Voorbeschouwing: Wereldbeker baan Saint-Quentin-en-Yvelines 2018
Jeffrey Hoogland - foto: Tim van Hengel
zondag 21 oktober 2018 om 07:00

Voorbeschouwing: Wereldbeker baan Saint-Quentin-en-Yvelines 2018

Op nog geen dertig kilometer van de Franse hoofdstad Parijs wordt dit weekend het nieuwe baanseizoen afgetrapt met de Wereldbeker baanwielrennen Saint-Quentin-en-Yvelines. De pistiers beginnen de cyclus van 2018 en 2019 namelijk op het Siberische hout van het Vélodrome National in Saint-Quentin-en-Yvelines. Wat kunnen we verwachten? WielerFlits blikt vooruit!

flag-fr Programma WB baanwielrennen, Saint-Quentin-en-Yvelines

Donderdag 18 oktober
Ploegenachtervolging – mannen (kwalificatie)
Ploegenachtervolging – vrouwen (kwalificatie)

Vrijdag 19 oktober
Ploegenachtervolging – mannen (1e ronde, finale)
Ploegenachtervolging – vrouwen (1e ronde, finale)
Puntenkoers – mannen (kwalificatie, finale)
Puntenkoers – vrouwen (kwalificatie, finale)
Teamsprint – mannen (kwalificatie, 1e ronde, finale)
Teamsprint – vrouwen (kwalificatie, 1e ronde, finale)

Zaterdag 20 oktober
Keirin – mannen (1e ronde, 2e ronde, finale)
Koppelkoers – vrouwen (finale)
Omnium – mannen
Scratch – mannen (kwalificatie, finale)
Sprint – vrouwen (kwalificatie, 1/16e finale – finale)

Zondag 21 oktober
Keirin – vrouwen (1e ronde, 2e ronde, finale)
Koppelkoers – mannen (finale)
Omnium – vrouwen
Scratch – vrouwen (kwalificatie, finale)
Sprint – mannen (kwalificatie, 1/16e finale – finale)

Volledige programma en tijdschema


Sprinttoernooi

Keirin
Sam Ligtlee behaalde tijdens het afgelopen EK Baan knap brons op de Kilometer Tijdrit. Onze jonge landgenoot zag uiteindelijk alleen Matthijs Büchli en Joachim Eilers onder zijn tijd duiken. Tijdens de eerste wereldbekerwedstrijd komt hij uit op de Keirin, waar hij onder anderen BEAT’s Theo Bos tegenkomt. Bos wil in Frankrijk vooral zijn vorm testen. Om te winnen zullen ze moeten afrekenen met de winnaar van de vorige Wereldbeker, Andrii Vynokurov. Wereldkampioen Fabián Puerta rijdt niet, nadat hij in augustus door de UCI voorlopig werd geschorst, nadat het middel Boldenona in zijn bloed was gevonden.

Laurine van Riessen is de enige Nederlandse troef bij de vrouwen. Hoewel ze zich onlangs voegde bij BEAT, rijdt ze in Saint-Quentin-en-Yvelines met de KNWU-selectie. Ze treft er onder anderen wereldkampioene Nicky Degrendele uit België, van wie deze week bekend werd dat ze – in navolging van Van Riessen – een overeenkomst heeft getekend met BEAT. Ook Degrendele zal voor de nationale selectie uitkomen, omdat op het moment van inschrijving de overeenkomst met BEAT nog niet was getekend.

Nederlandse deelnemers: flag-nl Sam Ligtlee, Theo Bos (BEAT); Laurine van Riessen

Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen – foto: Tim van Hengel

Sprint
Omdat de KNWU twee startbewijzen toebedeeld heeft gekregen en BEAT ook één, staan er drie Nederlanders aan het vertrek van het koningsnummer van het sprinttoernooi. Namens de KNWU rijden Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen, die tijdens het afgelopen EK respectievelijk goud en brons pakten. Matthijs Büchli komt uit voor BEAT en won vorig seizoen goud tijdens de afsluitende wereldbekerwedstrijd in Minsk. Hij heeft onlangs veel getraind in Japan en wil nu die vorm gaan belonen. Concurrentie komt onder meer van de Australische wereldkampioen Matthew Glaetzer en Jack Carlin uit Groot-Brittannië.

