Voorbeschouwing: Wereldbeker baan Glasgow 2019
foto: Cor Vos
donderdag 7 november 2019 om 20:00

Voorbeschouwing: Wereldbeker baan Glasgow 2019

Na drie seizoenen keert de Wereldbeker terug naar de Sir Chris Hoy Velodrome in Glasgow. Op die piste was de Nederlandse ploeg vorig jaar tijdens het EK nog de grote winnaar met liefst vijf gouden medailles. Wat zit er ditmaal in het vat voor de Nederlandse en Belgische baanploeg? WielerFlits blikt vooruit!

Programma

Donderdag 7 november
Ploegenachtervolging – mannen (kwalificatie)
Ploegenachtervolging – vrouwen (kwalificatie)

Vrijdag 8 november
Ploegenachtervolging – mannen (1e ronde en finale)
Ploegenachtervolging – vrouwen (1e ronde en finale)
Teamsprint – mannen (kwalificatie, 1e ronde en finale)
Teamsprint – vrouwen (kwalificatie, 1e ronde en finale)

Zaterdag 9 november
Keirin – vrouwen (1e ronde, 2e ronde, finale)
Madison – mannen
Omnium – vrouwen
Scratch – vrouwen (kwalificatie en finale)
Sprint – mannen (kwalificatie, 1/16e finale – finale)

Zondag 10 november
Keirin – mannen (1e ronde, 2e ronde en finale)
Madison – vrouwen
Omnium – mannen
Scratch – mannen (kwalificatie en finale)
Sprint – vrouwen (kwalificatie, 1/16e finale – finale)

Volledig programma en tijdschema


Sprint

Keirin
Harrie Lavreysen verzilverde afgelopen weekend zijn Europese titel op de Keirin door ook op de piste van Minsk te winnen. In Glasgow beperkt de Luyksgestelnaar zich tot de individuele sprint en de teamsprint en zijn wereldkampioen Matthijs Büchli en Jeffrey Hoogland de Nederlanders op de discipline met Japanse roots. Zijn nemen het op tegen onder meer Denis Dmitriev en Koyu Matsui, die naast Lavreysen op het podium stonden, Panamerikaans kampioen Kevin Quintero, Sébastian Vigier (in Minsk winnaar van de B-finale) en Olympisch kampioen Jason Kenny. Oud-wereldkampioen Maximilian Levy was vorig weekend niet fit, maar hoopt zich weer te kunnen tonen, net als landgenoot Stefan Bötticher.

Emma Hinze won vorig weekend de eerste Wereldbeker door al in de voorlaatste ronde de kop te pakken en vervolgens knap stand te houden. Wereldkampioene Wai Sze Lee kwam er niet aan te pas en bolde pas als vijfde over de streep. De Hongkongse zal ongetwijfeld met enige revanchegevoelens aan de start staan in Glasgow. Laurine van Riessen en Nicky Degrendele, de enige vrouwen uit de Lage Landen aan het vertrek, kwamen er in Minsk niet aan te pas en voor hen was de herkansing het eindstation. Net als Lee zijn zij er in Schotland opnieuw bij. Ook Shanne Braspennincx is namens Nederland van de partij. De concurrentie zal komen van Martha Bayona, Mathilde Gros, Katy Marchant en Daria Shmeleva.

flag-nl Nederlandse deelnemers: Matthijs Büchli (BEAT) en Jeffrey Hoogland; Laurine van Riessen (BEAT) en Shanne Braspennincx
flag-be Belgische deelnemers: Nicky Degrendele

Matthijs Büchli – foto: Cor Vos

Sprint
Minsk werd op de individuele sprint een Nederlands feestje met wereldkampioen Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli als top-3. Ook in Glasgow vormen zij op deze discipline de nationale enclave, waardoor een tweede oranje podium op rij tot de mogelijkheden behoort. Hoogland koestert goede herinneringen aan de Chris Hoy Velodrome, want hier veroverde hij vorig jaar de Europese sprinttitel. Zij kruisen in Glasgow de degens met onder anderen de oud-wereldkampioenen Denis Dmitriev, Gregory Baugé en Stefan Bötticher. Andere mannen om rekening mee te houden zijn Mateusz Rudyk en de Britten Ryan Owens en Joseph Truman, die zich voor het Britse thuispubliek willen laten zien.

