Voorbeschouwing: Volta Limburg Classic 2015
foto: Marcel Koch
donderdag 2 april 2015 om 14:00

Voorbeschouwing: Volta Limburg Classic 2015

Menig wielerfan kijkt reikhalzend uit naar de Ronde van Vlaanderen. Zaterdag volgt in ons eigen Limburgse heuvelland eerst nog de Volta Limburg Classic (1.1). WielerFlits werpt een blik op deze wedstrijd.

Historie
De Volta Limburg Classic is toe aan haar 42ste editie, al heette het tot 2011 de Hel van het Mergelland. Sinds de eerste editie in 1973 tot en met 1992 maakte de wedstrijd deel uit van de Topcompetitie bij de amateurs. Tot die tijd waren het logischerwijs Nederlanders die de erelijst sierden. Limburger Raymond Meijs won in de jaren negentig vier keer en is daarmee recordhouder.

In de editie van 2014 toonde Belkin-jongeling Moreno Hofland zich de beste. Nadat de Nederlandse WorldTour-formatie in iedere ontsnapping een pion mee had gestuurd, reed op vijftig kilometer voor het einde een zevental weg. Daarbij onder meer Davide Rebellin, Mauro Finetto, Bert-Jan Lindeman en Laurens ten Dam. De laatste was voor Belkin echter niet de juiste man, waardoor de ploeg zich in het peloton op kop zette voor Hofland. In de laatste tien kilometers werd het zevental gegrepen en ook alle andere aanvalspogingen teniet gedaan. Finetto leek – toen hij als eerste uit de bocht draaide – over de beste papieren voor de winst te beschikken, maar Hofland remonteerde de Italiaan vliegensvlug en mocht zo de bloemen meenemen naar Roosendaal.

Moreno Hofland wint Volta Limburg Classic 2014

Foto: Marcel Koch

Laatste vijf winnaars:
2010: flag-fr Yann Huguet
2011: flag-nl Pim Ligthart
2012: flag-ru Pavel Brutt
2013: flag-de Rüdiger Selig
2014: flag-nl Moreno Hofland

Parcours
De organisatie van de Volta Limburg Classic hertekende voor dit seizoen de koers. Waar het peloton de laatste jaren drie lussen van zestig kilometer reed voorafgaand aan een paar lokale rondes in Eijsden, zal dat vanaf de huidige editie anders zijn. De koers wil namelijk weer als dé opmaat voor Amstel Gold Race (die vijftien dagen later op de kalender staat) gezien worden.

Foto: voltalimburgclassic.nl

Beklimmingen als de Gulperberg en Camerig keren daarom terug op de route. Ook wordt er een lokale ronde in Eijsden geschrapt, waardoor de laatste klim niet meer op dertig kilometer van de streep ligt. Nu moet het peloton in de laatste twintig kilometers nog vier venijnige hellingen verteren. Met deze aanpassing hoopt men op meer openheid en een groter aantal kanshebbers op de overwinning.

Favorieten
Met LottoNL-Jumbo en BMC staan er twee WorldTour-formaties aan de start. De Nederlandse brigade start met jongens als Wilco Kelderman, Steven Kruijswijk en Bert-Jan Lindeman, maar dat zijn geen afmakers pur sang. Zij zullen ook niet als pelotonvulling meekoersen en moeten daarom de aanval kiezen. Datzelfde geldt voor Stefan Küng van BMC, die zich de afgelopen week in de Driedaagse De Panne-Koksijde nog liet gelden. BMC heeft ook de Belgen Ben Hermans en Dylan Teuns in de gelederen.

Sonny Colbrelli

Sonny Colbrelli, foto: Sirotti

Het parcours lijkt te zwaar voor de pure sprinters. De vraag is of dat ook daadwerkelijk zo is. Sonny Colbrelli is een renner die mee kan doen om de zege. De Italiaan van Bardiani-CSF is niet iemand die je massasprints ziet winnen, maar wanneer het wat zwaarder wordt is hij meestal van de partij. De afgelopen twee jaar finishte hij in Eijsden even zo vaak op de tweede plek. Nu de koers op papier nog zwaarder lijkt te zijn, speelt dat misschien wel in zijn voordeel. De 24-jarige coureur eindigde in Milaan-San Remo nog als achttiende.

PIC527400737

Davide Rebellin, foto: Sirotti

Een andere renner voor wie de hertekening van het parcours niet in het nadeel valt, is good old Davide Rebellin. De inmiddels 43-jarige Italiaan bewees de afgelopen week in Settimana Internazionale Coppi e Bartali dat hij nog prima mee kan. Hij werd vijfde in het eindklassement. Daarnaast kent de voormalig kwelgeest van Michael Boogerd de regio als zijn broekzak, omdat hij de Amstel Gold Race meermaals reed en in 2004 ook won. Daarnaast brengt CCC Sprandi Polkowice met Maciej Paterski (vorige maand nog ritwinnaar in Catalonië) en Grega Bole nog twee kanshebbers mee naar Limburg.

Foto: Rudie Ottens

Mauro Finetto, foto: Rudie Ottens

Een andere oude bekende op dit grondgebied is Mauro Finetto. De Italiaan wist deze wedstrijd in 2009 al eens te winnen en werd vorig jaar nog derde. Finetto is geen rassprinter, maar meer een heuvelrenner die beschikt over een sterk eindschot. Is dat voldoende voor de overwinning? Southeast heeft met Manuel Belletti nog een troefkaart in haar hand. De 29-jarige Italiaan is bezig aan een goed seizoen, met tot op heden drie overwinnignen. Eén daarvan boekte hij in Dwars door Drenthe (foto).

foto: Sirotti

Damiano Cunego, foto: Sirotti

Andere renners die in goede vorm steken en in de gaten moeten worden gehouden, zijn Linus Gerdemann en Damiano Cunego. De Duitser en de Italiaan leken de laatste jaren op hun retour, maar doen het in 2015 bij de kleinere ploegen Cult Energy en Nippo-Vini Fantini naar behoren. Zo moest Cunego in de laatste rit van Settimana Internazionale Coppi e Bartali enkel eindwinnaar Louis Meintjes voor zich dulden en eindigde Gerdemann dit seizoen al vijf keer bij de eerste vijftien in een eendagskoers of zwaardere etappe in een meerdaagse.