Ook bij de vrouwen zijn er twee Nederlandse startbewijzen, die worden ingevuld door Hetty van de Wouw en Laurine van Riessen. Van Riessen won vorig seizoen het overall-klassement van de Wereldbeker sprint. Wereldkampioene Kristina Vogel is er niet meer bij: de Duitse kwam in juni zwaar ten val tijdens een training en heeft daaraan een dwarslaesie overgehouden.

Nederlandse deelnemers: flag-nl Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen, Matthijs Büchli (BEAT); Hetty van de Wouw, Laurine van Riessen

Teamsprint
Op de teamsprint vormen de Nederlandse mannen de te kloppen ploeg. Zowel op het WK als op het EK pakten onze landgenoten goud. In Saint-Quentin-en-Yvelines wordt de Nederlandse selectie gevormd door Jeffrey Hoogland, Sam Ligtlee en Roy van den Berg, die de teamsprint dus niet rijdt met zijn BEAT-ploeggenoten Matthijs Büchli en Theo Bos. Hij rijdt mee in de trein van de KNWU-selectie, als onderdeel van het kwalificatieproject voor de Olympische Spelen. Tegenstand mag worden verwacht van onder meer gastland Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. Ook Nieuw-Zeeland moet een woordje kunnen meespreken.

Hetty van de Wouw en Laurine van Riessen rijden de teamsprint voor vrouwen. In Milton waren zij vorig jaar al eens tweede in de Wereldbeker. Tijdens het WK in eigen land reden de Nederlandse dames naar het zilver.

Nederlandse deelnemers: flag-nl Roy van den Berg, Jeffrey Hoogland, Sam Ligtlee; Hetty van de Wouw, Laurine van Riessen

Roy van den Berg – foto: Tim van Hengel


Duuronderdelen

Koppelkoers
Stroetinga vormt met Yoeri Havik een bekend koppel in het zesdaagse-circuit, maar heeft in Saint-Quentin-en-Yvelines Jan Willem van Schip aan zijn zijde. Van Schip sloeg het EK over door een druk wegseizoen en is nu weer terug op de baan. Hoe ver geraken de rappe pistier, die normaal gesproken uitkomt voor Vlasman, en de renner van Roompot-Nederlandse Loterij, die bekendstaat om zijn kracht en uithoudingsvermogen? Favorieten in Frankrijk zijn onder meer de Spaanse vice-wereldkampioenen Albert Torres-Sebastian Mora en de Oostenrijkse winnaars van de vorige wereldbeker, Andreas Graf en Andreas Müller.

Bij de vrouwen vormde Kirsten Wild tijdens het afgelopen WK en EK een succesvol koppel met Amy Pieters, met wie ze zilver en brons pakte. Pieters neemt rust vanwege een druk en succesvol najaar op de weg en daarom rijdt de grande dame van de baansport in Frankrijk samen met Nina Kessler.

Nederlandse deelnemers: flag-nl Wim Stroetinga, Jan Willem van Schip; Nina Kessler, Kirsten Wild

Kirsten Wild – foto: Tim van Hengel

Omnium
De koppelkoers is slechts één van de drie onderdelen die Jan Willem van Schip afwerkt in Frankrijk, want ook rijdt hij het omnium en de puntenkoers. Op het omnium is hij de vice-wereldkampioen, nadat hij tijdens het WK in Apeldoorn zilver veroverde ondanks een val in de razendspannende afsluitende puntenkoers. Uiteindelijk moest hij zijn meerdere erkennen in de Pool Szymon Sajnok, die hij ook in Saint-Quentin-en-Yvelines tegenkomt. Ook Simone Consonni staat aan het vertrek, waardoor het complete WK-podium aanwezig is.

Bij de vrouwen zijn alle ogen gericht op Kirsten Wild, die zowel Europees als wereldkampioene is op het omnium. Ze kan er concurrentie verwachten van Amalie Dideriksen, die zilver pakte op het WK.