Op de Keirin greep Wai Sze Lee weliswaar naast de zege, maar op de individuele sprint pakte de Hongkongse wél de volle buit. Over twee heats was ze in de finale de sterkere van Anastasiia Voinova. In de bronzen finale klopte Emma Hinze Mandy Marquardt. Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen reikten tot de kwartfinale en zullen ook in Glasgow opdraven. De 20-jarige Steffie van der Peet is de derde Nederlandse aan de start, namens België is Nicky Degrendele de troefkaart. Naast de eerdergenoemde namen reist met Daria Shmeleva, Olena Starikova, Tianshi Zhong, Pauline Sophie Grabosch, thuisrijdster Katy Marchant en Mathilde Gros nog een hele ris kanshebbers af naar Glasgow.

flag-nl Nederlandse deelnemers: Matthijs Büchli (BEAT), Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen; Laurine van Riessen (BEAT), Shanne Braspennincx en Steffie van der Peet
flag-be Belgische deelnemers: Nicky Degrendele

Nicky Degrendele met bondscoach Peter Pieters – foto: Cor Vos

Teamsprint
Commotie na de kwalificatie op de teamsprint vorig week: de schier onverslaanbare Nederlandse sprinters stonden plots op plaats twee in de uitslag, twee tienden achter de Britten. Daarna zetten zij de scheve situatie weliswaar recht, maar Ryan Owens, Jack Carlin en Jason Kenny hadden toch even de verhoudingen op scherp gezet. Groot-Brittannië trekt met dezelfde opstelling naar Glasgow, net als Nederland, dus een nieuwe clash ligt in het verschiet. Net als in Minsk is ook BEAT weer van de partij; weten Theo Bos, Matthijs Büchli en Roy van den Berg opnieuw de weg naar het podium te vinden? Andere mogelijke kandidaten voor het podium: Frankrijk, Duitsland, Rusland en Australië.

Bij de vrouwen draaide de teamsprint in Minsk uit op een Russisch onderonsje. Ekaterina Rogovaya en Daria Shmeleva (Gazprom-RusVelo) zetten al meteen de toon in de kwalificatie en trokken hun sterke lijn door tot aan de finale, waar ze te sterk waren voor hun landgenotes Natalia Antonova en Ekaterina Gnidenko. In de bronzen finale versloegen Lea Sophie Friedrich en Pauline Sophie Grabosch (Team Erdgas.2012) het Nederlandse koppel Shanne Braspennincx en Kyra Lamberink. Shmeleva zou in Glasgow normaliter aan de zijde zijn verschenen van Anastasiia Voinova, met wie ze al tweemaal wereldkampioene was. Voinova is er echter niet bij in Glasgow door een blessure, die ze opliep bij een val op de Keirin tijdens de Wereldbeker in Minsk. Het is onzeker of er een vervanger voor haar is opgeroepen. Friedrich rijdt dan weer samen met Emma Hinze, waarmee de teams van Minsk aardig door elkaar zijn geschud. De Nederlandse ploeg blijft dezelfde met Braspennincx, Lamberink en ook Steffie van der Peet.

flag-nl Nederlandse deelnemers: Theo Bos, Matthijs Büchli, Roy van den Berg (allen BEAT); Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen, Sam Ligtlee en Nils van ’t Hoenderdaal; Shanne Braspennincx, Kyra Lamberink en Steffie van der Peet
flag-be Belgische deelnemers:

De succesvolle Nederlandse teamsprinters – foto: Cor Vos


Duur

Madison
Nadat Yoeri Havik en Jan-Willem van Schip het thuispubliek op de banken kreeg tijdens het EK, volgde de zesde plaats in Minsk waarmee wederom kostbare punten werden behaald voor de Spelen. Voor Glasgow is dit opnieuw het hoofddoel, ditmaal strijdt Van Schip aan de zijde van Roy Pieters: Pieters reed vorig jaar met Havik nog naar zilver tijdens de Wereldbeker van Cambridge. België treedt aan met Kenny De Ketele en Robbe Ghys. Favorieten voor de winst zijn de Denen Lasse Norman Hansen en Michael Mørkøv: na hun titel tijdens het EK waren ze ook in Minsk de beste. Andere kanshebbers: Maximilian Beyer en Roger Kluge (Duitsland), Leigh Howard en Sam Welsford (Australië), Ethan Hayter en Oliver Wood (Groot-Brittannië), Sebastian Mora en Albert Torres (Spanje), Donavan Grondin en Benjamin Thomas (Frankrijk) en Simone Consonni en Elia Viviani (Italië).

