Voorbeschouwing: Wereldbeker Baanwielrennen in Apeldoorn
foto: Sirotti
zondag 13 november 2016 om 08:00

Voorbeschouwing: Wereldbeker Baanwielrennen in Apeldoorn

Een week na de wereldbekerwedstrijd in Glasgow is aankomend weekend de vernieuwde piste van Omnisport Apeldoorn het decor van de tweede wereldbeker manche in het na-olympisch seizoen. Van vrijdag 11 tot en met zondag 13 november strijden deelnemers uit 40 landen om medailles in verschillende disciplines. Wat mogen we verwachten? WielerFlits blikt vooruit.

De opzet van een wereldbeker is niet elke manche hetzelfde, waardoor de onderdelen die op het programma staan kunnen verschillen. Zo wordt er in Apeldoorn geen individuele achtervolging, waarin Dion Beukeboom de afgelopen weken op zowel het EK als de wereldbeker in Glasgow brons behaalde, verreden.

Programma Wereldbeker Baanwielrennen
Vrijdag 11 november
Teamsprint – Mannen/Vrouwen
Ploegenachtervolging – Mannen (kwalificatie)
Scratch – Mannen
Omnium – Vrouwen

Zaterdag 12 november
Ploegenachtervolging – Mannen (finales)
500 meter tijdrit – Vrouwen
Sprint – Mannen
Keirin – Vrouwen
Puntenkoers – Mannen

Zondag 13 november
Sprint – Mannen
Keirin – Vrouwen
Puntenkoers – Vrouwen
Omnium – Mannen
Koppelkoers – Mannen

Volledige programma en tijdschema

Sprinttoernooi

Het sprinttoernooi gaat zoals gebruikelijk van start met een kwalificatie waarbij de renners met een vliegende start maximaal moeten rijden. Op basis van de uitslag hiervan wordt het exacte programma opgesteld. Vervolgens is het één tegen één. Wie na de drie af te leggen ronden als eerste over de streep komt, gaat door naar de volgende ronde. Vanaf de kwartfinale gaat het om de “best of three” en krijgen de renners in principe twee, maar indien nodig drie kansen om maximaal twee keer van de tegenstander te winnen.

De bondscoach van de Nederlandse sprinters, René Wolff, heeft zijn pupillen na Rio een tijdje vrij gegeven om zich te focussen op het seizoen na de Olympische Spelen. Deze winter zijn er nog geen punten voor de volgende Olympische Spelen (2020) te verdienen, dus wegen in dit seizoen vooral de kampioenschappen zwaar. Mede hierdoor heeft de bondscoach besloten om alleen de Wereldbeker in Apeldoorn, voor het thuispubliek, te rijden met zijn sprintselectie.

Jeffrey Hoogland

Jeffrey Hoogland – Foto: Sirotti

Bij de mannen hebben de Nederlanders met Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg favorieten voor de medailles. Hoogland keert na een lange rustperiode terug, nadat hij op de Olympische Spelen op de individuele sprint en de teamsprint in actie kwam. Na zijn teleurstellende Spelen hoopt de renner uit Nijverdal voor het thuispubliek zijn klasse te laten zien. Van den Berg behaalde de zilveren medaille tijdens het EK en wil op de Wereldbeker opnieuw meedoen voor het podium. Door afwezigheid van Elis Ligtlee, komen Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx in de gelegenheid om hun kwaliteiten te tonen.

Teamsprint
Op de teamsprint strijden de landenploegen tegen elkaar. Bij de mannen wordt gereden met drie renners, bij de vrouwen met twee. In de eerste ronde telt de tijd en in de finales gaat het erom welk land het snelst aan de finish is.

Voor de Olympische Spelen was de teamsprint het onderdeel waar het meeste over te doen was. Op voorhand was er al enige discussie, aangezien Theo Bos relatief laat een plek in de succesvolle springploeg wist te bemachtigen. Nederland stelde met een zesde plek echter teleur. Wellicht weten ze zich in Apeldoorn te revancheren.

