Voorbeschouwing: WK baanwielrennen 2018 in Apeldoorn
Wim Stroetinga en Roy Pieters vormen een koppel tijdens de madison - foto: WielerFlits
woensdag 28 februari 2018 om 08:00

Voorbeschouwing: WK baanwielrennen 2018 in Apeldoorn

De piste van Omnisport Apeldoorn is vanaf woensdag 28 februari het decor van de wereldkampioenschappen baanwielrennen. De Nederlandse deelnemers willen zonder twijfel de sterke prestaties voortzetten van hun landgenoten tijdens de Olympische Winterspelen. WielerFlits blikt vooruit.

De duurrenners van bondscoach Peter Schep en de sprinters van Bill Huck zetten vorige week op de wielerbaan van Sportpaleis Alkmaar de puntjes op de i voor de wereldkampioenschappen. De renners moeten vroeg bij de pinken zijn, want meteen al op de eerste dag worden de wereldtitels teamsprint (m/v) en scratch (v) verdeeld en in beide disciplines hebben de Nederlandse renners medaillekansen.

Bondscoaches Schep en Huck zijn optimistisch over de Nederlandse mogelijkheden in Apeldoorn. Schep zet in op drie duurmedailles, maar laat in het midden op welke onderdelen dat gaat gebeuren. “Ik laat me graag verrassen”, zei hij tegen WielerFlits. “Dat gaat zeker niet van één persoon afhankelijk zijn. Ik ben heel positief over de breedte van de ploeg. Als ik zie wat ze in de laatste wedstrijden hebben gepresteerd en ook hoe de trainingen zijn gegaan, verwacht ik mooie prestaties. En dan hoop ik dat dat ook beloond wordt met medailles.”

Huck: “Er rust nogal wat druk op ons, want we presteerden erg goed tijdens de Wereldbeker. Maar uiteindelijk zijn er andere teams die je moet verslaan als je de wereldtitel wilt pakken. We hebben echter alle tools om er te kunnen staan.” Hij denkt dat zijn sprintploeg meerdere medailles moet kunnen halen. “Het zou kunnen op de teamsprint, de Keirin, de kilometer en zelfs in het sprinttoernooi van de mannen. Tussen de drie en vijf medailles, alles is mogelijk.”


Programma WK baanwielrennen 2018

Woensdag 28 februari
Ploegenachtervolging – Mannen (kwalificatie, 1e ronde)
Ploegenachtervolging – Vrouwen (kwalificatie)
Scratch – Vrouwen
Teamsprint – Mannen (kwalificatie, 1e ronde, finales)
Teamsprint – Vrouwen (kwalificatie, 1e ronde, finales)

Donderdag 1 maart
Keirin – Mannen (1e ronde, 2e ronde, finales)
Ploegenachtervolging – Mannen (finale)
Ploegenachtervolging – Vrouwen (1e ronde, finale)
Scratch – Mannen
Sprint – Vrouwen (kwalificatie, 1/16e finale, 1/8e finale, 1/4e finale)

Vrijdag 2 maart
Individuele achtervolging – Mannen (kwalificatie, finales)
Omnium – Vrouwen
Puntenkoers – Mannen
Sprint – Mannen (kwalificatie, 1/16e finale, 1/8e finale)
Sprint – Vrouwen (1/2e finale, finales)

Zaterdag 3 maart
500 meter tijdrit – Vrouwen (kwalificatie, finales)
Individuele achtervolging – Vrouwen (kwalificatie, finales)
Koppelkoers – Vrouwen
Omnium – Mannen
Sprint – Mannen (1/4e finale, 1/2e finale, finales)

Zondag 4 maart
Kilometer tijdrit – Mannen (kwalificatie, finale)
Keirin – Vrouwen (1e ronde, 2e ronde, finales)
Koppelkoers – Mannen
Puntenkoers – Vrouwen

Volledige programma en tijdschema


Sprinttoernooi

Matthijs Büchli is misschien wel dé favoriet op het onderdeel Keirin – foto: WielerFlits

Keirin
Bij het onderdeel Keirin, dat oorspronkelijk uit Japan komt, worden maximaal zeven deelnemers op snelheid gebracht door de derny, een soort brommer waarop de gangmaker in de eerste drie ronden het tempo opschroeft. Zodra deze uit de baan is, moeten de renners de laatste drie ronden sprinten om de overwinning. Dit resulteert vaak in een spectaculair koersverloop.

