Voorbeschouwing: Wereldbeker Nommay 2020

Voorbeschouwing: Wereldbeker Nommay 2020

foto: Cor Vos

zondag 19 januari 2020 om 07:45

Ter gelegenheid van de voorlaatste manche van de Wereldbeker houden we opnieuw halt in Frankrijk. En net als in 2018 doen we dat dit jaar in Nommay, een kleine gemeente in het arrondissement Montbéliard. Al wordt het een onthoofde editie, want zowel bij de mannen als bij de vrouwen ontbreken enkele toppers. WielerFlits blikt vooruit.


Historie

Organisator Denis Mercier organiseerde in 1978 voor het eerst een crossje in Nommay. Op kleine schaal, weliswaar. Tot hij tien jaar later een extra lokale geldschieter op de kop tikte die hem in staat stelde een versnelling hoger te schakelen. In 1987 trad Nommay voor het eerst toe tot de Challenge National, de voorloper van de Coupe de France, een nationaal regelmatigheidscriterium dat georganiseerd wordt door de Franse Wielerbond FFC.

Met vallen en opstaan knokte Nommay zich in 1996 voor het eerst op de kalender van de Wereldbeker. Het moest de daaropvolgende jaren af en toe eens plaats maken voor Pontchâteau, Liévin, Roubaix, Lanarvilly en zelfs een keertje voor Lignières-en-Berry, maar dit jaar staat Nommay toch al voor de twaalfde keer op de WB-kalender. Voorlopig ook voor het laatst, want volgend jaar wordt Bésançon – 80 kilometer westwaarts – de nieuwe Franse locatie in de Wereldbeker.

In 2002 kregen we een duel tussen de Belgische en de wereldkampioen – foto: Cor Vos

Tussendoor werden in Nommay ook drie keer de Franse nationale kampioenschappen georganiseerd. Recordhouder in Nommay is Francis Mourey, met vijf zeges. Al behaalde hij er daarvan niet één in de Wereldbeker. Opmerkelijk: de elf verreden wereldbekerwedstrijden kenden maar liefst tien verschillende winnaars. Alleen Sven Nys won er twee keer. De andere negen zijn Richard Groenendaal, Adrie van der Poel, Daniele Pontoni, Erwin Vervecken, Bart Wellens, Lars Boom, Niels Albert, Tom Meeusen en Mathieu van der Poel.

Laatste tien winnaars in Nommay
Heren
2018: flag-nl Mathieu van der Poel (Wereldbeker)
2016: flag-fr Clément Venturini (Coupe de France)
2015: flag-fr Francis Mourey
2014: flag-be Tom Meeusen (Wereldbeker)
2013: flag-fr Francis Mourey (Frans kampioenschap)
2011: flag-fr Francis Mourey
2010: flag-fr Nicolas Bazin
2009: flag-be Niels Albert (Wereldbeker)
2008: flag-nl Lars Boom (Wereldbeker)
2007: flag-be Sven Nys (Wereldbeker)

Dames
2018: flag-us Katherine Compton (Wereldbeker)
2016: flag-fr Hélène Clauzel (Coupe de France)
2015: flag-fr Lucie Chainel-Lefèvre
2014: flag-nl Marianne Vos (Wereldbeker)
2013: flag-fr Lucie Chainel-Lefèvre (Frans kampioenschap)
2011: flag-fr Lucie Chainel-Lefèvre
2010: flag-de Hanka Kupfernagel
2009: flag-us Katherine Compton (Wereldbeker)
2008: flag-us Katherine Compton (Wereldbeker)
2007: flag-fr Laurence Leboucher (Wereldbeker)


2018

Van der Poel degradeert tegenstand
Vorig jaar was Pontchâteau dus de Franse wereldbekermanche van dienst. In afwezigheid van Mathieu van der Poel ging de zege er naar Wout van Aert, voor Toon Aerts en Michael Vanthourenhout. De laatste keer dat we in Nommay te gast waren, was in januari 2018. Met Mathieu van der Poel als grote triomfator.