Keirin
Bij het onderdeel Keirin worden de zes deelnemers op snelheid gebracht door de derny, een brommer die in de eerste ronden het tempo opschroeft. Zodra deze uit de baan is, moeten de renners gaan sprinten om de overwinning. Dit resulteert vaak in een spectaculair onderdeel. Op de Spelen in Rio ging het tijdens de finale van de mannen twee keer fout, doordat de renners te vroeg de derny passeerden. Dit is tegen de regels in. Een herstart was in beide gevallen nodig. Bij de vrouwen was er eveneens een spektakel, al was het van andere aard. De Nederlandse Laurine van Riessen ontweek een valpartij door horizontaal over de boarding te rijden. De gevallen rensters uit die reeks kwamen er zonder al te veel erg vanaf.

Laurine van Riessen

Laurine van Riessen – Foto: Sirotti

Het Keirintoernooi op de Olympische Spelen eindigde succesvol voor Nederland. Bij de vrouwen was er winst voor Elis Ligtlee en bij de mannen won Matthijs Büchli het zilver achter de Britse topfavoriet Jason Kenny. Ligtlee en Büchli zijn allebei niet aanwezig in Apeldoorn. Ligtlee kampt zoals eerder gemeld met een blessure en Büchli doet mee aan een keirintoernooi in het Japan. Desalniettemin heeft Nederland met Laurine van Riessen alsnog een kanshebster en ook bij de mannen moet Hugo Haak mee kunnen doen om het podium.

500 meter
De naam dekt de lading van dit onderdeel. De rensters (de vijfhonderd meter is namelijk alleen voor vrouwen) moeten vanuit stilstand 500 meter afleggen. De renster met de snelste tijd wint. Nederland zal op dit onderdeel waarschijnlijk geen medaille pakken nu Ligtlee niet van start gaat. Op de voorlopige deelnemerslijst staan namelijk geen Nederlanders meer. Wellicht wordt deze plek nog ingevuld door Laurine van Riessen, Shanne Braspennincx of Kyra Lamberink.

Duuronderdelen

Ploegenachtervolging
Tijdens de ploegenachtervolging rijden twee landen met elk vier renners tegen elkaar over een afstand van vier kilometer. Tijdens de kwalificaties gaat het nog om de beste tijd, maar in de finale bepaalt de snelste van de twee finalisten welk land er met het goud van door gaat. In Apeldoorn strijden alleen de mannen op dit onderdeel. Ondanks dat van de olympische selectie geen enkele renner aan de start verschijnt, zijn alle ogen gericht op de Britten. Deze ploeg heeft de afgelopen jaren bewezen dat zij voldoende talenten hebben op dit onderdeel.

De Fransen mogen ook zeker niet vergeten worden. Zij werden Europees kampioen en behaalden zilver tijdens de afgelopen Wereldbeker. Tijdens het EK versloegen de Fransen de Italiaanse selectie. De Nederlandse selectie eindigde tijdens het EK op de vierde plek en moet met deze selectie op een podiumplaats kunnen mikken. Oranje heeft met Dion Beukeboom een behoorlijke motor. Naast Beukeboom starten ook Pieters en Eefting, de vierde man is nog onduidelijk. Jan-Willem van Schip staat op de deelnemerslijst, maar na een recente val is het nog onduidelijk of hij aan de start verschijnt. Wim Stroetinga is stand-by om hem te vervangen.

Omnium
Het Omnium is een baandiscipline bestaande uit vier verschillende onderdelen. Sinds het EK bestaat het Omnium uit een Scratch, Temporace, Afvalkoers en Puntenkoers. Deze onderdelen worden ook in deze volgorde afgewerkt. De oorspronkelijke individuele tijdonderdelen zoals de achtervolging en de tijdrit zijn nu vervangen door de Temporace. Op dit onderdeel krijgt de eerste renner bij elke doorkomst punten en wint uiteindelijk degene met de meeste punten. De vrouwen rijden 30 ronden, de mannen leggen er tien meer af. Met alle punten van de eerste drie onderdelen (Scratch, Temporace en Afvalkoers) wordt de Puntenkoers verreden. Hierin kunnen de renners tijdens de tussensprints punten verdienen, maar dit kan ook door een ronde te pakken.

