Voorbeschouwing: Wereldbeker Heusden-Zolder 2019

Voorbeschouwing: Wereldbeker Heusden-Zolder 2019

© Cor Vos

donderdag 26 december 2019 om 08:00

Geen winterstop in het veldrijden. Tussen Kerst en Nieuwjaar staan vier mooie wedstrijden op de agenda, waarvan drie klassiekers: Heusden-Zolder, Loenhout en Diegem. We trappen af met Heusden-Zolder. Op het Circuit van Terlaemen staat op tweede kerstdag de zevende manche van de Wereldbeker op de agenda. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Organisator Koen Monu van Pro-Cycling vzw organiseerde in eerste instantie op het BLOSO-domein in Hofstade. Van 2001 tot 2003 waren dat ‘gewone’ wedstrijden op de internationale kalender, tot Hofstade in 2004 zijn intrede maakte in de Wereldbeker. Na vier WB-edities moest Monu echter noodgedwongen verhuizen. Michel Van Espen, directeur van het BLOSO-centrum in Hofstade, was het veldrijden liever kwijt dan rijk.

Monu – in samenwerking met cateraar Frans Bevers – vond gelukkig snel een oplossing. Vanaf december 2008 kon de Kalmthoutenaar op het Circuit Zolder terecht. En dat was achteraf gezien absoluut geen slechte zaak. Op het Circuit van Terlaemen is immers alle infrastructuur aanwezig die een groot event nodig heeft. Bovendien heeft het, naast een geschiedenis in de Formule 1, ook ervaring met grote wielermanifestaties. In 1969 en 2002 werd er een WK op de weg verreden en in 1970 en 2002 werden er al WK’s veldrijden georganiseerd. Dat er gestart en gefinisht wordt op de tarmac van het voormalige F1-Circuit, maakt het helemaal uniek.

In 2016 werd in Heusden-Zolder het WK georganiseerd – foto: Cor Vos

Heusden-Zolder, steevast op tweede kerst, groeide uit tot een klassieker en bleef al die jaren een vaste waarde in de Wereldbeker. Als toemaatje slaagde Koen Monu er ook nog in om het WK veldrijden 2016 binnen te rijven. Het was het laatste WK op Belgisch grondgebied, goed voor de eerste van drie wereldtitels voor Wout van Aert. Mathieu van der Poel triomfeerde ondertussen al drie keer in Zolder. Marianne Vos zelfs al vijf keer.

Net als heel wat andere topcrossen is het ook voor Koen Monu afwachten wat de toekomst brengt. Treedt Heusden-Zolder in 2020-2021 toe tot de hervormde Wereldbeker? “Als Zolder daar deel van uitmaakt, dan zal het opnieuw op tweede kerstdag zijn. Anders niet”, klinkt het resoluut in Het Belang van Limburg. “We leveren al jaren een topcross af, hebben hier een WK georganiseerd, bulken van de accommodatie en hebben alle knowhow om de toekomst van de wedstrijd te verzekeren. Ik denk dat onze datum een verworvenheid is, net zoals de Koppenbergcross op 1 november. De gemeente Heusden-Zolder en ook Circuit Zolder staan trouwens pal achter onze kandidatuur.” Wordt vervolgd…

Laatste tien winnaars in Heusden-Zolder
Heren
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-be Wout van Aert
2016: flag-be Wout van Aert (wereldkampioenschap)
2015: flag-nl Mathieu van der Poel
2014: flag-nl Lars van der Haar
2013: flag-nl Lars van der Haar
2012: flag-be Sven Nys
2011: flag-be Kevin Pauwels
2010: flag-nl Lars Boom

Dames
2018: flag-nl Marianne Vos
2017: flag-be Sanne Cant
2016: flag-nl Marianne Vos
2016: flag-nl Talitha de Jong (wereldkampioenschap)
2015: flag-be Sanne Cant
2014: flag-nl Marianne Vos
2013: flag-us Katherine Compton
2012: flag-nl Marianne Vos
2011: flag-nl Marianne Vos
2010: flag-us Katherine Compton


Vorig jaar

18 op 20 voor Van der Poel
Een jaar geleden stond ook in Heusden-Zolder geen maat op Mathieu van der Poel. Al was Wout van Aert – net als een paar dagen eerder in Namen – opnieuw onfortuinlijk in de openingsfase. De regerende wereldkampioen reed lek in de eerste honderden meters en was lange tijd op achtervolgen aangewezen. Hij werd nog tweede, maar Van der Poel bedreigen zat er in de finale niet meer in.

