquard
2015: flag-lt Ignatas Konovalovas
2014: flag-fr Arnaud Démare
2013: flag-fr Arnaud Démare
2012: flag-fr Jimmy Engoulvent
2011: flag-fr Thomas Voeckler
2010: flag-ch Martin Elmiger
2009: flag-pt Rui Costa


Vorig jaar

Dmitri Claeys was altijd al een goede coureur. Zo was de Oost-Vlaming al eens winnaar van de Grote Prijs Jef Scherens. Verder won hij een etappe in de Ronde van Wallonië. Maar zegevieren in de Vierdaagse van Duinkerke, dat heeft toch nét iets meer allure. De renner van Cofidis wist de basis voor zijn eindzege te leggen in de koninginnenrit naar Cassel. Claeys sprong al vroeg mee met een kopgroep, bestaande uit zestien andere renners.

Het ProContinentale Vital Concept probeerde het verschil beperkt te houden voor hun kopman en klassementsaanvoerder Bryan Coquard, maar de kopgroep kreeg al snel vijf minuten. De winnaar moest dan ook vooraan worden gezocht. Het was Greipel die op knappe wijze naar de ritzege soleerde, maar Claeys kwam slechts enkele seconden later binnen. Het was dan ook de Belg die de leiderstrui veroverde.

André Greipel reed een zeer opvallende Vierdaagse van Duinkerke – foto: Cor Vos

Zeker van zijn eindzege was Claeys echter nog niet, aangezien Greipel in de slotetappe genoeg had aan een tweede plaats én de bijbehorende bonificatieseconden. Het verschil tussen Claeys, Oscar Riesebeek en Greipel – de nummers één, twee en drie in het klassement – was slechts vier seconden! Greipel wist onderweg drie bonificatieseconden te sprokkelen, waardoor hij zijn achterstand wist te verkleinen tot één tel.

Spijtig voor de Duitser dat het peloton zich in de finale verslikte in een kopgroep van elf. Zo wist Olivier Le Gac uit de greep te blijven van Greipel en co, waardoor Claeys de Vierdaagse van Duinkerke won met een voorsprong van slechts één seconde. De sprintkopman van Lotto Soudal zal nog wel even wakker hebben gelegen van zijn Vierdaagse van Duinkerke, aangezien hij het liet lopen in de openingsetappe. Hierdoor verloor Greipel 24 seconden. En daarmee de eindzege?

Dimitri Claeys won vorig jaar na een secondenspel – foto: Cor Vos

Top-5 Vierdaagse van Duinkerke 2018
1. flag-be Dimitri Claeys (Cofidis) in 24u52m54s
2. flag-de André Greipel (Lotto Soudal) op 1s
3. flag-nl Oscar Riesebeek (Roompot-Nederlandse Loterij) op 2s
4. flag-fr Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale) op 12s
5. flag-dk Casper Pedersen (Aqua Blue Sport) op 41s


Parcours

Weet je wat het leuke is aan de Vierdaagse van Duinkerke? Dat hij helemaal niet vier dagen duurt! Wat ooit begon als een vierdaagse, is inmiddels uitgegroeid tot een zesdaagse rittenkoers door het uiterste noorden van Frankrijk. Les Quatre jours de Dunkerque doet altijd wat Belgisch aan, wat niet zo gek is. Duinkerke ligt namelijk aan de grens.

De Vierdaagse van Duinkerke kent na al die jaren weinig verrassingen meer. Er zal de komende week voornamelijk worden gespurt door de ietwat mindere sprintgoden, al is het deelnemersveld zeker niet slecht. De klassementsrenners zullen vooral kijken naar de voorlaatste etappe richting Cassel, met als scherprechter de beruchte Kasselberg.

Dinsdag 14 mei, Etappe 1: Duinkerke – Condé-sur-l’Escaut (180,7 km)

We beginnen waar we eindigen: het aan de Noordzee liggende Duinkerke. De havenstad die zo’n belangrijke rol speelde tijdens de Tachtigjarige Oorlog, al was het maar omdat ze de handel van de Republiek der Verenigde Nederlanden saboteerden, met dank aan de wereldberoemde Duinkerker kapers. Ook vandaag de dag profileert Duinkerke zich als havenstad, maar gaat het er allemaal een stuk vredelievender aan toe.

De renners trekken echter het binnenland in, richting het Heuvelland. Ze koersen al relatief vroeg over de Mont des Cats en de Zwarteberg, ook bekend van Gent-Wevelgem. Daarna gaat het over de beroemde kasseistrook van Mons-en-Pévèle (na 118,5 kilometer) naar de finish in Condé-sur-Escaut. Krijgen we hier een eerste massasprint?

