Voorbeschouwing: Wereldbeker Overijse 2021

Voorbeschouwing: Wereldbeker Overijse 2021

© Cor Vos

zondag 24 januari 2021 om 08:05

Zondag wordt in Overijse de slotmanche van de Wereldbeker afgewerkt. Lucinda Brand is bij de vrouwen al zeker van eindwinst. Bij de mannen ligt Wout van Aert in poleposition, maar Mathieu van der Poel ligt op de loer. WielerFlits blikt vooruit op de Moeder aller Crossen.

Historie

Als Roland Liboton zestien keer op je erelijst staat en Erik en Roger De Vlaeminck respectievelijk negen en zeven keer, dan mag je als organisator aan de buitenwereld vertellen dat jouw wedstrijd een klassieker is. Meer zelfs: de Druivencross, die al sinds 1960 op de kalender staat, draagt de eretitel ‘Moeder aller crossen’. Dat Liboton er zoveel won, verdient wel een kleine nuance. Tijdens de jaren ’70 en ‘ 80 – de hoogdagen van de recordhouder – werd de Druivencross twee keer per seizoen georganiseerd

Met intussen ook vijf Belgische kampioenschappen, een Europabeker, een cross-tijdrit, een koppelveldrit (ter ere van de afscheidnemende Roger De Vlaeminck) en de dubbele organisaties van 1971 tot 1988, zijn ze in Overijse dit jaar aan hun 84ste editie in een tijdspanne van 61 jaar toe.

Sven Nys won zes keer de Druivencross, maar bleef er na 2014 weg na een financieel dispuut – foto: Cor Vos ©2006

Overijse speelde in de voorbije eeuw ook zijn rol in de uitbouw van de populariteit van de cross. In 1982 stond André De Brouwer, toenmalige voorzitter van de organiserende vzw, samen met Diegem, Asper-Gavere en Zillebeke mee aan de wieg van de Superprestige, het oudste regelmatigheidscriterium dat het veldrijden rijk is. In 2001 stapten de Sportvrienden echter uit het klassement na een intern dispuut. Sindsdien vaart de Druivencross een onafhankelijke koers.

Wereldbeker
Tot deze winter, nadat Flanders Classics mede-organisator werd en samen met de plaatselijke Sportvrienden de Druivencross in de vernieuwde Wereldbeker dropte en nieuw leven wil inblazen. Terecht, trouwens. Als er een klassieker in het meest prestigieuze regelmatigheidscriterium thuishoort, dan wel Overijse. De liefde is wederzijds: “Het is dankzij de sponsorwerving van Flanders Classics dat de Druivencross kan doorgaan”, is huidig voorzitter Willy Van Roy eerlijk. “Zeker nu er geen publiek is toegelaten en we inkomsten uit de vip-verkoop werven.”

De Druivencross telt ook een aantal memorabele edities. Denk maar aan die van 2005, die we ons blijvend zullen herinneren als die van de karatetrap van Bart Wellens. De Kempenaar ging door het lint na meerdere beledigingen vanuit het publiek. Of die van 2014, waarin Sven Nys snel moest opgeven en daardoor zijn afgesproken startpremie niet vergoed kreeg. De zesvoudige winnaar bleef de daaropvolgende jaren weg uit Overijse. Als losse veldrit had de Druivencross het de laatste decennium trouwens niet gemakkelijk om een degelijk startveld aan te trekken. Ook daarvoor is de toetreding tot de Wereldbeker Overijse een meerwaarde.

Een zeldzame uitschuiver in de carrière van Bart Wellens – foto: Cor Vos © 2005

De vrouwen reden hun Druivencross voor het eerst in 2001. De Nederlandse Daphny van den Brand won die editie en zou later nog drie keer als eerste over de streep komen. Van den Brand is met die vier overwinningen recordhoudster. Opvallend: de laatste zeven jaar kent de dameswedstrijd telkens een andere winnares.

Laatste winnaars in Overijse
Heren
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-be Toon Aerts
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-nl Mathieu van der Poel
2015: flag-nl Mathieu van der Poel
2014: flag-be Tom Meeusen
2013: flag-be Sven Nys
2012: flag-be Sven Nys
2011: flag-be Sven Nys
2010: flag-be Sven Nys

Dames
2019: flag-nl Annemarie Worst
2018: flag-nl Lucinda Brand
2017: flag-fr Pauline Ferrand-Prévot
2016: flag-nl Sophie de Boer
2015: flag-be Jolien Verschueren
2014: flag-be Sanne Cant
2013: flag-us Katherine Compton
2012: flag-us Katherine Compton
2011: flag-us Katherine Compton


Vorig jaar

Van der Poel houdt Pidcock af
Vorige winter stond de Druivencross daags na Ronse op de agenda. U weet wel, die wedstrijd waarin Mathieu van der Poel voor het eerst in een jaar crossen nog eens geklopt werd. Maar amper 24 uur later stelde de wereldkampioen orde op zaken. Op de Tenotsberg heerste hij als vanouds.

