Voorbeschouwing: Wereldbeker baan Cambridge 2019
Roy Eefting - foto: Cor Vos
vrijdag 6 december 2019 om 07:30

Voorbeschouwing: Wereldbeker baan Cambridge 2019

Deze week verkassen de landen- en commerciële teams van Hongkong naar Nieuw-Zeeland, waar de Avantidrome in Cambridge het decor is voor de vierde ronde van de Wereldbeker baanwielrennen. WielerFlits blikt vooruit!

Programma

Vrijdag 6 december
Ploegenachtervolging – mannen (kwalificatie, 1e ronde en finale)
Ploegenachtervolging – vrouwen (kwalificatie, 1e ronde en finale)
Teamsprint – mannen (kwalificatie, 1e ronde en finale)
Teamsprint – vrouwen (kwalificatie, 1e ronde en finale)

Zaterdag 7 december
Keirin – mannen (1e ronde, 2e ronde en finale)
Madison – vrouwen
Omnium – mannen
Scratch – vrouwen (kwalificatie en finale)
Sprint – vrouwen (kwalificatie, 1/16e finale en finale)

Zondag 8 december
Keirin – vrouwen (1e ronde, 2e ronde en finale)
Madison – mannen
Omnium – vrouwen
Scratch – mannen (kwalificatie en finale)
Sprint – mannen (kwalificatie, 1/16e finale en finale)

Volledig programma en tijdschema


Sprint

Keirin
Nee, zoek niet naar de Nederlandse sprinters in Cambridge. Voor hen zit de belangrijkste competitie er namelijk op tot aan het WK baan in Berlijn. De concurrentie ontloopt dus wereldkampioen Matthijs Büchli en Harrie Lavreysen, de winnaar in Minsk. Ook Sébastien Vigier en Callum Saunders, de winnaars van de andere Wereldbekers, zijn er niet bij, dus wie komen er dán in aanmerking voor de winst? Denk dan aan oud-wereldkampioenen Shane Perkins en Mohd Azizulhasni Awang en voormalige vice-wereldkampioenen Edward Dawkins en Yudai Nitta. Awang en Dawkins kunnen hun vaderland bovendien een dienst bewijzen door punten te pakken voor de Spelen. Ook treffen we Matthew Glaetzer aan op de entry list: de Australiër moest zich onlangs laten behandelen aan schildklierkanker en keert in Cambridge terug in de Wereldbeker. Denis Dmitriev en de jonge Rayan Helal zijn andere kanshebbers.

De enige Belgische renster in Cambridge is Nicky Degrendele. Voor de West-Vlaamse, wereldkampioene op de Keirin in 2018, verloopt het seizoen vooralsnog niet voorspoedig sinds haar verdienstelijke vijfde plaats op het EK baan: in de eerste drie Wereldbekers liep ze telkens de tweede ronde mis op haar discipline. Met het olympische jaar 2020 in het vooruitzicht zijn de punten voor een olympisch ticket welkom. In Nieuw-Zeeland ontloopt ze wellicht wereldkampioene Wai Sze Lee, die op de entry list als reserve staat aangemerkt. Hyejin Lee is er wél bij, de Koreaanse won afgelopen weekend nog de Keirin van Hongkong. Ook de Australische Stephanie Morton is voor het eerst deze Wereldbeker van de partij en ook de Russinnen Anastasiia Voinova en Daria Shmeleva nemen hun plaatsje op de startlijst weer in.