Start: 12.30 uur
Finish: 16.25-16.49 uur

Woensdag 15 mei, Etappe 2: Wallers – Saint-Quentin (181,6 km)

We blijven in het land van Parijs-Roubaix. Gisteren werden de renners over Mons-en-Pévèle gestuurd, vandaag starten de renners in Wallers. U weet wel, daar waar het Bos van Wallers is gelegen. Gelukkig voor de (meeste) renners laat de organisatie deze gevreesde strook links liggen. Het peloton gaat om het Bos heen, richting Denain en Iwuy, waar tweemaal zal worden versneld voor de tussensprint.

Het gaat de hele dag op en af, maar alleen de Montay (na 92,7 kilometer) en Le Cateau-Cambraisis (94,7 kilometer) tellen mee voor het bergklassement. Na deze hellingen gaat het in gestrekte draf naar de finish in Saint-Quentin, gelegen tussen Parijs, Brussel en Lille. Hier staan nog drie lokale rondjes op het menu van 12,7 kilometer. We kunnen ons opmaken voor een machtsspurt, aangezien de laatste kilometer stijgt aan ongeveer 3%.

Start: 12.45 uur
Finish: 16.47-17.11 uur

Donderdag 16 mei, Etappe 3: Laon – Compiègne (156,5 km)

Het mooie aan de Vierdaagse van Duinkerke is dat de geschiedenis er voor het oprapen ligt. Er valt zoveel te vertellen over Duinkerke, Wallers en Saint-Quentin, maar ook over de finishplaats van vandaag: Compiègne. In het nabijgelegen bos kwam namelijk een einde aan de Eerste Wereldoorlog. Op 11 november 1918 sloten Frankrijk en Duitsland de vrede, en dat allemaal in een treinwagon.

De renners zullen in Compiègne ook de vrede tekenen, al is het maar voor één nachtje. De derde etappe – met start in het oogverblindende Laon – is behoorlijk pittig met in totaal vijf beklimmingen, al ligt de top van de laatste helling op ruim zestig kilometer van de finish. Maar opgelet: de finale is allesbehalve vlak. Toch lijkt een (nieuwe) sprint tot de mogelijkheden te behoren.

Start: 12.40 uur
Finish: 16.13-16.34 uur

Vrijdag 17 mei, Etappe 4: Fort Mahon Plage – Le Portel (184,9 km)

De renners kijken vooral naar de voorlaatste etappe richting Cassel, maar de vierde rit van Fort Mahon Plage naar Le Portel is zeker niet te onderschatten. De renners hebben inmiddels de verplaatsing gemaakt van het binnenland naar de kust voor de start van de vrijdagetappe. Vanuit badplaats Fort Mahon Plage gaat het naar Le Portel, waar drie lokale rondjes worden afgewerkt.

Via de beklimmingen van Dominois en Herquelingue gaat het na Le Portel, waar ze aankomen na 133 kilometer. De renners moeten dan nog bijna vijftig kilometer afleggen, bestaande uit drie rondjes van 15,2 kilometer, met als scherprechter de bijzonder steile Saint-Etienne-Au-Mont (700 meter aan 15%). Na de laatste passage van deze ‘muur’ is het nog 8,6 kilometer naar de streep. Wie wint deze spectaculaire etappe?

Start: 12.30 uur
Finish: 16.35-16.59 uur

Zaterdag 18 mei, Etappe 5: Gravelines – Cassel (181,5 km)

De etappe van vrijdag is zwaar, maar wat dan te denken van de rit van zaterdag! De voorlaatste etappe van deze Vierdaagse van Duinkerke voert het peloton van Gravelines (Grevelingen voor de Nederlandssprekenden) naar Cassel. Gravelines ligt aan de Opaalkust, waar de rivier de Aa in de Noordzee uitmondt. Maar tot zover de aardrijkskundige mededelingen.

Het gaat natuurlijk om het parcours, dat bijzonder lastig is. De renners bereiken al na 63 kilometer finishplaats Cassel, maar finishen doen ze nog niet. Nee, het moet allemaal nog beginnen, met acht lokale rondjes van 14,6 kilometer. Scherprechter is dus de Kasselberg, die maar liefst zeventien keer op het menu staat.

Zdeněk Štybar en Thomas Voeckler op de Kasselberg – foto: Cor Vos

De renners beklimmen hem zowel vanuit Rue de Tambour (1,7 km aan 4,3%, maximaal 9%) als de Avenue Achille Samyn (1,1 km aan 8,4%, maximaal 12%). Het frappante is dat slechts negenmaal punten worden uitgedeeld voor het bergklassement. De aankomst ligt op de minder steile variant van de Kasselberg, die bovendien is bezaaid met kasseien. Wie hier wint, maakt een grote kans op de eindzege.