Voor wie het zich nog herinnert, het had in de Doubs twee weken aan een stuk geregend. Site Brognard kreunde onder het water en dat had zijn weerslag op het parcours. Het lag er loodzwaar bij en dat had ook zijn invloed op het verloop van de wedstrijd en op de tijdverschillen. Van der Poel en Van Aert hielden elkaar twintig minuten min of meer gezelschap. Toen versnelde VDP en bouwde een voorsprong van 40 seconden uit.

De twee tenoren hielden elkaar twintig minuten gezelschap – foto: Cor Vos

In de slotfase kon Van der Poel zich beperken tot het consolideren van die bonus. Van Aert strandde op 33 seconden. Maar het verschil met de rest van de concurrentie was enorm. Zo gaf Toon Aerts als derde al meer dan twee minuten toe. Voor Van der Poel was Nommay zijn 25e zege van het seizoen en zijn vijfde in de Wereldbeker, die hij dat jaar voor het eerst op zijn naam zou schrijven.

Compton voor Keough
Katie Compton won in Nommay de dameswedstrijd. De uitslag was er daar twee jaar geleden trouwens eentje die we ons vandaag niet meer kunnen inbeelden: er finishte geen enkele Nederlandse in de top tien. Al moet worden gezegd dat Marianne Vos en Lucinda Brand er niet bij waren. Opmerkelijk: exact één jaar later eindigden in de Franse manche van de Wereldbeker in Pontchâteau zowaar zeven Nederlandse vrouwen in de top tien.

De 15-voudige Amerikaanse kampioene domineerde in de blubber van start tot finish en had bijna een minuut voorsprong op haar landgenote Kaitlin Keough en anderhalve minuut op de Française Pauline Ferrand-Prévot. Wereldkampioene Sanne Cant kende materiaalpech en finishte pas twaalfde. Dat was wel voldoende om zich te verzekeren van een derde eindzege in de Wereldbeker.

Van links naar rechts: Keough, Compton & Ferrand-Prévot – foto: Cor Vos

Uitslagen Nommay 2018
Heren Elite
1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-be Wout van Aert op 33″
3. flag-be Toon Aerts op 2’09”
4. flag-be Tim Merlier op 2’31”
5. flag-be Michael Vanthourenhout op 2’47”
6. flag-be Laurens Sweeck op 3’06”
7. flag-cz Michael Boros op 3’11”
8. flag-nl David van der Poel op 3’48”
9. flag-fr Steve Chainel op 3’50”
10. flag-be Kevin Pauwels op 3’54”

Dames Elite
1. flag-us Katherine Compton
2. flag-us Kaitlin Keough op 55″
3. flag-fr Pauline Ferrand-Prévot op 1’20”
4. flag-gb Helen Wyman op 1’30”
5. flag-lu Christine Majérus
6. flag-it Alice Maria Arzuffi op 1’42”
7. flag-it Eva Lechner op 2’04”
8. flag-ch Jolanda Neff op 2’21”
9. flag-be Ellen Van Loy op 2’38”
10. flag-fr Caroline Mani op 2’42”


Parcours

De omloop in Nommay situeert zich sinds jaar en dag op de Site Brognard en is niet meer dan een weidecross, maar dan wel een fraaie weidecross, doorspekt met enkele niveauverschillen die goed aangewend worden. Het parcours is wel bijzonder vatbaar voor de weersomstandigheden. Bij overvloedige regenval zoals twee jaar geleden, wordt de omloop snel herschapen in een grote modderpoel, wat de cross loodzwaar maakt. Volgens Steve Chainel, die reeds een kijkje ging nemen, valt het dit jaar wel heel goed mee. “Koud en droog, wordt hier zondag voorspeld”, aldus Chainel. “Zelfs temperaturen onder het vriespunt. Dus ik denk niet dat het een modderbad wordt.”