Na een sterke opening van wereldbekerleider Toon Aerts, nam Mathieu van der Poel na goed een kwart wedstrijd de koers helemaal in handen. Net voor een technische passage nam VdP de leiding over van Toon Aerts, versnelde, sloeg een kloofje en bouwde die in de lange rechte lijn aan de finish verder uit. Niet toevallig versnelde Van der Poel op het moment dat Wout van Aert op het punt stond aan te sluiten na zijn achtervolging. Michael Vanthourenhout was even de dichtste belager, maar de West-Vlaming viel vooraan weg met materiaalpech.

Joris Nieuwenhuis verraste met een derde plaats – foto: Cor Vos

Van der Poel sprokkelde in stijl 40 seconden bonus bijeen, tot Van Aert steeds meer het goede ritme vond. In een paar ronden tijd halveerde die zelfs zijn achterstand tot 19 seconden, maar Van der Poel liet zich in de slotfase toch niet meer verontrusten. Van Aert werd na een fraaie wedstrijd tweede, terwijl Joris Nieuwenhuis al even knap derde werd. Voor de Sunweb-prof was het zijn eerste podium in een Wereldbeker, nadat hij ook in Namen al in de top vijf finishte. Toon Aerts en Laurens Sweeck maakten de top vijf vol.

Derde WB-zege van het seizoen voor Vos
Marianne Vos won de spannende dameswedstrijd in Heusden-Zolder. Haar zesde seizoenszege, de derde in de Wereldbeker nadat ze eerder al Waterloo en Bern op haar naam had geschreven. Vos zette in de finale haar concurrentes onder druk en haalde het van de sterk aandringende Lucinda Brand.

De grootste pechvogel op en rond het autocircuit was Annemarie Worst. De regerende Europese kampioene kwam in de aanvangsfase ten val en verzeilde in 40ste positie. Worst bleef wel strijdvaardig en zou zich na drie kwartier achtervolgen nog in de top tien knokken. Maar voor de zege kwam ze uiteraard nooit in aanmerking. Wel steevast vooraan te vinden: Marianne Vos, Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado en Sanne Cant. Ook Loes Sels, Maud Kaptheijns, Nikki Brammeier en Inge van der Heijden waren nooit veraf. Rond half koers kwam het zelfs even tot een achttal voorin.

Vos leidt, Cant volgt – foto: Cor Vos

Maar toen in de tweede koershelft het tempo de hoogte werd ingejaagd, was duidelijk dat Vos, Brand en Cant toch dat tikkeltje sterker waren. Opschudding toen Marianne Vos op drie ronden van het einde te voet werd gesteld met kettingproblemen, maar ze maakte haar achterstand in geen tijd ongedaan. In volle finale slaagde de zevenvoudige wereldkampioene er zelfs nog in het verschil te maken. Brand spartelde tegen, maar strandde op plaats twee, voor Sanne Cant.