flag-nl Nederlandse deelnemers:
flag-be Belgische deelnemers: Nicky Degrendele

Matthew Glaetzer (m) tijdens het WK in Pruszków – foto: Cor Vos

Individuele sprint
De eerste Wereldbekers draaiden steeds uit op een Nederlands feestje met wereldkampioen Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland in de finale. In Minsk kleurde zelfs het hele podium rood-wit-blauw met Matthijs Büchli op de derde plaats. Hun afwezigheid biedt kansen voor de andere landen. Mateusz Rudyk wordt gezien als de mogelijk belangrijkste uitdager van de Nederlandse sprinters en hij was al vaak dichtbij succes in de Wereldbeker. Winnen deed hij echter nog nooit, maar bij absentie van de grote slokoppen van het stel kan daar in Cambridge weleens verandering in komen. Dan moet hij wel afrekenen met de teruggekeerde Matthew Glaetzer en Denis Dmitriev, de wereldkampioenen van 2017 en 2018. Naast Glaetzer heeft Australië ook Nathan Hart aan het vertrek. Gastland Nieuw-Zeeland heeft met Ethan Mitchell en Sam Webster twee ijzers in het vuur. Tomohiro Fukaya was de laatste twee Wereldbekers derde.

Niet alleen de Keirin loopt momenteel niet voorspoedig voor Nicky Degrendele, ook in de individuele sprint moet ze haar draai nog opnieuw vinden. In Glasgow en Hongkong wist de West-Vlaamse zich niet bij de beste 28 rensters te kwalificeren op de 200 meter vliegende start, wat normaal toegang geeft tot de zestiende finales. Ook op de sprint staat achter de naam van Wai Sze Lee een S’je, wat doorgaans betekent dat ze reserve is. De wereldkampioene wist de eerste drie Wereldbekers te winnen en kan met vertrouwen toewerken naar het WK. Wie kunnen we dán verwachten in de strijd om de winst? Nadat ze anderhalve maand geleden de Oceanische sprinttitel opeiste, zien we Stephanie Morton in Cambridge voor het eerst dit seizoen weer in actie in de Wereldbeker. De Australische was de afgelopen drie jaar steeds de vice-wereldkampioene. Andere kanshebsters: Olena Starikova, Anastasiia Voinova en Daria Shmeleva.

flag-nl Nederlandse deelnemers:
flag-be Belgische deelnemers: Nicky Degrendele

Mateusz Rudyk (l) in een duel met Harrie Lavreysen – foto: Cor Vos

Teamsprint
Wat geldt voor de individuele sprint, geldt ook zeker voor de teamsprint. Wereldkampioen Nederland ging steeds met de overwinning lopen, waarbij de belangrijkste uitdagers Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland en Frankrijk steevast onder de duim werden gehouden. Nederland is er nu niet bij, Frankrijk en Groot-Brittannië evenmin op de teamsprint. Tweevoudig wereldkampioen Nieuw-Zeeland staat met nagenoeg het sterkste team aan de start met o.a. Ed Dawkins, Ethan Mitchell en Sam Webster. Zij waren in Hongkong al derde en zijn mogelijk de topfavoriet in eigen land. Ook de Australiërs, de Polen en de Japanners moeten normaal gesproken hoge ogen gooien.

Bij de vrouwen lijkt de teamsprint een strijd op twee fronten te worden. Het commerciële Gazprom-RusVelo (met de Russische toppers Daria Shmeleva en Ekaterina Rogovaya), China (met o.a. Junhong Lin) en Australië (met Stephanie Morton) zijn op papier de belangrijkste gegadigden voor de overwinning. Landen als Polen, Mexico, Oekraïne en Spanje zijn nog volop in de race voor een olympisch startbewijs en zullen vooral punten willen pakken in Cambridge. En dan is er nog gastland Nieuw-Zeeland. Natasha Hansen en Olivia Podmore zullen het thuispubliek zonder twijfel willen animeren met een mooi resultaat.

flag-nl Nederlandse deelnemers:
flag-be Belgische deelnemers:

Wint Ed Dawkins de teamsprint met Nieuw-Zeeland? – foto: Cor Vos


Duur

Madison
Niet alleen de Nederlandse sprinters laten de Wereldbeker van Cambridge links liggen, ook de meeste duursporters zijn er niet bij. Bondscoach Adriaan Helmantel heeft alleen Roy Eefting afgevaardigd om deel te nemen aan het omnium en de scratch. België laat de duurproeven zelfs helemaal aan zich voorbijgaan. Denemarken, Duitsland… Dat zijn meestal de landen die we bovenaan het lijstje favorieten zetten dankzij hun toprenners Lasse Norman Hansen, Roger Kluge en Theo Reinhardt. Zij zijn er in deze fase van de Wereldbeker eveneens niet bij, waardoor de focus met name komt te liggen op gastland Nieuw-Zeeland en Australië, dat aantreedt met Cameron Meyer. De tweevoudige wereldkampioen hoopt komende zomer de olympische koppelkoers te kunnen betwisten. Andere kanshebbers in Cambridge zijn onder meer Ierland (Downey en English), Italië (Lamon en Scartezzini), Polen (Pszczolarski en Staniszewski) en de Verenigde-Staten (Hegyvary en Holloway).

Bij de vrouwen zien we wereldkampioenen Kirsten Wild en Amy Pieters dus opnieuw niet aan het werk, nadat zij ook de Wereldbeker van Hongkong aan zich voorbij lieten gaan. Eerder pakten ze in Minsk de overwinning en in Glasgow de derde plek. Ook België, waar Shari Bossuyt en Lotte Kopecky de afgelopen Wereldbekers samen reden, is er ditmaal niet bij. Daarmee vallen meteen twee toplanden weg in de Madison, waar het nu vooral uitkijken is naar vice-wereldkampioen Australië (met Georgia Baker en Alexandra Manly) en de Verenigde Staten (met Jennifer Valente). Italië is normaal gezien ook een van de kanshebbers, maar sterkhouders Maria Giulia Confalonieri en Letizia Paternoster ontbreken.

flag-nl Nederlandse deelnemers:
flag-be Belgische deelnemers:

Cambridge is voor Cameron Meyer de volgende horde op weg naar Tokio – foto: Cor Vos

Omnium
Roy Eefting is dus de enige duursporter in Cambridge en hij start in de individuele onderdelen omnium en scratch. Op het omnium is een plek bij de eerste tien de uitdaging voor de geboren Harderwijker, die de laatste seizoenen vooral een Aziatisch programma reed. De tweevoudige nationaal kampioen op deze discipline was twee jaar geleden nog vijfde op het WK. De concurrentie bestaat uit onder meer wereldkampioen – én thuisrijder – Campbell Stewart, de winnaar van de Wereldbeker van Hongkong. Roger Kluge reed daar een puike wedstrijd, die werd beloond met de tweede plaats. Ook de Duitser mogen we opnieuw verwachten. Net als op de Madison is het ook op het omnium uitkijken naar Cameron Meyer. De Australiër won nog geen jaar geleden het omnium in de Wereldbeker van Hongkong. Andere mogelijke kanshebbers zijn Christos Volikakis, Raman Tsishkou, Claudio Imhof en Morgan Kneisky.

Door de afwezigheid van Kirsten Wild ontbreekt niet alleen de wereldkampioene Madison, maar ook die op het omnium. De Almelose won in deze wereldbekercyclus al het omnium in Glasgow. Daardoor zullen de ogen in Cambridge vooral gericht zijn op Jennifer Valente en Yumi Kajihara, de winnaressen op deze discipline in Minsk en Hongkong. De Portugese Maria Martens was in Hongkong tweede en is eveneens een renster om in de gaten te houden. Australië treedt aan met Georgia Baker, namens Canada moet Allison Beveridge voor het mooie weer zorgen en de Noorse Anita Stenberg was in Hongkong nog de nummer vijf. Rushlee Buchanan moet de kar trekken voor gastland Nieuw-Zeeland.

flag-nl Nederlandse deelnemers: Roy Eefting
flag-be Belgische deelnemers:

