Voorbeschouwing: Wereldbeker Namen 2020

Voorbeschouwing: Wereldbeker Namen 2020

foto: Cor Vos

zondag 20 december 2020 om 08:35

Zondag wordt in Namen de tweede manche van de Wereldbeker afgewerkt. En of de veldritfan er zin in heeft: voor het eerst dit seizoen staan bij de mannen alle toppers aan de start. Van Mathieu van der Poel over Wout van Aert en Tom Pidcock tot Eli Iserbyt, Toon Aerts en Michael Vanthourenhout. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Het was in 2008, naar aanleiding van een door Golazo georganiseerde toertocht in Namen, dat de toenmalige Schepen van Sport Maxime Prévot en Christophe Impens op het idee kwamen om het veldrijden naar de provinciehoofdstad te halen. Met de Citadel, die eerder dienst deed als motorcross-parcours, als ideale locatie. De Citadelcross was geboren en Golazo dropte zijn nieuwe aanwinst meteen in de Gazet van Antwerpen Trofee (vandaag de X2O Trofee).

Roland Liboton tekende een spectaculair parcours uit, met nog heel wat aspecten van het voormalige motorcross-parcours erin verwerkt. Opmerkelijk detail: Niels Albert kwam een paar dagen vooraf de omloop verkennen en uitte in zijn gekende stijl meteen de nodige kritiek. De wereldkampioen was niet opgezet met de lange klim en bijhorende – té – gevaarlijke afdaling. Toch was het uitgerekend hij die de eerste editie op zijn naam schreef.

Niels Albert won in 2009 de allereerste editie van de Citadelcross – foto: Cor Vos

Ondanks de kritiek van Albert sloeg de wedstrijd aan bij renners en publiek, al werd de omloop de daaropvolgende jaren gefinetuned tot zoals we die de laatste jaren kennen. In 2011 trad de Citadelcross toe tot de Wereldbeker, waar het tot op vandaag nog steeds deel van uitmaakt. Al wordt in de nabije toekomst wel een eenmalig uitstapje verwacht: Namen wil in 2022 immers gaststad zijn van het Europees kampioenschap.

In tegenstelling tot de Superprestigemanche in Francorchamps, die drie jaar geleden van de kalender verdween, vond ook het publiek de voorbije jaren een stuk vlotter de weg naar de Citadelcross. “Die belangstelling bleef groeien”, vertelt Christophe Impens. “Zelfs de voorbije twee jaar, telkens in druilerige omstandigheden, noteerden we steeds meer toeschouwers. Aanvankelijk een compleet Vlaams publiek, maar ook dat evolueerde in gunstige zin. De eerste drie jaar kwam slechts tien procent van het totale aantal toeschouwers uit Wallonië, ondertussen is dat gestegen tot dertig procent.” Die opmars wordt dit jaar uiteraard helemaal afgeremd. De Covid-19 maatregelen laten ook in Namen geen publiek toe.

Laatste tien winnaars
Heren
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-be Wout van Aert
2016: flag-nl Mathieu van der Poel
2015: flag-nl Mathieu van der Poel
2014: flag-be Kevin Pauwels
2013: flag-fr Francis Mourey
2012: flag-be Kevin Pauwels
2011: flag-be Sven Nys
2010: flag-cz Zdeněk Štybar (GvA Trofee)

Dames
2019: flag-nl Lucinda Brand
2018: flag-nl Lucinda Brand
2017: flag-gb Evie Richards
2016: flag-cz Kateřina Nash
2015: flag-gb Nikki Brammeier
2014: flag-cz Kateřina Nash
2013: flag-us Katherine Compton
2012: flag-us Katherine Compton
2011: flag-nl Marianne Vos
2010: flag-nl Sanne van Paassen (GvA Trofee)


Vorig jaar

Fel bevochten zege voor Van der Poel
Eén van de allermooiste crossen van het seizoen. Met zowel alle ingrediënten die nodig zijn om er een waar spektakel van te maken. Van der Poel die – door de toenmalige reglementering – vanop de derde rij van start moest, bijvoorbeeld. Een adembenemend parcours ook, die door de regen nog zwaarder was geworden. Een uitstekende Toon Aerts, die Van der Poel lang weerstand bood. Lekke banden, een onderkoelde Eli Iserbyt, …

Essentie van het verhaal, na een geweldig uur cross gingen Mathieu van der Poel en Toon Aerts samen de slotronde in. Een van hen zou deze heroïsche editie op zijn naam schrijven. Van der Poel wilde absoluut als eerste de technische afdalingen aanvatten, in de hoop Aerts daar onder druk te zetten. Een tactiek die werkte. De Belgische kampioen  moest risico’s nemen om de technisch superieure wereldkampioen te kunnen volgen en ging in de fout: in een afdaling verloor hij de controle over het stuur en maakte een ferme tuimelperte. De wedstrijd was over en out.