Uitslagen Heusden-Zolder 2018
Heren Elite
1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-be Wout van Aert op 16″
3. flag-nl Joris Nieuwenhuis op 29″
4. flag-be Toon Aerts op 35″
5. flag-be Laurens Sweeck
6. flag-be Quinten Hermans op 55″
7. flag-nl David van der Poel op 1’03”
8. flag-nl Lars van der Haar 1’07”
9. flag-nl Corné van Kessel op 1’10”
10. flag-be Daan Soete op 1’17”

Dames Elite
1. flag-nl Marianne Vos
2. flag-nl Lucinda Brand op 1″
3. flag-be Sanne Cant op 6″
4. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 15″
5. flag-be Maud Kaptheijns op 20″
6. flag-be Loes Sels op 22″
7. flag-gb Nikki Brammeier op 23″
8. flag-nl Inge van der Heijden op 26″
9. flag-nl Annemarie Worst op 32″
10. flag-it Eva Lechner op 35″


Parcours

Zowat het gehele parcours bevindt zich binnen de muren van het Circuit van Terlaemen. Het parcours in Heusden-Zolder heeft alles wat een moderne topcross nodig heeft. Marc Dierickx (die we ook kennen als de man die in de materiaalpost de fietsen van Mathieu van der Poel aangeeft), is de parcoursbouwer van dienst.

“Dit jaar is de omloop van goed 2,7 kilometer een kopie van die van vorig jaar”, vertelt Dierickx. “onder het motto: wat goed is, moet je niet veranderen.” Opvallend, welke weersomstandigheden de renners in Heusden-Zolder ook voorgeschoteld krijgen, veel modder moeten ze er niet verwachten. “Met dank aan de typische bos- en zandgrond op Terlaemen. Zelfs na hevige regenval krijg je hier nog steeds een snelle cross.”

De Sacramentsberg, waar het publiek niet toegelaten is – foto: Cor Vos

Maar dan wel een lastige snelle cross. “Op de vele korte klimmetjes, die elkaar bovendien snel opvolgen, kunnen ze zeker hun explosiviteit kwijt”, vervolgt Dierickx. “En onderschat dat lange stuk asfalt in de start- en finishzone niet. Je ziet dat amper op tv, maar het is licht hellend. Na acht, negen ronden kruipt dat in de kleren. Eén voordeel, omdat de wind meestal vanuit de richting van het Albertkanaal komt, blaast die wel in de rug van de renners.”

Je kan het parcours opdelen in twee helften. Deel één (rechtsboven op de afbeelding) is met de passages door de materiaalposten en over de Sacramentsberg, een stuk ‘heilige grond’ die verboden is voor het publiek. Het tweede deel wordt vooral gekenmerkt door de klimmetjes en technische afdalingen vóór de tribunes (onderaan de afbeelding), waarbij in het verleden meermaals de beslissing is gevallen. Vooral de opeenvolging van de vele hindernissen in de laatste kilometer zorgt ervoor dat explosieve en technisch begaafde renners daar het verschil kunnen maken.


Programma

Programma – 26 december
10u: Heren Junioren
11u30: Heren U23
13u30: Dames Elite
15u: Heren Elite

Locatie en entree
Circuit Zolder, Terlamen 30, 3550 Heusden-Zolder
Bereikbaarheid: E314 tot aan afrit 27. Vanaf hier volg je de wegwijzers Circuit Zolder

Entree: aan de kassa betaalt u 15 euro.
Kinderen < 12 jaar: gratis

Tussenstand Wereldbeker Heren na 6 wedstrijden
1. flag-be Toon Aerts – 400 punten
2. flag-be Eli Iserbyt – 348 punten
3. flag-be Michael Vanthourenhout – 332 punten
4. flag-nl Lars van der Haar – 313 punten
5. flag-be Laurens Sweeck – 294 punten
6. flag-be Quinten Hermans – 293 punten
7. flag-nl Corné van Kessel – 275 punten
8. flag-be Gianni Vermeersch – 257 punten
9. flag-nl Mathieu van der Poel – 240 punten
10. flag-be Thijs Aerts – 226 punten

Tussenstand Wereldbeker Dames na 5 wedstrijden
1. flag-cz Kateřina Nash – 323 punten
2. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado – 290 punten
3. flag-nl Annemarie Worst – 280 punten
4. flag-nl Inge van der Heijden – 256 punten
5. flag-ca Maghalie Rochette – 252 punten
6. flag-gb Anna Kay – 249 punten
7. flag-us Katherine Compton – 237 punten
8. flag-nl Manon Bakker – 233 punten
9. flag-fr Caroline Mani – 226 punten
10. flag-us Kaitlin Keough – 224 punten


