Voorbeschouwing: Wereldbeker Hoogerheide 2020

Voorbeschouwing: Wereldbeker Hoogerheide 2020

foto: Cor Vos

zaterdag 25 januari 2020 om 13:00

Nog een week tot de wereldkampioenschappen, dit jaar gehouden in het Zwitserse Dübendorf. Dan weet je dat het tijd is voor de generale repetitie en die vindt de laatste jaren plaats in Hoogerheide. De GP Adrie van der Poel geldt tevens als slotmanche van de Wereldbeker. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Het was op 20 februari 2000 dat in Hoogerheide een afscheidscross voor Adrie van der Poel werd georganiseerd. Een mooi presentje voor de Brabander na een profloopbaan van twintig jaar. Zowel de UCI als de KNWU vonden het een geslaagd event, waarna ze in Hoogerheide de vraag kregen om de wedstrijd verder uit te bouwen. De GP Adrie van der Poel was geboren.

Het organiserend Wielercomité GP Adrie van der Poel bestaat ondertussen 21 jaar en wordt nog steeds geleid door voorzitter Jan Prop. Ook Adrie zelf – als parcoursverantwoordelijke – maakt deel uit van het comité.  “We bewandelden indertijd de weg zoals het moest”, vertelt Van der Poel. “We werden eerst een Categorie 2-cross, groeiden door naar een Categorie 1 om in 2003 toe te treden tot de Wereldbeker.”

Zo groeide Hoogerheide uit tot de grootste veldritorganisatie in Nederland. Het is zondag al aan zijn zestiende keer Wereldbeker toe. Overigens zal de GP Adrie van der Poel ook volgend seizoen deel uitmaken van de – hervormde – Wereldbeker. En in 2023 wordt de deelgemeente van Woensdrecht opnieuw het decor voor het wereldkampioenschap. Dat zal voor de derde keer in vijftien jaar het geval zijn. In 2009 zorgde Marianne Vos voor Nederlands succes bij de vrouwen en bezorgde Niels Albert België goud bij de mannen. Ook in 2014 daalde de mondiale titelstrijd neer op de Brabantse Wal en won Vos opnieuw. Zdeněk Štybar verraste toen de verzamelde concurrentie in de mannenwedstrijd.

Uiteraard waren vooral beide WK’s de grote publiekstrekkers, maar in de andere edities hebben ze daar in Hoogerheide moeten knokken voor hun publiek. “Elk jaar doen we een beetje beter”, vertelt Van der Poel. “Maar het is altijd leefbaar geweest. Vorig jaar kenden we een van onze beste edities met 7.400 betalende toeschouwers, VIP’s niet meegerekend.” Organisatorisch behoort Hoogerheide trouwens tot de wereldtop. Zo werd de GP Van der Poel na het seizoen 2018-2019 al voor de vierde opeenvolgende keer verkozen tot beste wereldbekerorganisatie.

Twee van haar zeven CX-wereldtitels behaalde Marianne Vos in Hoogerheide – foto: Cor Vos

Tip: de Grote Prijs Adrie van der Poel beschikt over een app die je gratis downloaden via App Store of Google Play onder de naam GP AvdP. Daarop vind je alle praktische info in een handig overzicht. Tijdens de wedstrijden kan je de renners ‘live’ volgen dankzij hun chip.

Laatste tien winnaars in Hoogerheide
Heren
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-nl Lars van der Haar
2016: flag-nl Mathieu van der Poel
2015: flag-nl Mathieu van der Poel
2014: flag-cz Zdeněk Štybar (WK)
2013: flag-cz Martin Bina
2012: flag-be Kevin Pauwels
2011: flag-be Niels Albert
2010: flag-be Niels Albert

Dames
2019: flag-nl Lucinda Brand
2018: flag-be Sanne Cant
2017: flag-nl Marianne Vos
2016: flag-nl Sophie de Boer
2015: flag-it Eva Lechner
2014: flag-nl Marianne Vos (WK)
2013: flag-nl Marianne Vos
2012: flag-nl Marianne Vos
2011: flag-us Katherine Compton
2010: flag-nl Marianne Vos