Start: 12.30 uur
Finish: 16.49-17.16 uur

Zondag 19 mei, Etappe 6: Roubaix – Duinkerke (174,1 km)

Helemaal omdat de slotetappe van Roubaix naar Duinkerke relatief vlak is. Sterker nog: de laatste zeventig kilometer zijn zo vlak als een biljartlaken. In startplaats Roubaix kunnen ze overigens nog altijd de schreeuw van Philippe Gilbert horen. Maar geen kasseistroken vandaag, aangezien de coureurs koersen richting de Noordzee.

Het gaat weer naar de kust, en dat betekent vlak, vlakker, vlakst. Na drie tussensprints – waar nog bonificatieseconden te rapen zijn (klassementsrenners, opgelet!) – gaat het naar Duinkerke, alwaar nog tien lokale rondes volgen van slechts 7,5 kilometer. Wie mogen na afloop het eindpodium op?

Start: 13.00 uur
Finish: 17.15-17.40 uur


Favorieten

Nee, de Vierdaagse van Duinkerke is geen Giro d’Italia. Maar de renners zorgen immer voor spektakel in deze Franse rittenwedstrijd. Het is bovendien een rondje waar nieuw talent ontluikt. Zo zagen we hier in 2011 de geboorte van Marcel Kittel als (toekomstig) topsprinter.

Er staan dit jaar vier WorldTour-ploegen aan het vertrek, met Jumbo-Visma, Lotto Soudal, AG2R La Mondiale en Groupama-FDJ. Verder hebben twaalf ProContinentale formaties toegezegd te zullen starten, waaronder Roompot-Charles, Wanty-Gobert en Corendon-Circus.

Jens Keuleleire als winnaar van de Ronde van België – foto: Cor Vos

Het is bijzonder lastig om een topfavoriet aan te wijzen, maar als we toch iemand moeten noemen: Jens Keukeleire. De renner van Lotto Soudal won de voorbije twee edities van de Ronde van België. En wie de Baloise Belgium Tour kan winnen, kan ook de Vierdaagse van Duinkerke winnen. Zeker omdat Keukeleire een uitstekend voorjaar achter de rug heeft, met ereplaatsen in onder meer Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen. Het is afwachten hoe goed hij is na een korte rustperiode, maar schrijf Keukeleire maar op.

De kans op Belgisch succes is daar, maar het thuisland zal vooral hopen op een Franse overwinnaar. Wie in aanmerking komt voor de eindzege? Wat te denken van Anthony Turgis! De beloftevolle Fransman van Total Direct Energie won dit seizoen al de GP La Marseillaise, gevolgd door een knappe tweede plaats in Dwars door Vlaanderen. Turgis beschikt over de kwaliteiten om de Vierdaagse van Duinkerke te winnen. Hij is snel aan de meet, maar bovendien ook erg explosief op korte hellingen. Laat hij dat laatste zien op de Kasselberg?

Anthony Turgis (rechts) liet dit jaar al mooie dingen zien – foto: Cor Vos

Een andere Fransman die rap is aan de meet: Clément Venturini. De coureur van AG2R La Mondiale komt nét wat snelheid tekort om te wedijveren met de topsprinters, maar in dit veld moet er toch wat mogelijk zijn. En belangrijker: de (ex-)crosser kan een heuveltje over. Dit liet hij twee jaar geleden nog zien door de Vierdaagse van Duinkerke te winnen. Let ook op zijn ploeggenoot Quentin Jauregui, die de laatste weken goed op dreef is. Zo stond hij na Parijs-Camembert op het podium.

Pure snelheidsduivels zullen de Vierdaagse van Duinkerke niet winnen, maar sprinters met inhoud kunnen een eind komen. Kijk maar naar Venturini, maar ook Bryan Coquard is het levende bewijs dat een sterke spurter kan zegevieren. De voor Vital Concept-B&B Hotels uitkomende Fransman won drie jaar geleden nog de Vierdaagse Van Duinkerke. Toen won hij maar liefst drie etappes, maar sindsdien staat de kleine Coquard wat stil in zijn ontwikkeling. Maar afschrijven doen we hem zeker niet, aangezien hij dit seizoen nog won in de Ster van Bessèges en de Ronde van de Sarthe.

