Voorbeschouwing: Volta Ciclista a Catalunya 2010
zondag 21 maart 2010 om 21:58

Voorbeschouwing: Volta Ciclista a Catalunya 2010

Morgen start met de Volta Ciclista a Catalunya de tweede ProTour-wedstrijd van het seizoen, en de vijfde wedstrijd die meetelt voor de World Ranking. Een jubileumeditie voor de Spaanse rittenkoers, want het is de 90ste keer dat hij verreden wordt. WielerFlits blikt voor u terug én vooruit.

Historie
De negentigste editie dus voor de Volta Ciclista a Catalunya. De eerste maal dat de wedstrijd op het programma stond was in 1911, met de Spanjaard Masdeu als eindwinnaar. Langzaamaan groeide de ronde uit tot een vaste waarde in de wielerwereld. Grote namen als Jacques Anquetil (1967), Eddy Merckx (1968), Luis Ocaña (1971 en 1973), Felice Gimondi (1972), Bernard Thévenet (1974), Freddy Maertens (1977), Francesco Moser (1978), Sean Kelly (1984), Miguel Indurain (1988, 1991 en 1992) en Laurent Jalabert (1995) prijken op de erelijst. Eénmaal was een Nederlander de beste: Arie den Hartog in 1966.

Vorig jaar was toenmalig Spaans kampioen Alejandro Valverde eindlaureaat. De Spanjaard van Caisse d’Epargne legde de basis voor zijn eindzege in de proloog, waar hij met een achterstand van één seconde op Thor Hushovd als tweede eindigde. Direct in rit één nam Valverde de leiderstrui over van de Noor, om in de tweede rit, een bergetappe, ook nog een etappezege mee te pakken. Nadien kwam zijn leiderspositie niet meer in gevaar. In het eindklassement had hij een voorsprong van vijftien seconden op de Ier Daniel Martin en 22 tellen op zijn landgenoot Haimar Zubeldia. De ritten werden gewonnen door respectievelijk Thor Hushovd, Matti Breschel, Alejandro Valverde, Julian Sanchez, Nikolai Trussov, nogmaals Thor Hushovd en Gregory Henderson.

Deelnemers
Er doen dit jaar 22 ploegen met elk 8 renners mee aan de Volta Ciclista a Catalunya. Onder die deelnemers géén Alejandro Valverde, aangezien zijn ploeg Caisse d’Epargne hem vanwege de recente uitspraak van het CAS omtrent zijn schorsing in Italië, uiteindelijk buiten de selectie heeft gehouden. In totaal staan er zes Nederlanders aan het vertrek: Stef Clement, Laurens ten Dam, Koos Moerenhout, Pieter Weening (allen Rabobank), Michel Kreder (Garmin) en Addy Engels (Quick Step).

Volledige deelnemerslijst (PDF)

Parcours
Proloog: Lloret de Mar-Lloret de Mar (3,6 km) ITT
De Ronde van Catalonië 2010 wordt op gang geschoten met een 3,6 kilometer lange proloog. In het begin daarvan moet een licht oplopend heuveltje van 60 meter boven zeeniveau overwonnen worden, terwijl de tweede helft volledig vlak is.

*** Tony Martin
** Luis Leon Sanchez, Roman Kreuziger
* David Zabriskie, Luke Roberts, Xavier Tondo

Tenue

Etappe 1: Salt-Banyoles (183 km)
In het begin van de eerste rit in lijn staat er met de Alt es Angels (480m) een klim van eerste categorie op het programma, om vervolgens af te dalen naar bijna zeeniveau en uiteindelijk te finishen op 170 meter boven zeeniveau. Geen biljartlaken dus, maar desondanks is de kans op een massasprint aanzienlijk. Wel moet opgemerkt worden dat er maar weinig sprinters aanwezig zijn, dus de vraag is welke ploeg er echt achter de vluchters aan gaat jagen.

