Voorbeschouwing: Vredeskoers U23 2024 – België aast op verrassing met man in vorm Robin Orins
António Morgado maakt een uitstapje naar de beloften - foto: Cor Vos
Youri IJnsen
donderdag 30 mei 2024 om 07:30

Voorbeschouwing: Vredeskoers U23 2024 – België aast op verrassing met man in vorm Robin Orins

Na de Orlen GP van vorige week gaat de UCI Nation’s Cup verder met de tweede – en ook meteen voorlaatste – wedstrijd van het jaar. De Vredeskoers brengt jaarlijks verrassingen met zich mee, al spreekt de erelijst boekdelen. Wie toont zich tussen 30 mei en 2 juni de beste? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Laatste tien winnaars flag-cz Vredeskoers
2023: flag-fr Antoine Huby
2022: flag-be Lennert Van Eetvelt
2021: flag-it Filippo Zana
2020: geen editie vanwege corona
2019: flag-no Andreas Leknessund
2018: flag-si Tadej Pogačar
2017: flag-be Bjorg Lambrecht †
2016: flag-fr David Gaudu
2015: flag-at Gregor Mühlberger
2014: flag-au Samuel Spokes
2013: flag-lv Toms Skujiņš


Vorige editie

Het vaste recept van de Vredeskoers bestaat uit vier dagen. Om de paar jaar start dat met een proloog en dat was in de vorige editie weer eens het geval. Pierre Gautherat – prof bij AG2R Citroën – won de ruim drie kilometer durende ouverture en was ook een dag later in de eerste rit in lijn de snelste in de massasprint. De derde etappe is vaak een bergrit met aankomst aan een stuwmeer, maar die had de organisatie vorig jaar links laten liggen. Toch was er een bergop aankomst, waar de jonge Deen Simon Dalby de beste was in een sprintje met vijf.

De Fransman Antoine Huby nam de leiderstrui over, dankzij een betere een nét iets betere proloog. Het verschil tussen hem en Dalby bedroeg voor de altijd listige, heuvelachtige slotrit slechts een paar honderdsten van een seconden. Onderweg pakte de Fransman echter vier bonificatieseconden en met dat verschil schreef hij de Tsjechische rittenkoers op zijn palmares. De slotrit viel uiteindelijk ten prooi aan Jack Rootkin-Gray. Het was tevens de eerste wedstrijd waarin we een glimp zagen van toptalent Isaac Del Toro. Hij eindigde als tiende in het klassement.

flag-cz Vredeskoers U23 2023, eindklassement
1. flag-fr Antoine Huby in 10u32m02s
2. flag-dk Simon Dalby +4s
3. flag-it Davide De Cassan +18s
4. flag-no Cedrik Bakke Christophersen +23s
5. flag-it Simone Raccagni +26s
12. flag-nl Jardi van der Lee +1m05s
27. flag-be Dylan Vandenstorme +5m39s
Volledige uitslag + verslag laatst etappe


Parcours

Dit jaar heeft de organisatie van de Vredeskoers opnieuw vier ritten in lijn uitgetekend. Door de laatste jaren herkennen we intussen de min of meer vaste finish- en vertrekplaatsen, al heeft de organisaties wel hier en daar wat nieuws bedacht. Toch blijft het concept waarschijnlijk overeind staan: een sprint met een omvangrijke groep, een etappe voor de sterkere sprinters, een bergetappe en een heuvelachtige slotrit. Die laatste is in deze editie minder verraderlijk dan-ie al geweest is en voor de bergetappe keert het stuwmeer van Dlouhé stráně na een jaar weer terug.

Donderdag 30 mei, Etappe 1: Krnov – Opava (123,8 kilometer)
Het is dat het de eerste etappe van dit rondje is, want anders was deze etappe uitermate geschikt voor aanvallers. Dat kan overigens nog steeds, maar de laatste tien kilometer naar Opava is het zo goed als vlak. Dat is spek naar de bek van de sprinters, die hier normaal gesproken voor de zege zullen strijden. In Opava zijn de slotkilometers nog wel ietwat technisch. De rit herbergt 1739 hoogtemeters. Geen onoverkomelijke opgave, maar toch best pittig voor een eerste dag.

