Voorbeschouwing: Wereldbeker baan Hongkong 2019
foto: Cor Vos
vrijdag 29 november 2019 om 07:00

Voorbeschouwing: Wereldbeker baan Hongkong 2019

In Hongkong wordt dit weekeinde de derde manche van de Wereldbeker baanwielrennen gehouden. Op dezelfde locatie vond twee jaar geleden het WK plaats. Ditmaal staan echter geen wereldtitels op het spel, maar zijn wel belangrijke punten voor de Olympische Spelen te verdienen. WielerFlits blikt vooruit!

Programma

Donderdag 28 november
Ploegenachtervolging – mannen (kwalificatie)
Ploegenachtervolging – vrouwen (kwalificatie)

Vrijdag 29 november
Ploegenachtervolging – mannen (1e ronde en finale)
Ploegenachtervolging – vrouwen (1e ronde en finale)
Teamsprint – mannen (kwalificatie, 1e ronde en finale)
Teamsprint – vrouwen (kwalificatie, 1e ronde en finale)

Zaterdag 30 november
Keirin – mannen (1e ronde, 2e ronde en finale)
Madison – vrouwen
Omnium – mannen
Scratch – vrouwen (kwalificatie en finale)
Sprint – vrouwen (kwalificatie, 1/16e finale – finale)

Zondag 1 december
Keirin – vrouwen (1e ronde, 2e ronde en finale)
Madison – mannen
Omnium – vrouwen
Scratch – mannen (kwalificatie en finale)
Sprint – mannen (kwalificatie, 1/16e finale – finale)

Volledig programma en tijdschema


Sprint

Keirin
Nederland reist met een sterke sprintselectie af naar Hongkong om voor het maximaal aantal punten te gaan bij zowel de mannen als de vrouwen. Op de Keirin zien we Europees kampioen Harrie Lavreysen en Matthijs Büchli in actie. De Luyksgestelnaar won dit seizoen al de Wereldbeker van Minsk. Sebastian Vigier, in Glasgow winnaar op de Keirin, houdt momenteel een rustperiode en is er niet bij. De concurrentie moet dan ook vooral worden gezocht bij de oud-wereldkampioenen Max Levy en Mohd Azizulhasni Awang en de regerende Olympische kampioen Jason Kenny. Naast Awang zullen ook de Aziaten als Yudai Nitta, Tomoyuki Kawabata en Jai Angsuthasawit sterk voor de dag willen komen in Hongkong.

Bij de vrouwen vormen Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx het Nederlandse aandeel op de Keirin, terwijl Nicky Degrendele, de wereldkampioene van vorig jaar, de Belgische belangen verdedigt. Braspennincx greep bij het EK baan in Apeldoorn nog nipt naast de podiumplaatsen. In Hongkong is Wai Sze Lee de te kloppen vrouw. De wereldkampioene zou in haar regenboogtrui voor eigen publiek maar wat graag de winst pakken na enigszins tegenvallende optredens in Minsk en Glasgow. Dan zal ze wel moeten afrekenen met Emma Hinze en Katy Marchant, die in de eerste Wereldbekers het laken naar zich toe trokken. Andere kanshebsters zijn Mathilde Gros, Hyejin Lee en Urszula Los.

flag-nl Nederlandse deelnemers: Harrie Lavreysen en Matthijs Büchli; Laurine van Riessen (BEAT) en Shanne Braspennincx
flag-be Belgische deelnemers: Nicky Degrendele

Harrie Lavreysen – foto: Cor Vos

Individuele sprint
Naast Lavreysen, drager van de regenboogtrui, zien we op de individuele sprint ook Europees kampioen Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli in actie. Lavreysen bleef in de eerste twee Wereldbekers ongeslagen, met Hoogland telkens op de tweede plaats, en zij zijn ook nu weer de topfavorieten. De Poolse troef Mateusz Rudyk ontwikkelt zich steeds meer tot belangrijke uitdager van de Nederlanders en is opnieuw een renner om rekening mee te houden op de sprint. Voorts reizen ook voormalige wereldkampioenen Jason Kenny en Stefan Bötticher af naar Hongkong. Frankrijk heeft met nationaal kampioen Rayan Helal een snelle man aan de start. En wat kan Tomohiro Fukaya hier uitrichten na zijn derde plek in Glasgow?