De regenboogtrui was quasi onherkenbaar – foto: Cor Vos © 2019

Omdat Iserbyt halfkoers moest opgeven wegens onderkoelingsverschijnselen, deed Aerts wel een prima zaak in de tussenstand voor de Wereldbeker. Daartegenover stond wel dat de Kempenaar een ribbreuk opliep en een aantal daaropvolgende wedstrijden aan zich voorbij moest laten gaan, of zwaar ingetapet van start moest. Nog dit: Corné van Kessel werd in Namen derde, voor de jonge Tom Pidcock en Tim Merlier.

Heren Elite
1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-be Toon Aerts op 55″
3. flag-nl Corné van Kessel op 1’14”
4. flag-gb Tom Pidcock op 1’31”
5. flag-be Tim Merlier op 1’41”
6. flag-nl Lars van der Haar op 1’48”
7. flag-be Michael Vanthourenhout op 1’56”
8. flag-de Marcel Meisen op 2’02”
9. flag-be Laurens Sweeck op 2’23”
10. flag-be Thijs Aerts op 3’11”

Lucinda Brand voor tweede jaar op rij
Na een snelle start van Europese kampioene Yara Kastelijn en een vluchtige overname van Ceylin Alvarado, was het vooral Annemarie Worst die indruk maakte in de aanvangsfase. Als voormalig mountainbikester voelde ze zich in de regenachtige omstandigheden uiteraard in haar sas. Tot in de tweede ronde de 777-renster wat gas terug moest nemen.

Ceylin del Carmen Alvarado – die reeds ten val was gekomen – en Lucinda Brand gingen op en over Worst en begonnen intussen aan een leuke tweestrijd. Brand wachtte tot iets voor halfkoers om Alvarado een eerste keer overboord te gooien. Op de nieuwe kasseistrook – waar heel wat om te doen was – moest het jonge talent de rol lossen. Brand bleef quasi de hele koers foutloos en kon haar voorsprong zo in geen tijd uitbouwen tot een halve minuut. Boeken toe, denk je dan.

Tot Brand in de slotronde dan toch tot twee keer toe in de fout ging en onderuit ging. Alvarado, technisch overigens verbluffend op de schuine kant, kon zo opnieuw wat tijd goedmaken, maar echt spannend werd het niet meer: de voorsprong van Brand bleef geruststellend. De Nederlandse kampioene schreef zo haar eerste Wereldbekermanche van het seizoen op haar naam.

De evenwichtsoefeningen van Brand, Alvarado en Worst op de schuine kant – foto:  Cor Vos © 2019

Dames Elite
1. flag-nl Lucinda Brand
2. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 16″
3. flag-nl Annemarie Worst op 1’21”
4. flag-gb Evie Richards op 1’34”
5. flag-cz Katerina Nash op 1’45”
6. flag-us Clara Honsinger op 1’48”
7. flag-us Katherine Compton op 2’46”
8. flag-us Rebecca Fahringer op 2’49”
9. flag-nl Marianne Vos op 3’00”
10. flag-ca Maghalie Rochette op 3’07”


Parcours

Tot 2018 telde het loodzware parcours op de Citadel een drietal sleutelpunten. De steile klim  net na de start, een aantal afdalingen en beklimmingen dicht bij de Esplanade en – niet in het minst – een lange schuine kant waarop elk jaar weer een groot aantal renners kennismaakt met de meestal modderige ondergrond.

Vorig jaar voerde parcoursbouwer Erwin Vervecken een aantal wijzigingen door en kwam er een extra scherprechter: een kasseistrook bergop,  net vooraleer de renners aan de schuine kant beginnen. De strook, in de Route des Canons, is 350 meter lang, moest quasi vanuit stilstand aangevat worden en werd voorafgegaan door een lange, technische afdaling. Het laatste stuk van die afdaling kreeg een nieuwe zandlaag om de onderliggende trap uit te vlakken.

Kritiek
De toevoeging werd niet door iedereen geapprecieerd. Onder anderen Adrie van der Poel liet zich uit op social media. “Is dat nu echt nodig? Is het nog niet lastig genoeg in Namen?”  Volgens Vervecken zou de extra kasseistrook in geen enkel geval zorgen voor een nog zwaardere wedstrijd, maar wel tot meer spektakel. Extra spektakel kwam er, maar na afloop bleven de meningen verdeeld.

Dit jaar is de bewuste trap uit het parcours verdwenen en vervangen door een nieuwe lus met een klein klimmetje. “Daardoor is de passage over de kasseien die we vorig jaar geïntroduceerd hebben met 100 meter ingekort, maar er blijven nog altijd 250 meter over om het verschil te maken”, vertelt Vervecken daarover.