Start: flag-cz 13.00 uur
Finish: flag-cz ≠ 16.10 uur

Vrijdag 31 mei, Etappe 2: Uničov – Rýmařov (117,6 kilometer)
Ook de tweede etappe is niet heel erg lang. Via meanderende wegen leidt de organisatie het peloton van de Hlavní náměstí naar Horní náměstí. Er is ook alle reden toe om opgewonden te raken van deze etappe. De rit is korter dan de openingsetappe, meer herbergt 140 hoogtemeters meer. Het venijn zit hem in de staart. Op negen kilometer voor het einde ligt de top van de Tvrdkov, een loper van ruim acht kilometer lang. Ook daarna is het geen meter vlak en lijken avonturiers en klassementsrenners hier om de dagzege te gaan strijden. Wie slaat zijn slag?

Start: flag-cz 13.30 uur
Finish: flag-cz ≠ 16.30 uur

Zaterdag 1 jun, Etappe 3: Bruntál – Dlouhé stráně (99,7 kilometer)
De derde etappe is zoals zo vaak de koninginnenrit in deze Vredeskoers. Vorig jaar besloot de organisatie iets nieuws te doen en de slotklim naar het stuwmeer Dlouhé stráně – waar de grootste energiecentrale van Tsjechië zich bevindt – een keer niet in het parcours op te nemen. Schijnbaar is dat niet bevallen, want ook nu eindigt de derde rit van de Vredeskoers naast het imposante meer op 1354 meter boven zeeniveau. De rit is nog geen honderd kilometer lang, waarbij vooral het laatste deel heel lastig is. Vanaf dan is het eigenlijk geen meter meer vlak.

Start: flag-cz 12.00 uur
Finish: flag-cz ≠ 14.30 uur

Zondag 2 jun, Etappe 4: Šumperk – Jeseník (126,8 kilometer)
Normaal gesproken zijn de ruim 2100 hoogtemeters van de derde etappe genoeg om het verschil in het klassement te maken. Maar het zou niet voor het eerst zijn dat de verschillen in de top van het klassement nog klein zijn. In het verleden is meermaals gebleken dat er dan in de heuvelachtige slotrit nog het een en ander recht te zetten is. Vraag dat maar aan Tadej Pogačar en Andreas Leknessund. Ook nu is de slotrit weer een listige. We kunnen een eeuwenoud wielergezegde weer eens boven halen: je kunt hier het klassement niet winnen, wel verliezen.

Start: flag-cz 10.30 uur
Finish: flag-cz ≠ 13.45 uur


Favorieten

In deze Tsjechische rittenkoers is het vaker voorgekomen dat er ofwel een heel sterk deelnemersveld aan de start stond, ofwel een peloton vol vraagtekens. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit de laatste jaren wel een aantal keer het geval was. Maar nu lijkt op voorhand de eindwinnaar al vast te staan. Er doen namelijk een paar profs mee en dat zijn niet de eerste de besten. 

Topfavoriet Morgado – foto: Cor Vos

Absolute topfavoriet met straatlengtes voorsprong is António Morgado. De 20-jarige Portugees van UAE Emirates breekt in zijn debuutjaar op WorldTour-niveau meteen door. Hij won al twee keer, maar maakte bovenal indruk op de door hem gehate kasseien. Hij werd tweede in Le Samyn en vijfde in de Ronde van Vlaanderen. Maar van origine is hij veel meer een puncheur en op goede dagen klimmer. Twee jaar geleden werd hij in de juniorenuitgave van deze koers nog tweede. Met zijn kwaliteiten is Morgado het aan zijn stand verplicht om te winnen, zeker met sterke pionnen als Gonçalo Tavares en Alexandre Montez rond zich. Het moet heel raar lopen wil dat niet lukken.

Ook de nummer twee van vorig jaar is er opnieuw bij, Simon Dalby. De kleine, 21-jarige Deen heeft zijn profcontract bij Uno-X voor de komende jaren reeds binnen en reed dit jaar al een behoorlijk aantal wedstrijden met de hoofdtak van de Noorse ploeg mee. Zo werd hij knap negende op de slotklim van de Classic Var, onlangs tweede in de Sundvolden GP en aan het begin van het jaar vijfde in de Tour of Antalya. Dalby laat dus al het hele jaar zien dat zijn ritzege en tweede plek van vorig jaar geen toevalstreffers waren. In de Ronde van de Toekomst werd hij overigens ook nog elfde.