Het belangrijkste – en meest vervelende – obstakel in Nommay is een lange trappenpartij (met zeventien treden) onmiddellijk na de startzone. Als je niet in de top twintig aan de trappen begint, is het letterlijk aanschuiven geblazen (zie bannerfoto bovenaan). Je zal er de cross niet winnen, maar je kan hem er wel verliezen. Voor wie het parcours al vooraf even wil bekijken, via deze link kan je een ‘verkennings-video’ downloaden.

Profiel:


Programma

Programma – 19 januari 2020
10u: Heren Junioren
11u30: Heren U23
13u30: Dames Elite
15u: Heren Elite

Locatie en entree
Nommay, Site Brognard
Bereikbaarheid: Autoroute A36, afrit 10

Entree: aan de kassa betaalt u 12 euro.
Kinderen < 15 jaar: gratis

Tussenstand Wereldbeker Heren na 7 wedstrijden
1. flag-be Toon Aerts – 437 punten
2. flag-be Michael Vanthourenhout – 392 punten
3. flag-be Eli Iserbyt – 386 punten
4. flag-be Laurens Sweeck – 364 punten
5. flag-be Quinten Hermans – 358 punten
6. flag-nl Lars van der Haar – 357 punten
7. flag-nl Corné van Kessel – 325 punten
8. flag-nl Mathieu van der Poel – 320 punten
9. flag-be Gianni Vermeersch – 312 punten
10. flag-nl Joris Nieuwenhuis – 268 punten

Tussenstand Wereldbeker Dames na 7 wedstrijden
1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado – 360 punten
2. flag-cz Kateřina Nash – 359 punten
3. flag-nl Annemarie Worst – 345 punten
4. flag-nl Inge van der Heijden – 311 punten
5. flag-nl Lucinda Brand – 290 punten
6. flag-ca Maghalie Rochette – 289 punten
7. flag-gb Anna Kay – 281 punten
8. flag-us Katherine Compton – 276 punten
9. flag-nl Yara Kastelijn – 264 punten
10. flag-nl Manon Bakker – 251 punten


Favorieten

Wereldkampioen Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tim Merlier zijn de belangrijkste afwezigen in Nommay. Vooral de afwezigheid van Van der Poel zorgt ervoor dat we een open wedstrijd mogen verwachten. Met Eli Iserbyt, Toon Aerts en Michael Vanthourenhout als voornaamste kandidaten voor de dagzege.

Laten dat nu net ook de drie renners zijn die nog in aanmerking komen voor eindwinst in de Wereldbeker. Met nog twee manches te gaan telt Toon Aerts 45 punten voorsprong op Vanthourenhout en 51 punten op Iserbyt. In principe zal de voormalige Belgische kampioen dit niet meer uit handen geven. Op het BK van vorige zondag in Antwerpen kwam hij nog wat procentjes te kort om mee te doen voor winst, maar ondertussen zijn we toch opnieuw zeven dagen verder.

Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout zaten op dat kampioenschap deels klem in de ploegtactiek van Pauwels Sauzen-Bingoal en zullen er in Nommay ongetwijfeld op gebrand zijn om zelf nog eens uit te pakken. En wat met de nieuwe Belgische kampioen? Kan Laurens Sweeck in Nommay nog teren op zijn uitstekende conditie van een week geleden? Of heeft hij wat last van decompressie na het geboekte succes?

Vermeersch is de laatste wedstrijden in goede doen – foto: Cor Vos

Andere namen die in aanmerking komen voor de zege of het podium zijn onder meer Tom Pidcock, Lars van der Haar en Corné van Kessel. We zijn vooral benieuwd naar de progressie die de jonge Brit de voorbije twee weken heeft gemaakt. Op Nieuwjaarsdag haalde hij al het podium in Baal, vorige week degradeerde hij de tegenstand op het Brits kampioenschap. Pidcock groeit richting het WK, zijn grootste doel deze winter.