Vorig jaar

Dagzege voor Van der Poel, WB-eindwinst voor Aerts
Mathieu van der Poel won een jaar geleden voor de vierde keer in vijf jaar de Grote Prijs van zijn vader. Al kreeg hij de overwinning deze keer niet op een schoteltje aangeboden. Integendeel: het zag er zelfs lange tijd naar uit dat Van der Poel in Hoogerheide een complete offday kende. Het was na een kwartier wedstrijd dat hij verrassend Belgisch kampioen Toon Aerts moest laten rijden. Ook de slecht gestarte Wout van Aert reed VdP voorbij.

Maar iets voorbij halfkoers vond de Nederlander plots zijn goede benen terug en reed in één ruk opnieuw naar de spits van de wedstrijd. Aerts en Van der Poel gingen zij aan zij de finale in, maar bij het ingaan van de slotronde slaagde de topfavoriet er toch in Aerts uit het wiel te rijden en zijn thuispubliek op een nieuwe zege te trakteren. Aerts behield zijn tweede plaats, Van Aert werd in zijn laatste wedstrijd als wereldkampioen derde.

Zijn tweede plaats in Hoogerheide leverde Toon Aerts WB-eindwinst op – foto: Cor Vos

Niet alleen Mathieu van der Poel juichte bij het overschrijden van de finish, dat deed ook Toon Aerts. Die verzekerde zich met zijn tweede plaats in de daguitslag immers van eindwinst in de Wereldbeker, ten nadele van Wout van Aert. Deze laatste startte in Hoogerheide met een bonus van drie punten op de Belgische kampioen, maar kon die minieme voorsprong dus niet vasthouden.

Brand houdt Compton af
Sanne Cant nam de beste start in de dameswedstrijd. In de openingsronde slaagden alleen Marianne Vos en Denise Betsema erin de wereldkampioene te volgen. Maar wat later kwamen ook Nikki Brammeier, Lucinda Brand, Katie Compton en Kaitlin Keough vooraan aansluiten.

Iets voor halfkoers haalde Lucinda Brand plots de sloophamer boven. Cant beet zich vast in het wiel van de Nederlandse kampioene, de vijf andere dames moesten passen. Maar wat later brak de veer ook bij de Belgische, die good old Katie Compton in het spoor moest dulden. De Amerikaanse voelde zich blijkbaar in haar sas op de Brabantse Wal, want ze reed weg bij Cant en probeerde nog naar Brand toe te rijden.

Maar Brand was sterk en hield stand. Ze zou na Tábor en Namen haar derde wereldbekerzege van het seizoen boeken. Compton werd fraai tweede, terwijl Marianne Vos nog haasje-over speelde met Sanne Cant voor de derde podiumplaats. Vos was voor aanvang van de slotmanche al zeker van eindwinst.

Lucinda Brand was vorig jaar de sterkste op de Brabantse Wal – foto: Cor Vos

Uitslagen Hoogerheide 2019
Heren Elite
1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-be Toon Aerts op 13″
3. flag-be Wout van Aert op 32″
4. flag-nl Corné van Kessel op 2’29”
5. flag-be Gianni Vermeersch op 2’38”
6. flag-nl Joris Nieuwenhuis op 2’51”
7. flag-be Quinten Hermans op 3’01”
8. flag-nl Lars van der Haar op 3’07”
9. flag-fr Francis Mourey op 4’07”
10. flag-be Tom Meeusen op 4’09”

Dames Elite
1. flag-nl Lucinda Brand
2. flag-us Katherine Compton op 9″
3. flag-nl Marianne Vos op 26″
4. flag-be Sanne Cant op 28″
5. flag-gb Nikki Brammeier op 30″
6. flag-us Kaitlin Keough op 33″
7. flag-nl Denise Betsema op 40″
8. flag-be Loes Sels op 57″
9. flag-nl Sophie de Boer op 1’10”
10. flag-lu Christine Majérus op 1’13”