Bryan Coquard is een van de oud-winnaars aan de start – foto: Cor Vos

De Belgen hebben Keukeleire, terwijl de Fransen kunnen uitkijken naar de verrichtingen van Turgis, Venturini en Coquard. En hoe zit het met de Nederlanders? Die zullen vooral hopen op een goede prestatie van Mike Teunissen en Oscar Riesebeek. Voor die eerste is de Vierdaagse van Duinkerke de eerste koers sinds Parijs-Roubaix, waarin hij knap als zevende finishte. Het is de vraag of de Limburger ambities heeft voor het klassement, maar een goede Teunissen moet dit parcours zeker aankunnen.

Voor Riesebeek is elke wedstrijd een doel op zich. Zo ook deze Vierdaagse van Duinkerke. De renner van Roompot-Charles is bezig aan goed seizoen, zo liet hij zien in de Ronde van de Sarthe (derde) en de Ronde van Overijssel (vierde). Riesebeek heeft dit seizoen al een mooie taart te pakken, maar de kers ontbreekt nog. Weet hij deze week eindelijk te winnen? Zijn ProContinentale werkgever zal het graag zien, aangezien Roompot-Charles nog maar één keer won met Jesper Asselman. Die laatste – ritwinnaar in de Tour de Yorkshire – is er ook bij in Noord-Frankrijk.

Heeft Mike Teunissen deze week klassementsambities? – foto: Cor Vos

Op wie we nog meer moeten letten? Houd Frederik Backaert, Mauro Finetto en Patrick Müller maar in de gaten. Backaert heeft de laatste weken zijn neus aan het venster gestoken, vooral in de Tro-Bro Léon. Finetto liet zich dan weer zien in de Settimana Internazionale Coppi e Bartali (ritzege) en de rondes van Sicilië en Turkije. De Zwitser Müller won dit seizoen al de Volta Limburg Classic, een goed teken met het oog op de lastige etappes in deze Vierdaagse van Duinkerke.

Verder zijn er nog een aantal outsiders die kunnen verrassen. Denk aan titelverdediger Claeys, de heroptredende Niki Terpstra, diens sterke ploeggenoot Adrien Petit, Xandro Meurisse, Julien Antomarchi, Eliot Lietaer en Lasse Norman Hansen. Verder is het uitkijken naar Greipel, de runner-up van vorig jaar. De sterke spurter lijkt echter bezig te zijn aan ‘het jaartje teveel.’ Of kan hij de schrijver van deze voorbeschouwing lik op stuk geven?

Niki Terpstra maakt deze week zijn rentree – foto: Cor Vos


Sprinters

De Vierdaagse van Duinkerke is traditioneel ook een sprinterskoers en dus staan we even stil bij de aanwezige snelheidsduivels. Alhoewel, heeft dit eigenlijk wel zin? Met Dylan Groenewegen staat namelijk ’s werelds beste sprinter aan het vertrek. De kopman van Jumbo-Visma is in volle voorbereiding op de Tour de France, maar zelfs een Groenewegen op tachtig procent moet hier kunnen winnen.

Hoeveel etappes gaat Dylan Groenewegen winnen? – foto: Cor Vos

De Amsterdammer zal moeten opboksen tegen de inmiddels 36-jarige Greipel. De Duitser is een topsprinter, maar dat is tegenwoordig alleen nog maar op papier. De grootste concurrent is wellicht Marc Sarreau, die Groupama-FDJ aan overwinningen moet helpen. De Fransman won dit seizoen al drie wedstrijden op eigen bodem, waardoor hij ook leider is in de Coupe de France. Maar kan hij ook Groenewegen vloeren?

Met Coquard, Venturini, Christophe Laporte (die ook voor een klassement kan gaan) en Rudy Barbier zijn er nog enkele Franse kandidaten. Maar er zijn ook niet-Franse sprinters met Eduard Michael Grosu, Timothy Dupont, Mihkel Raïm, Kenny Dehaes, Mikel Aristi, de jonge Stan Dewulf en Roy Jans. Overigens kan Arkéa-Samsic ook de beloftevolle Nederlander Bram Welten uitspelen.

Favorieten volgens WielerFlits 
**** Jens Keukeleire
*** Anthony Turgis, Clément Venturini
** Frederik Backaert, Bryan Coquard, Mauro Finetto
* Oscar Riesebeek, Christophe Laporte, Patrick Müller, Mike Teunissen

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

Arm- en beenstukken zijn niet nodig, aangezien de gemiddelde temperatuur zal schommelen rond de vijftien graden Celsius. Bovendien is de kans op neerslag miniem, al lijkt het op zondag wel te gaan regenen. Eurosport 1 komt dagelijks met een ruime samenvatting van de Vierdaagse van Duinkerke. De sportzender schakelt in om 17.30 uur, direct na de Giro d’Italia.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.