*** Mark Cavendish
** Juan José Haedo, Manuel Cardoso
* Nicolas Roche, Jacopo Guarnieri, Angelo Furlan

Tenue

Etappe 2: La Vall d’en Bas-La Seu d’Urgell (186 km)
Etappe 2 voert al door het middengebergte, en is wellicht de zwaarste rit van de ronde. Een echte scherprechter is er niet in het parcours opgenomen, maar de opeenvolging van klimmetjes – waarvan de Alto de la Josa del Cadi met 1620 meter meteen het dak van de ronde is – zal zeker voor schiftingen zorgen. De finishlijn is echter na een lange afdaling getrokken, waardoor grote verschillen waarschijnlijk nog niet zullen ontstaan. Een uitgelezen kans voor goed klimmende aanvallers of goed sprintende klimmers.

*** Luis Leon Sanchez
** Sandy Casar, Rein Taaramae
* Cyril Dessel, Xavier Tondo, Pieter Weening

Tenue

Etappe 3: Oliana-Ascó (210 km)
De derde rit in lijn begint ruim gezien met een 140 kilometer lange afdaling. In de laatste vijftig kilometer moeten er twee steile heuvels van 2de categorie overwonnen worden, en dit zal de pure sprinters wellicht de das om doen. Een etappe dus voor sprinters die een heuvel goed kunnen verteren, of gooien de favorieten toch de knuppel in het hoenderhok?

*** Nicolas Roche
** Manuel Vazquez, Manuel Cardoso
* Samuel Dumoulin, Daniele Pietropolli, Luis Leon Sanchez

Tenue

Etappe 4: Ascó-Cabacés (181 km)
De vierde rit lijkt enigszins op rit nummer 2: veel opeenvolgende klimmetjes in het middengebergte. De bergen zijn tijdens deze etappe een stuk minder hoog, maar het interessante is dat de finish vandaag oploopt. Ideaal dus voor de ‘punchers’, al moeten die natuurlijk wel de opeenvolging aan klimmetjes goed doorstaan hebben.

*** Joaquin Rodriguez
** Luis Leon Sanchez, Rein Taaramae
* Roman Kreuziger, Kanstantsin Sivtsov, Jens Voigt

Tenue

Etappe 5: El Vendrell-Barcelona (162 km)
De eerste helft van deze etappe bestaat uit enkele klimmen met als hoogste punt 600 meter boven zeeniveau. Vervolgens wordt er door een vallei gereden, om in de slotfase driemaal een plaatselijke ronde met daarin een klimmetje van 3de categorie te overwinnen. Waarschijnlijk houden de klassementsrenners zich rustig, maar het kan zomaar zijn dat één van de toppers hier zijn kans ruikt.

*** Nicolas Roche
** Manuel Cardoso, Manuele Mori
* Manuel Vazquez, Gustavo César, Pavel Brutt

Tenue

Etappe 6: Esportparc-Circuit de Catalunya
Een etappe voor de sprinters. De weinige heuvels in het begin van de rit zullen de rappe mannen geen schrik aanjagen, en de rondes over het Formule 1-circuit van Montmélo zijn uiteraard biljartvlak. Verschuivingen in de top van het klassement zullen er niet meer ontstaan, al mag dat met de afgelopen Tirreno-Adriatico in het achterhoofd wellicht niet meer gezegd worden.

*** Juan José Haedo
** Mark Cavendish, Jacopo Guarnieri
* Robert Förster, Manuel Cardoso, Angelo Furlan

Tenue

Favorieten
Door het ontbreken van echt hooggebergte is het parcours van deze Volta Ciclista a Catalunya spek voor de bek van Luis Leon Sanchez. De Spanjaard, huidige leider in de World Ranking, was al derde in Parijs-Nice, maar vindt hier een parcours dat nog beter bij zijn mogelijkheden past én stuit niet op ploegmaat Alejandro Valverde en Alberto Contador. Mocht Sanchez falen, dan heeft Caisse d’Epargne ook nog de beschikking over zijn landgenoot David Arroyo.