Nederlandse deelnemers: flag-nl Jan Willem van Schip; Kirsten Wild

Ploegenachtervolging
Aan het onderdeel ploegenachtervolging doet Nederland niet mee, niet bij de mannen en ook niet bij de vrouwen. Wereldkampioen bij de mannen Groot-Brittannië is wél van de partij in Frankrijk. Steven Burke, Edward Clancy, Kian Emadi en Mark Stewart verdedigen de Union Jack in Saint-Quentin-en-Yvelines. Ze kunnen felle tegenstand verwachten van Italië, dat in Glasgow Europees kampioen werd. De Italianen staan aan de start met Liam Bertazzo, Francesco Lamon, Michele Scartezzini en Filippo Ganna, die afgelopen zomer op belangstelling kon rekenen van Sky.

De Amerikaanse vrouwen, die in Apeldoorn de wereldtitel pakten, zijn afwezig tijdens de eerste wereldbekerwedstrijd. Vice-wereldkampioen én Europees kampioen Groot-Brittannië is daardoor het meest in het oog springende land, net als Italië.

Nederlandse deelnemers: flag-nl

Jan Willem van Schip – foto: Tim van Hengel

Puntenkoers
Het derde onderdeel waarop Jan Willem van Schip uitkomt, is de puntenkoers. Tijdens het WK in Apeldoorn behaalde hij zilver op deze discipline. De wereldtitel werd op indrukwekkende wijze gepakt door Cameron Meyer, die al viermaal eerder de regenboogtrui greep op dit onderdeel. Meyer is echter afwezig in Frankrijk, waardoor de ogen gericht zullen zijn op onze landgenoot. Andere namen om in de gaten te houden zijn Mark Stewart, Europees kampioen Wojciech Pszczolarski en Kenny De Ketele uit België.

Nina Kessler rijdt de puntenkoers bij de vrouwen, de discipline waarin Kirsten Wild wereldkampioene is. Andere namen om naar uit te kijken zijn Anita Stenberg, Amalie Dideriksen en Europees kampioene Maria Giulia Confalonieri.

Nederlandse deelnemers: flag-nl Jan Willem van Schip; Nina Kessler

Scratch
Tot slot staat ook de scratch op het programma, het onderdeel waarop Wim Stroetinga een gevaarlijke klant is. Onze landgenoot pakte op dit onderdeel al driemaal eremetaal tijdens WK’s. Tijdens de wereldbekerwedstrijd in Manchester vorig seizoen eindigde hij op de derde plaats. Wereldkampioen op deze discipline is Yauheni Karaliok, die in Apeldoorn te titel veroverde nadat hij een ronde pakte samen met de Australiër Callum Scotson en de Italiaan Michele Scartezzini.

De jonge Mylene de Zoete verdedigt de Nederlandse eer bij de vrouwen op de discipline waarin Kirsten Wild Europees én wereldkampioene is. De Zoete reed een goed beloften-EK en dwong daarmee deze plek op de scratch af. Ze kruist er de degens met onder anderen Rachele Barbieri, de winnares van de afgelopen Wereldbeker.

Nederlandse deelnemers: flag-nl Wim Stroetinga; Mylene de Zoete


Links

Website organisatie
Mannen / vrouwen (deelnemerslijst)

Livetiming


TV

Eurosport doet dagelijks verslag van de wereldbekerwedstrijden in Saint-Quentin-en-Yvelines. Kijk voor de actuele uitzendtijden op eurosport.nl.

RIDE Magazine
4 Reacties
Sorteer op:
17 oktober 2018 16:12
Zijn er nog livestreams van de UCI op Youtube toevallig?
17 oktober 2018 17:38
Ga dit toch ook nog even meepikken na de cross :D
17 oktober 2018 19:22
Edit redactie: Inderdaad, we hebben het aangepast
17 oktober 2018 21:27
Als je die baansprinters buiten ziet is dat toch niet helemaal hun natuurlijke habitat.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.