Parcours

De omloop in Hoogerheide is amper veranderd in vergelijking met die van een jaar geleden. Een circuit van 3.034 meter waarvan 546 meter (18%) asfalt, 2.154 meter (71%) weiland en 333 meter (11%) bospad. Het parcours werd uitgetekend door het duo Adrie van der Poel – Marc Dierickx en bevindt zich op minder dan een kilometer van het ouderlijke huis van Adrie van der Poel. Al is de boerderij ondertussen gesloopt.

En voor wie zich daar eventueel vragen bij zou stellen… Niet doen. Een paar jaar geleden vroegen we Mathieu van der Poel zelf of hij vader Adrie niet een aantal tips gaf om de omloop hier en daar in zijn voordeel uit te tekenen. Hij lachte. “Als ik tegen ons pa zeg om een bocht naar links te leggen, dan legt hij die sowieso naar rechts. Balken? Die vindt hij niet thuishoren in de cross.” Al is dat laatste ondertussen wel veranderd: net als op elke andere cross heeft ook Hoogerheide zijn balkenpassage.

Het parcours op de Brabantse Wal is zeker voldoende selectief. En – een beetje vergelijkbaar met Nommay – ook hier kunnen de weersomstandigheden een belangrijke rol spelen. Bij regenval liggen de weiden er ontzettend zwaar bij. Extra publiekstrekker sinds een aantal jaren is de Stairway to Heaven, zoals ze in Hoogerheide de ongeveer twintig treden tellende trappenpartij noemen. Het is een van de laatste obstakels van het veeleisende rondje.

“In vergelijking met vorig jaar zijn alleen een aantal bochten wat ruimer gemaakt”, geeft Adrie nog mee. “Je weet ondertussen dat ik niet zo van die 180 graden-bochten hou. Verder waken Marc en ik erover dat het de omloop zo overzichtelijk mogelijk blijft voor het publiek en dat er niet té veel doorgangen zijn.”

De trappenpartij op de Brabantse Wal – foto: Cor Vos


Programma

Programma – 26 januari 2020
10u: Heren Junioren
11u30: Heren U23
13u30: Dames Elite
15u: Heren Elite

Locatie en entree
Centrum Hoogerheide (Scheldeweg)
Bereikbaarheid: A58/A4  – afslag 30 (Hoogerheide)

Entree: aan de kassa betaalt u 15 euro
Kinderen < 12 jaar: gratis

Tussenstand Wereldbeker Heren na 8 wedstrijden
1. flag-be Toon Aerts – 507 punten
2. flag-be Eli Iserbyt – 466 punten
3. flag-be Michael Vanthourenhout – 432 punten
4. flag-be Laurens Sweeck – 429 punten
5. flag-nl Lars van der Haar – 417 punten
6. flag-be Quinten Hermans – 407 punten
7. flag-nl Corné van Kessel – 375 punten
8. flag-be Gianni Vermeersch – 358 punten
9. flag-nl Mathieu van der Poel – 320 punten
10. flag-be Thijs Aerts – 307 punten

Tussenstand Wereldbeker Dames na 8 wedstrijden
1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado – 430 punten
2. flag-nl Annemarie Worst – 425 punten
3. flag-cz Kateřina Nash – 398 punten
4. flag-nl Inge van der Heijden – 344 punten
5. flag-us Katherine Compton – 341 punten
6. flag-ca Maghalie Rochette – 329 punten
7. flag-gb Anna Kay – 313 punten
8. flag-nl Manon Bakker – 306 punten
9. flag-fr Caroline Mani – 298 punten
10. flag-nl Lucinda Brand – 290 punten


Favorieten

Mathieu van der Poel mikt op een vijfde overwinning in de Grote Prijs van zijn vader. De wereldkampioen vertrok na Otegem naar Benicassim voor een laatste stage in functie van het WK en het voorjaar op de weg, maar keerde – met dank aan ‘storm Gloria’ en de barre weersomstandigheden aan de Spaanse oostkust – een paar dagen vroeger terug dan voorzien.  In Hoogerheide zal Van der Poel sowieso nog een laatste keer de benen willen testen met het oog op Dübendorf.