Nochtans waren Quinten Hermans en Tom Pidcock de beste starters. Vooral de Britse lefgozer opende sterk. Van der Poel en Iserbyt sloten aan, samen met… een losgelaten hond. Die laatste werd gelukkig snel ingerekend en belandde opnieuw bij zijn baasje. Een rondje later nam een uit de achtergrond teruggekeerde Toon Aerts de plek van het beestje in.

Tom Pidcock was vorig seizoen Van de Poels felste belager – foto: Cor Vos © 2019

Nog voor halfkoers vond Van der Poel het welletjes. Met dank aan een explosieve versnelling reed hij zijn kompanen in een mum van tijd op achterstand. Vooral op de Tenotsberg maakte VdP indruk. Ondertussen waren Aerts en Iserbyt een eind weggezakt. Zij zouden vrede nemen met plaatsen vier en zes. In de slotfase probeerde Pidcock nog wat druk te zetten op Van der Poel, maar die liet zich niet kennen. Pidcock en Hermans mochten wel mee op het podium.

Heren Elite
1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-gb Tom Pidcock op 14″
3. flag-be Quinten Hermans op 27″
4. flag-be Toon Aerts op 1’10”
5. flag-be Tim Merlier op 1’43”
6. flag-be Eli Iserbyt op 2’14”
7. flag-be Wietse Bosmans op 2’36”
8. flag-be Daan Soete op 2’55”
9. flag-de Marcel Meisen op 3’24”
10. flag-be Tom Meeusen op 3’33”

Worst klasse apart
Annemarie Worst is een ex-mountainbikester. En voelde zich op het uitdagende parcours in het Mariëndal als een vis in het water. De kopvrouw van het 777-team nam het heft meteen in handen. Al tijdens de eerste technische afdalingen zette ze de concurrentie – weliswaar zonder Ceylin del Carmen Avarado – onder druk en sloeg een kleine kloot.

Alleen de piepjonge Hongaarse Blanka Kata Vas en Lucinda Brand toonden in de beginfase nog wat weerbaarheid, maar de verschillen liep toch steeds meer op. Tien seconden werden er twintig, twintig werden er nog steeds in de eerste koershelft veertig en vijftig. Finaal zou Worst met meer dan een minuut voorsprong finishen.

Het damespodium in Overijse vorige winter – foto: Cor Vos © 2019

In de tweede koershelft waren er overigens amper nog positiewijzigingen bij de protagonisten. Alleen de fel gestarte Blanka Vas viel nog terug naar plaats zes. Worst werd op het podium geflankeerd door Lucinda Brand en Alice Maria Arzuffi.

Dames Elite
1. flag-nl Annemarie Worst
2. flag-nl Lucinda Brand op 1’08”
3. flag-it Alice Maria Arzuffi op 1’13”
4. flag-it Eva Lechner op 1’21”
5. flag-hu Blanka Kata Vas op 1’30”
6. flag-be Sanne Cant op 1’47”
7. flag-lu Christine Majérus op 1’52”
8. flag-gb Evie Richards op 1’57”
9. flag-be Alicia Franck op 2’27”
10. flag-be Ellen Van Loy op 2’50”


Parcours

Het Mariëndal in Overijse biedt één van de meest spectaculaire, zwaarste en meest gevarieerde omlopen in het hele veldritcircuit. Bovendien is het een parcours met een honderd procent natuurlijk karakter zonder artificiële hindernissen. De overschakeling van losse cross naar een wereldbekerproef vereiste dit jaar wel een aantal aanpassingen.

Zo schuift de start- en aankomstzone op van het Begijnhof  (net boven de gele bol op de afbeelding) naar het Stationsplein (linksboven), waar wat meer ruimte is. Na een lus stormen de renners en rensters de Tenotsberg. Eenmaal boven duiken ze zoals de voorbije jaren de weide in.

Daar situeert zich trouwens de grootste verandering. De materiaalpost bevindt zich voortaan bovenaan de weide, wat concreet betekent dat de renners iets na halfkoers – en reeds een eerste bospassage – nog een keer naar de top van de weide moeten klimmen. Een extra strook die ongetwijfeld in de kleren zal kruipen. Ook de kasseistrook  bergop bij het afdraaien van de weide is langer dan de voorbije jaren.

Update zaterdagavond: de organisatie heeft in extremis beslist dat de finish toch opnieuw in Begijnhof ligt. Er wordt gestart in het verlengde van de Tenotsberg. De extra lus aan het Stationsplein verdwijnt, waardoor het parcours nu 2.920 meter lang is in plaats van de voorzien 3.300 meter.


Programma

Programma zondag 24 januari 2021
13u40: Dames Elite en U23
15u05: Heren Elite

Locatie:
Overijse – Mariëndal

Opgelet: door de huidige coronamaatregelen is GEEN PUBLIEK toegelaten op het event.

