Voorbeschouwing: WK veldrijden 2014
vrijdag 31 januari 2014 om 07:23

Voorbeschouwing: WK veldrijden 2014

Het einde van het veldritseizoen nadert, en dus komt ook het wereldkampioenschap in die discipline dichterbij. De laatste voorbereidingen richting de titelstrijd zijn afgerond, en alle renners weten waar ze aan toe zijn. Eén vraag blijft echter open: Wie pakt komende zondag de wereldtitel in het Nederlandse Hoogerheide? WielerFlits blikt uitgebreid vooruit.

Historie
Al voor de zevende keer in de geschiedenis is Nederland gastheer van de mondiale titelstrijd in het veldrijden, waarvan de tweede keer in Hoogerheide. Het vorige WK in de Nederlandse gemeente dateert van 2009, toen Niels Albert op een snel parcours zijn eerste grote zege greep. Erik De Vlaeminck won dan weer het eerste Nederlands WK, in 1971 te Apeldoorn. Hij werd daarnaast nog zes keer wereldkampioen, een record dat hij nog steeds in zijn bezit heeft.

Sven Nys

Vorig jaar mocht Sven Nys de regenboogtrui nog eens aantrekken. De Belg, die door vele kenners aangeduid wordt als beste crosser aller tijden, trok als topfavoriet naar Louisville. Nys leed niet onder de druk, en hij vocht in de slotfase een duel uit met zijn landgenoot Klaas Vantornout. Na een foutje van de West-Vlaming kon Nys een gat slaan, dat hij niet meer afstond. Nederlander Lars van der Haar vervolledigde het podium in de Verenigde Staten.

Parcours
De omloop te Hoogerheide is de meeste renners al bekend. Het traject is vergelijkbaar met dat van het WK in 2009 en de jaarlijkse WB-manche. Wel werd het door de parcoursbouwer, Adrie van der Poel, nog lastiger gemaakt. De lengte van de omloop is nu het maximum 3400 meter, en er wordt meer geprofiteerd van de natuurlijke hindernissen in de omgeving, zoals de hoogteverschillen in de weide en de talrijke lastige passages door het bos.

WK Hoogerheide

Ook de weersomstandigheden hebben een aandeel in de staat van het parcours. De omloop ligt er momenteel nog vrij droog bij, maar zaterdag worden enkele regenbuien verwacht in Hoogerheide. Zonder regen is het mogelijk om op bijna het gehele parcours op de fiets te blijven. Als de verwachte buien wel hun werk doen, wordt het parcours omgetoverd tot een heuse modderpoel, en moeten de renners meerdere stroken al lopend afleggen.

Favorieten
De man die het veldrijden al sinds de kerstperiode domineert, is Sven Nys. De uittredend wereldkampioen is niet van plan zijn regenboogtrui af te staan, en hij koos daarom voor een specifieke voorbereiding richting de monidale titelstrijd. Nadat de Balenaar zijn thuiscross, het BK en de races in Zonnebeke en Leuven won, trok hij naar Mallorca. Daar wilde Nys zich fysiek en mentaal, en in optimale omstandigheden, klaarstomen voor het kampioenschap.

Sven Nys

Francis Mourey rijdt niet veel wedstrijden op hoog niveau, en daardoor is hij erg moeilijk te beoordelen. Als hij aan de start van een belangrijke cross staat, rijdt de Fransman zich echter vaak in de kijker, met zeer goede resultaten als gevolg. Eind november volgde in Namen nog eens een wereldbekerzege voor de Fransman. Dat hij er ook op het WK zal staan, bevestigde Mourey in Nommay, waar hij in de sprint enkel Meeusen moest laten voorgaan.

Meer vraagtekens zijn er te vinden in het kamp van Niels Albert. De Tremelonaar krikte in de week voor het BK het vertrouwen op met een overwinning in de WB van Rome, maar sindsdien ging het met de resultaten van Albert alleen maar bergaf. Een opgave op het Belgisch kampioenschap was een dieptepunt. In Zonnebeke (negende) en Nommay (twaalfde) was geen verbetering zichtbaar. Of de renner van BKCP-Powerplus er op het WK zal staan, is maar zeer de vraag.

Tom Meeusen

Bij Tom Meeusen daarentegen is de vooruitgang duidelijk merkbaar. In de losse crossen van Leuven en Zonnebeke moest de Kempenaar nog de duimen leggen voor Sven Nys, maar in de WB-manche van Nommay was het eindelijk prijs. Meeusen lijkt in de vorm van zijn leven te verkeren, en ook hij mag dus niet vergeten worden. Bovendien heeft de Belg het met zijn splijtende sprint een wapen in huis om de tegenstand angst in te boezemen in Hoogerheide.

Ook Lars van der Haar beschikt over die troef, al kon hij die in de meest recente wedstrijden niet uitspelen. De Nederlands kampioen maakte dit seizoen vooral op de zogenaamde snelle parcoursen van de wereldbeker indruk, en als kers op de taart greep hij de eindzege in dat klassement. In eigen land is de Woudenberger extra gemotiveerd om goede resultaten neer te zetten. Daar krijgt hij onder meer de hulp van zijn landgenoot Thijs van Amerongen bij.

Lars van der Haar

Met het Sunweb-Napoleon Games duo Kevin Pauwels – Klaas Vantornout gaat het steeds beter. Het tweetal vertoefde vorige week op Mallorca, waar naar eigen zeggen enorm hard getraind werd. In Nommay werden met respectievelijk een zesde en een tiende plaats al deels de vruchten geplukt van die zware arbeid, maar hét hoogtepunt moet op het WK komen, waar beide renners hun seizoen nog moeten redden. De hamvraag is of zij hierin zullen slagen.

Zdenek Stybar besliste pas laat over zijn deelname aan het wereldkampioenschap. Nu hij zeker deelneemt, is ook hij een kanshebber op de felbegeerde wereldtitel. Na een lang wegseizoen, kwam Stybar ook in de kerstperiode even meecrossen. Hij bleek alle facetten van het veldrijden nog steeds onder de knie te hebben, en won zelfs in Bredene. Daarnaast eindigde hij als tweede in de GP Sven Nys te Baal, en derde in de WB van Heusden Zolder.

Martin Bina

De overige outsiders mogen in verschillende landen gezocht worden. Duitsland vaardigt met Philipp Walsleben een man in vorm af, terwijl ook de Tsjechen Martin Bina – die in 2013 de WB-manche in Hoogerheide won – en Radomir Simunek eventueel een rol kunnen spelen. In het Belgisch kamp is het verder uitkijken naar Rob Peeters, en Wietse Bosmans, die pas op het laatste moment de Belgische selectie mocht vervoegen van bondscoach De Bie.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Sven Nys
*** Francis Mourey, Niels Albert
** Tom Meeusen, Lars van der Haar, Zdenek Stybar
* Kevin Pauwels, Klaas Vantornout, Philipp Walsleben, Rob Peeters

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.