De grootste uitdager van Sanchez lijkt Roman Kreuziger te zijn. Voor de Tsjech van Liquigas bleek Parijs-Nice net iets te zwaar (vierde in de eindstand), maar net als voor Sanchez geldt dat het parcours van de Ronde van Catalonië beter geschikt is voor hem. Voor Liquigas doet ook ene Ivan Basso mee, maar voor hem lijkt het parcours dan weer niet selectief genoeg. Datzelfde geldt voor de troeven van het Amerikaanse Team RadioShack: Levi Leipheimer, Janez Brajkovic, Yaroslav Popovych en Andreas Klöden. Daarnaast stelden de eerste drie ook nog eens zwaar teleur in Parijs-Nice, waardoor Klöden waarschijnlijk de vooruitgeschoven man van de ploeg zal zijn.

In Parijs-Nice gaf Nicolas Roche wél blijk van topvorm. De Ier heeft een ijzersterke sprint en kan ook een stukje klimmen. Het parcours van deze Volta Ciclista a Catalunya lijkt dan ook geschikt voor hem, al zou het kunnen dat de tweede etappe net iets te veel van het goede is. Mocht dat zo zijn, dan hebben ze bij Ag2r ook nog de beschikking over Tadej Valjavec en Alexander Efimkin, die echter beide de nodige explosiviteit missen. De twee andere Franse ploegen aan het vertrek, Francaise des Jeux en Cofidis, kunnen in het klassement ook een rol van betekenis spelen. Eerstgenoemden hebben de Fransman Sandy Casar, steevast bij de eerste 20 in de Tour, als kopman, terwijl Cofidis het doet met Rein Taaramae. De Est reed goed in Parijs-Nice, en is gespecialiseerd in rondes zoals deze, getuige zijn knappe tweede plek in de gelijkaardige Ronde van Romandië vorig jaar (die Kreuziger overigens won).

Dan zijn er nog een hele hoop Spanjaarden die mee willen doen om de zege, te beginnen met Joaquin Rodriguez. Hij is samen met ex-winnaar Vladimir Karpets de troef van Katusha, en toonde zijn goede vorm al in Parijs-Nice. Datzelfde deed Xavier Tondo (Cervélo), en wel met winst in de vijfde etappe. Voor Cervélo doet ook ex-Tourwinnaar Carlos Sastre mee, maar die is nog op zoek naar zijn vorm én heeft liever wat langere klimmen. Bij Andalucia-CajaSur rekenen ze op oudgediende José Angel Gomez Marchante én op de rappe Manuel Vazquez (negende in Murcia), terwijl Xacobeo-Galicia kijkt naar klimmer Ezequiel Mosquera, al is het voor hem waarschijnlijk niet selectief genoeg, en naar ex-winnaar Gustavo César Veloso. Bij Astana is de kwakkelende ex-Tourwinnaar Oscar Pereiro kopman, samen met de Italiaanse klimmer Paolo Tiralongo.

De troef van de Rabobank ploeg in Spanje is Giro-winnaar Denis Menchov. De Rus werd eerder dit jaar al tweede in Murcia, maar net als voor vele andere klassementsrenners geldt ook voor hem dat het parcours waarschijnlijk niet selectief genoeg is. Voor Jens Voigt gaat dat echter niet op. De 38-jarige Duitser van Saxo Bank is geen pure klimmer, maar reed een ijzersterke Parijs-Nice én was de voorgaande jaren in deze tijd altijd in topvorm in het Criterium International. De gebroeders Andy en Fränk Schleck starten ook namens de Deense ploeg, maar hun vorm is nog lang niet top.

Voor de Nederlanders is het vooral hopen op Stef Clement en de jonge maar goed presterende Garmin-coureur Michel Kreder, terwijl de Belgen met name moeten letten op de jonge Jan Bakelants (Omega Pharma-Lotto)

Favorieten volgens WielerFlits.nl
**** Luis Leon Sanchez
*** Roman Kreuziger, Rein Taaramae
** Nicolas Roche, Jens Voigt, Joaquin Rodriguez
* Andreas Klöden, Vladimir Karpets, Xavier Tondo, Denis Menchov

Afbeeldingen: www.voltacatalunya.cat

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.