Roy Eefting komt zaterdag in actie op het omnium – foto: Cor Vos

Ploegenachtervolging
Zonder Denemarken en Groot-Brittannië, maar met Italië, Australië en Zwitserland wordt vrijdag gestreden om eremetaal op de ploegenachtervolging. Italië mist alleen Filippo Ganna, maar verschijnt verder in nagenoeg de sterkste formatie aan de start (Liam Bertazzo, Francesco Lamon, Davide Plebani en Michele Scartezzini) en heeft daarmee een streepje voor. Ook Australië, Zwitserland en bijvoorbeeld Rusland staan in sterke opstellingen aan het vertrek. Naast de strijd om de zege speelt ook de jacht op punten voor de Olympische Spelen natuurlijk een belangrijke rol. Nieuw-Zeeland zal voor het thuispubliek graag een hoofdrol willen vertolken.

Bij de vrouwen lijkt de strijd om de winst te gaan tussen Australië, de huidige wereldkampioen, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland, dat effectief met twee teams rondrijdt: de nationale ploeg en het commerciële Subway New Zealand Track Team, dat inderdaad gesponsord wordt door de bekende broodjeszaak. Bij de Verenigde Staten ontbreekt evenwel wereldkampioene tijdrijden Chloé Dygert. Voor Canada, Frankrijk en Zuid-Korea staat de ploegenachtervolging vooral in het teken van punten pakken voor de Olympische Spelen van Tokio. Groot-Brittannië, winnaar op dit onderdeel in Glasgow, ontbreekt in Cambridge.

flag-nl Nederlandse deelnemers:
flag-be Belgische deelnemers:

Italië, kanshebber op de ploegenachtervolging – foto: Cor Vos

Scratch
Na zijn mooie zege in Hongkong is voor vice-wereldkampioen Roy Eefting het doel op de scratch opnieuw meestrijden voor de winst. En waarom zou de 30-jarige sprinter geen tweede overwinning op rij kunnen pakken? Samen met vice-Europees kampioen Christos Volikakis is hij immers de hoogstgeplaatste renner in het startveld! Bovendien missen we een aantal sterke renners, die deze niet-olympische discipline links laten liggen. Andere kanshebbers zijn Ignacio Prado, de vice-wereldkampioen van drie jaar geleden, en Carloalberto Giordani, afgelopen weekend nog vierde in Hongkong. Op snelheid zal Eefting opnieuw moeilijk te kloppen zijn, maar het is altijd uitkijken voor de minder bekende renners die het veld willen dubbelen.

De lijst wedstrijden sluiten we af met de scratch voor vrouwen, waar Kirsten Wild in Minsk de winst pakte. Wild is er in Cambridge niet bij, Karolina Karawiewicz, winnares in Glasgow, evenmin. Anita Stenberg, die de wedstrijd in Hongkong wist te winnen, is wél van de partij, evenals Verena Eberhardt en Maria Martins, die de Noorse op het podium vergezelden. Martina Fidanza voert de wereldranglijst aan na haar twee wereldbekerzeges vorig seizoen. Dit seizoen was ze al derde in Minsk, in Hongkong bleef ze steken op de zevende plaats. Andere kanshebbers zijn Jennifer Valente, die deze Wereldbeker liefst vier onderdelen rijdt, en de Australische Amy Cure.

flag-nl Nederlandse deelnemers: Roy Eefting
flag-be Belgische deelnemers:

Eefting werd in Pruszków vice-wereldkampioen scratch – foto: Cor Vos


Website organisatie
Deelnemerslijst mannen
Deelnemerslijst vrouwen

Livetiming


TV

De Wereldbeker van Cambridge is van vrijdag tot en met zondag te volgen via Eurosport 2 (semi-live) en de Eurosport Player. Wegens het tijdsverschil zijn de wedstrijden in Nederland en België vooral ’s nachts en ’s ochtends te volgen.

vrijdag: 06.00 – 09.10 uur (alleen Eurosport Player)
zaterdag: 06.00 – 09.30 uur (alleen Eurosport Player)
zondag: 04.00 – 08.00 uur (alleen Eurosport Player)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.