Op de Keirin is Matthijs Büchli misschien wel dé grote favoriet. De 25-jarige sprinter veroverde op dit onderdeel een prachtige zilveren medaille tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (achter Jason Kenny) en pakte hij deze winter wereldbekerzeges in Pruszkow, Manchester en Minsk. Harrie Lavreysen, nog altijd pas 20 jaar, won begin december goud tijdens de Wereldbeker in Milton en hoopt in Apeldoorn zo ver mogelijk te komen.

Ex-schaatster Laurine van Riessen pakte brons op het onderdeel Keirin in Manchester, maar eindigde in Pruszkow en Minsk achtste en zevende. Shanne Braspennincx won zilver op deze discipline tijdens de WK Baanwielrennen van 2015. In de Wereldbeker liet ze met een vierde plaats in Pruszkow, een tweede in Manchester en een derde in Milton zien dat ze een podiumkandidaat is in Apeldoorn.

Nederlandse deelnemers: flag-nl Matthijs Büchli en Harrie Lavreysen; Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen

Sprint
Het sprinttoernooi begint met een kwalificatierit waarbij de renners met een vliegende start tweehonderd meter moeten rijden. Op basis van de uitslag hiervan wordt het exacte programma opgesteld. De renners met de vier beste tijden in de kwalificatie plaatsen zich direct voor de kwartfinale. Vervolgens is het één tegen één. Wie na de drie af te leggen ronden als eerste over de streep komt, gaat door naar de volgende ronde. Vanaf de kwartfinale gaat het om de best of three en rijden de renners minimaal twee keer tegen elkaar. Is de stand na twee duels gelijk, dan volgt een beslissende derde sprint.

Het sprinttoernooi resulteerde vorig jaar in een zilveren medaille voor Harrie Lavreysen, die in Hong Kong zijn WK-debuut maakte. Hij bevestigde deze winter dat die podiumplaats bepaald geen uitschieter was. Zo won hij in november in Manchester het sprinttoernooi en is hij de nummer één op de UCI-ranking sprint. Ook de 24-jarige Jeffrey Hoogland boekte een wereldbekersucces op de sprint in Milton en was tweede tijdens de Europese kampioenschappen.

Braspennincx en Van Riessen zijn net als op de Keirin in het sprinttoernooi de Nederlandse troeven. Laurine van Riessen pakte in Manchester en Milton zilver en brons op de sprint en viel in januari in Minsk nipt naast het podium. Shanne Braspennincx wist afgelopen winter indruk te maken op de sprint. Zo reed ze in de Wereldbeker naar een vierde en een tweede plek in Manchester en Milton.

Nederlandse deelnemers: flag-nl Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen; Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen

De laatste voorbereidingen voor de teamsprint – foto: WielerFlits

Teamsprint
Op de teamsprint strijden de landenploegen tegen elkaar. Bij de mannen wordt gereden met drie renners, bij de vrouwen met twee. De kwalificatieronde wijst uit welke acht teams zich kwalificeren voor de eerste ronde, waarin de tijd telt. In de finales gaat het erom welk land het snelst aan de finish is.

De Nederlandse mannen zijn gebrand op succes. Op dit onderdeel werd vorig jaar namelijk zilver gehaald. Alle renners in de selectie pakten deze winter al wereldbekersucces op de teamsprint: Nils van ’t Hoenderdaal, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland wonnen in Pruszkow, terwijl BEAT-ploeggenoten Roy van den Berg, Matthijs Büchli en Theo Bos de sterkste waren in Minsk. Hoewel het onderdeel woensdag op het programma staat, is de selectie op moment van schrijven nog niet bekend.