Darren van Bekkum – foto: Cor Vos

Vanwege geringe beschikbaarheid en budgettaire redenen was Nederland afwezig in de Orlen GP van vorige week. De vuurdoop van de nieuwe bondscoach Tom Veelers volgt zodoende in de Vredeskoers U23 2024 van komend weekend. Hij brengt een heel sterke ploeg aan het vertrek, die door de afwezigheid in Polen aast op revanche met onder anderen Darren van Bekkum. De 22-jarige renner van Visma | Lease a Bike U23 was in februari al tweede in de Istrian Spring Trophy, maar onlangs won hij de Ronde de l’Isard in de Pyreneeën. Hij was veruit de beste in de koninginnenrit met aankomst op Plateau de Beille.

Frankrijk is hier eveneens met een absolute topploeg. Voor het klassement hebben ze mogelijk zelfs drie paarden om op te wedden. In de eerste plaats denken we aan Brieuc Rolland, de 20-jarige klimmer van Groupama-FDJ U23. Overigens geen familie-van. De uit Rennes afkomstige coureur werd onlangs al tweede in de Orlen GP en eerder dit jaar vijfde in Luik-Bastenaken-Luik U23 en achtste in de Tour of Rwanda. Maar ook vorig jaar toonde hij zich in zware rittenkoersen als de Alpes Isère Tour (zesde), Giro Next Gen (dertiende) en Giro Valle d’Aosta (achtste).

Alexy Faure-Prost – foto: CyclingMedia Agency

In die laatste koers was Alexy Faure-Prost tweede, terwijl hij vijfde was in de Giro Next Gen. Naderhand won hij ook het Frans kampioenschap op de weg bij de beloften. En dat terwijl hij tot een jaar eerder amper trainde. Het leverde de joviale Fransman meteen een stap naar de WorldTour op, omdat Intermarché-Wanty hem promoveerde vanuit hun eigen opleidingsploeg. Het begin van de 20-jarige Faure-Prost was goed, met een tiende plek in de Tour of Oman. Maar verder had hij het bijzonder lastig. Hij piekte naar deze periode toe, maar wat is hij hier waard?

De Spanjaarden komen ook met een aantal klimmers naar Tsjechië. Denk aan Euskaltel-klimmer Enekoitz Azparren, al heeft hij het dit jaar net als Faure-Prost lastig. Dat is niet te zeggen over Jorge Guitérrez. Hij stapte afgelopen winter over van clubniveau naar Equipo Kern Pharma. Bij het Spaanse ProTeam toont hij dat die stap moeiteloos verteert. De laatste maand was hij twaalfde in de Vuelta a Asturias, achtste in de GP Beiras en zesde in de Alpes Isère Tour. Vorig jaar viel hij ook al op met een dertiende stek in de altijd loodzware Giro Ciclistico Valle d’Aosta.

foto: Jan Brychta/Vredeskoers 2018

Voor het eerst in jaren staat in deze vierdaagse een Colombiaanse selectie aan het vertrek. Voorheen in de Giro Next Gen was het dan alle hens aan dek, omdat niemand wist hoe goed die Colombiaanse klimmertjes nu waren. Dat is nu ook het geval, maar ze houden Diego Pescador beter in de gaten. Hij zal hengelen naar ritwinst bergop nabij het stuwmeer Dlouhé stráně, want de pas 19-jarige Colombiaan is een begenadigd klimmer. Hij werd vorige maand tweede in de Colombiaanse variant van de Ronde van de Toekomst en reed twee keer podium in Italië.

Kazachstan snakt al jaren naar een opvolger van Alexandre Vinokourov. Intussen zijn diens zoons met een paar seizoenen oud genoeg om die rol over te nemen. Zeven jaar geleden won de vervlogen Dinmukhammed Ulysbayev nog een rit in de Vredeskoers, maar toptalenten hebben we er amper gezien. Wellicht kan Ilkhan Dostiyev daar verandering in brengen. De 21-jarige klimmer won vorige week nog een rit in de Orlen GP. Hij werd er ook zevende in het eindklassement. Eerder dit jaar werd hij ook al tweede in een toch best wel sterk bezette Tour of Rwanda. 

Max van der Meulen – foto: Cor Vos

Nederland heeft naast Van Bekkum nog een tweede troef voor het eindklassement in handen. De 20-jarige Max van der Meulen verkaste afgelopen winter vroegtijdig van Team dsm-firmenich Post NL Development naar de opleidingsploeg van Bahrain Victorious. Zijn debuut luisterde hij meteen op met een tweede plek in de GP Slovenia Istria. In de Giro d’Abruzzo werd hij half april tussen de profs nog zeventiende. Dat zijn vorm stijgende is richting deze periode van het seizoen, bleek – opnieuw – in de Ronde de l’Isard. Van der Meulen won er ook een etappe, maar werd uiteindelijk elfde.