Kirsten Wild

Kirsten Wild – Foto: Sirotti

Namens Nederland is Kirsten Wild is een kanshebster op het goud op het Omnium. De meervoudig olympisch kampioene Laura Trott is niet aanwezig en dus zijn er kansen voor andere rensters. Bij de mannen staan er geen renners van het olympische podium op de deelnemerslijst. Voor Nederland zal Roy Eefting zijn kans krijgen om zich te laten zien op het internationale niveau.

Scratch
De Scratch is een baanonderdeel dat wellicht nog het dichtst bij het principe van een wegwedstrijd ligt. Bij de mannen wordt er in pelotonvorm 60 ronden (15 km) afgelegd. Wie het eerste over de streep komt, wint de scratch. Het is dan ook het onderdeel waarop wegrenners hun kansen kunnen gaan. Wim Stroetinga doet namens Nederland mee en heeft zeker kans, al moet hij dan wel de Spaanse wereldkampioen Sebastiaan Mora verslaan.

Puntenkoers
In tegenstelling tot de Scratch is de Puntenkoers tijdens deze Wereldbeker wel voor mannen (30 km) en vrouwen (10 km). Bij de mannen staat Jan-Willem van Schip namens Nederland op de deelnemerslijst. Mocht hij niet starten, dan is ook hier Stroetinga de aangewezen persoon om voor de overwinning te strijden. Hij moet het dan opnemen tegen onder meer de Belg Kenny De Ketele en de Fransman Benjamin Thomas.

Bij de vrouwen beschikt Nederland met Wild over de topfavoriet. De kersverse Europees kampioene neemt het onder meer op tegen de Britse Elinor Barker en de Belgische Lotte Kopecky.

Koppelkoers
Een van de meest spectaculaire duuronderdelen is de Koppelkoers. Iedereen die het baanwielrennen volgt, herinnert zich de koppelkoers op het WK. Mark Cavendish en Bradley Wiggins wonnen daar de regenboogtrui op dit onderdeel. Dit koppel is meteen de grote afwezige tijdens de komende wereldbeker. Voor Nederland komen Wim Stroetinga en Roy Pieters in actie. Zij zijn in staat om te verrassen, maar zoals het er nu naar uit ziet gaat het een strijd worden tussen Mora/Torres uit Spanje, De Pauw/De Ketele uit Belgie en Kneisky/Ermenault uit Frankrijk.

TV
Aanstaande zondag brengt de NOS tijdens de middaguitzending een live-verslag van de finales. Eurosport 1 zendt de Wereldbeker live uit van 15.00 tot 17.30.

Meer info:
www.trackworldcup.nl

RIDE Magazine
3 Reacties
Sorteer op:
11 november 2016 00:04
Goed dat er eens wat extra uitleg van de verschillende nummers wordt gegeven.
De praktijk op Wielerflits leert dat velen zich niet echt met baanwielrennen bezig houden en pas hier een post plaatsen als er medailles in het vizier komen of vaker nog als deze al zijn gewonnen.
Baanwielrennen is een prachtige discipline waar wij onder regie van Wolff vooral de laatste jaren op diverse onderdelen heel goed meedoen met de wereldtop.

Derhalve mijn bijdrage in vervolg op die van Daan Van den Berg om je met deze pure tak van sport en snelheid wat meer mee bezig te houden en van te gaan genieten.
Wacht niet op bijv. de OS 2020 en een ander groot evenement. Deze wereldbekerwedstrijden zijn trouwens ook nuttig om de diverse zesdaagse onderdelen (soms wat gewijzigd) met meer kennis en interesse te volgen.
11 november 2016 14:33
@simplex
Helemaal mee eens.
Nog steeds denk ik dat de baansport een grote toekomst heeft. Geen last van het weer, geen ingewikkelde organisatie rond veiligheid (motoren), het publiek kan alles volgen, renners hebben geen last van het publiek, en de sport is spectaculair (zeker in vergelijking met bijvoorbeeld het schaatsen) en veelzijdig (sprinten en duurvermogen komen aan bod). Ik ga kortom morgen naar Apeldoorn.
12 november 2016 20:51
Zeker morgen naar Apeldoorn. in januari ook naar Rotterdam.

Dit is bij uitstek een sport die goed te volgen is ter plekke. Bij het wegwielrennen is dat toch minder en is het via de media beter te volgen

Om te reageren moet je ingelogd zijn.