Kyra Lamberink is bij de vrouwen een belangrijke schakel in de teamsprint, waar zij als startster onomstreden is. Ze veroverde met Shanne Braspennincx brons tijdens de EK in Berlijn en met Hetty van de Wouw zilver tijdens de Wereldbeker in Pruszkow. Laurine van Riessen was met Van de Wouw tweede in Milton.

Nederlandse deelnemers: flag-nl Harrie Lavreysen, Roy van den Berg, Nils van ’t Hoenderdaal, Matthijs Büchli en Jeffrey Hoogland; Kyra Lamberink, Hetty van de Wouw, Laurine van Riessen, Shanne Braspennincx

Tijdrit
De naam dekt de lading van dit onderdeel. De mannen rijden een wedstrijd over 1000 meter tegen de klok, de vrouwen over 500 meter. De renners vertrekken vanuit een startmachine, de renner met de snelste tijd wint.

Theo Bos komt dit WK alleen uit op de kilometer tijdrit, waarop de 34-jarige sprinter in 2005 de wereldtitel pakte. Bos eindigde deze winter in Manchester vierde op dit onderdeel. De tijdrit is voor Jeffrey Hoogland het tweede individuele onderdeel waaraan hij deelneemt tijdens de WK, hierop is hij de huidige Europees kampioen. Sam Ligtlee kreeg in extremis de derde startplek toegewezen op de kilometer tijdrit.

Zijn zus Elis Ligtlee komt eveneens uit op de tijdrit, die bij de vrouwen over 500 meter wordt geklokt. Ze haalde de selectiecriteria niet voor de Keirin – waarin ze in 2016 de olympische titel pakte – maar kreeg van bondscoach Huck de mogelijkheid om de tijdrit te rijden. Kyra Lamberink geldt als dé specialiste in Nederland op de 500 meter, wat ze onderstreepte met haar nationale titel op dit onderdeel.

Nederlandse deelnemers: flag-nl Theo Bos, Jeffrey Hoogland en Sam Ligtlee; Kyra Lamberink en Elis Ligtlee


Duuronderdelen

Ook wereldkampioene tijdrijden Annemiek van Vleuten is te bewonderen in Apeldoorn – foto: WielerFlits

Individuele achtervolging
Tijdens de individuele achtervolging rijden de mannen een afstand van vier kilometer. De vrouwen rijden drie kilometer. Aan elke kant van de baan start één renner en ze strijden tegen elkaar en de klok. Renners met de twee snelste tijden in de kwalificatie rijden in de finales om het goud en het zilver. Nummer drie en vier duelleren in de kleine finale om het brons.

De eerste Nederlander op dit onderdeel is de 29-jarige Dion Beukeboom, die later dit jaar het werelduurrecord van Bradley Wiggins scherper wil stellen. De hardrijder begon met een conditionele achterstand aan afgelopen baancyclus nadat hij bij een val zijn heup brak. Tijdens het EK en de Wereldbeker in Minsk kwam hij tot respectievelijk een negende en achtste plaats. Hij verwacht deze week bij de beste vijf te kunnen eindigen, hopend op een uitschieter richting de medailles.

Wereldkampioene tijdrijden op de weg Annemiek van Vleuten raakte er samen met bondscoach Peter Schep van overtuigd dat er medaillekansen voor haar liggen op dit onderdeel. Hoewel haar focus blijft liggen op het wielrennen op de weg, ziet ze in eigen land een mooie uitdaging op de baan. Van Vleuten was op de individuele achtervolging al vierde tijdens de EK en tweede tijdens de Wereldbeker in Pruszkow.

