Voorbeschouwing: WK Mannen
zaterdag 26 september 2009 om 22:10

Voorbeschouwing: WK Mannen

Aanstaande zondag begint de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar: het Wereldkampioenschap. Vorig jaar stond die in het teken van Paolo Bettini, die er zijn afscheidswedstrijd van maakte. Winnen deed hij niet, maar zijn landgenoot Alessandro Ballan wel. WielerFlits neemt in deze voorbeschouwing het grootste deel van de favorieten door, maar dat wil niet zeggen dat één van hen ook wint. Hopelijk krijgen we een spannend WK te zien, waar een Nederlander of een Belg wint.

Parcours 262,2 km (19 keer 13,8 km)
Over het parcours in Mendrisio is al veel gezegd. Het is namelijk een heel zwaar WK met maar liefst 4.655 hoogtemeters, heel wat meer dan in Varese. Na 1.930 vlakke meters begint de eerste van de twee klimmetjes. De eerste 820 meter van de klim zijn nog niet heel lastig, maar dan volgt een laatste 780 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 10 procent.

Zodra ze dat stuk achter de rug hebben, is het hoogste punt bij het Castel San Pietro (438 meter) bereikt. Dan krijgen ze maar liefst 4.580 meter afdaling, die steil en technisch is, tot het laagste punt in Balerna (250 meter) is bereikt. Dan volgen nog een vlakke 1.420 meter tot het tweede klimmetje van het parcours.

Het tweede klimmetje is met zijn 1.750 meter iets langer dan de eerste, maar hij is ook iets makkelijker. De Torrazza di Novazzano heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2 procent, maar kent pieken van 10 procent. Nadat de Torrazza is afgelopen, volgt een hele korte afdaling van 800 meter, en een 1.810 meter lang vlak stuk tot aan de finish in Mendrisio. De renners moeten dit rondje in totaal 19 keer afleggen, wat er voor zorgt dat er in totaal 262,2 kilometer wordt afgelegd.
Profiel

Favorieten
De laatste jaren is het WK vaak een strijd tussen Italië en Spanje. Dit jaar zal dat niet veel anders zijn. Damiano Cunego is tot de absolute kopman van het Italiaanse team gebombardeerd. En dat is ook meer dan terecht gezien zijn prestaties in de Ronde van Spanje. Hij schreef twee bergritten op het programma en allebei lieten ze zien dat het met de vorm van De kleine prins meer dan goed zit.

Spanje start in tegenstelling tot Italië met drie kopmannen. De eerste daarvan is Alejandro Valverde de winnaar van de Ronde van Spanje. Dit jaar ging het wat minder in het Ardennen drieluik, maar hij compenseerde dat met goede resultaten in de Dauphiné, Vuelta, Catalonië en Burgos. Het is natuurlijk altijd afwachten hoe hij de Vuelta heeft verteerd, en of hij niet te veel heeft gefeest de afgelopen week.

Dan heeft Spanje ook nog Samuel Sanchez. De Spanjaard komt ook net uit de Vuelta, waar hij tweede werd achter Alejandro Valverde. Hij is zeker iemand die goed in de gaten moet worden gehouden, getuige zijn winst in Bejing. En we mogen Oscar Freire niet vergeten, het parcours lijkt op papier toch wel te zwaar voor hem. Maar als er niet hard word gereden, is hij een man om rekening mee te houden in de sprint.

Maar niet alleen Spanje en Italië doen mee op een WK wielrennen er zijn ook nog zat andere landen, die mee rijden. Wat te denken van Australië? Simon Gerrans won in de voorbije Vuelta een etappe en daarmee heeft hij nu in elke grote ronde een etappe gewonnen. Het parcours is voor hem zeker niet te zwaar, zo reed hij in zowel de Amstel Gold Race, als de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik top tien. Eén van de landgenoten die met hem mee rijdt is Cadel Evans. Iemand die al veel heeft laten zien in zijn carrière en goed genoeg is om mee te strijden op het eremetaal in Mendrisio.

