Voorbeschouwing: Waalse Pijl 2024 – Temt Tom Pidcock ook de Muur van Hoei?
foto: Cor Vos
woensdag 17 april 2024 om 11:45

Voorbeschouwing: Waalse Pijl 2024 – Temt Tom Pidcock ook de Muur van Hoei?

Drie minuutjes. Veel langer doen de allerbeste klauteraars niet over de Muur van Hoei. Maar o, wat zal het woensdag weer pijn doen tijdens de Waalse Pijl. Ook bij deze wereldtoppers. Ondertussen mag de televisiekijker – net terug van kantoor of stiekem loerend naar een stream – genieten van het gespartel en een schitterende sprint. Of zorgt het gewijzigde parcours voor een ander scenario? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Laatste tien winnaars flag-be Waalse Pijl
2023: flag-si Tadej Pogacar
2022: flag-be Dylan Teuns
2021: flag-fr Julian Alaphilippe
2020: flag-ch Marc Hirschi
2019: flag-fr Julian Alaphilippe
2018: flag-fr Julian Alaphilippe
2017: flag-es Alejandro Valverde
2016: flag-es Alejandro Valverde
2015: flag-es Alejandro Valverde
2014: flag-es Alejandro Valverde


Laatste editie

Uitslag Waalse Pijl 2023
1. flag-si Tadej Pogacar (UAE Emirates)
2. flag-dk Mattias Skjelmose (Trek-Segafredo)
3. flag-es Mikel Landa (Bahrain Victorious)
4. flag-ca Michael Woods (Israel-Premier Tech)
5. flag-it Giulio Ciccone (Trek-Segafredo)


Parcours

Het parcours van de Waalse Pijl heeft een flinke wijziging ondergaan. De Muur van Hoei (1,3 km aan 9,6%) moet deze editie niet drie keer beklommen worden, zoals voorgaande jaren, maar maar liefst vier keer. De Côte de Cherave (1,3 km aan 8,1%) verdwijnt dan weer uit de lokale slotronde.

De aanloop naar het lokale circuit is ook aangepast. Vorig jaar startten de renners nog in Hervé, ditmaal vertrekken ze vanuit Charleroi. Het maakt de eerste negentig kilometer van de koers iets gemakkelijker. We zien in de beginfase slechts één gecategoriseerde helling, de Côte d’Yvoir (2,1 km aan 5,5%), terwijl dit er in 2023 nog twee waren. De Côte de Trasenster (3,3 km aan 4,9%) en Côte des Forges (1,3 km aan 7,8%) zijn uit de route gehaald.

Na een kleine negentig kilometer dient het finalerondje zich aan. Deze moet nu vier keer afgelegd worden, vorig jaar was dit nog drie keer. Wel is het rondje op zichzelf iets gemakkelijker, want ook hier is een helling geschrapt. Terwijl de coureurs een jaar geleden nog over de Côte de Cherave moesten, wachten nu alleen de Côte d’Ereffe (2,1 km aan 5%) en de Muur van Hoei. Er zit een kleine 13 kilometer tussen beide toppen.

De top van de Côte de Cherave lag in het verleden op slechts een kleine zes kilometer van de streep. Toch was het moeilijk – zo niet onmogelijk – om op deze helling al weg te rijden en het uit te zingen tot op de top van de Muur van Hoei. Nu het tussenstuk nog langer is, lijkt deze opdracht nog lastiger, al is de aanloop naar de Muur van Hoei wellicht wel wat voordeliger. Na de Côte de Cherave volgden namelijk altijd brede banen, waar het peloton een enorm tempo kon ontwikkelen. Nu is voor een andere weg gekozen.

Maar zelfs als aanvallers de voet van de Muur van Hoei met voorsprong bereiken, wacht het nog een taaie klus. Vooral tussen 800 en 200 meter van de streep is het bijzonder steil op die klim. De percentages gaan daar zelden onder de 15% en in de binnenbochten is het soms zelfs 20%. Timing is wel cruciaal op de Muur van Hoei, want in de laatste 200 meter vlakt de weg af en kun je terrein goedmaken.

Woensdag 17 april, Waalse Pijl: Charleroi – Huy (198,6 km)
Start: 11.35 uur
Finish: tussen 16.10 en 16.40 uur


Favorieten

Noot: de deelnemerslijst is op het moment van publiceren nog niet compleet. Er kunnen dus nog wijzigingen worden aangebracht.

