Voorbeschouwing: Volta ao Algarve 2015
Foto: Sirotti
woensdag 18 februari 2015 om 08:00

Voorbeschouwing: Volta ao Algarve 2015

In februari zoeken de renners traditioneel zonnige oorden op. Komende week staan er maar liefst vier rittenkoersen op het programma. Zuid-Portugal is gastheer van de Volta ao Algarve (2.1). Wat mogen we van deze wedstrijd verwachten? WielerFlits neemt het parcours en de startlijst onder de loep.

Historie
De eerste twee edities van de Ronde van de Algarve werden in 1960 en 1961 verreden. Na een onderbreking van veertien jaar vindt de rittenkoers sinds 1977 weer jaarlijks plaats. Met name de laatste jaren is de wedstrijd onder toprenners in trek als opwarmrondje. Alberto Contador (2009 en 2010) en Tony Martin (2011 en 2013) wisten er tweemaal te winnen.

Vorig jaar ging de eindzege naar Michal Kwiatkowski. Hij veroverde op de tweede dag met een ritzege in Monchique de leiderstrui. De dag erop zou hij ook de tijdrit winnen. In het eindklassement bleef hij Alberto Contador en Rui Costa voor.

Laatste vijf eindwinnaars
2010: flag-es Alberto Contador
2011: flag-de Tony Martin
2012: flag-au Richie Porte
2013: flag-de Tony Martin
2014: flag-pl Michał Kwiatkowski

Parcours
De Ronde van de Algarve staat op de kalender van woensdag 18 tot zondag 22 februari. Renners die hier rijden, kunnen rekenen op de nodige klimkilometers. De etappes in Zuid-Portugal zijn doorgaans lang en heuvelachtig. Er zijn twee aankomsten na een korte klim en twee etappes voor sprinters. Op de derde dag staat er een tijdrit op het programma. Deze gaat eveneens over een heuvelachtig parcours.

18/02/2015 – Etappe 1: Lagos – Albufeira (166,7 km)

Volta ao Algarve 2015 etappe 1
Er wordt begonnen met een etappe die geschikt is voor de sprinters. Zoals gemeld is het in Portugal geen dag vlak, maar in vergelijking met de andere etappes valt op de openingsdag het aantal klimkilometers nog mee. Onderweg staat er een beklimming van derde categorie op het programma, maar de top ligt op meer dan vijftig kilometer van de aankomstlijn.

19/02/2015 – Etappe 2: Lagoa – Monchique (197,2 km)

Volta ao Algarve 2015 etappe 2
Op de tweede dag moet er stevig geklommen worden. Het zwaartepunt ligt in de slotfase. In de finale volgt er een korte maar steile klim, waarna het in dalende lijn richting de finish gaat. De favorieten voor de eindzege zullen zich hier moeten laten zien. Vorig jaar legde Michal Kwiatkowski hier de basis voor zijn eindoverwinning.

20/02/2015 – Etappe 3: Vila do Bispo – Cabo de São Vicente (19 km)

Volta ao Algarve 2015 etappe 3
Tijdens de rit tegen de klok zal het klassement opnieuw herschikt worden. In de negentien kilometer lange individuele tijdrit moeten er 155 hoogtemeters overwonnen worden. Vanuit Vila do Bispo gaat het eerst in zuidelijke richting, waarna het tweede gedeelte langs de kust verreden gaat worden. De laatste vijf kilometer gaan in licht stijgende lijn.

21/02/2015 – Etappe 4: Tavira – Malhão (218 km)

Volta ao Algarve 2015 etappe 4
Een dag voor het einde volgt de langste rit van deze etappekoers. De renners zitten meer dan 215 kilometer in het zadel. In de slotfase volgt een aankomst bergop. Vorig jaar maakte de Alto do Malhão ook deel uit van het parcours. Toen ging de overwinning naar Alberto Contador.

22/02/2015 – Etappe 5: Almodôvar – Vilamoura (184,3 km)

Volta ao Algarve 2015 etappe 5
Op de slotdag liggen er opnieuw kansen voor sprinters. In het eerste gedeelte moet er nog aardig wat geklommen worden, maar de tweede helft van de rit richting Vilamoura is relatief vlak.

Favorieten
Met Oman en de Ruta del Sol is er de nodige concurrentie, maar desondanks kan de organisatie dit jaar rekenen op een aardig deelnemersveld. Op de startlijst prijken acht WorldTour-ploegen. Met Tony Martin, Richie Porte, wereldkampioen Michal Kwiatkowski en Hugo Sabido staan er vier oud-winnaars aan de start.