Michel Kreder

Michel Kreder, foto: Sirotti

Naast LottoNL-Jumbo staan er nog acht Nederlandse ploegen aan het vertrek. Roompot Oranje Peloton is van die acht de belangrijkste. Net als de geel-zwarte equipe zoekt ook de nieuwe Nederlandse ProContinental-formatie nog naar haar eerste (seizoens)zege. Haar meest vooruitgeschoven pion zal waarschijnlijk Michel Kreder zijn. Gezien zijn ervaring is het iemand om in de gaten te houden, maar ook Reinier Honig mogen we niet uit het oog verliezen. Hij woont in deze streek en kent het parcours op zijn duimpje.

Foto: Marcel Koch

Jetse Bol, foto: Marcel Koch

Tot slot is het uitkijken naar een aantal outsiders. Niet zo zeer renners die je meteen zou verwachten, maar die wel goed in vorm zijn. Zo reed Jasper Ockeloen bijvoorbeeld een prima Ronde van Taiwan (achtste in het eindklassement) en werd hij zestiende in de Ronde van Drenthe. Ook de Belg Dimitri Claeys is in goede doen, gezien zijn eindoverwinning in de Tour de Normandie (2.2) van vorige week. Hij nam daar ook het puntenklassement mee en finishte tijdens de Ster van Zwolle als tweede achter Elmar Reinders. En wat kan het duo MolBol (Wouter & Jetse) voor Join-S|De Rijke ?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Sonny Colbrelli
*** Davide Rebellin, Wilco Kelderman
** Mauro Finetto, Manuel Belletti, Maciej Paterski
* Linus Gerdemann, Damiano Cunego, Stefan Küng, Michel Kreder

Voorlopige deelnemerslijst
Website organisatie

TV
De Limburgse zender L1 zendt de wedstrijd komende zaterdag live uit vanaf 14.45.

Weer
De renners krijgen aankomende zaterdag redelijk goede weersomstandigheden. De extreem harde wind en regen van de voorbije week is verdwenen. In Eijsden schommelt de temperatuur zaterdag tussen de vijf en tien graden Celsius. ’s Middags overheersen wolkenvelden, maar is er af en toe ook ruimte voor zon. Een regenbui kan niet uitgesloten worden. Omdat de wind met windkracht drie uit het zuidwesten waait, zullen we taferelen zoals in Gent-Wevelgem of de eerste etappe van de Driedaagse van de Panne niet snel terug zien in Limburg.

RIDE Magazine
15 Reacties
Sorteer op:
2 april 2015 14:05
Mooie voorbeschouwing, hebben de mensen op wf iets aan een KoersUpdate° tijdens deze wedstrijd?
2 april 2015 14:12
Erg leuke koers! De aanpassing van het parcours lijkt een voordeel te worden. Het zorgt voor een spannende wedstrijd dat verschillende kanten op kan. De onbekende heuvels in Limburg krijgen ook een rol van betekenis. Dylan Teuns kan wel eens hoge ogen gaan gooien.
2 april 2015 14:29
ja daan als ik het kan volgen wel
2 april 2015 16:20
L1 zendt de wedstrijd uit op tv, dat scheelt.
2 april 2015 16:22
Ik hoop en gun Reinier Honig hier de overwinning.
2 april 2015 17:20
Zeker daan, ik heb daar wel wat aan. Kans dat ik hem kan gaan zien is heel klein.
2 april 2015 17:22
Ik verwacht bij Roompot het meest van Lammertink. Die was goed op dreef op Corsica.

Hopelijk geeft het nieuwe parcours een leukere finale en stellen die laatste klimmetje iets voor.
2 april 2015 23:33
Forza Belletti!
3 april 2015 00:15
Met zo'n ploeg moet TLJ toch gewoon de wedstrijd hard maken en met hooguit 20 man overblijven in de laatste heuvelzone, waarvan min 3 man van hun ploeg.
3 april 2015 00:44
Zeker een leuke finale! Met name Mheerelindje en Crindaal zijn vrij pittig, in een rijtje van 6 klimmetjes binnen 16 km.
Ik gok op CCC; Rebellin of Paterski.
3 april 2015 10:23
@ sven

Wat ik me dan wel weer afvraag is; hoe ga je met een team dat (op Markus na) gebaat is bij een zware koers je sprinter in de voorste gelederen naar de streep loodsen? Bij een harde koers komen onder andere Kruijswijk, Kelderman en Lindeman boven drijven, maar dan moet wel alles op z'n plek vallen wil je deze koers met die mannen winnen.
3 april 2015 15:12
@Sebas, Kelderman heeft een aardige sprint na een zware koers hea ;).
3 april 2015 22:40
Zin in !
4 april 2015 12:09
@Sebas Dat klopt, ik denk ook niet dat ze op Markus af moeten stemmen. Gewoon de koers hard maken en zoals daan zegt heeft Kelderman een aardige sprint en misschien een uitval van bv Kruiswijk à la Catalonie.
4 april 2015 12:24
Ik heb deze niet eerder gezien. Ziet er veelbelovend uit. Ik hoop op Kelderman, aub niet Rebellin..!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.