Website organisatie
Website Wereldbeker
Twitteraccount Wereldbeker
Alle deelnemerslijsten

Tussenstand Wereldbeker Heren na Hulst
1. flag-be Wout van Aert – 125 punten
2. flag-nl Mathieu van der Poel – 110 punten
3. flag-be Michael Vanthourenhout – 106 punten
4. flag-be Toon Aerts – 87 punten
5. flag-be Quinten Hermans – 78 punten
6. flag-nl Corné van Kessel – 73 punten
7. flag-nl Lars van der Haar – 61 punten
8. flag-gb Tom Pidcock – 59 punten
9. flag-be Laurens Sweeck – 58 punten
10. flag-be Thijs Aerts – 54 punten

Tussenstand Wereldbeker Dames na Hulst
1. flag-nl Lucinda Brand – 150 punten
2. flag-nl Denise Betsema – 108 punten
3. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado – 102 punten
4. flag-hu Blanka Kata Vas – 83 punten
5. flag-us Clara Honsinger- 80 punten
6. flag-be Sanne Cant – 66 punten
7. flag-nl Annemarie Worst – 64 punten
8. flag-nl Puck Pieterse – 57 punten
9. flag-it Alice Maria Arzuffi – 56 punten
10. flag-nl Fem van Empel – 46 punten


Favorieten

Heren
In onze voorbeschouwing op de Flandriencross, zetten we Mathieu van der Poel met stip op één. Het parcours in Hamme is dan ook iets technischer en vlakker dan dat wat de mannen in Overijse krijgen voorgeschoteld. We zetten deze keer Van Aert en Van der Poel op gelijke hoogte, met zelfs een licht voordeel voor de Belgische kampioen.

Van Aert moet op de Tenotsberg, de weidestrook bergop richting passage in de tweede materiaalpost en op de kasseien bijzonder goed tot zijn recht komen. Van der Poel is iets technischer en dat voordeel moet hij proberen optimaal in de spectaculaire afdalingen in het bos.

Van Aert versus Van der Poel, wellicht wordt het ook in Overijse een duel – foto: Cor Vos © 2020

Er staat trouwens nog wat op het spel, daar in Overijse. Van Aert leidt in de Wereldbeker, maar doet met een minieme voorsprong van 15 punten op Van der Poel. Concreet: als Van der Poel wint, moet Van Aert tweede worden om eindwinnaar te worden. Eindwinst levert België ook een 9de ticket voor het WK op. Dat gaat dan naar Tim Merlier.

Tom Pidcock viel in Hamme naast het podium, maar in Overijse moet hij normaal beter doen. Eén week voor het WK moet de jonge Brit stilaan naar zijn topvorm zijn toegegroeid. Op dit parcours verwachten we dat Pidcock altijd de betere is van Laurens Sweeck, die hem in de Flandriencross voorafging. Dan verwachten we dat Toon Aerts en Michael Vanthourenhout Pidcocks belangrijkste rivalen zijn in de strijd voor de derde podiumplaats. Sweeck, Hermans, Soete, Van Kessel en Vermeersch mogen ons altijd verrassen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Wout van Aert, Mathieu van der Poel
***  Tom Pidcock
** Michael Vanthourenhout, Toon Aerts
*  Quinten Hermans, Laurens Sweeck, Daan Soete, Corné van Kessel, Gianni Vermeersch


Vrouwen
Ceylin del Carmen Alvarado lijkt klaar voor het WK. De Rotterdamse is duidelijk in topvorm teruggekeerd van stage in Spanje. In Hamme hadden haar belangrijkste rivales geen antwoord in huis toen ze nog voor half koers versnelde. Al konden zowel Lucinda Brand als Denise Betsema een geldig excuus inroepen. Brand kampte onder meer met een kapotte schoen, Betsema ging een paar keer onderuit op de glibberige omloop.

In Overijse verwachten we dat Brand zich wel kan meten met Alvarado. Ze haalde er de voorbije drie jaar telkens het podium, een keer kon ze er de zege pakken. In de wetenschap dat ze intussen progressie heeft gemaakt wat haar technische bagage betreft, moet ze zeker kunnen wedijveren met durfal Alvarado.

Beeldje uit Hamme… Brand gaat onderuit en wordt gepasseerd door Fem van Empel – foto: Cor Vos © 2021

Betsema en Worst krijgen een sterretje minder dan Brand en Alvarado. Worst is uittreden winnares en vindt er een parcours op maat, maar ze is duidelijk niet aan haar beste periode bezig. Zo moest ze in Hamme vrede nemen met een zevende plaats. Ook Yara Kastelijn kan dit normaal, maar ook zij is aan een mindere reeks bezig.

Verder kijken we ook uit naar wat de jeugd vermag. De favorietes voor het WK beloften, Blanka Kata Vas, Manon Bakker, Fem van Empel en Puck Pieterse, kunnen ook in Overijse sterk voor de dag komen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado
*** Denise Betsema, Annemarie Worst
**  Yara Kastelijn, Clara Honsinger
*  Marianne Vos, Blanka Kata Vas, Fem van Empel, Manon Bakker, Puck Pieterse, Sanne Cant


Weer en TV

De World Cup in Overijse voor elite vrouwen en elite mannen is zondag vanaf 13u30 live en integraal te volgen op Telenet Play Sports en Proximus Open. In Nederland is de wedstrijd te volgen op Eurosport en NOS (online).  Bekijk hier de volledige TV-kalender.

Hieronder vindt u de weersverwachting volgens Meteovista.be.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.