Favorieten

Met zijn mix van kracht, explosiviteit en technisch vermogen is Mathieu van der Poel naar onze mening onklopbaar in Heusden-Zolder. Zonder tegenslag zien we woensdag niemand in zijn buurt komen in de finale. Toon Aerts kwam zondag op de Citadel het dichtst in de buurt, maar het is maar zeer de vraag of de kopman van Telenet-Baloise er met zijn gebroken rib op het Circuit van Terlaemen bij zal zijn. Teamdokter Jan Mathieu ziet het in elk geval niet zo positief tegemoet.

Andere vraag: hoe is Eli Iserbyt hersteld van de opdoffer die hij in Namen te verwerken kreeg? Een ding staat vast, als de West-Vlaming goed hersteld is, dan zal hij erop gebrand zijn om revanche te nemen. Iserbyt verloor zijn leidersplaats in de Wereldbeker, maar stel dat Aerts forfait moet geven, kan de youngster van Pauwels Sauzen-Bingoal die in Heusden-Zolder zomaar terugpakken.

Vorig jaar won Eli Iserbyt de U23-wedstrijd in Heusden-Zolder – foto: Cor Vos

Tom Pidcock en Tim Merlier zijn twee renners die Namen wel goed overleefd hebben. Maar de talentvolle Brit viert Kerst in familiesfeer en past voor Heusden-Zolder. Merlier eindigde zondag voor de derde keer op rij vijfde op een parcours dat hem niet op het lijf geschreven is. Dan ligt het explosievere werk van woensdag hem een stuk beter. Als hij zijn niveau van de voorbije weken aanhoudt, doet ook Merlier mee voor de beste ereplaatsen.

Zo komen we bij een resem andere jongens terecht die rekenen op een goede dag. Laurens Sweeck, Lars van der Haar en Michael Vanthourenhout zijn hierin de belangrijkste namen. Vanthourenhout staat derde in de Wereldbeker, maar doet dat voorlopig zonder uitschieters. Op goed twee weken van het Belgisch kampioenschap zou een goed resultaat een opsteker zijn. Sweeck was op dreef met podiumplaatsen in Koksijde, Essen en Zonhoven en vindt in Zolder een parcours waar hij opnieuw kan schitteren. En Van der Haar stond er in het verleden al twee keer op het hoogste treetje.

Missen we nog in ons rijtje: Quinten Hermans en Corné van Kessel. Hermans was aan een mooie reeks bezig. Zo werd hij zaterdag in Sint-Niklaas nog tweede na Van der Poel. Zondag in Namen moest hij vrede nemen met een 15de plaats nadat ook hij onderweg met onderkoelingsverschijnselen kampte. In eigen Limburg hoopt Hermans ongetwijfeld op een beter resultaat. En wat met Corné van Kessel?  De in Herentals wonende Nederlander is een van de meest regelmatige renners in het veldritpeloton. In Namen resulteerde dat ook eens in een podiumplaats. Toch valt Van Kessel ook nu weer net buiten onze sterren…

Favorieten volgens WielerFlits
*** Mathieu van der Poel
** Tim Merlier, Eli Iserbyt
* Laurens Sweeck, Lars van der Haar, Quinten Hermans


Dames

Ceylin del Carmen Alvarado woog op het loodzware parcours op de Naamse Citadel nog net dat tikkeltje te licht tegen de grote motor van Lucinda Brand. Begrijpelijk, met haar 21 lentes. Maar in Heusden-Zolder is de Nederlandse met voorsprong onze topfavoriete. Vorig seizoen deed ze er overigens al mee voor de prijzen en ze is nog een jaartje sterker geworden.

Of zou Marianne Vos, maar liefst vijf keer de beste in deze klassieker, nu al in staat zijn om Alvarado te bedreigen? Met Vos moet je altijd voorzichtig zijn. Anderzijds gaf de zevenvoudig wereldkampioen in Namen niet de indruk nu al op haar best te zijn. Bovendien zal ze ook donderdag niet vooraan staan in de start. Het is voor de CCC-renster in elk geval zaak om zo snel mogelijk op te schuiven. Dan is heel wat mogelijk.