Philippe Gilbert is de kopman van de Belgische equipe. Vorig jaar werkte het Belgische team niet goed samen en reed iedereen eigenlijk voor zichzelf rond. In de pers is daar uitgebreid over gesproken en alle renners hebben al laten weten voor Gilbert te gaan rijden. Bij de Britten rijden ze voor David Millar, die gek genoeg niet meedeed aan de tijdrit. Terwijl hij daar nog een kans had op een zilveren of bronzen medaille. Maar hij gelooft meer in zijn kansen op de wegrit, en zal daar dan ook vol voor gaan.

En dan is er ook nog Luxemburg, dat maar vier man stuurt in plaats van de negen, die het mocht sturen. Andy Schleck haakte voortijdig af in de Vuelta, vanwege een blessure. Maar op het WK hoopt hij weer mee te gaan doen om de medailles. Dat zal dan zonder zijn broer Frank Schleck gebeuren, die ook te kampen heeft me blessureleed. En dan hebben de Luxemburgers ook nog Kim Kirchen. Die kent dit seizoen een rampjaar, maar winst op het WK zou toch wel wat goedmaken.

Zwitserland heeft de eerste gouden medaille al binnen, met de winst van Fabian Cancellara in de tijdrit. Datzelfde kunstje wil hij herhalen in de wegrit, waar hij zich beter heeft op voorbereid dan voor de tijdrit. Veel mensen denken/dachten dat het parcours voor de Zwitser te zwaar is, maar hij liet in de Ronde van Zwitserland zien dat hij ook goed omhoog kan. Een kleine tegenvaller in de tijdrit was toch wel de Noor Edvald Boasson Hagen. Dit seizoen heeft hij wel betere tijdritten gereden, maar het kan zijn dat hij gewoon op is. Dat is ook wel logisch gezien zijn drukke seizoen met een eerste grote ronde. Vlak hem voor aanstaande zondag niet uit, maar de tijdrit van gisteren is allicht het eerst teken van vermoeidheid.

Alexander Kolobnev mag ook niet vergeten worden. De Rus rijdt bijna altijd goed op WK’s en andere belangrijke ééndagswedstrijden, en is een outsider voor morgen. Duitsland stuurt een mengelmoesje naar Mendrisio. Zo hebben ze met Gerald Ciolek en André Greipel twee sprinters, terwijl Tony Martin en Fabian Wegmann het meer van de klimmetjes moeten hebben. Een eventuele outsider voor hen is Paul Martens, reed sterk in de GP Plouay, maar moest in de Vuelta wel opgeven door ziekte.

En dan hebben we de Nederlandse selectie. Karsten Kroon en Robert Gesink zijn de kopmannen van de ploeg en zij worden bijgestaan door Koos Moerenhout, Johnny Hoogerland, Lars Boom en Sebastian Langeveld. Een ploeg die in vorm is en vooral in de breedte sterk is. Gesink kan een belangrijke rol gaan spelen in Mendriso, hoewel het nog afwachten is hoe het met zijn knie gaat. Nederland maakt zeker kans op het eremetaal, maar dan moeten ze zich wel lang verstoppen, aangezien ze maar met zes man zijn.

Tenslotte een aantal outsiders op een rijtje, mannen die het op zij minst verdienen om genoemd te worden in de voorbeschouwing: Roman Kreuziger, Matti Breschel, Thomas Lövkvist, Martin Velits, Peter Velits, Ryder Hesjedal, Alexander Vinokourov, Sylvester Szmyd, Janez Brajkovic, Michael Albasini, Pierrick Fedrigo en Filippo Pozzato.

Mijn favorieten
***** Damiano Cunego
**** Philippe Gilbert, Alejandro Valverde
*** Samuel Sanchez, Simon Gerrans, Fabian Cancellara
** Cadel Evans, David Millar, Andy Schleck, Robert Gesink
* Alexander Kolobnev, Tom Boonen, Edvald Boasson Hagen, Oscar Freire, Filippo Pozzato

Startlijst

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.