Voorbeschouwing: Waalse Pijl 2010
woensdag 21 april 2010 om 07:24

Voorbeschouwing: Waalse Pijl 2010

Woensdag 21 april staat de Waalse Pijl, of Flèche Wallonne, op het programma. In de voorjaarsklassieker over bijna 200 kilometer speelt het slotstuk, de Muur van Huy, altijd de hoofdrol. Ook dit jaar wordt er een spectaculaire strijd op de helling met meer dan 20 procent stijging verwacht. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Dat België het hoogste aantal overwinningen in de koers houdt, zal niemand verbazen. De tweede plaats voor Italië is echter minder verwacht. Met 18 overwinningen laten de Zuid-Europeanen de overige concurrentie ver achter zich. Joop Zoetemelk is de enige Nederlander die er ooit wist te winnen, in 1976. De Muur van Huy is al sinds 1983 het sluitstuk, toen Bernard Hinault met de zege streek. Ook Lance Armstrong wist al eens een editie op zijn naam te schrijven, dat was in 1996.

De winnaar van vorig jaar is met drie overwinningen mederecordhouder. Naast Davide Rebellin waren ook Marcel Kint, Eddy Merckx en Moreno Argentin driemaal de beste. De Italiaan werd later in 2009 echter geschorst voor dopinggebruik tijdens de Olympische Spelen. Desondanks was het mooi wat de oude vos toen liet zien.

Verschillende ontsnappingen waren die dag al op niets uitgelopen, toen het peloton aan de Muur van Huy begon onder leiding van Nicky Sorensen. David le Lay, de man in vorm, ging goed aan maar hield het niet tot de witte streep. Toen hij werd ingehaald door Cadel Evans kwamen Andy Schleck en Davide Rebellin uit de rug van de Australiër. De kleine Italiaan was vervolgens gemakkelijk de snelste.

Parcours
Het peloton rijdt over 198 kilometer van Charleroi naar Huy. Als men daar echter aankomt, ligt de finish nog niet bovenop de Muur. Die wordt wel beklommen, maar vervolgens wordt er nog een flinke ronde gereden met daarin zes hellingen. Honderd kilometer later komt men er voor de tweede keer over, waarna er een kleinere plaatselijke ronde volgt met daarin nog één beklimming. Vervolgens wordt het drieluik beklimmingen van de Muur voltooid en is de sterkste stijger de winnaar van de Flèche Wallonne 2010.

Hellingen
Km 67.0 – Mur de Huy (1e passage) – 1.3 km à 9.3 %
Km 106.0 – Côte de Peu d’Eau – 2.7 km à 3.9 %
Km 112.0 – Côte de Haut-Bois – 1.6 km à 4.8 %
Km 137.0 – Côte de Groynne – 2.0 km à 3.5 %
Km 143.0 – Côte de Bohisseau – 1.3 km à 7.6 %
Km 146.0 – Côte de Bousalle – 1.7 km à 4.9 %
Km 157.0 – Côte d’Ahin – 2.3 km à 6.5 %
Km 168.0 – Mur de Huy (2e passage) – 1.3 à 9.3 %
Km 187.0 – Côte d’Ereffe – 2.1 km à 5.9 %
Km 198.0 – Huy (Mur de Huy) – 1.3 km à 9.3 %

Parcours

Favorieten
De winnaar van vorig jaar is dus absent, maar zijn belangrijkste uitdager van toen zal er wel weer bij zijn. Andy Schleck heeft met Jakob Fuglsang en Frank Schleck twee belangrijke adjudanten meegekregen van Saxo Bank. Ook de man die in 2009 het podium volmaakte mag niet worden uitgevlakt. Damiano Cunego was al zesde in de Amstel Gold Race en kan zomaar in topvorm zijn woensdag.

Samuel Sanchez, de nummer vier van afgelopen editie, laat verstek gaan. Zijn ploeg stuurt Igor Anton, die in de Vuelta a Castilla y León zijn klimtalent weer eens etaleerde. Cadel Evans was vorig jaar vijfde en zal dit keer niet met minder genoegen nemen. Ploeggenoot Karsten Kroon is de joker van BMC. Het Sky-duo Thomas Löfkvist en Simon Gerrans bezette vorig jaar, in andere dienst, plaats zes en zeven. Hun fitheid lijkt voorlopig echter niet toerijkend voor de overwinning.

Ook Alejandro Valverde eindigde in 2009 in de top tien, maar nu zal de Spanjaard daar niet tevreden mee zijn. Caisse d’Epargne brengt ook Luis Leon Sanchez mee. Michael Albasini leek in de Ronde van Baskenland en het Critérium International in vorm te komen, maar in de AGR kon hij geen potten breken. In de ploeg van de nummer negen van vorig jaar zitten ook Maxim Monfort, Tony Martin en de broers Velits.

Quick-Step zal hopen op Carlos Barredo of Dries Devenyns, terwijl Omega Pharma-Lotto een bijzonder sterke selectie afvaardigt. Topfavoriet Philippe Gilbert ziet Jurgen Vandenbroeck, Jean-Christophe Peraud en Dani Moreno naast zich. Bert de Waele toonde zich opvallend goed in de Amstel en zal het speerpunt van Landbouwkrediet zijn. Chris Horner mag het voor RadioShack gaan doen, terwijl Garmin hoopt op Ryder Hesjedal en Ag2r kijkt naar Nicholas Roche.

Rabobank rijdt voor Robert Gesink, ondersteund door Paul Martens en Bauke Mollema. Roman Kreuziger en Vincenzo Nibali voeren het Italiaanse Liquigas aan, terwijl Astana niet alleen Maxim Iglinsky, maar ook Alberto Contador mee brengt. Katusha moet niet uitgevlakt worden, al is het de vraag hoe fit Kim Kirchen, de winnaar van 2008, is. Met Serguei Ivanov, Joaquim Rodriguez en Alexander Kolobnev zijn er echter genoeg andere troeven aanwezig.

Startlijst

Favorieten van WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Phillipe Gilbert, Cadel Evans
** Andy Schleck, Fränk Schleck, Alberto Contador
* Ryder Hesjedal, Robert Gesink, Joaquim Rodriguez, Damiano Cunego

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.