Niettemin, de omloop in Namen blijft een van de meest spectaculaire van het hele veldritcircuit en de Citadelcross nam in geen tijd een hoge vlucht. Met dank aan zijn locatie en parcours is de cross in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een klassieker.


Programma

Programma zondag 29 november 
13u40: Dames Elite en U23
15u05: Heren Elite

Locatie:
Route Merveilleuse, Namur (Citadel van Namen)

Website organisatie
Website Wereldbeker
Twitteraccount Wereldbeker

Alle deelnemerslijsten


Favorieten

Heren 

Het veldritseizoen is intussen bijna drie maanden ver, maar in Namen staan voor het eerst alle toppers samen aan de start. Het voorbije weekend hervatten Mathieu van der Poel en ploegmaats de competitie in Antwerpen en Gavere, in Namen is ook Wout van Aert terug van een tiendaagse stage in het Spaanse Girona.

En voor het eerst sinds we voorbeschouwingen schrijven, krijgt een Brit het maximaal aantal sterren. Na zijn demonstratie in Gavere, die opvallend genoeg door zowat elke veldritfan gesmaakt werd, behoort Tom Pidcock ook in Namen tot de favorieten. En dat steekt de kleine lefgozer ook zelf niet onder stoelen of banken.

Pidcock topt plots ons favorietenlijstje – foto: Cor Vos © 2020

“Normaal moet ik komend weekend dus nog beter zijn”, vertelde hij deze week. “Ik heb nu voldoende vertrouwen om te zeggen dat ik vol voor de zege ga, al zal Mathieu ook gemotiveerd zijn. Maar modder, klimmen en draaien en keren… Het parcours in Namen is me op het lijf geschreven. En naar deze periode heb ik gepiekt.”

Maar ook de concurrentie reist met tonnen ambitie naar de Naamse provinciehoofdstad af. Mathieu van der Poel is aan zijn tweede weekend toe en zal crosstechnisch wellicht nog iets beter uit de verf komen dan een week geleden. Eergevoelig als hij is, zal hij in zijn achterhoofd ook wel een beetje op revanche belust zijn. Wellicht had ook hij een week geleden nog niet verwacht dat die jonge Brit nu al aan de poten van zijn stoel kwam zagen.

En dat is er het trio Wout van Aert, Eli Iserbyt en Toon Aerts. Iserbyt en Aerts waren het voorbije weekend de enige twee die in de buurt van Van der Poel en Pidcock kwamen. En beiden hebben op de Citadel iets recht te zetten. Eli Iserbyt verliet een jaar geleden vroegtijdig en compleet onderkoeld het toneel met een warmtedeken om zijn kleine frêle lijf, terwijl Toon Aerts lang weerstand bood aan Van der Poel, maar in de slotronde ongelukkig ten val kwam.

Iserbyt wil zo snel mogelijk opnieuw op het podium – foto: Cor Vos © 2020

Bovendien heeft Iserbyt ook iets recht te zetten na vorige zondag. In Gavere miste hij voor het eerst deze winter het podium van een veldrit met inzet. Daar zat een rampzalige start voor iets tussen, maar de Europese kampioen gaf ook zelf aan niet over de beste benen te beschikken. Aan motivatie zal het ook de West-Vlaming dit weekend niet ontbreken. Voor Aerts komt zijn favoriete periode van het jaar eraan.

Wout van Aert, in 2017 al winnaar van de Citadelcross, begon twee weken voorspoedig aan zijn winterseizoen, met podiumplaatsen in zowel Kortrijk als Tábor, maar zeven dagen later moest hij vrede nemen met een vierde plaats in Boom en reageerde na afloop ontgoocheld. Benieuwd of de kersverse winnaar van de Kristallen Fiets tijdens zijn stage in Spanje een extra stapje heeft gezet.

De bovenvermelde namen zijn in onze ogen de vijf topfavorieten. Corné van Kessel, Lars van der Haar en Michael Vanthourenhout staan op dit moment van het seizoen net een trapje lager op de ladder, maar zoals we vorige maand al zagen in onder meer Niel (Sweeck) en Tábor (Vanthourenhout), kan het tij snel keren…

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mathieu van der Poel, Tom Pidcock
*** Wout van Aert, Eli Iserbyt, Toon Aerts
** Lars van der Haar, Michael Vanthourenhout, Corné van Kessel
* Laurens Sweeck, Daan Soete, Quinten Hermans


Dames

Lucinda Brand won de voorbije twee edities van de Citadelcross en domineert het huidige seizoen. Van de laatste acht wedstrijden waar ze aan de start stond, won ze er zes. Hoe dicht de dames ook aan elkaar gewaagd zijn, de kopvrouw van Telenet-Baloise krijgt ook nu weer een ster extra tegenover haar grootste concurrentes. Namen is ook de cross die het best past bij Brands mogelijkheden, zeker nu ze ook op technisch vlak een stap voorwaarts heeft gezet.

Wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado en Denise Betsema zijn de dames die op dit moment Brand het dichtst benaderen. Durfal Alvarado werd vorig jaar al tweede in Namen. Betsema was vorige zaterdag de beste in Antwerpen en bleef ook in Gavere het langst in de buurt van een ongenaakbare Lucinda Brand. Vorig jaar was Betsema er in Namen niet bij, twee jaar geleden werd ze er zevende.

Met stip in ons lijstje: de Amerikaanse Clara Honsinger en voormalig winnares in Namen, Evie Richards. Honsinger werd vorig jaar al zesde op de Citadel en lijkt dit jaar opnieuw een stap voorwaarts gezet te hebben. Katie Compton is al even niet meer de beste Amerikaanse. Honsinger, nog maar 23, bevestigde het voorbije weekend met een vierde plaats in Gavere. Als daar nog een procentje bij kan, doet ze mee voor het podium.

Een nieuwe naam in ons lijstje favorieten: Clara Honsinger – foto: Cor Vos © 2019

En dat geldt trouwens ook voor Evie Richards. De Britse won drie jaar geleden verrassend in Namen. Richards was toen pas 20 en overvleugelde in deze editie respectievelijk Brammeier, Lechner, Compton en Ferrand-Prévot. Een prestigieuze zege voor de Britse flapuit. Bevestigen was niet gemakkelijk, maar dit jaar lijkt ze stilaan weer haar betere niveau te halen. Een topvijfplaats Namen moet mogelijk zijn.

Annemarie Worst worstelt met een kleine vormdip, terwijl Yara Kastelijn voorlopig nog net iets te wisselvallig blijft presteren om bij de favorietes voor de dagzege gerekend te worden. Vorige week gaf de Credishop-renster nog aan dat ze deze winter meer focust richting de kampioenschappen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Lucinda Brand
*** Ceylin del Carmen Alvarado, Denise Betsema
** Clara Honsinger, Evie Richards, Annemarie Worst,
* Yara Kastelijn, Eva Lechner, Christine Majérus, Puck Pieterse

Update 20/12, 10u45: Annemarie Worst geeft forfait. Ze neemt nog een weekje herstel om tegen de jaarwisseling opnieuw top te zijn. 


Weer en TV

De World Cup in Namur voor elite vrouwen en elite mannen is zondag vanaf 13u30 live en integraal te volgen op RTBF (TIPIK), Telenet Play Sports en Proximus Open. Om 17u30 is er een samenvatting in Sporza op één. In Nederland is de wedstrijd te volgen op Eurosport en NOS (online).  Bekijk hier de volledige TV-kalender.

Hieronder vindt u de weersverwachting in Namen volgens Meteovista.be. 

Dit artikel delen:

9 Reacties

Pastoor van Dijk 18 december 2020 om 21:49

Betsema…………………………is mijn naam …………………….voor Namen!

Ik steek een kaars op voor minder lekke banden, minder verstrikt raken in de ajuinenzakken(woord geleerd via Paul Herijgers!) en minder tuimelpertes bij de schuine Naamse helling.

Simon Stoops 19 december 2020 om 11:07

Waarom al de puntjes?

didison 19 december 2020 om 08:33

Spek voor de bek van Brand en Pidcock. Zoals Sven Nys voorspelde. Evie Richards is hier ook steeds goed!!

Pastoor van Dijk 19 december 2020 om 11:24

@Simon Stoops: Maak er geen punt van!

Denise Betsema gaat in Namen overigens wel de puntjes op de i zetten. Met haar lichte versnelling heeft ze bij bepaalde momenten een beter optrekvermogen. De zware versnelling van Brand kan haar flink in de kuiten gaan zitten. Mijn gevoel zegt me dat Betsema zondag haar vierde overwinning behaalt in Namen. Opvallend is wel hoe fris Brand en Betsema na afloop van een cross nog ogen.

Simon Stoops 19 december 2020 om 12:00

Ik ben het wel volledig met je eens, Brand en Betsema zijn de betere op dit moment.

Merlinappa 19 december 2020 om 19:18

Ik hoop dat Brand of Alvarado wint. Iemand waar een zweem van doping omheen hangt heb ik niks mee.

Ben ook benieuwd waar Wout staat tov Mathieu.

jan jansen 19 december 2020 om 20:39

Zweem van doping is niet terecht, als je je verdiept in haar verhaal is dat duidelijk

Merlinappa 20 december 2020 om 07:18

Dat ze bewust doping heeft gebruikt is niet bewezen. Maar een zweem van doping is er zeker.

Baukema Tomoulin 20 december 2020 om 11:10

Ik kijk uit naar deze en ik hoop ook een beetje op een driestrijd tussen Tom, Mathieu en Wout waarbij Pidcock weet te winnen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.