Het is al vaker voorgekomen dat de winnaar van de Amstel Gold Race ook de Waalse Pijl won. Dit jaar is die kans weer reëel. Tom Pidcock pakte zondag de zege in de Amstel en manoeuvreerde zichzelf daarmee in de favorietenrol voor de Waalse Pijl. De Brit steekt in een uitstekende vorm en hij is, als explosief lichtgewicht, gemaakt voor de Muur van Hoei. Op papier, althans. Kijken we naar de uitslagen van de Waalse Pijl, dan zien we dat Pidcock nog niet verder kwam dan een zesde plaats. Maar dat moet – nu hij in de winning mood is – een stuk beter kunnen.

De Amstel Gold Race zegt niet alles richting de Waalse Pijl. Dylan Teuns eindigde in Zuid-Limburg bijvoorbeeld ‘slechts’ als vijftiende, maar over zijn conditie hoeft hij niet te twijfelen. De Belg beschikte in de Ronde van Vlaanderen en Brabantse Pijl over een paar heel goede benen. Bovendien heeft hij al bewezen dat de Muur van Hoei spek naar zijn bek is. In 2017 was hij al eens derde in de Waalse Pijl en vijf jaar later zegevierde de Belg zelfs. Na een jaartje afwezigheid is hij terug om weer toe te slaan.

Tom Pidcock klopt Benoot (l) en Hirschi (r) in de Amstel – foto: Cor Vos

UAE Emirates heeft ook een oud-winnaar in huis. Dat is niet Tadej Pogacar, de triomfator van twaalf maanden terug. Hij doet dit jaar enkel Luik-Bastenaken-Luik van de Ardennenklassieker. Op wie we dan wel doelen? Marc Hirschi, die de Waalse Pijl won in 2020. De Zwitser lijkt (eindelijk) weer het niveau van dat coronajaar te behalen. Zondag was hij nog tweede in de Amstel Gold Race, net achter Pidcock. Maar wees niet verrast als de rollen woensdag zijn omgedraaid.

Ook Hirschi’s ploeggenoot Juan Ayuso staat aan de start in Charleroi. De Spanjaard viel in de Amstel Gold Race een tikkeltje tegen, maar daar moeten we ook weer niet te veel conclusies aan verbinden. De Amstel is – door het vele draaien en keren – toch echt een wedstrijd op zich. Met zijn sterke punch komt de jongeling van UAE Emirates woensdag wellicht beter voor de dag.

Bovendien bewees Ayuso in de Ronde van het Baskenland nog maar eens zijn klasse. Hij won die WorldTour-rittenkoers immers. Al hoefde hij daarvoor mannen als Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel en Primoz Roglic niet te verslaan, want zoals bekend, vielen de drie topfavorieten letterlijk uit. Evenepoel en Roglic hadden de Waalse Pijl ook op hun programma, maar kunnen door de gevolgen van hun val niet starten in de midweekse heuvelklassieker.

Dylan Teuns op de Keutenberg – foto: Cor Vos

Ayuso greep de macht in de Ronde van het Baskenland op de slotdag. Op weg naar Eibar reed hij op indrukwekkende wijze Mattias Skjelmose uit de leiderstrui. Maar voor de Waalse Pijl heeft de Deen misschien wel weer betere papieren. Skjelmose was vorig jaar namelijk al tweede in de Waalse Pijl. Of eerste der gewone stervelingen, achter Pogacar. Dit jaar presteert de renner van Lidl-Trek weer zeer constant, maar ondanks dat hij al een rit won in Parijs-Nice, zal hij nog hopen op een echte uitschieter. Lukt het op de Muur van Hoei?

Benoît Cosnefroy heeft dit jaar al een grote koers op zijn palmares bij mogen schrijven, de Brabantse Pijl. Na een minder 2022 is de Fransman weer helemaal terug, getuige ook overwinningen in de Tour des Alpes-Maritimes en Paris-Camembert, en een zesde plaats in Strade Bianche. In die laatste koers was Maxim Van Gils derde. De 24-jarige Belg, die vorig jaar als achtste bovenkwam op de Muur van Hoei, is sowieso goed op dreef dit voorjaar. Het is alleen nog wachten op die echt grote overwinning. In de Waalse Pijl kan het zomaar raak zijn.