Uiteraard zijn er de nodige Portugese renners die in deze thuiswedstrijd acte de présence geven. De meest bekende zijn Tiago Machado (Katusha) en André Cardoso (Cannondale-Garmin). Oud-wereldkampioen Rui Costa en zijn ploeggenoot Nelson Oliveira ontbreken. Zij rijden deze week met Lampre-Merida in Oman.

Richie Porte
Richie Porte is komende week de te kloppen man. De kopman van Sky won hier al eens in 2012. Vorige maand in de Tour Down Under toonde hij met een tweede plaats in het eindklassement al aan dat hij dit seizoen al vroeg in vorm is.

Etixx-Quick-Step brengt twee oud-winnaars aan de start. Michal Kwiatkowski reed in Argentinië tijdens de Tour de San Luis zijn eerste wedstrijdkilometers, zonder opmerkelijke resultaten. Tony Martin was al actief in de Dubai Tour, waar hij vooral in dienst reed van de ploeg.

Ruben Fernandez
Movistar komt ondanks het drukke programma met een sterke selectie naar Portugal. De talentvolle Rubén Fernández is een renner die hoge ogen kan gooien. De 23-jarige Spanjaard werd vorige maand nog knap vijfde in de Tour Down Under. Vorig jaar eindigde hij in de Algarve op een zesde plaats. Met tijdrijders Adriano Malori en Jonathan Castroviejo beschikt de Spaanse formatie bovendien over meerdere troeven om hoog te scoren in het eindklassement.

Cannondale-Garmin komt met Davide Formolo naar de Algarve. De 22-jarige Italiaan staat te boek als een groot talent. Kopman bij de Amerikaanse formatie is de Portugees Cardoso. Bij Astana mag Luis León Sánchez tijdens kleinere etappekoersen als deze voor eigen kansen gaan. Daarnaast beschikt de ploeg over Rein Taaramäe (zaterdag nog winnaar in Murcia) en oudgediende Michele Scarponi. Lotto Soudal heeft Tony Gallopin als klassementsman. De Fransman werd eerder deze maand nog tweede in de Ster van Bessèges.

Met LottoNL-Jumbo en Roompot staan er twee Nederlandse ploegen aan de start. LottoNL-Jumbo neemt Robert Gesink mee naar Portugal, maar de Achterhoeker heeft al aangegeven niet te starten met ambities voor het klassement. De Duitser Paul Martens is één van de renners met een vrije rol. Hoewel dagsucces het doel is, zou hij ook een goed klassement kunnen rijden. Roompot start met een jonge vrijbuitersploeg, waarvan sprinter Raymond Kreder zou kunnen verrassen.

Sprinters

André Greipel
Doordat er ook twee kansen voor sprinters in het etappeschema opgenomen zijn, staan er de nodige renners met een sterk eindschot op de startlijst. Lotto Soudal komt met André Greipel naar Portugal. Daarnaast beschikt het onder meer over Belgisch kampioen Jens Debusschere en Jürgen Roelandts. Etixx-Quick Step stelt Gianni Meersman op. LottoNLJumbo rekent naast de eerder genoemde Martens op Robert Wagner en nieuwkomer Tom Van Asbroeck. Sky heeft Ben Swift in de gelederen. Wanty-Groupe Gobert start met Roy Jans. Toch is het niveau minder dan bij de laatste editie, toen onder meer Mark Cavendish, Sacha Modolo, Bryan Coquard, Arnaud Démare en Juan José Lobato aan de start stonden. Zij ontbreken dit jaar.

Bonificaties
In vier van de vijf etappes (uitgezonderd de tijdrit) zijn bonificatieseconden te verdienen. In de tussensprint krijgen de eerste drie renners 3, 2 en 1 tel(len). Bij de aankomst zijn er respectievelijk 10, 6 en 4 seconden te verdienen.
Wedstrijdreglement

Het weer
De komende week vinden de renners in de Algarve omstandigheden voor een aangename wielerkoers. Op de eerste dag vallen er misschien nog wat druppels, maar daarna is het droog. De temperatuur is rond de zestien graden. De wind komt meestal uit het noorden en is met windkracht 4 á 5 vrij stevig.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Richie Porte
*** Michal Kwiatkowski, Tony Martin
** Rubén Fernández, Tony Gallopin, Tiago Machado
* André Cardoso, Davide Formolo, Luis León Sánchez, Rein Taaramäe

Website Volta ao Algarve 2015
Deelnemerslijst Volta ao Algarve 2015

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.