Dat de beloftencategorie nog maar even blijft bestaan. Er gaan al jaren stemmen op om de U23-wedstrijden te verwijderen van de kalender, omdat junioren steeds vaker rechtstreeks overstappen naar de profs. Was dat het geval geweest, dan was Oliver Stockwell misschien geen prof meer geweest. De 21-jarige Brit maakte in 2022 enorme stappen als klimmer, maar kreeg daarna af te rekenen met een hardnekkige blessure. In 2023 haalde hij daardoor amper zijn niveau. Maar vorige week was de U23 van Bahrain Victorious plots terug met plek vijf in de Ronde de l’Isard.

Update dinsdag 28 mei 17.00 uur
Max van der Meulen (CTF Victorious) zal niet aan het vertrek staan. Hij is twee dagen op voorhand vervangen door Mike Schuch van Parkhotel Valkenburg. Naast Darren van Bekkum (Visma | Lease a Bike Development) en Tibor Del Grosso (Alpecin-Deceuninck Development) die elders in deze voorbeschouwing staan, maken – naast Schuch – Wessel Mouris (Metec-Solarwatt), Tom Schellekens (Visma | Lease a Bike) en Wouter Toussaint (Wanty-ReUz-Technord) de selectie van bondscoach Veelers compleet.

Outsiders
Als we kijken naar de outsiders, dan verdienen jongens als Ruslan Aliyev (Kazachstan), Magnus Wæhre (Noorwegen), Marco Schrettl (Oostenrijk) en Moritz Kretschy (Duits kampioen U23) zeker een passage. Maar het is vooral uitkijken naar het Italiaanse duo Ludovico Crescioli en met name naar Davide De Cassan (prof bij Polti-Kometa). De 22-jarige klimmer werd hier vorig jaar derde, maar komt dit seizoen in veel wedstrijden te kort. Dan is er ook nog man in vorm Arno Wallenborn (Luxemburg) en het Franse wonderkind Léo Bisiaux. Hij won vorig jaar veel U19-rittenkoersen.

Bisiaux werd begin 2023 wereldkampioen veldrijden U19 – foto: Cor Vos

Tot slot nog een mooi woordje over de lokale held Tomáš Přidal. De 20-jarige Tsjech rijdt een verdienstelijk seizoen tot op heden en zou dat kunnen bekronen met een heel mooi eindresultaat. Zijn 23ste plek van vorig seizoen zal hij meer dan waarschijnlijk kunnen verbeteren deze editie. Een dark horse voor de eindzege is wat veel gezegd, maar Přidal lag na de afmelding van Van der Meulen wel in de weegschaal voor de laatste ster in onze voorbeschouwing. Uiteindelijk besloten we voor Ludovico Crescioli (20 jaar) te gaan, de nummer vier uit de Ronde de l’Isard.

Favorieten volgens WielerFlits
**** António Morgado
*** Simon Dalby, Darren van Bekkum
** Brieuc Rolland, Alexy Faure-Prost, Jorge Guitérrez
* Diego Pescador, Ilkhan Dostiyev, Max van der Meulen, Oliver Stockwell, Ludovico Crescioli

Snelle mannen
Bovenstaande namen zal je vooral zien in de strijd om het eindklassement en in de bergetappe naar Dlouhé stráně. In de overige etappes zijn de sterke sprinters en klassiekertypes aan het woord. Kijk dan vooral – in willekeurige volgorde – uit naar Rasmus Søjberg Pedersen (Deens U23 kampioen), Paul Magnier (de Quick-Step-parel in januari en februari), Noah Hobbs, Tibor Del Grosso, Robin Orins, Andrea Raccagni Noviero, Niklas Behrens, Robert Donaldson, Wessel Mouris, Nicolò Arrighetto, Carlos Alfonso García en de altijd onvoorspelbare Aaron Dockx.

Magnier zijn magie lijkt op – foto: Cor Vos

Website organisatie
Deelnemerslijst (FirstCycling)


Weer en tv

De weergoden zijn de beloften niet goed gezind. Ondanks dat de temperatuur komend weekend in Tsjechië amper onder de 21 graden Celsius komt, trekken er veel regenbuien (sommigen zelfs met onweer) over de route van de Vredeskoers heen. Wel staat er amper wind.

De koers is in Nederland en België helaas niet op beeld te bekijken. Wel kun je de wedstrijd volgen via een livetiming en diverse tickers zullen ongetwijfeld aandacht aan deze mooie rittenkoers besteden. 


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.