Bij de vrouwen zetten Kirsten Wild en Amy Pieters in Minsk hun regenboogtrui in de verf door Laura Kenny en Emily Nelson (Groot-Brittannië) en Clara Coppini en Marie le Net (Frankrijk) te verslaan. België, waar Jolien D’Hoore ontbrak doordat haar arm na een blessure nog niet voldoende aangesterkt was, werd zevende. Wild en Pieters gaan ook in Glasgow de strijd aan voor de medailles, al zullen ze op Britse grond geen cadeautjes hoeven te verwachten van Katie Archibald en Elinor Barker, die ditmaal de Britse eer verdedigen. Met Amalie Dideriksen en Julie Leth zijn ook de Europese kampioenen erbij. Bij Italië treffen we de jongere zus van Simone Consonni aan, Chiara. Zij vormt een duo met Maria Giulia Confalonieri. Namens België staan opnieuw Shari Bossuyt en Lotte Kopecky aan de start.

flag-nl Nederlandse deelnemers: Roy Pieters en Jan-Willem van Schip; Amy Pieters en Kirsten Wild
flag-be Belgische deelnemers: Kenny De Ketele en Robbe Ghys; Shari Bossuyt en Lotte Kopecky

Amy Pieters (l) en Kirsten Wild – foto: Cor Vos

Omnium
Matthew Walls voerde vorig weekend in Minsk de klassementen aan op het omnium. Op de scratch zette de Brit meteen de toon door de volle buit te pakken, nadien hield hij in de temporace en de puntenkoers stand. In Glasgow is hij niet van de partij, maar met Ethan Hayter, de nummer drie van het WK, hebben de Britten een andere belangrijke troef in handen. Van Schip won vorig weekend de afvalkoers, maar kwam tevens ten val en zou uiteindelijk als zevende eindigen. Ook in Glasgow is hij erbij en normaal gesproken strijdt hij mee om het podium. Namens België staat Lindsay De Vylder aan de start na zijn elfde plek in Minsk. Verder is het uitkijken naar Elia Viviani en Rui Oliveira, de nummers twee en drie van afgelopen week, de oud-wereldkampioenen Benjamin Thomas en Aaron Gate en Sam Welsford.

Wereldkampioene Kirsten Wild bleef in Minsk steken op de zevende plaats op het omnium, waar Jennifer Valente, de nummer drie van het afgelopen WK, met de winst aan de haal ging. De talentvolle Italiaanse Letizia Paternoster eindigde als tweede, voor tweevoudig wereldkampioen Laura Kenny. Wild gaat in Glasgow voor de herkansing, op de baan waar ze vorig jaar nog de Europese titel veroverde. De top-3 van Minsk laat de Wereldbeker in Glasgow links liggen, waardoor we naast Wild ook de Australische oud-wereldkampioene Annette Edmondson, de Belgische Jolien D’Hoore, de Canadese Allison Beveridge en de Deense Amalie Dideriksen in de top van het klassement mogen verwachten.

flag-nl Nederlandse deelnemers: Jan-Willem van Schip; Kirsten Wild
flag-be Belgische deelnemers: Lindsay De Vylder; Jolien D’Hoore

Jan-Willem van Schip – foto: Cor Vos

Ploegenachtervolging
In Minsk stond met name de individuele achtervolging in de schijnwerpers dankzij de wereldrecords van Filippo Ganna. De niet-Olympische discipline staat deze keer niet op het programma, maar de Italiaan zien we in Glasgow alsnog in actie, en wel op de ploegenachtervolging. Kan hij met zijn landgenoten de sterke lijn uit Wit-Rusland doortrekken? Denemarken was in Minsk andermaal onverslaanbaar, nadat ze in Apeldoorn de Europese titel opstreken. Australië, de houder van het wereldrecord, stuurde haar kat naar de opening van de Wereldbeker, maar is er in Glasgow wel weer bij. Kunnen de Aussies de Denen meteen naar de kroon steken? Met Frankrijk, gastland Groot-Brittannië, Huub Wattbike, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten staan er meer landen aan het vertrek die we vooraan kunnen verwachten.

