Voorbeschouwing: Wereldbeker Fayetteville 2022
Iserbyt liet zijn ploeg vorig jaar al vieren in Fayetteville - foto: Cor Vos
Zeger Schaeken zondag 16 oktober 2022 om 20:30

Voorbeschouwing: Wereldbeker Fayetteville 2022

De veldrittrip in Amerika kent met de Wereldbeker in Fayetteville een interessant vervolg. Eind januari 2022 werd er op het parcours nog gestreden om de wereldtitels veldrijden, maar nu is het tijd voor de tweede wereldbekermanche van het seizoen. Wie legt het vuur aan de schenen leggen van de tenoren van Pauwels Sauzen-Bingoal? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Het veldritevent in Fayetteville, waar het WK werd georganiseerd in 2022, is er een met een politiek randje. Brook Watts, de Amerikaanse organisator die eerder ook al Las Vegas en Waterloo op de veldritkaart zette en belast was met de uitwerking van het WK-project, trok zich vorig jaar immers terug na een politiek meningsverschil met de staat Arkansas.

De staat nam begin vorig jaar een wet aan die hormoonbehandelingen of puberteitsremmers voor minderjarige transgender inwoners verbiedt. De Republikeinse meerderheid in de senaat drukte de wet erdoor en dat viel absoluut niet in goede aarde in de Amerikaanse sport- en wielerwereld. Er werd zelfs hardop de vraag gesteld of een staat die de rechten van een groep in de maatschappij zo inperkt, wel een WK kon organiseren.

Vorig jaar werd er voor het eerst een Wereldbeker georganiseerd in Fayetteville – foto: Cor Vos

WK veldrijden
Zover is het niet gekomen, maar Brook Watts liet wel weten dat hij zich terugtrok als organisator. Hij kon “niet leven met de problematische situatie in Arkansas”, klonk het in een statement. De overeenkomst tussen Watts en Experience Fayetteville, de toeristische dienst van de stad, werd verbroken. Die ging intussen in zee met Medalist Sports, dat eerder onder meer de Tour of Utah, de Tour of California en het WK op de weg in Richmond organiseerde.

Eerder werd in 2019 een veldrit in Fayetteville georganiseerd. Dat betrof een C2-cross en die werd verreden op een ander parcours dan dat van de Wereldbeker/het WK. Twee jaar geleden zouden ook de Pan-Amerikaanse kampioenschappen er plaatsvinden, maar zoals in de rest van de Verenigde Staten gooide ook daar Covid-19 roet in het eten. De Wereldbeker van vorig jaar was met andere woorden de eerste veldrit op het huidige parcours.

Pidcock vloog op het WK in Fayetteville – foto: Cor Vos

In januari 2022 werd er in Fayetteville natuurlijk het WK veldrijden georganiseerd. Bij de vrouwen kregen we een bijzonder spannende strijd tussen Lucinda Brand en Marianne Vos. Uiteindelijk was het Vos die Brand kon kloppen in een sprint met twee en zo haar achtste wereldtitel in het veldrijden veroverde. Tom Pidcock reed bij de mannen dan weer naar zijn eerste WK-titel in het veld. De Brit domineerde in Amerika en kon Lars van der Haar en Eli Iserbyt relatief makkelijk achter zich houden.

Laatste winnaars flag-us Wereldbeker Fayetteville
Mannen
2021: flag-be Quinten Hermans

Vrouwen
2021: flag-nl Lucinda Brand


Vorig jaar

Uitslag mannen – Wereldbeker in flag-us Fayetteville
1. flag-be Quinten Hermans (Tormans CX Team) in 54m55s
2. flag-be Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 37s
3. flag-be Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 49s
4. flag-be Toon Aerts (Baloise Trek Lions) op 1m21s
5. flag-nl Pim Ronhaar (Baloise Trek Lions) op 1m33s
Wedstrijdverslag


Uitslag vrouwen – Wereldbeker in flag-us Fayetteville
1. flag-nl Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) in 51m46s
2. flag-nl Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 9s
3. flag-us Clara Honsinger (Cannondale/Cyclocrossworld) op 16s
4. flag-nl Marianne Vos (Jumbo-Visma) op 26s
5. flag-nl Puck Pieterse (Alpecin-Fenix) op 28s
Wedstrijdverslag


Parcours

Het parcours in Fayetteville is niet veranderd ten opzichte van de Wereldbeker in 2021 of het WK in januari 2022. Het rondje wordt verreden in het Centennial Park, dat slechts enkele minuten van de binnenstad van Fayetteville ligt.