Ceylin del Carmen Alvarado, topfavoriet voor Heusden-Zolder – © Cor Vos

Maar uiteindelijk verwachten we meer van Lucinda Brand en Annemarie Worst. Brand is in the winning mood nadat ze in Namen iedereen uit de wielen fietste en wil die lijn ongetwijfeld verder doortrekken. Worst is op zoek naar haar derde wereldbekerzege van het seizoen en kan – net als Alvarado trouwens – een goede zaak doen in de tussenstand van het regelmatigheidscriterium.

Onze laatste sterren gaan naar Yara Kastelijn en Sanne Cant. Kastelijn lijkt op dit moment net iets over haar top en krijgt in Heusden-Zolder ook nog een omloop voorgeschoteld dat misschien iets te technisch is. Cant is op het Circuit van Terlaemen altijd op haar best. Zaterdag tankte ze vertrouwen in Sint-Niklaas onder het motto ‘winnen is winnen’. In Namen deed ze het niet beter of slechter dan de voorbije jaren. Dan is Heusden-Zolder voor de wereldkampioene de ideale wedstrijd om de laatste rechte lijn naar de kampioenschappen aan te vatten.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Ceylin del Carmen Alvarado
** Lucinda Brand, Annemarie Worst
*  Marianne Vos, Yara Kastelijn, Sanne Cant

Website organisatie
Deelnemerslijsten
(298 deelnemers, verdeeld over 22 landen)


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd wordt gecoverd door Sporza, Telenet Play Sports en Proximus in België en door NOS.nl en Eurosport in Nederland. Bekijk hier de volledige TV-kalender.

De weersverwachting in Heusden-Zolder volgens Meteovista.be:

Dit artikel delen:

5 Reacties

jibi verboort 24 december 2019 om 21:35

“Cant is op het Circuit van Terlaemen altijd op haar best” (cit. Nico Dick)

De feitelijke uitslagen bewijzen het gelijk van voorliggende uitspraak. Tussen 2014 en 2018 waren haar uitslagen: 7e-1e-2e-1e-3e. (bron: wvcycling.com)

Gelet op het feit dat Sanne Cant tegenwoordig iedere wedstrijd opnieuw moet wedijveren met wel 6 tot zeven minimaal gelijkwaardige tegenkandidaten acht ik de kans klein dat zij in Zolder op het podium komt. Nico Dick voorziet als favorieten:

*** Ceylin del Carmen Alvarado
** Lucinda Brand, Annemarie Worst
* Marianne Vos, Yara Kastelijn, Sanne Cant.
Mijn favoriet is Yara Kastelijn….ondanks het zand van Zolder.

Het wordt weer genieten zondag..,van dames die sportief strijden en hun gevoelens tonen.

Maikel Vennix 25 december 2019 om 10:34

Resultaten uit het verleden bieden helaas geen garantie voor de toekomst. In eerdere jaren had Cant in deze tijd al meerdere crossen gewonnen. En nu enkel een cross met enkel de subtop aan de start.

Haar resultaten van dit jaar zijn niet echt aanleiding om haar een ster te geven in mijn ogen. Maar wie weet is ze “echt vertrokken” na haar overwinning tegen Van Alphen.

Kharma 24 december 2019 om 23:35

Tom Pidcock staat niet op de startlijst

Edit WF: klopt, waarvoor dank. Pidcock viert Kerst in eigen land. Ondertussen aangepast

Adrianus 25 december 2019 om 01:44

Volgens Circus Cyclocross Challenge zou Pidcock niet starten.
Klopt dit wel.
Is nergens anders terug te vinden.
Weet Wielerflits hier meer van?

Nico Dick 25 december 2019 om 02:41

Pidcock start idd niet. Hij viert Kerst in eigen land.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.