Van Riessen en Braspennincx zien we ook op de sprint aan het werk, net als Steffie van der Peet. Van Riessen was bij de eerste Wereldbekers steeds bij de beste acht, terwijl Braspennincx in Glasgow zesde was. Voor Van der Peet wordt dit haar tweede Wereldbeker sprint uit haar nog prille loopbaan. Degrendele is ook op de sprint de Belgische troef. Meer nog dan op de Keirin is Wai Sze Lee in eigen land de topfavoriet in het sprinttoernooi. De Hongkongse is al meer dan een jaar ongeslagen op deze discipline. Rensters als Emma Hinze, Katy Marchant en Olena Starikova zouden haar echter graag van de troon duwen.

flag-nl Nederlandse deelnemers: Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Matthijs Büchli; Laurine van Riessen (BEAT), Shanne Braspennincx en Steffie van der Peet
flag-be Belgische deelnemers: Nicky Degrendele

Jeffrey Hoogland – foto: Cor Vos

Teamsprint
Nederland wil het toernooi in Hongkong ook gebruiken om zich nog eens te meten met de Nieuw-Zeelandse teamsprinters, die de eerste Wereldbekers links lieten liggen. Dat zij niet te onderschatten zijn, blijkt wel uit de cijfers: vice-Olympisch kampioen tijdens de Olympische Zomerspelen van 2016 en drie wereldtitels uit de laatste zes WK’s. Met Ed Dawkins, Ethan Mitchell en Sam Webster heeft Nieuw-Zeeland alvast haar sterkste renners opgetrommeld. De Britten, in de eerste twee Wereldbekers nog de belangrijkste concurrent van Nederland, staan niet op de teamsprint aan het vertrek. Frankrijk, Duitsland en Polen behoren eveneens tot het kransje kanshebbers voor de podiumplekken.

Ook voor de Nederlandse vrouwen geldt de teamsprint in Hongkong als belangrijke test. In de eerste twee Wereldbekers eindigden ze steeds bij de beste vijf. Gazprom-RusVelo en Rusland pakten elk een overwinning, maar ditmaal ontbreken de kopstukken Daria Shmeleva, Anastasiia Voinova en Ekaterina Rogovaya. Dat biedt perspectief voor Nederland, maar ook bijvoorbeeld China wil de scalp van de Russische vrouwen wel pakken. Met Junhong Lin en Tianshi Zhong hebben ze hun, op papier, sterkste rensters aan de start. Ook de Litouwse vrouwen reden dit seizoen al sterk, net als Duitsland dat aantreedt met Pauline Sophie Grabosch en Emma Hinze.

flag-nl Nederlandse deelnemers: Matthijs Büchli, Harrie Lavreysen, Roy van den Berg en Jeffrey Hoogland; Shanne Braspennincx, Kyra Lamberink en Steffie van der Peet
flag-be Belgische deelnemers:

Roy van den Berg, Matthijs Büchli, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland – foto: Cor Vos


Duur

Madison
Bij de Nederlandse duurrenners ontbreekt Jan-Willem van Schip. De wereldkampioen puntenkoers heeft een rustperiode op dit moment en is er de komende Wereldbekers niet bij. Via de Zesdaagse van Rotterdam en de Wereldbeker van Milton zal hij toewerken naar het WK baan in Berlijn. Yoeri Havik, met wie Van Schip vice-Europees kampioen werd, is wel van de partij en vormt ditmaal een koppel met Roy Pieters. Voor Nederland blijft het scoren van punten op de Madison met het oog op de Spelen in Tokio van groot belang. Er is een grote achterstand weggewerkt, maar plaatsing is nog verre van zeker. Kenny De Ketele koppelde in Minsk en Glasgow met Robbe Ghys, maar doet dat ditmaal met Lindsay De Vylder.

De Nederlandse duurrensters staan er qua punten voor Tokio dermate goed voor dat deelname in Hongkong niet nodig is en na een lang weg- en baanseizoen hebben Amy Pieters en Kirsten Wild nu een rustperiode. Voor de Belgische Shari Bossuyt werd de 79e editie van de Zesdaagse van Gent er eentje om snel te vergeten. Eerst was er de schrik na de harde val van haar vriend Gerben Thijssen, later ging ze ook zelf onderuit op het houtwerk van het Kuipke. Ondanks enkele gekneusde ribben reisde ze naar Hongkong af voor de derde Wereldbeker van het seizoen. Op de deelnemerslijst staat ze ingetekend voor de ploegenachtervolging en de Madison, maar mogelijk neemt Gilke Croket op dat laatste onderdeel haar plaats in.

flag-nl Nederlandse deelnemers: Yoeri Havik en Roy Pieters
flag-be Belgische deelnemers: Kenny De Ketele en Lindsay De Vylder; Shari Bossuyt en Lotte Kopecky

Shari Bossuyt – foto: Cor Vos

Omnium
Naast de Madison krijgt Yoeri Havik ook de kans om zich op het omnium te meten op internationaal niveau. De Vlasman-coureur greep vorig jaar nipt naast het podium tijdens het NK baan en testte zich sindsdien al meermaals in het .1- en .2-circuit. Nationaal kampioen Lindsay De Vylder is opnieuw de Belgische troef op deze discipline. Matthew Walls en Benjamin Thomas, winnaars van de eerste Wereldbekers, zijn er niet bij in Hongkong. Daardoor moet vooral gekeken worden naar wereldkampioen Campbell Stewart en Albert Torres, maar bijvoorbeeld ook naar Roger Kluge, die drie jaar geleden al eens vice-wereldkampioen was op dit onderdeel. Een andere belangrijke naam? Christos Volikakis.