Toon Aerts en Eli Iserbyt staken er een week geleden in Nommay bovenuit. Zij lijken ook in Hoogerheide de belangrijkste mannen om mee met Van der Poel op het podium te klimmen. Ze komen overigens allebei nog in aanmerking voor eindwinst in de Wereldbeker en zullen hoe dan ook het volle pond geven. Al start Aerts met een aanzienlijke bonus. 41 punten voorsprong op Iserbyt moet zonder uitzonderlijke tegenslag volstaan om straks de 30.000 euro (winstpremie voor de eindwinnaar) op zak te steken.

Aerts en Iserbyt staken er bovenuit in Nommay, vorige zondag – foto: Cor Vos

Andere vraag: hoe groot de stap is die Wout van Aert de voorbije twee weken heeft gezet. Hij trainde in Spanje een poos mee met zijn ploegmaats van Jumbo-Visma en wil zowel de Kasteelcross (zaterdag) als de GP Adrie van der Poel aanwenden om wedstrijdritme op te doen. In Hoogerheide moet Van Aert in principe opnieuw wat dichter bij het podium aanleunen.

Voor onze laatste sterren is het kiezen tussen een achttal namen. Onder hen Belgisch kampioen Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Tom Pidcock, Lars van der Haar, Corné van Kessel, Tim Merlier, Quinten Hermans en Gianni Vermeersch. We kozen uiteindelijk voor Vanthourenhout en Sweeck, die nog een mooie ereplaats in de Wereldbeker te verdedigen hebben.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Mathieu van der Poel
** Toon Aerts, Eli Iserbyt
* Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Wout van Aert


Dames

Hoogerheide is misschien wel de moeilijkste wedstrijd van het seizoen om een voorspelling te doen. Wie heeft de voorbije week hard getraind? Wie staat wel fris aan de start? Wie wil nog een laatste keer de benen testen en wie vindt het beter om één week voor het WK verstoppertje te spelen?

Als we van de normale waardeverhoudingen uitgaan, zijn Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado en Annemarie Worst de uitgesproken favorieten. Dat zullen ze overigens ook volgende week zaterdag in Zwitserland zijn. Achter dat trio lijken Yara Kastelijn en Katie Compton de belangrijkste namen. Compton bewees een week geleden in Nommay dat haar vormpeil richting het WK groeiende is.

Sanne Cant heeft de voorbije twee weken in Benicassim haar lot in handen van haar coaches gelegd. Na een matig seizoen hoopt ze in extremis alsnog klaar te zijn om een gooi naar een vierde regenboogtrui te doen. Benieuwd of ze ook in Hoogerheide al haar betere niveau haalt.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Ceylin del Carmen Alvarado
** Annemarie Worst, Lucinda Brand
*  Yara Kastelijn, Katie Compton, Sanne Cant

Website organisatie
Deelnemerslijsten


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd wordt in België gecoverd door Telenet Play Sports (open kanaal) en Proximus. Op Sporza volgt in de late namiddag nog een samenvatting. In Nederland wordt deze manche van de Wereldbeker gecoverd door NOS.nl en Eurosport. Bekijk hier de volledige TV-kalender.

De weersverwachting in Hoogerheide volgens Meteovista.be:

Dit artikel delen:

1 Reactie

jibi verboort 26 januari 2020 om 13:21

Ben benieuwd naar de feitelijke uitslag van Sanne Cant!

Volgens eigen zeggen zou het beter en beter gaan. Eerder liet zij dit optekenen aan Wielerflits “Sanne Cant broedt op een WK-plan: “Het ziet er beter en beter …”.

Ben dus benieuwd of Sanne zicht heeft op zichzelf!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.