Nederlandse deelnemers: flag-nl Dion Beukeboom; Annemiek van Vleuten

Madison
Eén van de meest spectaculaire duuronderdelen is de madison, waarbij elke ploeg bestaat uit twee renners die elkaar afwisselen. Deze discipline wordt ook wel de koppelkoers of ploegkoers genoemd. De wedstrijd bij de mannen gaat over 50 kilometer, bij de vrouwen over 30 kilometer. De teams sprinten elke tien ronden om punten, waarbij de eerste vier teams 5, 3, 2 en 1 punt krijgen. In de laatste ronde is de puntentelling dubbel. Wanneer een koppel het peloton dubbelt, krijgt het daarvoor 20 punten. Het team met de meeste punten wint.

Hoewel Wim Stroetinga samen met Yoeri Havik een succesvol koppel vormde tijdens de zesdaagsen, vindt bondscoach Schep dat het koppel Wim Stroetinga-Roy Pieters meer mogelijkheden biedt om een medaille te winnen. Tijdens de wereldbekerwedstrijd in Minsk pakten de twee zilver. In deze discipline met veel favorieten (zoals de Fransen Morgan Kneisky & Benjamin Thomas, deAustraliërs Cameron Meyer & Callum Scotson en de Belgen Moreno De Pauw & Kenny De Ketele) aan de start, richt het oranje duo zich op een nieuwe ‘plak’.

Behalve Roy Pieters heeft Nederland nóg een Pieters aan de start op de madison. Zus Amy verschijnt namelijk aan de zijde van Kirsten Wild aan de start van dit onderdeel, waar Nederland vorig jaar ontbrak. Het koppel Amy Pieters-Kirsten Wild eindigde tijdens de EK en de Wereldbeker van Minsk op het podium van deze discipline.

Nederlandse deelnemers: flag-nl Roy Pieters en Wim Stroetinga; Amy Pieters en Kirsten Wild

De twee Nederlandse koppels voor de madison – foto: WielerFlits

Omnium
Het omnium is een baandiscipline die bestaat uit vier verschillende onderdelen: scratch, temporace, afvalkoers en puntenkoers. Deze onderdelen worden ook in deze volgorde op één dag afgewerkt. Met alle punten van de eerste drie onderdelen wordt de puntenkoers verreden. De punten die worden behaald in dit slotonderdeel worden opgeteld bij het totaal. De renner die het hoogste puntentotaal heeft, wint het omnium.

Dit is één van de twee onderdelen die Jan Willem van Schip rijdt tijdens de WK in Apeldoorn. Van Schip beschikt over een verschroeiende demarrage en een sterke sprint, die ook op de baan uitstekende wapens zijn. Het is uitkijken naar zijn optreden tijdens de WK.

Naast de madison staat Kirsten Wild ook aan de start van het omnium. Op de afzonderlijke onderdelen van deze discipline – scratch, temporace, afvalkoers en puntenkoers – staat Wild normaal gesproken haar mannetje, dus het is vanzelfsprekend dat ze ook het omnium tot in de puntjes beheerst. Vorig jaar won ze zilver en na haar zilveren plak tijdens het EK in oktober is ze ook dit jaar weer een echte medaillekandidaat.

Nederlandse deelnemers: flag-nl Jan Willem van Schip; Kirsten Wild

Ploegenachtervolging
In de ploegenachtervolging rijden twee landen met vier renners tegen elkaar over een afstand van vier kilometer. Tijdens de kwalificaties gaat het nog om de beste tijd, waarbij de snelste acht teams zich kwalificeren voor de strijd om de medailles. In de finale bepaalt de snelste van de twee finalisten welk land er met het goud vandoor gaat.

Nederlandse deelnemers: flag-nl geen

Jan Willem van Schip rijdt het omnium en de puntenkoers in Apeldoorn – foto: WielerFlits

Puntenkoers
In de puntenkoers starten alle renners tegelijk. De mannen rijden een wedstrijd over 40 kilometer, de vrouwen 15 kilometer minder. Om de tien ronden wordt gesprint waarbij de puntenverdeling 5, 3, 2 en 1 punt is. In de laatste sprint zijn dubbele punten verdienen. De renner met de meeste punten pakt de wereldtitel.