Bij de vrouwen laten de winnaressen van de eerste Wereldbekers (Valente en Wild) verstek gaan, waardoor anderen hun kansen zullen ruiken. Jolien D’Hoore staat namens België aan de start van het omnium. De olympische nummer drie van Rio besloot begin deze maand de Wereldbeker van Minsk op de achtste plaats en kwam, nu anderhalve week geleden, ook in actie tijdens de Zesdaagse van Gent, waar ze tweede eindigde in het vrouwenomnium. De Aziatische kampioene Yumi Kajihara was in Minsk vierde en is er nu ook weer bij. De ervaren Olga Zabelinskaya was zelfs de runner-up achter Kirsten Wild en trekt dus ook in goede vorm naar Hongkong.

flag-nl Nederlandse deelnemers: Yoeri Havik
flag-be Belgische deelnemers: Lindsay De Vylder; Jolien D’Hoore

Yoeri Havik – foto: Cor Vos

Ploegenachtervolging
Zien we binnen afzienbare tijd weer een Nederlandse achtervolgingsploeg acteren in de Wereldbeker? Mogelijk is het zaadje daarvoor reeds geplant met de talentengroep van de KNWU, die dit weekend de nationale titel veroverde. Met Philip Heijnen, Enzo Leijnse, Casper van Uden, Maikel Zijlaard en Vincent Hoppezak wil de bond opbouwen richting de Olympische Spelen van Parijs. Hongkong komt natuurlijk nog te vroeg, maar het is een ontwikkeling om in de gaten te houden! Denemarken begint niet in de sterkste formatie aan de Aziatische Wereldbeker, maar is na twee overwinningen de te kloppen ploeg. Belangrijke uitdagers: Duitsland, Italië, Nieuw-Zeeland en Zwitserland.

De Britse vrouwen pakten voor het thuispubliek in Glasgow het volle pond op de ploegenachtervolging, maar ontbreken in Hongkong op dit onderdeel. Omdat ook de Verenigde Staten (in Minsk winnaar) er niet bij is, biedt dit perspectief voor de Belgische vrouwen die aantreden met hun sterkste selectie: Shari Bossuyt, Gilke Croket, Jolien D’Hoore, Annelies Dom en Lotte Kopecky. Zij zijn immers nog in een felle strijd verwikkeld voor plaatsing voor de Spelen in Tokio. Duitsland, Italië en Nieuw-Zeeland zijn normaal gesproken de belangrijkste teams voor de overwinning, maar ze treden allemaal niet in hun sterkste opstelling aan.

flag-nl Nederlandse deelnemers:
flag-be Belgische deelnemers: Shari Bossuyt, Gilke Croket, Jolien D’Hoore, Annelies Dom en Lotte Kopecky

De Belgische achtervolgingsvrouwen – foto: Cor Vos

Scratch
Roy Eefting start namens Nederland op de scratch. Na het zilver op het afgelopen WK zal hij gebrand zijn om opnieuw de strijd aan te gaan voor het podium. Van Sam Welsford, de huidige wereldkampioen, heeft de Harderwijker alvast geen last. België laat de scratch voor mannen links liggen. Wie zijn er dan wel bij? Onder anderen oud-wereldkampioen Yauheni Karaliok, die in Minsk de beste was. En met Sebastián Mora staat er natuurlijk nog een echte specialist aan het vertrek. De Spanjaard was in Minsk én Glasgow de runner-up. Christos Volikakis is de vice-Europese kampioen van Apeldoorn. Wat kunnen de jongelingen Carloalberto Giordani en Corbin Strong al uitrichten?

Tot slot staat ook de scratch voor vrouwen op het programma, met uit de Lage Landen alleen Gilke Croket aan de start. Ook in Minsk en Glasgow reed ze deze discipline, maar ze kon zich vooralsnog niet mengen in de strijd om de winst. In de UCI-ranking gaat Martina Fidanza aan de leiding. De jonge Italiaanse won vorig seizoen twee Wereldbekers op de scratch en was in Minsk al runner-up achter Kirsten Wild. Wellicht zien we haar opnieuw van voren als zaterdag de scratch van de Wereldbeker van Hongkong wordt verreden. Andere rensters om te volgen zijn o.a. Anastasia Chulkova, Olivija Baleišyte en Ana Usabiaga.

flag-nl Nederlandse deelnemers: Roy Eefting
flag-be Belgische deelnemers: Gilke Croket

Roy Eefting – foto: Cor Vos


Website organisatie
Deelnemerslijst mannen
Deelnemerslijst vrouwen

Livetiming


TV

De Wereldbeker van Hongkong is van vrijdag tot en met zondag rechtstreeks te volgen via Eurosport 2 en de Eurosport Player. Wegens het tijdsverschil zijn de wedstrijden in Nederland en België vooral in de ochtend en het begin van de middag te volgen.

  • vrijdag: 12.30 – 14.15 uur
  • zaterdag: 11.00 – 14.40 uur
  • zondag: 09.00 – 13.00 uur (ES2: 11.30 – 13.00 uur)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.