Skjelmose won dit jaar al in Parijs-Nice – foto: Cor Vos

Er zijn meer Belgen die we in de gaten moeten houden, naast Teuns en Van Gils. Neem Tiesj Benoot, zondag nog derde in de Amstel Gold Race. De Waalse Pijl lijkt niet helemaal op zijn lijf geschreven, want de meest explosieve renner is hij niet. Maar toch. De voorbij twee jaar was Benoot wel gewoon zevende (2023) en elfde (2022) in Hoei. ‘Tussen de mensen’ dus. Mauri Vansevenant reed hier nog nooit bij de eerste twintig, maar na zijn sterke optreden en vierde plaats in de Amstel verdient hij zeker een vermelding. Wie weet schokschoudert hij ook woensdag naar een topklassering.

Aleksandr Vlasov deed nog maar één keer eerder mee aan de Waalse Pijl, in 2022. Hij werd toen meteen derde. Enkel Teuns en Alejandro Valverde – geen schande – bleven hem voor. Bij afwezigheid van Roglic is Vlasov dit jaar weer de man die het moet doen voor BORA-hansgrohe. Afgaande op zijn voorjaar, is hij klaar voor een nieuwe topprestatie op de Muur van Hoei. Driemaal podium in de Challenge Mallorca, derde in de Ronde van Valencia, vijfde in Parijs-Nice, vierde in de Ronde van Catalonië. Over consistentie gesproken!

Ook Vlasov pakte een rit in de ‘Koers naar de zon’ – foto: Cor Vos

De laatste ster gaat naar Michael Woods. Nee, de Canadees is niet bezig aan zijn beste seizoen. En ja, hij is al 37 jaar oud. Maar als iemand gemaakt is voor de Waalse Pijl, is hij het wel. Bij zijn vier laatste deelnames was een zesde plaats zijn slechtste uitslag. Twee keer eindigde hij als vierde en in 2020 was hij derde. Sindsdien staat ook de Strava-KOM op de Muur van Hoei op zijn naam. Afstand: 1,24 km. Gemiddeld stijgingspercentage: 10,0%. Gemiddelde snelheid: 24,4 km/u. Gemiddeld vermogen: 566 watt. Tijd: 3’04. Alstublieft.

Er zijn nog tal van andere renners die we uitgebreid zouden willen bespreken, maar we houden het voor nu bij het noemen van nog wat namen. Let woensdag ook zeker op de volgende coureurs: Paul Lapeira (Decathlon AG2R La Mondiale), Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck), Kévin Vauquelin (Arkéa-B&B Hotels), Santiago Buitrago (Bahrain-Victorious), Tobias Halland Johannessen (Uno-X), Andreas Kron (Lotto Dstny), Stephen Williams (Israel-Premier Tech), Guillaume Martin (Cofidis), Bauke Mollema, Tao Geoghegan Hart (Lidl-Trek), Quentin Pacher, Romain Grégoire, Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Michael Matthews (Jayco AlUla), Ben Healy en Richard Carapaz (EF Education-EasyPost).

Noot: de deelnemerslijst is op het moment van publiceren nog niet compleet. Er kunnen dus nog wijzigingen worden aangebracht.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Tom Pidcock
*** Marc Hirschi, Dylan Teuns
** Mattias Skjelmose, Benoît Cosnefroy, Maxim Van Gils
* Tiesj Benoot, Juan Ayuso, Aleksandr Vlasov, Romain Grégoire

Website organisatie
Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

Het wordt woensdag behoorlijk fris in Wallonië. Acht graden Celsius slechts, voorspelt Weeronline. Bovendien lijkt het ’s middags te gaan regenen. Gelukkig schijnt het zonnetje wel regelmatig, maar van heerlijk koersweer kunnen we moeilijk spreken. De wind (3 Beaufort) komt uit het westen.

De Waalse Pijl is woensdag vanaf 14.30 uur live te zien bij Sporza (op VRT1) en Eurosport 1. Via de online kanalen Eurosport.nl en Discovery+ zijn er vanaf 12.45 uur al beelden. Bekijk alle tv-zenders en uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.