Het circuit heeft een totale lengte van 2,89 kilometer, waarvan de overgrote meerderheid op gras is. Een zeer klein deeltje is verhard. Met twee bruggen, een indrukwekkende trappenpartij en een kasseisectie zijn er ook een aantal kunstmatige hindernissen. Daarnaast is er ook een helling van 250 meter met een gemiddelde stijgingsgraad van 7,4 %. De maximale stijgingsgraad bedraagt iets meer dan 15 %.

We hebben het al vermeld, maar de trappenpartij op het parcours in Fayetteville is zeer imposant. Watts, de parcoursbouwer, liet zich inspireren door de vele Belgische en Nederlandse veldritten die hij de voorbije jaren bezocht. Zo ontwierp de Amerikaan zelf een trappenpartij met maar liefst 38 tredes. Watts vertelde ons eerder dat hij zich vooral liet inspireren door Ruddervoorde en Valkenburg, en daar ‘een vleugje’ Namen aan toevoegde.

Vorig jaar kregen we, door de zware weersomstandigheden, een bijzonder lastige wereldbekermanche in Arkansas. Het rondje veranderde van een snelle cross naar een zeer zwaarlijvige veldrit. In het WK veldrijden daarentegen waren de omstandigheden juist zeer goed, waardoor het een parcours was waar hard op gereden werd.

De imposante trappenpartij – foto: Cor Vos

Een laatste belangrijk punt is de laatste rechte lijn. Die is, net zoals in de twee vorige wedstrijden in Fayetteville, best lang. Net voor de finish is er een korte heuvel, die meteen ook dient als laatste bocht. In de bocht loopt het gras lichtjes naar beneden, waardoor er met flink wat snelheid de laatste rechte lijn ingedoken wordt.


Programma en info

Programma zondag 16 oktober 2022
flag-be/flag-nl 16.15 uur: Junioren mannen
flag-be/flag-nl 17.15 uur: Junioren vrouwen
flag-be/flag-nl 19.30 uur: Elite vrouwen
flag-be/flag-nl 21.00 uur: Elite mannen

Locatie
500 S. Centennial Park Ln, Fayetteville, AR 72704, Verenigde Staten

Publieksinformatie
Toegang is gratis, maar je moet op je op voorhand wel registreren. Tickets kan je hier boeken.

Praktische info
Website organisatie
Deelnemers mannen
Deelnemers vrouwen

Website Wereldbeker
Facebook Wereldbeker
Twitter Wereldbeker
Instagram Wereldbeker

Tussenstand Wereldbeker mannen
flag-be Eli Iserbyt – 40 punten
flag-be Laurens Sweeck – 30 punten
flag-nl Lars Van der Haar – 25 punten
flag-be Michael Vanthourenhout – 22 punten
flag-be Thibau Nys – 21 punten
Volledige tussenstand mannen

Tussenstand Wereldbeker vrouwen
flag-nl Fem van Empel – 40 punten
flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado – 30 punten
flag-nl Lucinda Brand – 25 punten
flag-nl Denise Betsema – 22 punten
flag-nl Annemarie Worst – 21 punten
Volledige tussenstand vrouwen


Favorieten mannen

De Wereldbeker in Waterloo vorige week toonde nog maar eens dat de mannen van Pauwels Sauzen-Bingoal het seizoen domineren. Eli Iserbyt lijkt op dit moment onmiskenbaar over de beste benen in het veld te beschikken. De 24-jarige nam een knalstart in Waterloo en keek niet meer terug. Even leek Laurens Sweeck in de buurt te komen, maar de renner van Crelan Fristads moest vrede nemen met plaats twee.

Achter Iserbyt en Sweeck werd er stevig gestreden om plek drie. Uiteindelijk was het Lars van der Haar die Michael Vanthourenhout kon afhouden. De Nederlander is er echter niet meer bij in Fayetteville, hij verkiest voor een trainingsperiode in eigen land, waardoor hij ook tijd heeft voor zijn pasgeboren dochter. Vanthourenhout is daardoor samen met Sweeck de grootste uitdager voor Iserbyt in Waterloo.

De nog maar 19-jarige Thibau Nys maakte indruk in Amerika. De crosser van Baloise Trek Lions kon zijn wagonnetje knap aanhaken in de groep die streed voor plek drie. Nys viel zelfs een aantal keren aan, maar na een klein foutje in de laatste ronde kwam hij niet meer in aanmerking voor een notering in de top-3.