Naast het omnium komt Jan Willem van Schip ook uit op dit onderdeel. Tijdens de wereldbekerwedstrijd in Minsk half januari liet hij zien dat hij bij vlagen onnavolgbaar is, wat resulteerde in een gouden plak. Sta niet gek te kijken als de pas 23-jarige renner – die dit jaar op de weg zijn profdebuut maakte bij Roompot-Nederlandse Loterij – straks een medaille om zijn nek heeft hangen.

De puntenkoers is de derde discipline waar Kirsten Wild aan het vertrek staat. De ervaren renster was in januari de beste op dit onderdeel tijdens de Wereldbeker in Minsk en is tevens de nummer één op de UCI-ranking puntenkoers. Een van de grote favorieten dus voor de wereldtitel in Apeldoorn.

Nederlandse deelnemers: flag-nl Jan Willem van Schip; Kirsten Wild

Scratch
De scratch is een baanonderdeel dat wellicht nog het dichtst bij het principe van een wegwedstrijd ligt. Bij de mannen wordt in pelotonvorm 15 kilometer afgelegd, bij de vrouwen duurt de koers vijf kilometer korter. Duurrenners proberen weg te rijden om een sprint te voorkomen, maar sprinters wachten juist hun kans af en slaan toe in de laatste meters. Wie het eerste over de streep komt, wint de scratch.

Ook hier zien we Wim Stroetinga aan het werk. De 32-jarige Nederlander stond elf jaar geleden al op het podium van het wereldkampioenschap op de scratch en was vorig jaar nog vierde. Hij hoort normaal gesproken bij één van de favorieten. Voor zijn sterke optredens in onder andere de zesdaagsen van Gent (3e), Rotterdam (2e) en Berlijn (winst), was hij derde op de scratch tijdens de wereldbekerwedstrijd in Manchester.

Tot slot rijdt Kirsten Wild hier haar vierde onderdeel deze WK. Vorig jaar was ze vijfde op de scratch, maar ze is de wereldkampioene van 2015 en weet dus wat winnen is. Mogelijk jaagt het publiek langs de Apeldoornse wielerpiste van Omnisport haar naar een nieuw mondiaal succes.

Nederlandse deelnemers: flag-nl Wim Stroetinga; Kirsten Wild


Links

Website organisatie
Deelnemerslijst Mannen Vrouwen

Facebook
Instagram
Twitter


TV

De WK Baanwielrennen in Apeldoorn zijn van woensdag tot en met zondag te volgen bij de NOS op tv en live via NOS.nl.

Ook Sporza doet dagelijks verslag van de WK Baanwielrennen. Woensdag tot en met zaterdag begint de live-uitzending op Canvas om 18:30. Zondag start Sporza om 13:30 met het verslag van de eerste rit in Parijs-Nice en het WK in Apeldoorn.

Het WK live is tot slot ook te volgen op Eurosport, op weekdagen vanaf 18:30. In het weekend zijn er afwijkende uitzendtijden: zaterdag begint het verslag om 20:15, zondag om 14:30. NOS heeft dagelijks een livestream en zendt samenvattingen uit op televisie.

RIDE Magazine
7 Reacties
Sorteer op:
27 februari 2018 10:06
nou nou wat een uitleg(wel goed uitgelegd). ik denk dat jan-willem (maar dan wel van de schip) iedereen klop 't.
27 februari 2018 10:44
Zin in! Toch eigenlijk altijd wel de leukste soort wedstrijden om zelf bij te zijn.
27 februari 2018 11:26
Mooie voorbeschouwing.
27 februari 2018 13:25
Goede voorbeschouwing, en mooie uitgebreide uitleg. Het wk in eigen land is perfect om ook minder bekende onderdelen te volgen. Zin in!
27 februari 2018 22:03
Zijn er ook streams van de middagsessies?
27 februari 2018 23:50
Leuke voorbeschouwing van het nk als je de besproken renners zo ziet
28 februari 2018 09:42
Kom maar door

Om te reageren moet je ingelogd zijn.