En ook voor Gianni Vermeersch en Quinten Hermans staat nog heel wat op het spel. Zij hebben enerzijds nog een mooie ereplaats in de Wereldbeker te verdedigen, anderzijds is het voor Vermeersch de laatste kans om Belgisch bondscoach Sven Vanthourenhout te overtuigen hem alsnog op te nemen in zijn WK-selectie. En dan is Quinten Hermans maar best op zijn hoede.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Eli Iserbyt
** Toon Aerts, Michael Vanthourenhout
* Laurens Sweeck, Tom Pidcock, Gianni Vermeersch


Dames

Net als bij de mannen blijft ook bij de dames de regerende wereldkampioene afwezig. Sanne Cant stoomt zich – net als Van der Poel trouwens – in het Spaanse Benicassim klaar voor het WK in Dübendorf, waar ze stiekem nog hoopt op een vierde wereldtitel op rij. Nog van Belgische zijde missen we Laura Verdonschot.

Ook Lucinda Brand en Yara Kastelijn laten Nommay aan zich voorbijgaan, terwijl Marianne Vos haar seizoen vroegtijdig beëindigde met een liesblessure. Dan komen we sowieso opnieuw uit bij de twee dames die er dit seizoen toch bovenuit staken: Ceylin del Carmen Alvarado en Annemarie Worst. Zijn zijn met voorsprong dé topfavorietes, daar in de Doubs. Als in Nommay en Hoogerheide alles in de juiste plooi valt, wordt dit duo trouwens ook één en twee in het eindklassement van de Wereldbeker.

En eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat – zonder tegenslag van Alvarado en Worst – de rest van het deelnemersveld zondag voor de derde plaats rijdt. We kijken alvast uit naar de drie dames die vorige zondag in Ruchpen het beloftenpodium sierden: Inge van der Heijden, Manon Bakker en Aniek van Alphen.

Verrassen de Nederlandse U23-dames in Nommay? – foto: Cor Vos

Tot slot verwachten we in afwezigheid van Brand en co ook Eva Lechner, Alice Maria Arzuffi, Katie Compton, Katerina Nash en Maghalie Rochette. Als zij nog de ambitie hebben om binnen twee weken een topvijfplaats te pakken op het wereldkampioenschap, kunnen ze maar beter wat vertrouwen tanken in Frankrijk.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Ceylin del Carmen Alvarado
** Annemarie Worst, Inge van der Heijden
*  Katerina Nash, Eva Lechner, Katie Compton

Website organisatie
Deelnemerslijsten


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd wordt in België gecoverd door Telenet Play Sports en Proximus. Op Sporza volgt in de late namiddag nog een samenvatting. In Nederland wordt deze manche van de Wereldbeker gecoverd door NOS.nl en Eurosport. Bekijk hier de volledige TV-kalender.

De weersverwachting in Nommay volgens Meteovista.be: we duiken vanaf zaterdag onder het vriespunt in Nommay.

Dit artikel delen:

4 Reacties

Merlinappa 18 januari 2020 om 16:26

Corne van Kessel mag toch zeker wel een ster hebben gezien zijn prestaties afgelopen crossen. Stukken beter dan een Pidcock of Vermeersch.

Vogelmezen 19 januari 2020 om 09:39

Volgens de eerste beelden voor het eerst dit seizoen een wedstrijd op een bevroren ondergrond?

Nico Dick 19 januari 2020 om 10:52

Klopt. Voorlopig toch nog

Loser nr. 2 19 januari 2020 om 13:01

Triest dat enkele toppers zich niet de moeite getroosten om naar deze wedstrijd af te zakken. Dit in tijden dat iedereen de mond vol heeft over de internationalisering van het veldrijden. Vooral van een vaandeldrager als VDP zou ik toch verwachten dat hij aan de start staat. Per slot van rekening is hij toch een halve Fransman.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.