Iserbyt boven in Amerika tot nu toe – foto: Cor Vos

Pim Ronhaar is een andere beloftevolle renner die duidelijk stappen heeft gemaakt. Vorig jaar werd de Nederlander van Baloise Trek Lions knap vijfde in de Wereldbeker in Fayetteville. Dat had veel te maken met de zware omstandigheden, die Ronhaar wel liefheeft. Na Ronhaar komen we terecht bij een heleboel ervaren Belgen als Daan Soete, Tom Meeusen en Vincent Baestaens, die al een tijdje – met succes – in Amerika verblijft. Ook Lander Loockx verdient een vermelding.

Naast de ervaren Belgen zijn er ook jonge jongens als Niels Vandeputte en Toon Vandebosch, die beiden zich al in de kijker reden dit seizoen. Naast de renners van de Lage Landen hebben we aandacht voor Fransman David Menut, Zwitser Timon Rüegg, Tsjech Michael Boros en Amerikanen Curtis White en Eric Brunner.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Eli Iserbyt
** Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck
* Thibau Nys, Pim Ronhaar, Niels Vandeputte

Deelnemerslijst mannen


Favorieten vrouwen

De cross in Waterloo zorgde bij de vrouwen voor een fantastisch spektakel. Rondes lang reden de beste vrouwen samen rond, met een zeer spannend slot als kers op de taart. Fem van Empel, die imponeert en dit seizoen al drie keer won, rekende in de laatste rechte lijn op koele wijze af met Ceylin del Carmen Alvarado. De Nederlandse van Alpecin-Deceuninck was al best goed begonnen aan het seizoen, maar kon nu voor het eerst sinds lang weer strijden met de besten in het veld.

Na een mindere start in Waterloo mengde ook Lucinda Brand zich in de strijd om de eerste plaats, maar na een technisch foutje zat er niet meer in voor de renster van Baloise Trek Lions. Brand toonde aan de andere kant andermaal haar klasse en inhoud. De 33-jarige Nederlandse was bij de twee vorige crossen in Fayetteville, waar ze een parcours op haar maat vindt, telkens op de afspraak. Brand won zelfs de wereldbekermanche.

Brand (links), Alvarado (rechts) en Betsema in actie in Waterloo – foto: Cor Vos

Vervolgens komen we terecht bij Denise Betsema en Annemarie Worst. Beide dames rijden goed rond en hebben een grote kans op het podium. Winnen is – in dit deelnemersveld althans – een andere zaak. Een echte referentie hebben we ook niet voor de Nederlandse rensters in Fayetteville, ze konden namelijk allebei niet deelnemen aan het WK wegens respectievelijk ziekte en een positieve coronatest. De wereldbekermanche van vorig jaar, in de gietende regen, is een vergelijking die niet opgaat met de huidige droge omstandigheden.

Lange tijd reed ook Inge van der Heijden in de top-5 in Waterloo. De vrouw van Team 777 is bezig aan een goed seizoen en maakt duidelijk progressie. Verder is het uitkijken naar Manon Bakker en de Françaises Hélène Clauzel en Caroline Mani. Laatstgenoemde is al sinds het begin van het seizoen in Amerika en kon er al tweemaal winnen. De Amerikaanse supporters zullen hun ogen dan weer moeten richten op Clara Honsinger, die zevende werd in Waterloo.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Fem van Empel
** Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado
* Denise Betsema, Annemarie Worst, Inge van der Heijden

Deelnemerslijst vrouwen


Weer en TV

De vorige dagen en ook de eerste twee dagen van het weekend waren best zonnig en droog, maar zondag wordt regen voorspeld in Fayetteville. Weeronline verwacht zelfs de hele dag regen. Echt hard zal het normaal gezien niet regenen, maar het parcours zal er zeker niet makkelijker berijdbaar op worden. Vorig jaar werd het parcours in Fayetteville (tijdens de wereldbekermanche) nog zeer zwaar na een dag vol regen. De temperaturen in het Centennial Park zullen rond de rond de 17 Graden Celsius liggen.

Zowel de vrouwen- als de mannenwedstrijd worden gecoverd door Telenet Play Sports in België. De cross is te zien op het open net vanaf 19u10. De wedstrijden in Fayetteville zijn ook live te volgen op de Eurosport Player/GCN+. Sporza zorgt later voor een uitgebreide samenvatting.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.