De Amerikaanse vrouwen raasden afgelopen weekend als een wervelwind over de piste van de Minsk Arena. De kwalificatie werd nog afgewerkt in 4:15 (wat al voldoende was om de tegenstand op achterstand te rijden), maar in de eerste ronde en de finale werd het tempo opgeschroefd naar 4:13. Dat volstond voor goud voor wereldkampioene tijdrijden Chloe Dygert en haar drie ploeggenoten. De Verenigde Staten nemen dit weekend gas terug en laten de ploegenachtervolging schieten. In eigen land mag zeker wat van de Britse vrouwen worden verwacht. De belangrijkste concurrentie komt van Duitsland en Italië. Ook Australië mag daarbij worden gerekend: in Minsk afwezig, maar in Glasgow wel van de partij.

flag-nl Nederlandse deelnemers:
flag-be Belgische deelnemers: Kenny De Ketele, Robbe Ghys, Rune Herregodts, Gerben Thijssen en Fabio Van den Bossche; Shari Bossuyt, Gilke Croket, Jolien D’Hoore, Annelies Dom en Lotte Kopecky

Denemarken op de ploegenachtervolging – foto: Cor Vos

Scratch
De scratch is de zevende en laatste discipline op het programma van de tweede Wereldbeker. In Minsk bezorgde Yauheni Karaliok, de wereldkampioen van 2018, zijn landgenoten een mooi succes door Sebastian Mora, Eric Young en Robbe Ghys achter zich te houden over zestig ronden. Karaliok en Ghys zijn er ditmaal niet bij, maar Mora en Young moeten zich normaal gezien opnieuw in de strijd om de winst kunnen mengen. Geen Ghys dus, maar Fabio Van den Bossche namens België. Nederland laat de niet-Olympische scratch opnieuw links liggen, ondanks recente successen van Roy Eefting (vice-wereldkampioen) en Wim Stroetinga (derde op het EK). Andere kanshebbers op de scratch zijn Leigh Howard, Iuri Leitao, thuisrijder Oliver Wood en Mark Downey.

Bij de vrouwen neemt Amy Pieters de honneurs waar namens Nederland op de scratch. Zij zag landgenote Kirsten Wild in Minsk naar de winst rijden voor Martina Fidanza, Jennifer Valente en Emily Nelson. Net als Wild laten ook zij deze discipline links liggen. Shari Bossuyt neemt namens België het stokje van Gilke Croket over, die in Minsk in de achterhoede eindigde. Enkele sterke namen ontbreken weliswaar, maar dat biedt kansen voor onder meer de Litouwse kampioene Olivija Baleišyte, Alžbeta Bačíková, Ana Usabiaga, die tijdens het EK in Apeldoorn net naast het podium greep, en natuurlijk wereldkampioene Elinor Barker, die in eigen land haar regenboogtrui wil laten zien.

flag-nl Nederlandse deelnemers: Amy Pieters
flag-be Belgische deelnemers: Fabio Van den Bossche; Shari Bossuyt

Fabio Van den Bossche – foto: Cor Vos


Website organisatie
Deelnemerslijst mannen
Deelnemerslijst vrouwen

Livetiming


TV

De wedstrijden in Londen zijn het hele weekend rechtstreeks te volgen bij Eurosport. Vrijdag en zaterdag kun je vanaf 19.30 uur op Eurosport 1 en de Eurosport Player terecht voor live baanwielrennen, zondag zijn Eurosport 2 en de Eurosport Player vanaf 15.30 uur de kanalen waarop de koers te zien is. WielerFlits komt elke dag met een Volg Hier.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.